|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
zaprawianie słoików - JAK???
prosze o szybka pomoc!
od rana robie powidła śliwkowe w piekarniku. wszystko dobrze idzie. tylko ... w przepisie pisze przełozyc do sloików, odwrócic i postawic.. ![]() dobra ale ja robie takie przetwory pierwszy raz. mozecie mi powiedziec: mam te słoiki. musze je wyparzyć przed daniem tych śliwek tak? tzn. poleje goraca woda i potem takie mokre zostawic i do takich ładowac czy je powycierac? ![]() ![]() a skad mam wiedziec ze wogóle to złapało ten słoik? ![]() ratujcie prosze ![]()
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Szybko potrzebuje porady - przygotowanie powideł śliwkowych
nie moge czekac na "moim gotowaniu" bo tam ludu nie ma. musze sie pytac tu a nuz ktos wie a wiec:
od rana robie powidła śliwkowe w piekarniku. wszystko dobrze idzie. tylko ... w przepisie pisze przełozyc do sloików, odwrócic i postawic.. ![]() dobra ale ja robie takie przetwory pierwszy raz. mozecie mi powiedziec: mam te słoiki. musze je wyparzyć przed daniem tych śliwek tak? tzn. poleje goraca woda i potem takie mokre zostawic i do takich ładowac czy je powycierac? ![]() ![]() a skad mam wiedziec ze wogóle to złapało ten słoik? ![]() ratujcie prosze ![]()
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: szybko potrzebuje porady
Cytat:
Słoiki załaduj śliwkami,ale nie po sam brzeg-zostaw trochę miejsca .
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W życiu nie robiłam powideł, ale z tego co mgliście pamiętam z opserwacji tych co robili, to słoiki muszą byc wyparzone i wytarte, i gorące , nakrętki też. Nakrętka musi byc dokręcona mocno, nie zawsze słychac czy cmoknie. Tyle wiem. I jeszcze że daje się 80-90%słoika. Może Ci to pomoże, życzę powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Wyparzać chyba nie musisz koniecznie, a jeśli już, to nie trzeba ich raczej wycierać. Słoik złapie za sprawą tych śliwek, pod wpływem ich wysokiej temperatury. Co do ilości śliwek w słojach to myślę, że najlepiej napakować całe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hiehie
![]() ![]() Ale tak to już jest,gdzie kucharek sześć,tam nie ma co jeść ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Musisz dokładnie wysuszyć słoik, przede wszystkim nakrętki, ale też słoik ![]() ![]() ![]() Czy słoik złapało dowiesz się, kiedy to wszystko już ostygnie, na przykład następnego dnia. Odwracasz znowu i możesz spróbować lekko (z normalną siłą nawet o ile nie masz za dużo siły ![]() ![]() Za treści wyżej wymienione odpowiada moja mama ![]() ![]() Freska, zazdroszczę że umiesz robić ![]() W takich momentach ogarnia mnie ogólne przygnębienie : Dlaczego ja nie umiem gotować ? ![]() ![]() _ _ _ _ _ Wykażę się dobrą wolą ![]() Wątek jest w 100% na Moje Gotowanie, ale zostawię go przez jakiś czas na Plotkach ![]() ![]() Potem przesunę na MG dla potomności ![]() I zmieniam tytuł ![]() ![]() EDIT : Przeniesione ![]() ![]()
Tom Waits Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-08-19 o 23:35 Powód: myślę, że już można umieścić wątek we właściwym miejscu ;):) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
można wyparzyć, ważne, żeby były czyste.
Ładuj tyle, co w normalnych sklepowych słoikach, mniej więcej. Troszeczkę miejsca trzeba zostawić. Potem dobrze zamknąć i dnem do góry ustawić, żeby się dobrze zamknęły albo zabobon to jest. Nie wiem czemu, ale babcia moja tak robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc już dwie kucharki się zgadzają ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Herbatniku,niom ja nie robię
![]() ![]() ![]() W żadnym przepisie nie było odpowiedzi na pytania Ainoah7 ,tak jakby każdy od razu urodził się z tą wiedzą -trochę mało szczegółowe (dokładne) te przepisy :/ . To już są 2 głosy-brakuje 4 ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
My z mamą zawsze robimy tak: myjemy w gorącej wodze słoiki i nakrętki, i wycieramy. Do każdego słoika nakładamy tak na ok 90% powideł, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry nogami. Zabieramy je dopiero po wystygnięciu i chowamy do szafek.
Co do tego, czy słoik "złapał" - jak kupujesz w sklepie coś w słoiku, to denko jest takie jakby wciągnięte (zassane do środka słoika), ale po otwarciu można tym denkiem pstrykać....jejku nie umiem wytłumaczyć ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jak tak patrzę, każdy tutaj przychodzi z odpowiedzią z jakiegoś własnego doświadczenia, a ja jak przeczytałam pierwszy post to ni w ząb
![]() ![]() Dobrze, że mama dzisiaj jest u mnie ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szybko potrzebuje porady - przygotowanie powideł śliwkowych
dziewczynki kochaniutkie moje!
![]() ![]() ![]() teraz dopiero moge podziekowac bo wczoraj latałam jak szalona miedzykuchnia i komputerkiem. powidła wyszły fascynująco ![]() ![]() ![]() dziekuje FRESA i RAMBO ![]() ![]() dziekuje wszystkim dziewczynom za porady ![]() Boze jak dobrze ze takie cos jak WIZAZ istnieje.. Kocham was ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: zaprawianie słoików - JAK???
Wymyć ,wyparzyc i suszyc. Gorace powidła nakladać do górnego zwężenia (nie do pelna) i zakrecac i kłaść do "gory nogami".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To cieszymy się razem z Tobą,że powidła wyszły pyszne i nasze rady się przydały
![]() Co dwie głowy to nie jedna ![]() ![]() Smacznego ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() ![]() Mamy już nie ma ![]() Ucieszy się ![]() ![]() Ja również życzę smacznego! ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich. Moja Mama jest w trakcie produkcji powideł (przy której to ja mam niewspółmnierny udział
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
hmm trudna sprawa naprawde nie wiem. trza czekac na doswiadczone gosposie
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Póki co realizuję się życiowo przy jakże rozwijającym mieszaniu tych powideł, i po paru próbach konsumpcji tych, które były przypalone wydaje mi się, iż nieprzyjemny smak przestał być aż tak intensywny. Niemniej jednak wciąż jest. Nie wiem jak naprawić swój błąd a tempus fugit i to ostro. Dziś to chyba ostatni dzień tego mieszania. Chyba. Help me! Pomóżcie! Helfen sie mir! Hjelper vi meg!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.