![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wiek odpowiedni do zareczyn??
Drogie Panie,
Pragne spytac w jakim wieku zareczylyscie sie i jak dlugo trwaly wasze zwiazki? Mam 23 lata i jestem na 4roku studiow, kiedy siedze na zajeciach widze jak kolezanki ciesza sie patrzac na swoje pierscionki zareczynowe. Wiem, ze to sprawa indywidualna, ale marze o tym momencie. Ja jestem dopiero w rocznym zwiazku wiec, wiem ze bede musiala sobie jeszcze poczekac niestety. Pytam Was z ciekawosci. Serdecznie pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiek odpowiedni do zareczyn??
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=596641&page=7 tutaj zazdrościmy zaręczonym dziewczynom
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- a wieku odpowiedniego to chyba nie ma zalezy od pary i od sytuacji ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Masz rację, bardzo indywidualna sprawa. Ja osobiście czekałam ponad 5 lat na oświadczyny, chwilami miałam już tego dość, psuła się przez to atmosfera w związku. Wiem, że trudno jest zachować zdrowie psychiczne, gdy wszystkie koleżanki, a zwłaszcza te z krótszym stażem mają już pierścionki na palcu, ale postaraj się cieszyć związkiem, tym uczuciem, które jest między Wami. Ja miałam 23, TŻ 26 lat. Może Twój TŻ czeka, aż skończycie studia i będziecie niezależni finansowo? Poza tym 1 rok związku to czasem zbyt krótko, żeby podejmować decyzję o całym życiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W dniu zaręczyn ja miałam 22, a TŻ 28 lat, bo oboje byliśmy jeszcze przed swoimi urodzinami, ale rocznikowo wychodziłoby to u nas 23 i 29 lat. Kończyłam wtedy 4 rok studiów. Oświadczył się po 4 latach związku. Ślub bierzemy po ponad 2 latach od zaręczyn, mając skończone 24 i 30 lat (rocznikowo 25 i 31).
Edytowane przez tenebrosa Czas edycji: 2012-02-27 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ oświadczył mi się po 7 latach bycia razem a mieliśmy wtedy po 23 lata
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie ma odpowiedniego wieku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U nas zaręczyny były po 4latach i 8miesiącach miałam 21lat rocznikowo tż pare więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja zaręczyłam się w wieku 20 lat, po 3 latach bycia w związku, a po 5 latach bycia razem wzięliśmy ślub
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To jest kwestia indywidualna
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
U nas zaręczyny odbyły sie po 2 latach bycia razem, ja miałam/mam 25 a Tż miał 25
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że to jest kwestia indywidualna.
Dwa "ekstremalne" przypadki (żeby nie być gołosłowną): - Znam małżeństwo (bardzo udane), które po roku od rozpoczęcia znajomości miało już na palcu obrączki i dzidzię w ramionach. A że mieli i kasę, to i przez ten czas dorobili się własnego gniazdka ![]() - A z drugiej strony - inna znajoma para. Zaręczyli się w tamtym roku, znają się mniej więcej tyle co my. Na pytanie kiedy ślub odpowiadają "kiedyś na pewno" ![]() My natomiast znamy się od 7 lat, zaręczyliśmy się po 5. Ja miałam wówczas 23 lata (równo, bo zaręczyny były w dniu moich urodzin), mąż 25. Dziś mija nam pół roku od ślubu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A u nas zaręczyny były po prawie 3 latach związku, prawie 2 latach mieszkania ze sobą
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
to ja jestem ekstremalna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My zaręczyliśmy się po 4 latach związku, po 2 miesiącach wspólnego mieszkania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
U Nas zaręczyny były po 2 latach znajomości, ślub kościelny po kolejnych 2 latach (czyli 4 lata od poznania się) ...w tym roku w lipcu minął nam 2 lata od ślubu.
Gdy zaręczalismy się mieliśmy oboje 23lata, ślub w wieku 25 lat. *Moi rodzice nie mieli zaręczyn...25kwietnia poznali się, a 29sierpnia tego samego roku wzięli ślub...i wcale nie musieli się spieszyć.....bo po roku od ślubu doczekali sie pierwszego dziecka.
![]() |
#17 |
.
|
ale czego tu zazdroscic, bo szczerze nie rozumiem? co pierdzionek zmieni w waszym zwiazku? nie ma czegos takiego jak odpowiedni wiek, tylko czas - gdzie mozna zaczac planowac slub, wiec jest sie samodzielnym finansowo (a nie zdanym na laske rodzicow), bedzie mozna sie utrzymac i miec gdzie mieszkac BEZ pomocy rodzicow. bo na tym ma polegac samodzielnosc. i do tego obie strony musza sie czuc gotowe do zawarcia zwiazku malzenskiego.
![]() |
#18 |
BAN stały
|
A u mnie jeszcze lepeij, bo zanim byłam z TŻtem to mieszkałam z nim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
TZ oswiadczył mi się bardzo szybko- po ponad 5 misiącach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
mój TŻ oświadczył się po ok 5 latach związku
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mi TŻ oświadczył się po 3 miesiącach (ja miałam 23 lata, on 27), a po roku jeszcze raz: oficjalnie u moich rodziców. Ślub będzie po 1,5 roku związku (czyli już niedługo
![]()
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dla nas zaręczyny to pierwszy krok do planowania ślubu, na co nas na razie jeszcze nie stać więc jeszcze sobie poczekam. Jak rozmawiałam z paroma znajomymi to większość uważa, że ślub po około 4 latach związku to nie za szybko i nie za późno. Oczywiście to nie reguła. Też tak w sumie myślę, ale nie będę się na siłę dostosowywać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
My się zaręczyliśmy po niecałym 2, 5 roku bycia razem. Wtedy mieliśmy po 23 lata. Ślub na początku 2013...będziemy miec 24 ( rocznikowo) 25
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
my się zaręczyliśmy po 5 latach bycia razem, po 4 wspólnego mieszkania. Choć, że ślub będzie wiedzieliśmy już od samego początku i o tym otwarcie mówiliśmy, że w 2012 roku wesele :P
uwaga na szaleństwo zaręczynowe. Znam parę, która się przez takie coś rozstała. Rodzice chłopaka nalegali na niego, że już pora się oświadczyć bo widzieli po dziewczynie, że ona już bardzo chce tej deklaracji od niego. Nie oświadczył się, zerwali...
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Też uważam, że to indywidualna sprawa. Ja też czekałam
![]() Tż oświadczył mi się po 1,5 roku związku w moje 23 urodziny, on miał 25. A ślub już za 8 miesięcy ![]()
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
A u mnie nie było wogóle zaręczyn. Temat ślubu krążył nad naszymi głowami od jakiegoś czasu ale to byly tylko takie rozmowy że kiedyś tam się pobierzemy. I któregoś dnia w trakcie jedej z takich rozmów stwierdziliśmy razem, że sprawdzimy czy tego i tego dnia będzie wolna taka i taka restauracja... Ale u nas była też inna sytuacja ponieważ mieliśmy już wtedy ponad dwuletniego synka. Ślub wzieliśmy w sumie po 5 latach bycia razem, synem miał wtedy 3 latka. A w tym roku nam mija 5 rocznica ślubu we wrześniu. Żałuje jednego o czym marzy chyba każda dziewczyna...że nie dostałam nigdy pierścionka zaręczynowego i mój facet nie poprosił mnie rękę
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zaręczyliśmy się mając 20 lat( ja) i 22 lata (tż) po 4 latach związku, razem jesteśmy 8 lat, a ślub dopiero w przyszłym roku, po drodze dziecko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
My z kolei zaręczyliśmy się po 2 latach. W tym roku bierzemy ślub. Ja będę miała 25 a moj ukochany 26. U nas też tak trochę od końca było, ponieważ pewnego dnia stwierdzilismy ze najwyższy czas zalegalizować nasz związek ponieważ od 1,5 roku mieszkamy razem i chcielibyśmy już zacząć starać się o dziecko. Pojechaliśmy sprawdzić czy jest wolny termin w Pałacyku w Iwnie, jak nam pani powiedziała że do 2015 roku są miejsca zarezerowowane i aby jeden termin był wolny bez wahania go wzięliśmy
![]() ![]() Ot i nasza historia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja 24 a TŻ 28 lat (rocznikowo 25 i 29), zaręczyny po 3 latach związku, ślub będzie 1,5 roku po zaręczynach
![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja pierwszy raz byłam zaręczona w wieku 20 lat po roku bycia razem ale ten związek się skończył 2,5 roku później, teraz jestem zaręczona z moim ukochanym a mam 23 lat on ma 25 i w przyszłym roku ślub więc teraz się czuje jak ktoś wyjątkowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.