![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
prezentacja maturalna.. pomocy ;(
Proszę Was, nie śmiejcie się ze mnie... wiem idiotyczne będzie to, co za chwilę napiszę. Sama nie wierze jak mogłam takie coś strzelić i nie zauważyc ;/
Mam temat "Od Adama do Batmana..." ogólnie chodzi o mężczyzn. W kwietniu oddawałam bibliografię i mam w niej oczywiście Adama, Batmana, Heraklesa, Pana Tadeusza, Wokulskiego, Kordiana i Romea.. sporo tego... Napisałam już pracę ładnie pięknie aż tu patrzę.. w bibliografii w lit. przedmiotu jest "Potop" nie wiem jakim cudem... zapomniałam pewnie usunąć tego i tak wydrukowałam. jest tylko w przedmiotu.. streszczenie z biblioteki wysyłkowej.. Co ja mam teraz zrobić? Nie mam go już gdzie wcisnąć bo mówię dość długo tą prezentacje proszę Was pomóżcie mi, bo chce mi się płakać. Przecież gdzieś muszę o nim wspomnieć. No i nie mam go w lit podmiotu. Czy to nie przeszkadza? Ratunkuu ! ((( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prezentacja maturalna.. pomocy ;(
Miałam podobną sytuację, jak zdawałam swoja maturę. Mi pomogła polonistka, coś tam zakręciła i skreśliła to. Spróbuj pogadać z nauczycielem.
A jak się nie da, to po prostu skróć to, co mówisz o jakimś innym bohaterze i wpleć tam potop.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ale czy może być tak, że mam go tylko w przedmiotu? To tylko na podstawie streszczenia, lektury nie mam... w podmiocie. Nie czepią się?
Wolę z nią nie gadać, jeszcze mnie opieprzy ;/ tyle z tego będę miała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
masz streszczenie w lit przedmiotu? jakim cudem, to w ogole przeszlo? u mnie wszelakie streszczenia byly pryzmusowo wykreslane przez nauczycieli.
jezeli bedziesz umiala wybrac z tego potopu to nikt sie nie przyczepi. i naprawde, matura ustna z polaka to pikus. w ogole cala matura. powodzenia
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Aneczko, lepszy chyba opiperz niż olbanie matury?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Sorry, pomyłka... nie streszczenie a opracowanie...
Niby wszyscy tak mówią, a ja najbardziej przeżywam właśnie tą część matury ![]() Nie mam jak z nią pogadac, bo moja szkoła od jutra do piątku ma wolne.. a w następny poniedziałek mam ustną z polskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No litości. Telefon do sekretariatu i prośba o kontakt, ew namiary na siebie zostawiasz i mówisz że bardzo pilne.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie no bez przesady... aż takie cuda o jedną lekturę?
Ja ją omówię, spokojnie... chyba mnie nie obleją za to, że mam jedną książkę więcej. Prawdaż? Zwłaszcza, że moja polonistka widziała tą bibliografię i jakoś się nie czepiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
No to po co wątek w ogóle?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Bo nie wiem czy omawiać tą lekture, czy udać że jej nie widzę ;D i czekać aż oni też to oleją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od komisji. Jeżeli masz opracowanie do potopu, to sugeruje to, ze w literaturze podmiotu powinien byc ten potop..., takze jak najbardziej moga Cie zapytac o to. Naprawdę taki problem powiedziec o kazdym bohaterze dwa zdania mniej i wcisnac tam ten nieszczesny potop ?
Przygotuj sie na omawianie potopu, ale na wszelki wypadek skontaktuj sie z polonistka, glowy Ci nie urwie przeciez.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Wcisnąć, już wcisnęłam... znam Potop, powtórze go jeszcze. Ale co powiedzieć, gdy np zapytają mnie dlaczego w lit. podmiotu go nie ma?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
boże, powiedz, że wydrukowalaś zła wersje niechcaco. nikt nie bedzie robic cyrku o prezentacje maturalna. nauczyciele maja to naprawde gdzies.
swoja droga, moze troche sprytu bys sie nauczyla?
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Powiedz, że miałaś inne zamierzenie na początku. W trakcie robienia prezentacji zmieniłaś koncepcję i już. To nic takiego, wyjdziesz na osobę myślącą. Tylko koniecznie zapoznaj się z tym opracowaniem.
Jeśli nie czujesz się przekonana, to poproś polonistkę o radę, co powiedzieć komisji, jeżeli zada pytanie o ten nieszczęsny Potop. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Nie Bożuj.. to przede wszystkim. Nie unoś się. Jeśli nie masz ochoty, to po prostu nie odpowiadaj.
Jest to moja pierwsza w życiu matura, tak więc odczuwam przed nią wielki stres. Chcę ją zdać... i to jak najlepiej. ![]() Jeśli tego nie rozumiesz, to po prostu zignoruj temat, zamiast odpowiadać chamsko. Wiem, dużo... ale pracę już napisałam, wyrabiam się w czasie. Pracę sprawdziła mi polonistka i wszystko jest ok... Mówię niecałe 15 minut. Dam radę. Kmicica też już wcisnęlam... przy Tadeuszu z "Pana Tadeusza".. obaj są patriotami, obaj byli zakochani. Tak więc myślę, że to nie glupi pomysł. Ustny polski mam w następny poniedziałek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Chamskiej odpowiedzi to chyba na oczy nie widziałaś. Po co zakładasz wątek, skoro rady odrzucasz i na koniec mówisz, że 'chyba nikt nie będzie cyrkować o jedną lekturę". No ludzie kochani...
![]() |
#18 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
na mojej kolezanki ustnym polskim, babeczka z komisji zasnela
taka zainteresowana byla. matura to bzdura ![]()
![]() |
#20 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No zapewne
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Nie będę się spierać. Nie chce mi się. Wolę iść dobre streszczenie "Potopu" przeczytać. Lepiej na tym wyjdę...
Oczywiście, dam znać, jesli będzie Was to interesowało. Dzięki za życzenie powodzenia. Jeszcze jedno pytanie.. jakie komisja może zadawać pytania? Muszę aż tak strasznie "wgryzać się" i zagłębiać w każdą książkę, żeby znać każdy szczegół? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Mogą Ci zadać pytanie, dlaczego akurat taki temat wybrałaś. Mogą pytać o Twoje zdanie o danym bohaterze, albo dlaczego napisałas tak, jak napisałas.
Zadają pytania do Twojej prezentacji, do tego, co powiedziałas. Raczej nie pytaja o szczegoly. Mogą też poprosić o rozwinięcie danej kwestii, o której tylko np napomknęłaś - to jest najczęstszy chwyt.
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-04-29 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Teraz nie ma czegoś takiego jak "konspekt".
Znaczy się jest, ale u nas oddało go zaledwie 2 osoby. Nie mam żadnego planu prezentacji. Będę mówić z głowy. Obowiązkowa jest jedynie bibliografia. Ok, dziękuję za odpowiedzi. Myślałam, że muszę się ostro wczytać we wszystkie lektury, ale widzę, że to zbyteczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Robię sobie powtórkę, ale chyba za ściśle... nie spamietam przecież wszystkich 3-planowych bohaterów "Potopu"...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie
![]() Mnie pytali o coś zupełnie niezwiązanego z moim tematem ![]() A dlaczego pytanie było bez sensu w stosunku do mojej prezentacji? Bo wybrałam temat, na który komisja nie posiadała wystarczającej wiedzy - dlatego pytali o coś, no czym mieli jakieś pojęcie ![]() Tak wiec o ile któryś z członków komisji nie okaże się fanem Batmana, to spodziewaj się raczej pytań dotyczących "Pana Tadeusza" czy też tego nieszczęsnego "Potopu" ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dam radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.