|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zmiana kierunku
Jestem obecnie na I roku anglistyki z niemieckim na UŁ. Zawsze moją pasją była nauka języków obcych i z tego powodu jestem zadowolona z kierunku, no może poza paroma niepotrzebnymi wg mnie przedmiotami. Zastanawiam się jednak, czy warto studiować taki kierunek? Czy może jednak lepiej zmienić go na inny, a języków uczyć się na własną rękę? Wcześniej chciałam pracować w szkole, porzuciłam jednak ten pomysł, bo redukcja etatów, ciężko z pracą itd. U mnie na uczelni jest również kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, podoba mi się jedna specjalizacja: handel zagraniczny, jest ona jednak tylko dostępna na studiach zaocznych. Może dobrze byłoby połączyć te studia zaoczne z jakąś pracą, nawet na 0,5 etatu i nauką języków na własną rękę w tygodniu? Za wszystkie rady z góry dziękuję
![]()
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: zmiana kierunku
Cytat:
![]() ja mam w SJO normalne zajęcia z języka angielskiego i jestem zadowolona dlatego myślę, że od października wezmę jeszcze inny język. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Filologia i kurs językowy to coś zupełnie innego i zapewne zdajesz sobie z tego sprawę
![]() Wszystko zależy od Twoich zainteresowań i planów na przyszłość. Jeżeli studia Ci się podobają, a swoją przyszłość wiążesz z językami obcymi, to nie widzę sensu przerywania anglistyki. W Łodzi nie brakuje ofert dla osób ze znajomością języka niemieckiego (wiem co mówię, studiuję germanistykę na UŁ), więc na pewno będzie to Twój atut na rynku pracy. Anglistyka to nie tylko kariera jako nauczyciel czy tłumacz. W mojej byłej pracy jedynym wymaganiem była znajomość języka angielskiego. Razem ze mną pracowali zarówno angliści, jak i absolwenci MSG i całej masy innych kierunków. Dlatego myślę, że nie warto płacić za 5 lat studiowania kierunku, po którym perspektywy są takie sobie, a żeby je polepszyć, musiałabyś wydawać pieniądze na kursy językowe. Może lepiej dokończyć anglistykę, a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w przyszłości w podyplomówkę, np. z handlu zagranicznego? Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-07-13 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.