Zaborczy chłopak mojej przyjaciółki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-22, 19:52   #1
takasobie12345
Przyczajenie

Exclamation

Zaborczy chłopak mojej przyjaciółki

Sprawa, którą Wam opiszę nie dotyczy mnie a relacji mojej przyjaciółki z jej narzeczonym. Jestem ciekawa co o tym myślicie bo dla mnie jest to dość niepokojące.
Poznali się 1,5 roku temu, ona od razu się w nim zakochała i już po 2-3 miesiącach słuchałam o tym, że on sprawdza jej palce, że pyta czy lubi złoto- była zachwycona bo on pewnie planuje zaręczyny...za każdym razem jak była jakaś okazja, gdzieś jechali dostawałam smsa- "on pewnie mi się oświadczy!!!" Traktowałam to z przymrużeniem oka- zakochała się W końcu brak pierścionka na palcu powodował, że prowokowała z nim kłótnie aż w końcu mu powiedziała na co liczy- on po jakimś miesiącu się oświadczył (po roku znajomości) Byłam szczęśliwa i szczęścia życzyłam jej.
Jednak od tego czasu on stał się bardzo zaborczy, zazdrosny, najlepiej żeby siedziała ciągle z nim, nigdzie nie wychodziła, z nikim się nie spotykała.Wszystko jej wypomina.
Zaplanował jej życie- po studiach ślub, zaraz potem dzieci. Ona mu nic nie mówi, ale zwierza się mi- ślub może być , ale dzieci to ona chce mieć później bo chce się rozwijać, pracować, zwiedzać...Mówię jej żeby z nim o tym porozmawiała, ale ona twierdzi, że po co ma się z nim teraz o to kłócić, że on i tak nie zrozumie, że będą się kłócić po ślubie
Jeszcze co do niego- on co chwilę sprawdza jej komputer, telefon i rzuca się do niej o smsy gdzie jest nawet WSPOMNIANE o jakimś innym facecie. Też mi trochę głupio bo jak nie mamy okazji się spotkać piszę jej różne rzeczy w smsach( zwierzam się) a później dowiaduje się, że on to czytał Kłócą się o to strasznie ale on nie rozumie, że nie przegląda się cudzej korespondencji.
Nie bez powodu wspomniałam o tych zaręczynach na początku- znam ją bardzo długo i wiem, że to zawsze było jej marzeniem. Ten pierścionek sprawił, że ona racjonalnie nie myśli-mówi że to wszystko dlatego go kocha, ale moim zdaniem ona nie ma do siebie szacunku. Każdy poprzedni chłopak był 'tym jedynym' a chłopaka w liceum, który ją zdradzał nie chciała zostawić bo sobie nie znajdzie innego
Martwię się o nią, nie wiem czy mam jej zwrócić uwagę? czasem jej coś wspomnę , ale ona uważa, że to jest nie na miejscu, ignoruje moje rady. Bo coś mi się widzi, że on ją chce ustawić pod siebie, zamknąć w domu i żyć długo i szczęśliwie. Nie chcę, żeby wpakowała się w bagno.
P.S. ja mam swoją drugą połówkę i jestem szczęśliwa
takasobie12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 20:01   #2
Ostre wasabi
Zadomowienie

Dot.: Zaborczy chłopak mojej przyjaciółki

Niech sobie układa życie po swojemu, byle Ciebie nie wciągała w jakieś chore sytuacje, że np. zacznie Cię oskarżać że jątrzysz między nimi lub nastawiasz ją/jego przeciw drugiej stronie

Nie dotrzesz do zakochanej. Sama musi otworzyć oczy.
Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 20:08   #3
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie12345 Pokaż wiadomość
Sprawa, którą Wam opiszę nie dotyczy mnie a relacji mojej przyjaciółki z jej narzeczonym. Jestem ciekawa co o tym myślicie bo dla mnie jest to dość niepokojące.
Poznali się 1,5 roku temu, ona od razu się w nim zakochała i już po 2-3 miesiącach słuchałam o tym, że on sprawdza jej palce, że pyta czy lubi złoto- była zachwycona bo on pewnie planuje zaręczyny...za każdym razem jak była jakaś okazja, gdzieś jechali dostawałam smsa- "on pewnie mi się oświadczy!!!" Traktowałam to z przymrużeniem oka- zakochała się W końcu brak pierścionka na palcu powodował, że prowokowała z nim kłótnie aż w końcu mu powiedziała na co liczy- on po jakimś miesiącu się oświadczył (po roku znajomości) Byłam szczęśliwa i szczęścia życzyłam jej.
Jednak od tego czasu on stał się bardzo zaborczy, zazdrosny, najlepiej żeby siedziała ciągle z nim, nigdzie nie wychodziła, z nikim się nie spotykała.Wszystko jej wypomina.
Zaplanował jej życie- po studiach ślub, zaraz potem dzieci. Ona mu nic nie mówi, ale zwierza się mi- ślub może być , ale dzieci to ona chce mieć później bo chce się rozwijać, pracować, zwiedzać...Mówię jej żeby z nim o tym porozmawiała, ale ona twierdzi, że po co ma się z nim teraz o to kłócić, że on i tak nie zrozumie, że będą się kłócić po ślubie
Jeszcze co do niego- on co chwilę sprawdza jej komputer, telefon i rzuca się do niej o smsy gdzie jest nawet WSPOMNIANE o jakimś innym facecie. Też mi trochę głupio bo jak nie mamy okazji się spotkać piszę jej różne rzeczy w smsach( zwierzam się) a później dowiaduje się, że on to czytał Kłócą się o to strasznie ale on nie rozumie, że nie przegląda się cudzej korespondencji.
Nie bez powodu wspomniałam o tych zaręczynach na początku- znam ją bardzo długo i wiem, że to zawsze było jej marzeniem. Ten pierścionek sprawił, że ona racjonalnie nie myśli-mówi że to wszystko dlatego go kocha, ale moim zdaniem ona nie ma do siebie szacunku. Każdy poprzedni chłopak był 'tym jedynym' a chłopaka w liceum, który ją zdradzał nie chciała zostawić bo sobie nie znajdzie innego
Martwię się o nią, nie wiem czy mam jej zwrócić uwagę? czasem jej coś wspomnę , ale ona uważa, że to jest nie na miejscu, ignoruje moje rady. Bo coś mi się widzi, że on ją chce ustawić pod siebie, zamknąć w domu i żyć długo i szczęśliwie. Nie chcę, żeby wpakowała się w bagno.
P.S. ja mam swoją drugą połówkę i jestem szczęśliwa

no bo nie ma

jak widać teraz pewnie mysli podobnie - złapała się faceta, jak dostala pierścionek to teraz byle do ślubu doszło, a potem? a potem "jakoś to będzie"

I jesli próbowałaś jej uwagę delikatnie zwracać a ona reaguje tak jak reaguje - odpusc. W końcu do niej dotrze.
Niestety, nie zawsze da się każdemu pomóc.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 20:08   #4
madana
Zakorzenienie

Głupim kobietom nie da się pomóc.A opisałaś pannę głupią jak but.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2012-04-22 o 20:24
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 20:20   #5
madzia0007
Zadomowienie

Wybacz szczerosc ale srednio inteligentna ta twoja przyjaciolka sie wydaje: naciskanie od razu na zareczyny, twierdzenie ze beda sie klocic po slubie. Takie rzeczy ustala sie przed slubem, ona poglady faceta zna ale co bedzie jesli facet po slubie postawi jej ultimatum "albo staramy sie o dziecko teraz albo rozwod"? Zostanie postawiona pod sciana i pewnie zgodzi sie dla swietego spokoju. I wogole co to za tekst ze zareczyny byly jej najwiekszym zyciowym marzeniem? Kompletnie tego nie rozumiem, zareczyc sie to naprawde zadna sztuka, to tylko kawalek nic nieznaczacego metalu ktory na dobra sprawe nic nie zmienia... Z tego co napisalas wydaje mi sie ze poczucie swojej wartosci uzaleznia od posiadania faceta i szczerze mowiac to chyba niewiele jestes w stanie zdzialac zeby przemowic jej do rozsadku. Bylam kiedys z beznadziejnym facetem, nie szanowal mnie kompletnie, przyjaciolka probowala mi tlumaczyc ze powinnam kopnac go w dupe ale ja glupia i zakochana na kazda taka wzmianke reagowalam pretensjami i agresja.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 21:23   #6
thealee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Głupim kobietom nie da się pomóc.A opisałaś pannę głupią jak but.
Ty widzisz kobietę głupią jak but, a mnie się wydaje, że to raczej kobieta panicznie bojąca się zostać sama.
Dziewczyna ma chyba baaardzo niską samoocenę, która każe jej myśleć, że jest szczęściarą, bo trafiła na faceta, który jej się oświadczył.
Zagubiła się i tyle.

Jasne, ze możesz jej wyłożyć swoje zdanie, ale nie licz na to, że cokolwiek z tym zrobi. Jest zaślepiona i będzie dopóki sama na oczy nie przejrzy.

thealee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 07:58   #7
bubus900
Zakorzenienie

Moim zdaniem nie warto się wtrącać. Dziewczyna walnie focha i jeszcze z Ciebie zrobi wariatkę.
Stary 2012-04-23, 08:06   #8
ja_goodka
Raczkowanie

Sama byłam kiedyś w podobnym związku... Aż wstyd przyznać... Koleżanki próbowały mi otworzyć oczy, że ten facet niszczy mi życie, że sprawia, że staję się coraz mniej pewna siebie, uwieszona jego życia i jego zainteresowań, że rezygnuję z własnych planów... Nie docierało. Tylko się na nie wkurzałam, że mnie nie rozumieją.
Oczywiste jest, że martwisz się swoją przyjaciółką, chcesz dla niej dobrze i szkoda Ci patrzyć jak marnuje się przy złym facecie. Ale mówiąc jej to możesz tylko sprawić, że obróci się przeciwko Tobie - "mówi tak, bo mi zazdrości". Ona będąc w związku nie jest w stanie spojrzeć na niego z boku. Także pozwól jej żyć, pozwól jej popełnić błąd. Ona sama musi zrozumieć, że to nie facet dla niej.
Jedyne na co ja zwróciłabym jej uwagę to te sms-y. Bo to w końcu nie dotyczy tylko jej i jej faceta, ale również Ciebie. Powiedz jej szczerze co o tym myślisz (ale uważaj, żeby nie komentować innych zachowań faceta - żeby nie wyszło, że tylko się go czepiasz). W końcu zwierzając się przyjaciółce masz prawo wymagać, żeby zachowała te informacje wyłącznie dla siebie. Może zaproponuj, żeby od razu usuwała te sms-y (skoro jej nie przeszkadza grzebanie w komórce:P)
ja_goodka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 10:49   #9
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Nie próbuj do niej przemawiać, że to chore, bo i tak Cię nie posłucha.
Byłam kiedyś w takiej sytuacji - tez chłopak koleżani czytał sms-y ode mnie, powiedziałam, że to nienormalne zachowanie i zostałam najgorsza. Ona przestała się do mnie odzywać, bo śmiałam skrytykować jej misiaczka.
Dlatego, jeżeli nie chcesz mieć niepotrzebnych problemów, to trzymaj się od tego z daleka.
Jej życie, jej wybory.
Aczkolwiek, kiedyś to życie ją nauczy i może żałować.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2012-04-23 o 10:53
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 16:29   #10
chwast
Zakorzenienie

Znam takich typków... chłopak mojej koleżanki potrafi przyjechać do niej o czwartej rano sprawdzając czy jest ubrana tak, jak on ją ubrał (tzn piżama, wszystko zakryte). Nawet jak jest sama w domu nie może mieć dekoltu ani krótkich spodenek, nawet przy własnej matce nie może.

Taki związek to nie miłość - droga do zmarnowanego życia
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 20:12   #11
leniwca
Zakorzenienie

Też kiedyś byłam w podobnie chorym związku. Gadanie koleżanek nie pomagało. Sama musiałam zmądrzeć, zastanowić się nad tym, jak mnie traktuje i zastanowić, jak z nim skończyć. Wtedy już byłam konsekwentna, w chwili słabości spotykałam się z koleżankami.
Więc wątpię, że jej pomożesz. Może jak przyjaciele, znajomi, rodzina zaczną się od niej odsuwać i dobitnie tłumaczyć dlaczego (np. czytanie ich wiadomości, tajemnic przez TŻ koleżanki)- może wtedy się zastanowi nad swoim zachowaniem i związkiem. Bo co z tego, że zrobi awanturę facetowi, skoro on ma jej zdanie w du*ie?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-24, 13:04   #12
elsene
Zadomowienie

Nie wtrącaj się.
To jest jej życie, jej wybory. Skoro już powiedziałaś co o tym myślisz, to wystarczy. Pozwól jej kierować swoim życiem tak, jak ona tego chce.
Pewnie, przykro się patrzy na takie "nieszczęście" kogoś bliskiego, ale nie można zmuszać innych do życia zgodnie z naszymi zasadami. Sama byś chyba też nie chciała, żeby ona ingerowała w Twoją relację z TŻ, prawda?

Poza tym, każdy potrzebuje czegoś innego. I może być tak, że Tobie potrzebna jest stabilność i bezpieczeństwo, a jej do szczęścia potrzebne są wielkie afery, kłótnie i gorące godzenie się.
Ona się godzi na bycie kontrolowaną. Ona chce w to brnąć. Jak sama napisałaś, to nie jest tak, że ona jest kryształowa, a tylko on jest tym złym. Ona go oszukuje, ma plan, z którym on się nie zgadza, ale dla własnych korzyści mu o tym nie powie. Przecież nie możesz pójść do nich i powiedzieć: "Ty jej nie kontroluj, a Ty mów mu prawdę".
I tak jak już wspomniałam -może ona woli poświęcić swoją "wolność" w imię małżeństwa, bo to jest dla niej ważniejsze? Ma do tego prawo.
elsene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 13:08   #13
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Znam takich typków... chłopak mojej koleżanki potrafi przyjechać do niej o czwartej rano sprawdzając czy jest ubrana tak, jak on ją ubrał (tzn piżama, wszystko zakryte). Nawet jak jest sama w domu nie może mieć dekoltu ani krótkich spodenek, nawet przy własnej matce nie może.

Taki związek to nie miłość - droga do zmarnowanego życia
OMG. Aż strach to czytać, co dopiero tak żyć.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 16:29   #14
kroliczyna
Raczkowanie

Na Twoim miejscu wogóle bym tego nie komentowała, nie wtrącałabym się, nie doradzała. Nie wiem ile Twoja przyjaciółka ma lat, nie znam jej, zakładam, że jest osobą pełnoletnią i wie, z czym wiąże się małżeństwo. Pozwól jej żyć tak, jak jej pasuje. Jeśli będziesz mówić, że nie podoba Ci się to - wyjdziesz na najgorszą, pokłócicie się i wasza przyjaźń zamieni się w nienawiść. Jeśli zamilkniesz w tym temacie i pozwolisz jej życiu się toczyć tak jak ona chce, będzie ok, czas pomoże jej zrozumieć, co robiła źle a co nie, do Ciebie będzie miała szacunek, że jej nie opuściłaś.
Co do zaborczego narzeczonego - rzadko się zdarza, że wina leży tylko i wyłącznie po stronie tego niedobrego faceta a narzeczona jest nieskazitelna. Trudno mi uwierzyć, że nie dała facetowi powodów do podejrzeń, zazdrości, sprawdzania o czym piszecie smsy. Być może narzeczony boi się, że zaangażował się na poważnie w związek, który nie ma racji bytu, bo narzeczona jest... niedojrzała? Może ją sprawdza, bo boi się, że jest oszukiwany? Może jej zachowanie sugeruje mu, że jest w stanie go zdradzić, opuścić? Co do sprawdzania smsów od Ciebie... Facet może czuć, że jesteś jego wrogiem, że nakręcasz jego narzeczoną przeciwko niemu. Być może w kłótniach Twoja przyjaciółka mówi mu, że Ty powiedziałaś, że to i to jest chore, że Ty byś z kimś takim jak on nie wytrzymała, że Ty jej radzisz, żeby to i tamto... Może wychodzisz przed tym facetem na kogoś, kto chce źle dla ich związku, dlatego on czuje, że musi kontrolować wasze rozmowy... Sory, jeśli to nie ma sensu ale piszę to z autopsji. Radzę Ci wogóle nie komentować tego, co się dzieje między nimi. Obserwuj ale nie wtrącaj się. Stracisz przyjaciółkę, niczego nie zyskasz. Pozdrawiam
kroliczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 22:59   #15
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
OMG. Aż strach to czytać, co dopiero tak żyć.
ależ skąd, dla niej to normalne. Wg niej w każdym związku tak jest więc chyba to lepsza sytuacja niż autorki, bo moja znajoma nie zdaje sobie sprawy i jest nijako... szczęśliwa?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości