![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
TP włączyło mi usługę o którą nie prosiłam - jak zrezygnować?
Proszę o pomoc, mianowicie: przyjechałam do domu do dziadków i babcia mówi że od stycznia przychodzą jej wyższe rachunki bo za telefon+Internet (TP) bo szanowne TP włączyło Jej pakiet ORANGE-SPORT bez Jej zgody. (tu opis pakietu).
Moja babcia nie aktywowała tego, nie prosiła, nie chciała, nie zamawiała, w umowie o tym nie ma. I przychodzi jakieś 40 zł więcej do płacenia. Jak babcia do nich dzwoni by to wyjaśnić to Ją zbywają i mówią ,,proszę zadzwonić jutro", jak dzwoni jutro to słyszy to samo. Więc JA tam zadzwonię. Oczywiscie grzecznie. Proszę podpowiedzcie na co się powołać jak z nimi rozmawiać, mam prawo z tego zrezygnować przecież, bo oni to włączyli bez zgody... Kolega mówi bym zadzwoniła zapytała na jakiej podstawie i powiedziała że zostałam oszukana i chcę zerwać umowę. I że oni się wystraszą i sami wyłączą. No ale to nie tak się powinno załatwić. Zresztą karę pewnie taką wwalą że żal za zerwanie. Tak jak mi kiedyś kobieta zadzwoniła jak na abonament miałam telefon i trzy razy powtórzyła że co miesiąc będę dostawała 1 000 smsów. Zgodziłam się. Dostawałam 100 smów. A jak zadzwoniłam powiedzieć że mi co innego przestawiono w ofercie to mi opdowiedziano że nic nie poradzą proszę podać DOKŁADNĄ godzinę rozmwoy, nazwisko osoby zk tóra rozmawiałam i datę. Powiedziałam że nie wiem na co oni: ,,to proszę zerwać umowę, na dzisijeszy dzien kara wynosi 623 zł ![]() Proszę o pomoc. Będę wdzięczna
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: TP włączyło mi usługę o którą nie prosiłam - jak zrezygnować?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
... choć nie Westwood
|
Niech babcia złoży reklamację (najlepiej pisemną) i zażąda wyłączenia usługi wraz z korektą faktur. Jeśli naprawdę jej nie zamawiała to się przychylą
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Wam
![]() a taką reklamacja to jest gdzieś do pobrania? jak nei, to jak to napisać ? ![]() moja babcia NIE ZAMAWIAŁA TEGO na pewno, bo jak oni dzwonią to moja babcia od razu mówi ,,DZIĘKUJĘ NIE CHCĘ" i odkłada telefon :P
![]() |
#5 |
... choć nie Westwood
|
Najlepiej pocztą lub faxem, nie wiem jak tam TP ma, czy w punktach można. Piszesz po prostu pismo, że nie zgadzasz się z oplątami naliczanymi od x miesięcy, że nie wyrażałaś zgody na taką usługę i, że oczekujesz jej wyłączenia. Tyle
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Co za oszuści
![]() moja Babcia też by z nimi rozwiązała umowę ale mieszka na wiosce i tylko Internet z TP tutaj działa. Dobra spróbuję zadzwonić, zapytać na jakiej podstawie włączyli usługę. Najwyżej poprosze o rozwiązanie umowy ze względów niedotrzymania warunków umowy ze strony TP. A tą reklamację złożę jutro, bo będę niedaleko punktu TP. A jak nie, to faksem. dziękuję. idę dzwonić do tych - w większości - MATOŁÓW
![]() |
#8 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Poza tym niedługo będzie Orange zamiast TP, więc pewnie można liczyć na zmianę promocji i warunków.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
ok, dzwoniłam.
na 801 - 505 - 505 mówię że na jakiej podstawie włączyli mi usługę orange-sport jesli nie była włączona. na co pani że: ,,to było w UMOWIE, że najpierw 6 mcy za darmo a potem za 39,90 zł za ten pakiet. Że jak chcę wyłączyć to trzeba zerwać umowę, a koszty zerwania umowy to są pod nr 19 393" KURDE jak babcia mi mówi że NIE PODSPISYWAŁA UMOWY, bo oni zadzwonili w wakacje (gdy babcia miała tylko telefon i internet) i mówią że mają za darmo telewizję. babcia się zgodziła. przyjechał kurier i przywiózł dekoder i telewizję. a nie było umowy... bo tylko dekoder kurier przywiózł.. to co mam teraz zrobić? i jak połączyć się z KONSULTANTEM gdy dzwonię na 19393? ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Umowa nie musi być podpisana, jeśli konsultant dzwonił i wyraziła zgodę na zawarcie umowy to jest równie wiążąca jak pisemna.
Sprawdź jaką promocję ma babcia i ściągnij z internetu warunki albo poproś o ich wysyłkę. Podtrzymuję, że powinnaś złożyć reklamację. najwyżej dostaniesz odmowną. Niech odsłuchają rozmowę czy babcia została prawidłowo poinformowana o ofercie i o tym, że opląty wzrastają. A z pytaniem o inną sieć to nie wiem o co Ci chodzi ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2012-04-05 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Babcia zawarła umowę w formie telefonicznej - nagranie tej rozmowy stanowi już umowę. Powinna dostać aneks w formie papierowej. Może dostała i gdzieś schowała? Może akurat nie dowieźli? Często jest tak, że Pocztą dosyłają...
Babcia wyraziła na to zgodę. Nic z tym nie zrobisz. Możesz poprosić o odsłuchanie rozmowy (trzeba podać mniej więcej datę i godzinę rozmowy) i jeśli z rozmowy wyniknie, że babcia została wprowadzona w błąd, nie przedstawiono jej dostatecznie warunków itd. to umowę anulują i opłaty zwrócą. Ale podejrzewam, że konsultant wszystko dokładnie powiedział, ale jak to starsza osoba ''tak, tak, zgadzam się...'', a potem jest płacz i zgrzytanie zębów...
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jeśli babcia zawierała umowę przez telefon, to kurier MUSIAL przywieźć tę umowę na piśmie. Babcia musiała ja w takim razie podpisac i kopie zostawić dla siebie. Znajdz i zobacz, czy faktycznie jest cos tam na temat tej usługi. Jesli jest- nic z tym nie zrobisz, wina klienta za nie doczytanie warunków, jeśli nie ma- muszą to wyłączyć.
Jedynie na dodatkowe usługi nie są potrzebne umowy, jak sie zgadzasz przez telefon, to ci włączają. Ale cos takiego zawsze mozna wyłączyć. Cóz, konsultanci chcą zarobić pieniądze, wiec mogą czegoś nie powiedzieć(bo kłamać oczywiscie nie) wazne informacje podają w toku tych nieważnych przez co są niezauważalne dla sluchacza etc. etc. taka manipulacja. ![]() A ze ludzie nie czytają warunków zanim w coś wejdą, są naiwni, to juz nie wina konsultantów, a samego człowieka. (nie kieruję tego do Twojej babci, tylko tak ogólnie piszę) Nieraz mi sie zdarzało, ze opowiadam, opowiadam, podaje cene, klient zgadza sie na wszystko, podaje dane, a na koncu, gdy chce się pożegnać pyta: ale czy to jest za darmo? ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2012-04-05 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
... choć nie Westwood
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;33369154]Jeśli babcia zawierała umowę przez telefon, to kurier MUSIAL przywieźć tę umowę na piśmie. Babcia musiała ja w takim razie podpisac i kopie zostawić dla siebie. Znajdz i zobacz, czy faktycznie jest cos tam na temat tej usługi. Jesli jest- nic z tym nie zrobisz, wina klienta za nie doczytanie warunków, jeśli nie ma- muszą to wyłączyć.
[/QUOTE] Nieprawda. Umowa może być zawarta przez telefon. Nie musi być PODPISANA.
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po zgłoszeniu wpisujesz numer TP poprzedzony kierunkiem ( bez zera) wybierasz temat rozmowy 1,2 lub trzy ( jakoś to maja telefon, internet, telewizja) a potem 0 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
EDIT: tak patrzac realnie, nic z tym nie zrobisz, skoro takie widnieją warunki na umowie. Na przyszlosc powiedz babci, aby zawsze wszystko czytała. Nawet jak sie zgodzi przez telefon, czy cokolwiek podpisze zawsze moze rozwiązać umowę w ciagu 10 dni od podpisania. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2012-04-05 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
... choć nie Westwood
|
Z tym, że w regulaminie jest mowa o potwierdzeniu wysyłanym po zmianie warunków umowy, więc widać jest taka opcja
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja babcia nie jest w zaden sposob podobna do tych typowych babć, jest inteligentną energiczną osobą która słucha co się do niej mówi a Ty robisz z niej jakąś niedouczoną starą babę ![]() podpisywała kurierowi ODBIÓR PRZESYŁKI. nie przywiózł umowy. ani umowa nie została wysłana pocztą. - czyli jak mam sprawdzić jaka jest umowa?
![]() |
![]() |
#19 |
... choć nie Westwood
|
Zadzwoń na infolinię i poproś o jej kopię. Poza tym domów warunki promocji. I myślę, że reklamacja to najlepszy sposób na zweryfikowanie w jaki sposób została zawarta umowa.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Miałam podobną sytuację, tzn. mój tata miał. TP samo aktywowało u nas bez pytania usługę e-bezpieczeństwo, za którą co miesiąc do rachunku doliczali 4zł. Tata napisał do nich pismo, że nie zamawiał tego pakietu. Od razu usługę wyłączyli, a dodatkowo przy ostatnim rachunku odliczyli za tą usługę, która już była nam doliczana od 10 miesięcy te 40zł.
Także jak chcesz coś załatwić z TP to musisz wszystko pisemnie załatwiać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedynie na dodatkowe usługi nie są potrzebne umowy, jak sie zgadzasz przez telefon, to ci włączają. Ale cos takiego zawsze mozna wyłączyć. [/QUOTE] No własnie na te dodatkowe usługi aneksów nie przysyłają. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mniej, taka jest prawda. Babcia widocznie sama nie wiedziała na co się zgodziła, skoro nie wiedziała skąd opłata. Najpierw twierdziłaś, że niczego babcia nie zamawiała, a potem wychodzi na to, że jednak zawarła umowę telefonicznie. Od tego momentu mieliście 10 dni na rezygnacje. Szkoda, że wtedy latem się Ciebie nie poradzili, bo raz dwa byś to odkręciła. Napiszcie pisemną reklamacje. Ale raczej mało prawdopodobne, by była pozytywnie rozpatrzona.
![]() Bella Beauty Edytowane przez Annaluka Czas edycji: 2012-04-06 o 08:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Babunia żadnego hasła nie miała, dostępu do internetu tym bardziej... Kobieta jest dobrze po 80., a telefon w Tp miała od początku lat 90. Poza tym ona taką opcję na FV uwzględniona miała. I to płatną. Widać nie każdy ma tak samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
tak jak piszę
![]() czyli aktywowała telefonem usługę którą jej dali czyli TELEWIZJĘ. ale tam słowem nie wspomnieli o tym że włączą usługę ORANGE-SPORT. i teraz włączyli. dodatkową płatną usługe. a jak mówili jej wtedy przez telefon to mówili że usługa JEST BEZPŁATNA. a nagle zaczęli przysyłać na rachunkach opłatę za pakier ORANGE-SPORT.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak swoją drogą kilka lat póżniej ta sama firma zalazła za skórę rodzicom TŻ-ta oszukując juz w inny sposób. tylko że trafiła kosa na kamień bo zadarli tym samym z dyrekcją sądu ![]() ![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2012-04-06 o 23:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
W poradni prawnej mieliśmy takie przypadki, nie tylko z TP. I niestety często okazywało się, że w rozmowie faktycznie było powiedziane, że nie ma opłaty tylko przez ileś miesięcy, więc racja była po ich stronie. Pisaliśmy do Rzecznika i niestety dostawał zapis z rozmowy z którego wynikało, że informacja była podana poprawnie. Większość firm ma rozmowy nagrywane więc konsultanci nie kłamią. Wszystko kwestia niedopytania/niedoczytania przez osobę zamawiającą usługę. Mogę tylko podpowiedzieć, że czasem udawało się podpisać ugodę - z częściową opłatą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.