|
|||||||
| Notka |
|
| Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Wysokość stołu do masażu.
Witam!
Jestem początkującym masażystą,mam już paru klientów.Posiuadam składany stół do masażu,lecz mam problem z dopasowaniem wysokości,podczas masażu bolą mnie mięsnie w okolicy lędźwiowej kręgosłupa.Czy jest jakaś najlepsza uniwersalna wysokość,np. aby górna krawędź stołu była na wysokości bioder lub między biodrami a kolanami?Proszę o pomoc! Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wysokość stołu do masażu.
Jest kilka rozwiazań:
1. Uniwersalny stół do masażu, ze zmienną wysokością, elektryczny ale to są odpowiednie koszty. Na dłuzsza metę warto. 2. Większość nawet składanych stołów ma zmienną wysokość, potestuj trochę wykonując kolejne zabiegi na róznych wysokościach. 3. Czasem jest to problem techniki, często masazyści pracuja tylko z jednej strony stołu, lub prawie wogóle z pozycji za głowa pacjenta. 4. Mały schodek, pod jedna nogę, zmieniaj gdy pracujesz z drugiej strony. 6. Sa też inne kwestie, np brak rozcwiczenia kręgosłupa, takie objawy sa np podczas zabierani sie za masaż z marszu. Powodzenia. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma czegos takiego jak "uniwersalna wysokosc stolu". Jakkolwiek experymentowanie moze byc dobra metoda na "ustalenie" wysokosci. Mozesz rowniez sprobowac (przynajmniej na poczatek) metode, ktora zawsze polecam. Stan bokiem do stolu, zwin reke w piesc, i gdy ledwie dotkniesz powierzchni stolu... to jest twoja wysokosc. Jesli jednak chcesz zrobic glebszy masaz, albo gdy twoj pacjent jest nieco "wiekszy", obniz stol o jedna dziurke; to powinno wystarczyc.
Gdy robisz masaz, musisz koniecznie zwracac uwage na swoja postawe oraz ruchy: nogi musza byc ugiete w kolanach; masaz wykonujesz cialem a nie rekami (to kardynalna zasada); odleglosc miedzy twoimi rekami i klatka piersiowa powinna byc zawsze taka sama. To co zawsze powtarzam: mozesz nauczyc sie masazu, anatomie, fizjologie, itp. ale jesli mechanika twojego ciala podczas wykonywania masazu jest zla... cala twoja wiedza zda sie psu na bude. |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
No i jeszcze jedno. Mało się na to zwraca uwagi. Usztywniony masażysta przenosi tą sztywność na pacjenta. Brak wtedy w masażu elastycznosci ruchów. Jesli miałbym to porównać i przenieść na pracę ze swoim ciałem, polecałbym bardziej pływanie i yogę, niz pakowanie na siłowni. Ot taka dygresja z ostatnich spotkań z uczniami.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki za wszelkie uwagi!!Są one bardzo cenne, gdyż dopiero jestem w trakcie doskonalenia moich technik masażu i na tym etapie porady bardziej doświadczonych osób są bardzo potrzebne.A czy znacie może jakieś dobre ćwiczenia na rozciągniecie mięsni kręgosłupa przed masażem?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Masaż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.