POMOCY mój tragus - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-28, 21:50   #1
xxmartaslonkoxx
Przyczajenie

Exclamation

POMOCY mój tragus

Dziewczyny ostatnio coś mi wyrosło wokół dziurki, kolczyk był robiony w święta przyznam się bez bicia że jestem grzebieluch i już zmieniłam kolczyk
: \ ale kuleczka mi się zgubiła więc musiałam...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 82536458_800_s.jpg (39,5 KB, 316 załadowań)
xxmartaslonkoxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 08:13   #2
allmode
Wtajemniczenie

Dot.: POMOCY mój tragus

Sama sobie przebijałaś czy robił to specjalista?
W każdym razie natychmiast do lekarza lub choćby dobrej kosmetyczki. Wygląda na to, że się zaczyna nieładnie paprać.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 12:19   #3
Banshee666
Raczkowanie

dobrze dbałaś o ranę (sól fizjologiczna/octenisept)? i czy zanim zmieniłaś kolczyk to go zdezynfekowałaś? to też mogło mieć wpływ - kolczyk bezpiecznie zmieniać możesz dopiero po zagojeniu się rany (ok. pół roku)

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

jeśli już go nie chcesz to możesz go wyjąć i przemywać - spokojnie, zagoi się (też miałam coś takiego, ale w chrząstce po tym, jak parę lat temu koleżanka przekłuła mi ucho kolczykiem - co zresztą było krzywo więc wyjęłam)

ogółem możesz zmienić na zdezynfekowany kolczyk z tytanu lub stali chirurgicznej - powinno się zagoić + nie zapomnij przemywać rany
Banshee666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 13:14   #4
xxmartaslonkoxx
Przyczajenie

Dziękuje za odp

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
Sama sobie przebijałaś czy robił to specjalista?
W każdym razie natychmiast do lekarza lub choćby dobrej kosmetyczki. Wygląda na to, że się zaczyna nieładnie paprać.

Przebijałam u kosmetyczki, sama nigdy bym sobie nie dała przebić.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Banshee666 Pokaż wiadomość
dobrze dbałaś o ranę (sól fizjologiczna/octenisept)? i czy zanim zmieniłaś kolczyk to go zdezynfekowałaś? to też mogło mieć wpływ - kolczyk bezpiecznie zmieniać możesz dopiero po zagojeniu się rany (ok. pół roku)

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

jeśli już go nie chcesz to możesz go wyjąć i przemywać - spokojnie, zagoi się (też miałam coś takiego, ale w chrząstce po tym, jak parę lat temu koleżanka przekłuła mi ucho kolczykiem - co zresztą było krzywo więc wyjęłam)

ogółem możesz zmienić na zdezynfekowany kolczyk z tytanu lub stali chirurgicznej - powinno się zagoić + nie zapomnij przemywać rany

Właśnie chcę go dalej mieć, tylko nie wiem co zrobić aby to coś zeszło...
Wystarczy przemywać ? Ta narośl strasznie nie boli ani nic... tylko jest ona troszkę denerwujaca...
Stary 2012-04-29, 15:00   #5
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

robiła ci to PISTOLETEM?!
Do kosmetyczki chodzi się przebijać tylko i wyłącznie płatki ucha! Nigdy chrząstkę, czy inne miejsca! Ja nie wiem, czy ludzi naprawdę nie stać wydać to kilkadziesiąt zł? A potem męczyć się z takim czy owakim zapaleniem/migracją/ziarniną.. Błagam was Nie jestem ekspertem od piercingu, mam maleńkie pojęcie na ten temat, ale wiem, że NIGDY nie powinno się przebijać u kosmetyczki nic, z wyjątkiem PŁATKÓW uszu!
Ja bym wyjęła, poczekała aż się zagoi i poszła do studia piercingu, jeśli koniecznie chcesz kolca.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 15:18   #6
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Do kosmetyczki chodzi się przebijać tylko i wyłącznie płatki ucha! Nigdy chrząstkę, czy inne miejsca! Ja nie wiem, czy ludzi naprawdę nie stać wydać to kilkadziesiąt zł? A potem męczyć się z takim czy owakim zapaleniem/migracją/ziarniną.. Błagam was Nie jestem ekspertem od piercingu, mam maleńkie pojęcie na ten temat, ale wiem, że NIGDY nie powinno się przebijać u kosmetyczki nic, z wyjątkiem PŁATKÓW uszu!
Ja bym wyjęła, poczekała aż się zagoi i poszła do studia piercingu, jeśli koniecznie chcesz kolca.
Nawet płatków uszu nie powinno się przebijać pistoletem

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 15:56   #7
atatoja
Rozeznanie

ziarnina. wyciągnij kolca. zalecz miejsce po kolcu. zmądrzej (to ostatnie tyczy się kłucia u kosmetyczki..)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 16:28   #8
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez sweeney Pokaż wiadomość
No nie powinno.. Ale jak już ktoś się uprze, żeby mniej bolało, to niech sobie te płatki przebija pistoletem, ale na litość boską, nie inne miejsca!
Stary 2012-04-29, 16:47   #9
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
No nie powinno.. Ale jak już ktoś się uprze, żeby mniej bolało, to niech sobie te płatki przebija pistoletem, ale na litość boską, nie inne miejsca!
szczerze mówiąc to moim zdaniem pistoletem boli bardziej :P
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 18:00   #10
sensiblee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweeney Pokaż wiadomość
A tak z czystej ciekawości... dlaczego nie powinno?
Stary 2012-04-29, 18:35   #11
heroiczna
Raczkowanie

Zdjęcie dosyć niewyraźnie, więc nie jestem pewna, czy nie jest to ziarnina, która robi się często przy kolczykach w chrząstce (industrial, tragus). Najlepiej wyjąć, poczekać aż się zagoi i iść do studia piercingu. Chyba, że chcesz koniecznie to wyleczyć, w takim razie proponuje Tribiotic, do kupienia w aptece.
heroiczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 21:16   #12
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez heroiczna Pokaż wiadomość
Zdjęcie dosyć niewyraźnie, więc nie jestem pewna, czy nie jest to ziarnina, która robi się często przy kolczykach w chrząstce (industrial, tragus). Najlepiej wyjąć, poczekać aż się zagoi i iść do studia piercingu. Chyba, że chcesz koniecznie to wyleczyć, w takim razie proponuje Tribiotic, do kupienia w aptece.
ja proponuję się nie pieprzyć, nie katować ucha i nie czekać na zakażenie tylko wyjąć, wygoić [bez konsultacji z lekarzem daruj sobie wszelkie maści, octenisept powinien wystarczyć] i potem przekłuć u kompetentnej osoby, wysłuchawszy uprzednio kazania nt. pielęgnacji przekłutego miejsca.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 00:00   #13
sylvia_doll
CORELIPS

A ja się z Heroiczną zgodzę
Miałam ziarninę na chrząstce dwukrotnie (mam cały lewy płatek uszka zakolczykowany - jakby to wiele z Was powiedziało - w sposob nieprofesjonalny, bo nie u piercera z prawdziwego zdarzenia) i cóż.. pomyślałam sobie wtedy, że to tylko bąbelek który sam zniknie, przy czym... jestem uparta. Przemywałam częściej rumiankiem i solą fizjologiczną (czyli po 4 razy dziennie) + raz dziennie wodą utlenioną. W końcu się wkurzyłam, nakłułam to dziadostwo, wacikiem oczyściłam rankę i spokojnie się wyleczyło zagoiło po tygodniu już nie było śladu. Standardowo, to jest najczęściej nasza wina, a nie piercerów (abstrachując od sytuacji gdy zabieg np nie jest sterylny) - gdy pojawiają się problemy z przekłutym miejscem. Niestety, ja po pół roku nie przykładałam już uwagi do helixów i się zbuntowały.

No cóż, może i powinnaś wyciągnąć ale spróbuj jeszcze ratować swojego tragusa nie tylko u mnie brak blizn i dobre zakończenie gojenia jest dowodem że warto, kumpel lał samą tylko wodą utlenioną rozciągane tunele i jest gitara.
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 00:24   #14
little.b.blue
Zakorzenienie

Mnie na ziarninę pomógł Rivanol (ok. 3zł w aptece). Zeszło już po kilku użyciach a bawiłam się z nią wcześniej ponad pół roku.

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 08:37   #15
elisee15
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sensiblee Pokaż wiadomość
A tak z czystej ciekawości... dlaczego nie powinno?
Bo pistolet nie przechodzi przez chrząstkę tak "gładko" jak igła, w efekcie kanał przekłucia jest poszarpany i trudniej się goi.
elisee15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-30, 08:56   #16
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez elisee15 Pokaż wiadomość
Bo pistolet nie przechodzi przez chrząstkę tak "gładko" jak igła, w efekcie kanał przekłucia jest poszarpany i trudniej się goi.
No i oprócz tego pistoletu nie da włożyć do autoklawu, więc to metoda dla "odważnych"

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 11:37   #17
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

I trudniej się goi, dlatego nie powinno się robić pistoletem. Mnie duuużo mniej bolało przebijanie pistoletem niż igłą
Stary 2012-05-02, 15:12   #18
xxmartaslonkoxx
Przyczajenie

Cytat:

Nie nieee. nie pistoletem igłą

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez xxmartaslonkoxx Pokaż wiadomość
Nie nieee. nie pistoletem igłą

Nie jestem taka głupia i nie dała bym sobie tego pistoletem przekuc, wszystko było ładnie po tym jak kosmetyczka mi przekula ( igłą nie pistoletem ) i wcale nie zaoszczędziłam bo zapłaciłam 80 zł więc tu kasa nie grała roli, wiedziałam że dziewczyna robi dobrze bo dużo osób u niej robiło kolczyki w pępku heliosy itp. tylko że zgubiłam kuleczkę i musiałam zmienić cały kolczyk ( nie mogłam znależć pasującej kuleczki ) kolczyk założyłam czysty czystymi paluchami... ale co to ma do gadania... jak i dlaczego to się stało... może moja wina może kosmetyczki , wydocznie tak reaguje moja chrzastka na przeklocie ( nie miałam wcześniej przekłówanej chrząstki )
chcę zachować kolczyk i wyleczyć tą ziarninę...
Stary 2012-05-10, 18:57   #19
Banshee666
Raczkowanie

jeszcze mi się przypomniało - ja miałam ropniejącą ziarninę.. ale na palcu u nogi i zniknęła po nie całym tygodniu, moczyłam w roztworze mydła siarkowego z ciepłą wodą - jak włożysz ucho to będzie dobrze + przemywałam octeniseptem
Banshee666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości