|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Umowa sprzedaży auta - Pomocy !!
Witajcie
Jeżeli wątek jest nie na miejscu proszę o usunięcie ![]() ![]() Mam ogromne pytanie i szukam pomocy: Chodzi o sprzedaż auta. Czy jeżeli jest główny właściciel (mama) i współwłaściciel (ja) czy na umowie sprzedaży muszą być oba podpisy? Jeżeli ja jako współwłaściciel zmieniłam nazwisko (wyszłam za mąż) a nie zmieniłam tego nazwiska w dowodzie rejestracyjnym więc jakie piszę nazwisko na umowie? Czy muszę z tyłu umowy pisać jakieś oświadczenie? Czy nie będzie problemów w urzędzie przy wyrejestrowaniu auta? I co z OC czy daję swoją polise (kwitek) kupującemu? Czy przy wyrejestrowaniu auta muszą być oboje właściciele czy mogę być tylko ja jako współwłaściciel? Bardzo proszę o pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Umowa sprzedaży auta - Pomocy !!
Na kilka pytań znam odpowiedzi:
1. oba podpisy są potrzebne 2. nie jestem pewna czy nie będzie z tym problemów, bo po zmianie nazwiska powinno się zmieniać dane w każdym dokumencie. Nie jestem też pewna czy najpierw nie będzie trzeba tej sprawy uregulować. 3. jak wyżej 4. Tak, dajesz swoją polisę, bo nie jest to bezpośrednio Twoja polisa tylko polisa na auto, czyli coś to jest do auta "doczepione". Nabywca później musi tę polisę przepisać na siebie i ma na to jakiś określony termin - tak przynajmniej bylo dwa lata temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Aby wyrejestrować w urzędzie wystarczy jedna osoba,może być tylko współwłaściciel, ale na umowie oba podpisy.
Prawdopodobnie sprawę z nazwiskiem panieńskim będziesz musiała załatwić, ale to najlepiej zadzwonić do wydziału komunikacji i spytać ![]() Jeśli chodzi o polisę to nabywca może na niej jedzić rok o ile się nie mylę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam bardzo już się dowiedziałam na innym forum
![]() i tak kupujący może do 30dni jeździć na polisie i ja mam 30dni by pójść do ubezpieczalni (choć pójdę od razu) co do nazwiska chyba wystarczy z tyłu umowy moje oświadczenie, że zmieniłam nazwisko. a co wydziału komunikacji wcale nie muszę iść choć mogę ale nie koniecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, obie osoby musza podpisac umowe Ubezpieczenie zawsze daje, jak sprzedaje samochod, jednak musisz isc i ja wycofac , jak najszybciej. Jezeli samochod ma dwoch wlascicieli, to oboje musza sie udac do urzedu. Na umowach, czy innych kwitkach, ZAWSZE pisze sie terazniejsze nazwisko, inaczej nie mozna. Wydaje mi sie ze jakies oswiadczenie bedziesz musiala napisac, poniewaz zawsze na jakimkolwiek dokumencie jest adnotacja, ze przy zmianie stanu cywilnego, zmianie nazwiska, nalezy niezwlocznie poprawic to/ zmienic w dokumentach. Zawsze mozesz zadzwonic do jakiegokolwiek urzedu gminy, i zapytac, jak to wszystko zalatwic, zeby bylo dobrze. ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam
![]() mam nadzieję, że wszystko będzie ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jolkaaa i jak rozwiązałaś sprawę ?
Mam identyczną sytuację jak Twoja. U mnie głównym właścicielem jest tata, a ja współwłaścicielem. W październiku 2012 zmieniłam nazwisko, ale nie zmieniłam dowodu rejestracyjnego. Na dniach będę wystawiać swoje auto na sprzedaż i już się zastanawiam jak się do tego zabrać ![]() EDIT: Dzwoniłam do wydziału komunikacji i Pani mi powiedziała, że w umowie kupna- sprzedaży mam wpisać swoje aktualne dane z dowodu osobistego a poniżej zrobić adnotację z informacją, że moje poprzednie nazwisko brzmiało tak i tak, i że byłam zameldowana pod innym adresem ![]() Edytowane przez wertusia Czas edycji: 2014-04-28 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tak sprawa u mnie podobnie, auto sprzedane bez problemu ale ja z tego co pamiętam w razie w chyba dołożyłam akt ślubu (ksero)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.