|
Notka |
|
Szko³a i edukacja Szko³a i edukacja, to forum dla osób, które chc± siê uczyæ. Tu dowiesz siê wszystkiego o szko³ach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Bardzo proszê o pomoc!
Hej
![]() Moi drodzy, bardzo Was proszê o pomoc. Otó¿ mam ogromny problem zwi±zany z moj± dalsz± edukacj±. Po d³ugim rozmy¶laniu z³o¿y³am papiery na profil medialny. My¶la³am, ¿e tu ju¿ po wszystkim, a tu proszê. Kolejne rozdro¿e. Mam wybór.. Klasa z rozszerzon± histori± lub wosem. Co teraz? W przysz³o¶ci my¶la³am raczej o resocjalizacji b±d¼ prawie. Lecz nie mam zielonego pojêcia po jakim profilu siê tam udaæ i gdzie. Który przedmiot bardziej mi siê przyda? Co Wy by¶cie wybrali? A mo¿e macie jakie¶ inne propozycje, co do dalszej edukacji po profilu humanistycznym? Bardzo proszê, mam dopiero 16 lat i nie mam zielonego pojêcia co dalej. Wcze¶niej przeczesywa³am internet i wszyscy mówili, ¿e po humanistycznym nie ma tak naprawdê nic i ¿eby siê w to nie pchaæ. Jednak nie chcia³am siê mêczyæ przez ca³e ¿ycie z przedmiotami ¶cis³ymi. Niestety, to nie moja bajka. Z góry bardzo dziêkujê, Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Bardzo proszê o pomoc!
Droga Wiktorio.. Sama jestem w klasie humanistycznej, w³a¶nie zda³am do klasy maturalnej. Gdy by³am w Twoim wieku i równie¿ szuka³am profilu odpowiedniego dla mnie ka¿dy mnie straszy³, ¿e po humanie nic nie ma, praca na kasie itd. Mimo tego nie zniechêci³am siê tym i moja dusza humanistyczna przezwyciê¿y³a. I wiesz co Ci powiem? gdybym mia³a jeszcze raz podejmowaæ t± decyzjê, wybra³abym to samo. Je¿eli kto¶ twardo st±pa po ziemii i wie, czego chce to ustawi siê nie¼le nawet po humanie!
A teraz co¶ o twoim dylemacie dotycz±cym rozszerzeñ... Tak naprawdê pierwsza klasa liceum wygl±da tak jak gimnazjum... Nie uczysz siê niczego, w zakresie rozszerzonym. Z reszt± tak samo jest w przypadku mat-fizów czy te¿ bio-chemów. Nawet nie idzie odczuæ, ¿e jeste¶ na danym profilu, bo po prostu pierwsza klasa opiera siê na szerokim zakresie ogólnym. W drugiej klasie jest ju¿ duuu¿o ciê¿ej... Co prawda odpadaj± ci praktycznie wszystkie przedmioty ¶cis³e ale za to nauki i tak jest wiêcej. I tu jest sedno sprawy - je¿eli nie lubisz historii, nie lubisz siê jej uczyæ i nie interesujesz siê ni±, to nie radzê Ci siê pchaæ na roszerzon± historiê. Bêdziesz bardzo cierpieæ z tego powodu, poniewa¿ chc±c np. zdawaæ maturê z historii nie bêdziesz mia³a czasu na nic innego, materia³u w drugiej klasie z tego przedmiotu jest masakrycznie du¿o. Gdyby¶ mia³a uczyæ siê wszystkiego co trzeba, to zawali³aby¶ wszystkie przedmioty. Ja id±c do liceum by³am pewna, ¿e bêdê zdawaæ maturê z historii. Teraz, po dwóch latach, unikam tego przedmiotu jak tylko siê da -,- Jednym s³owem, jest ciê¿ko byæ ze wszystkim na bie¿±co, i na dodatek uczyæ siê na inne przedmioty. Tak¿e mówiê, je¿eli nie lubisz historii i uczenie siê jej jest dla Ciebie ciêzkie.. nie pchaj siê na to. Wos natomiast jest o wiele przyjemniejszy. Materia³ jest naprawdê baaardzo interesuj±cy, ¿yciowy. uczysz siê o tym, co jest TU I TERAZ wiêc masz ³atwiej i bazujesz równie¿ na w³asnej wiedzy, przekonaniach... Szczerze Ci powiem, ¿e jak dla mnie, to nauka wosu jest przyjemno¶ci± ![]() No ale wybór nale¿y do Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 016
|
A mo¿e zastanów siê co ciê bardziej krêci i który przedmiot wola³aby¶ miec rozszerzony? Na prawo idzie i historia i wos bodaj wiêc który¶ i tak by¶ musia³a siê douczaæ sama.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 239
|
Te¿ by³am na humanie i chcia³am i¶æ na prawo (ale to akurat pó¼niej siê zmieni³o)
![]() ![]() ![]() Dla chc±cego nic trudnego. ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 496
|
WOS jest na pewno du¿o l¿ejszy, ni¿ historia i jest liczony naprawdê na wielu kierunkach potem w rekrutacji. Ja bym chyba wybra³a WOS - jesli zdecydujesz siê na prawo, to zapewne i tak bêdziesz bra³a korki i tak, ewentualnie bêdziesz douczaæ siê sama i wtedy posiedzisz sobie z histori±. Ale skoro nie jestes pewna, to po co siê mêczyæ tyle czasu z przedmiotem, który jest trudny.. WOS daje du¿y wachlarz mozliwo¶ci i jest przyjemniejszy
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 467
|
Zale¿y, co wolisz, wos te¿ mo¿e bokiem wyj¶æ
![]() I nie mogê siê powstrzymaæ: dok³adnie przemy¶l ewentualn± resocjalizacjê. Znam du¿o nie tyle rozczarowanych, co zupe³nie siê do tego nie nadaj±cych absolwentów. Z zapa³em rodem z pozytywizmu, wzmocnionym filmami i ksi±¿kami z cyklu "m³odzi gniewni" zaczêli studia, a okaza³o siê, ¿e: o pracê ciê¿ko, zarobki marne, pracodawcy raczej krzywo patrz± na drobne dziewczyny wygl±daj±ce na 15 lat i podopieczni, którzy, o zgrozo!, wcale nie pa³aj± chêci± zmiany i nie drzemi± w nich nie wiadomo jakie pok³ady wra¿liwo¶ci, inteligencji itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
do wosu ³atwiej sie samemu przygotowaæ, wiem to po sobie
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 467
|
Dobrze jest siê rozejrzeæ, jacy nauczyciele prowadz± te przedmioty. I obejrzyj arkusze maturalne z kluczami. Nie chodzi o wynik, bo teraz pewnie by³by marny, ale o to, czy np. wiesz jak siê zabraæ za wypracowanie. Je¶li nie, to spróbuj siê dowiedzieæ, czy nauczyciele tego ucz±. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e struktura tego jest logiczna i jedyna trudno¶æ to temat, ale s± szko³y, gdzie siê to intensywnie æwiczy i uczniowie s± z tego zadowoleni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Bardzo gor±co dziêkujê za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie rady wziê³am sobie g³êboko do serca i chyba jednak wybiorê Wos. Naprawdê, ¶licznie dziêkujê. I wiecie, co? Wcze¶niej zastanawia³am siê, czy warto szukaæ odpowiedzi w internecie. wszyscy oczywi¶cie zaczêli, "kto ci tam pomo¿e i tak siê nikt nie zna!" itd.
Teraz wiem jak bardzo siê mylili. ![]() Kamieñ z serca za kilka dni mam zanie¶æ orygina³y ¶wiadectwa i wyniki egzaminu. Wtedy ju¿ wiem na któr± listê siê zapisze ![]() Szczególne podziêkowania kierujê do maitazary i thumbeliny, mam nadziejê, ¿e nie poprzekrêca³am nicków ![]() Pozdrawiam i jeszcze raz slicznie dziêkujê |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 239
|
Nie ma sprawy.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.