|
Notka |
|
Fryzury i styling Forum dla osób, które interesują się stylizacją fryzur oraz stylingiem. Chcesz pogłębić swoją wiedzę, podzielić się doświadczeniem? To miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak fryzjer to zrobił? (czyli moje trudne włosy)
Witajcie
![]() Jestem posiadaczem włosów grubych, strasznie gęstych. Obecnie zapuszczam, teraz włosy mają jakieś 6 cm. Zawsze po osiągnięciu jakiejś długości zaczynają się problemy ze skręcaniem. Wybrałem się ostatnio do fryzjera "z wyższej półki". Nie skracałem włosów, tylko chciałem żeby jakoś wyglądały. No i fryzjer zrobił COŚ, że wyglądały jak nigdy przedtem. Idealnie proste, SYPKIE, lekkie i układały się jak nigdy przedtem... aż do następnego mycia w domu. Jestem strasznie ciekaw co mogło być przyczyną: odżywki czy może suszenie? Ja sam nie używam suszarki, myję włosy na noc, wycieram dość mocno ręcznikiem i kładę się spać jak już wyschną. Oprócz tego ostatnio zacząłem czesać je szczotką. Jednak włosy nigdy nie są tak fajne jak po tej wizycie. Jakieś takie zbite są nawet po tym cieniowaniu, zupełnie mi się nie układają. I tak poprawił mi się ich stan odkąd używam WAX-a i nafty, ale ciągle nie jest tak fajnie jak bym chciał. Jakieś 2 cm temu były naprawdę fajnie po WAX-sie, ale teraz już jest tak sobie. Ciągle się delikatnie falują i nie są takie gładkie... Co robię nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak fryzjer to zrobił? (czyli moje trudne włosy)
Prawdopodobnie fryzjer naładował Ci na głowę tonę silikonów :P One działają, ale tylko na chwilę, ale dla włosów lepszą alternatywą jest jednak dbanie naturalnie, wtedy - chociaż po długim czasie - włosy są w coraz lepszym stanie.
Ale jeśli wolisz efekt natychmiastowy, to może kup sobie brylantynę w spreju (widziałam taką firmy 'marion' w cenie nie zwalającej z nóg) i jak już będą suche po myciu to trochę jej psiknij. Powinny się błyszczeć i być gładsze.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Z pewnościa miałes na głowie duża ilość silikonów
![]() Ja włansie w ten sposób uzyskuje efekt sypiących sie włosów. ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Oj, stara sztuczka fryzjerska
![]() A raczej właśnie nowoczesna, z mnóstwem psikadeł i odpowiednią obróbką... pewnie wyciągał Ci włosy na szczotce, jednocześnie susząc od góry? No, to raz, że wygładzał włos mechanicznie i termicznie (modelowanie szczotką jest super, szkoda, że sama nie mam na to czasu, nie z tymi gestymi i półdługimi włosami), a dwa, że nałożył rozmaite silikonowe mazidła, które oblepiły włos i pomogły w stylizacji. Osobiście uwielbiam tę sypkość, gładkość i blask - chociaż, jak dziewczyny napisały, to jest 'na raz' i w gruncie rzeczy nie poprawia stanu włosów za bardzo, po myciu będziesz miała to, co zwykle, obawiam się. Ale, jeśli masz czas i chęci, a włosy są generalnie zdrowe, to się pobaw we fryzjera raz na jakiś czas... kup grubą, okrągłą szczotkę (tak z 7cm średnicy) i specyfik wygładzający (mój fryzjer kładzie mi to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...thing-oil.html )i działaj... chociaż włosy z tyłu niech Ci kumpela modeluje, bo się owściekniesz, a ręce omdleją ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Przypomnę, że jestem chłopakiem
![]() Rzeczywiście miałem suszone włosy z okrągłą szczotką. Może spróbuję takiej metody, póki co nie mam nawet działającej suszarki. Denerwują mnie moje włosy, bo są jak takie delikatnie pogięte zygzaki. Nawet kiedy włos mi wypadnie, to widać taki kształt. A może to wina tego, że za dużo szamponu używam? Mam tak gęstą szopę, że nie umiem umyć włosów z małą ilością ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Oż Ty, zmyłka
![]() No ale mój błąd, czytałam sens, a nie szczegóły... Z tego, co piszesz, to trochę brzmi, jakbyś miał tendencję do afro czy innego loczka, więc to nie jest kwestia szamponu, tylko samych włosów i tu już można mieć tylko pretensje do matki natury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To chyba nie afro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Nindżopesz
|
Ale skoro masz falowane włosy to same z siebie się nie rozprostują :/
Na zmiękczenie i wygładzenie polecam dodatkowo olejowanie, u siebie widzę spore rezultaty. I jakieś odżywki po każdym myciu, np. Garnier Awokado i karite - bardzo lubię, mam po niej bardziej miękkie i śliskie włosy. W sumie mógłbyś pokusić się o prostowanie bo zakładam, że nie zapuszczasz włosów po pas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
"wycieram dość mocno ręcznikiem i kładę się spać jak już wyschną. "
Przede wszystkim nie wycieraj mocno ręcznikiem włosów ponieważ powodujesz szybsze ich zniszczenie ![]() po każdym umyciu stosuj odżywki (nakładaj je od połowy włosów), a na wyschnięte włosy możesz nakładać jedwab marion lub chi włosy staną się wygładzone i zabezpieczysz je w ten sposób przed uszkodzeniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Prawdopodobnie twoje włosy dostały mocną dawkę silikonów, które oblepiają włosy i powodują, że są miękkie i błyszczą.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.