Już mi ręce opadają... co robić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-30, 13:20   #1
Slythia
Przyczajenie

Już mi ręce opadają... co robić?

To mój pierwszy post Spróbuję opisać mój problem dokładnie, z góry przepraszam za zamęt .

Od kiedy pamiętam moje włosy były przesuszone - od dzieciństwa mają tendencje do falowania. Jak wiele dziewczyn, w gimnazjum namiętnie je prostowałam. Niestety, po jakimś czasie zauważyłam wzmożone wypadanie i zaprzestałam używania prostownicy. Zostałam z sianowatymi falami. Postanowiłam, że zaczne o nie dbać. Początkowa pielęgnacja była pokraczna - kupowałam wypakowane silikonami szampony i odżywki (zawsze z tej samej serii!). Nie widziałam żadnych rezultatów, więc wciąż kupowałam nowe, nic nie dające mi zestawy. Nawet po bombie silikonowej moje włosy były przesuszonym sianem. Z czasem zaczęłam podczytywać wizaż i różne blogi włosomaniaczek W ruch poszły oleje, szampony i odżywki bez silikonów. Pielęgnacja ta trwa od ponad pół roku i nie ma żadnych efektów! Chyba żaden kosmetyk nie służy moim wlosom. Używałam szamponu Babydream, Alterra morela i pszenica (po obu jeszcze gorsze siano). Miałam odżywki i maskę z Alterry, Garnier Awokado i Karite (też się nie sprawdziły). Próbowałam mycia odżywką (Isana z babassu, Potters, maska Gloria - na różne sposoby, efekty opłakane). Stosowałam Joanny naturie bez spłukiwania i żadnych rezultatów Olei nie miałam wiele (Babydream różowy i niebieski, 2 Alterry, oliwa z oliwek, olej z ryżu - po babydreamach włosy gorsze niż po myciu samym szamponem . Jak widać, miałam niemal wszystkie polecane przez wizażanki kosmetyki i co? I lipa. Myślałam o obcięciu włosów ale okropne wspomnienia z przeszłości zniechęciły mnie (nie raz zostałam pomylona z chłopcem i powiem szczerze - w krótkich wyglądam jak pół dupy zza krzaka, a wcale nie bede miec pewnosci ze bedzie lepiej, biorac pod uwage, ze całe zycie borykam się z miotłą na głowie)

Co mogę zrobić? Przekonałam się, że ani silikony ani ich brak mi nie służy. Nie wiem, czy jest sens kupować kolejne kosmetyki... Czy ma ktoś jakieś propozycje?
Slythia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 13:34   #2
201605021613
Konto usunięte

Dot.: Już mi ręce opadają... co robić?

A w sumie długo te oleje stosujesz???Bo nie zawsze działa od razu

Włosy może podetnij, nie na krótko, ale parę cm
201605021613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 13:37   #3
Slythia
Przyczajenie

Stosuję pół roku, więc sądzę że powinny być efekty, a mam wrażenie że jest tylko gorzej.
A włosy trochę podciełam (mniej wiecej 4 cm) i nic.
Stary 2012-04-30, 13:41   #4
201605021613
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Slythia Pokaż wiadomość
Stosuję pół roku, więc sądzę że powinny być efekty, a mam wrażenie że jest tylko gorzej.
A włosy trochę podciełam (mniej wiecej 4 cm) i nic.
Może to tylko takie wrażenie, a jest lepiej

Pielęgnuj dalej, nie raz ciężko doprowadzić włosy do porządku po prostownicy.
201605021613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 14:48   #5
edyta07
Zadomowienie

odwiedź wątek zakręconych, pierwszy post to skarbnica wiedzy

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 19:21   #6
Slythia
Przyczajenie

Czytałam go nie raz. Problem w tym, że stosuję się do wielu rad, a efektów nie ma.
Stary 2012-04-30, 19:32   #7
narvia
Raczkowanie

GG do narvia

skoro jesteś już obeznana, to może masz jakiś podejrzanych? Coś, co może być przyczyną, cokolwiek- twarda lub zbyt zimna/gorąca woda, suszarka, ręczniki frotte, zbyt dużo protein, jakiekolwiek zioła- czy wewnętrznie czy zewnętrznie, hormony, oleje z tendencją do wysuszania, za częste/ za rzadkie mycie.... Coś wpada?
narvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 19:59   #8
Oosia
Raczkowanie

Włosy są bardzo zniszczone po prostownicy, a nic nie odbuduje zniszczonych włosów. Możesz tylko ulepszać ich wygląd z zewnątrz. Pozostaje ciągłe dbanie i podcinanie w miarę jak najczęściej.

Edytowane przez Oosia
Czas edycji: 2012-04-30 o 20:00
Oosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 19:59   #9
201605090958
Konto usunięte

[QUOTE=narvia;33845427]skoro jesteś już obeznana, to może masz jakiś podejrzanych? Coś, co może być przyczyną, cokolwiek- twarda lub zbyt zimna/gorąca woda, suszarka, ręczniki frotte, zbyt dużo protein, jakiekolwiek zioła- czy wewnętrznie czy zewnętrznie, hormony, oleje z tendencją do wysuszania, za częste/ za rzadkie mycie.... Coś wpada? [/QUOTE/]
A poza tym przestawienie na pielęgnację dla kręconowlosych to około pół roku dostosowywania się wlosow. Mój kryzys przy początkach mycia odżywką i odstawieniu sls to ponad 7 mcy. Mialam szczęście trafiłam na amlę od razu, ale już odstawienie sls było straszne. Nie wszystkie oleje slużą każdemu-w zależności od porowatości wlosa dobieramy olej. Jak masz mocno zniszczone wlosy to niestety, ale prawdziwe efekty nie zobaczysz na tych zniszczonych, ale na tych, co Ci dopiero wyrastają. Zmieniasz pielęgnację bardzo szybko więc wlaściwie nie wiem, dlaczego odrzucasz. Możesz zacząć od radykalnego cięcia i ustalenia planu pielęgnacji. Wrzuć fotkę na wątek dla zakręconych, tam są naprawdę specjalistki. One moje wlosy uratowaly, to Twoje też uratują
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości