|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
BAN stały
|
Kurczaki i jajka, czyli czy wiesz co jesz?
Przeczytałam ten artykuł i poczułam, że muszę się podzielić.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kurczaki i jajka, czyli czy wiesz co jesz?
Generalnie produkcja mięsa i jaj jest dość okrutna, co niestety nie zmieni faktu, że znaczna część ludzi powie, że ma to gdzieś. Widząc gotowy produkt w sklepie, nie zastanawiasz się, w jaki sposób został otrzymany. Poza tym 'wesołe kurki' są zawsze droższe, a ludzie zdecydowanie patrzą na finanse.
Ja osobiście nie wierzę nawet tym jajkom marketowym, które oznaczone są jako jaja z wolnego wybiegu. Od lat kupuję je od sprawdzonych ludzi. Jeśli najdzie mnie ochota, to mogę nawet pójść do kur i zapytać, jak się czują ![]() Widziałam kiedyś program w TVNie o fermie kurzej. Ekologicznej podobno. Istna masakra. Martwe kury walające się po podwórku, wielkie kurniki, ciemne, zamknięte, bez okien. Kuraki siedzące w klatkach. Takie jakieś to nieopierzone, blade. Strach się bać. A przecież to się też na smaku i na naszym zdrowiu odbija.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
dlatego ja nie jem już praktycznie w ogóle kurczaków - przestawiłam się na indyki, które chodowane musza być w mniejszych skupiskach i nie faszeruje się ich tak nagminnie na pewno antybiotykami
a jajka - kupuję zwykle jedynki, ale na szczęście bardzo sporadycznie, bo sporo jajek dostaję od babci - niosą kureczki przez nią i dziadka chodowane ![]() zresztą.. we wzystkim jest mnóstwo chemii, ale jednak jestem za tym, żeby ryzyko jej przyjmowania jak najbardziej zmniejszać
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2012-05-15 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
W supermarketach jest ciężko, rzadko widzę tam jajka które nie byłyby trójkami.... A coś jeść trzeba, jak się zapasy od babci skończą...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Prawda jest taka, że jajka "zerówki" kosztują znacznie więcej niż np trójki. Pomijając fakt, że nawet za te niskiej klasy trzeba płacić całkiem sporo... Większości z nas nie stać na zakupy w sklepach ekologicznych, takie to życie.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Warto spytać sprzedawcę, czy ma takie w sprzedaży, bo zdarza się, że sprzedawane jajka są nie ostemplowane (czytaj: nie sprawdzone przez Inspekcję Weterynaryjną) i nie są oficjalnie w sprzedaży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.