|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia UM Poznań
Hej,
W tym roku po raz drugi wybieram się na studia (pierwszy kierunek okazał się pomyłką) i zastanawiam się nad pielęgniarstwem na UM w Poznaniu. Czy ktoś z was studiował/studiuje na tym kierunku? Jak wyglądają praktyki? W których szpitalach mieliście/ macie praktyki i jak wyglądają? Słyszałam, że materiał na pielęgniarstwie nie odbiega zbytnio od kierunku lekarskiego. To prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia UM Poznań
Cytat:
Uzyj wyszukiwarki, na pewno było o tym na podforum "szkolna ławka" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Chodziło mi o to, że jest dużo nauki. Nie musisz być taka chamska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jasne, że nie odbiega. Jest nawet więcej nauki na pielęgniarstwie ![]() ![]() Więc lepiej wybrać pielęgniarstwo ![]() A tak poważnie gratuluję Ci autorko poczucia humoru ![]() Ale spotkałam się także z opinią, że po kosmetologii jest się na równi z dermatologiem , więc .... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Boże, przestańcie się dopieprzać do tego jednego zdania. Wytłumaczyłam o co mi chodzi przecież. Jeśli nie macie zamiaru mi podać informacji o jakie was pytam to lepiej nic nie piszcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No właśnie, słyszałam, że trzeba się naprawdę spiąć żeby pogodzić praktyki, uczelnie i nauke na pierwszym roku i dużo ludzi nie daje rady :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
z tego co sie orientuje to jak sa praktyki np. przez miesiac to wtedy nie ma normalnie zajec na uczelni.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To już brzmi lepiej. Choć nie wiem ile w tym prawdy, bo moja znajoma zaczęła pielęgniarstwo w zeszłym roku to miała tak, że rano musiała się stawić na 3h do szpitala, a ze szpitala potem jeździła jeszcze na zajęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
.
|
mnie chodzilo o duzo dluzsze dyzury, np. 8-10h. jesli na 3h tylko to tak jakbys byla na "normalnych" zajeciach. na kazdym kierunku masz okienka, gdzie trzeba sie przemiescic, wiec to akurat nic dziwnego.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A to fakt, to co innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mam znajomą na pielęgniarstwie w Poznaniu. Nie wiem w jakim szpitalu miała praktyki, ale tak naprawdę, to jakie to ma znaczenie?
![]() ![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-05-20 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Dobra Autorko, to ja Ci moze podpowiem coś trochę o tej ilości materiału i zajęć -> studiowałam 2 lata pielęgniarstwo, teraz jestem już dobrą "chwilę"
![]() W kazdym razie zajęć na pielęgniarstwie jest BARDZO dużo. Nie raz i nie dwa było tak, ze zajęcia były od 8 do 20 z jednym małym okienkiem. Mnóstwo przedmiotów do ogarnięcia na pierwszym roku, materiału dosć sporo (po prostu upchnięty w 10 tygodni dydaktycznych). Od pierwszej chwili zajęcia zawodowe, po pierwszym semestrze - praktyki w szpitalu. Zasadniczo praktyk sporo (bo praktyki z asystentkami po kazdym semestrze i potem dodatkowo tzw "praktyka dyplomowa" po każdym roku - po drugim było tego tyle, że ledwo się dało zmieścic w wakacje). Na drugim i trzecim roku -> rano zajęcia w szpitalu, po południu zajęcia na uczelni, czyli dalej normalne wykłady i ćwiczenia. Jak przyszłam na lekarski...hm ![]() Podsumowując: nauki sporo, zajęć bardzo dużo, trzeba mieć poważne predyspozycje psychiczne i fizyczne do tego zawodu (i studiów!). Jeśli nie masz "tego czegoś" co Cię będzie pchało do tego, żeby jednak się zmobilizować - to nie odnajdziesz się i tyle. ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
Niestety to nie jest "tylko". Bo i ile materiału jest pewnie (od 2 roku, bo na 1 to masakra) porównywalnie do innych kierunków medycznych, to jednak ilość czasu jaką spędzasz na uczelni/w szpitalu jest ogromna. Jak mówiłam - bywało, ze wychodziłam o na 8 i wracałam o 20. Trzeba znaleźć w tym wszystkim czas na systematyczną naukę ( u mnie na kazdym z kilkunastu przedmiotów w semestrze były wejściówki na kazdym ćwiczeniu)... a to wcale łatwe nie jest, bo trzeba jeść, spać i czasem odpocząć ![]() Jednak przy dobrej ogranizacji - da radę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
moja przyjaciółka studiuje, praktyki ma w szpitalu na polnej, jest zadowolona tylko często ma plan bez sensu całkowicie, raz potrafi siedziec 7-20, raz ma długie przerwy, a dojeżdża, więc nie opłaca się jej wracać do domu, itp, no i dość sporo nauki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.