![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co z tymi zaręczynami ?? !! ??
Przyszłam wylać żal i frustrację... Mówię całkiem serio serio...
Ja mam 24 lata, Tż 27. Jesteśmy razem od 4 lat. Oboje mamy pracę, stałą. Nie mieszkamy razem, bo oboje zostaliśmy tak wychowani, że mieszkanie razem po ślubie (nie ze względów religijnych po prostu taki pogląd, ja szanuję odmienny pogląd, więc proszę uszanujcie mój). Jednak mieszkać po tym ślubie mamy gdzie (tż ma mieszkanie własnościowe, rodzice wyprowadzili się do domku jemu zostawiając mieszkanie). To taki zarys. Związkiem jesteśmy udanym. Nie kłócimy się praktycznie wcale, układa nam się naprawdę dobrze. Tyle, że żeby nie było za idealnie jest pewna luka w tym szczęściu. Zaręczyny. Nie jestem w gorącej wodzie kąpana. Gdy mój chłop po pół roku razem zaczął snuć piękne plany o mieszkaniu i dzieciach powiedziałam mu, że dla mnie na takie rozmowy, chociażby niekonkretne za wcześnie. Zrozumiał. Ja wznowiłam temat po roku dając mu "sygnał", że jestem pewna swojej przyszłości z nim. Wtedy nie oczekiwałam zaręczyn, skąd. (żeby nie było). Mój Tż nie stroni od rozmów o przyszłości. Ba... sam chętnie zaczyna temat. Co lepsze... Nawet mi mówił, że ślub 2012 nie da rady(sami chcemy opłacić wesele, więc finanse), ale 2013 by było ok... I inne takie. Ja nie powiem jak zacznie mówić rozmawiam chętnie (kto nie lubi mówić o przyszłości z osobą, którą kocha?). Jednak... po praktycznie 2 latach takich rozmów, baa... wręcz wyznaczenia roku ślubu brakuje mi tego elementu, którym są zaręczyny. Najpierw myślałam: jest czas, no bo był, bez sensu byc x lat czasu narzeczeństwem (dla mnie). A teraz... czuję, że czeka z tym na ostatni moment i źle mi z tą świadomością... Na ostatni moment, ponieważ mieszkam w takim rejonie gdzie załatwianie sali, kamerzysty itd 2 lata przed ślubem to MINIMUM. A często jak się chce konkretny termin i miejsce to nawet 3 (paranoja wiem, ale co poradzę). To, że tak długo zwleka, że brakuje mi tej kropki nad i, sprawia, że przestaję się cieszyć na te zaręczyny, ba... czasami myślę, że on tego tak naprawdę nie chce, że póki "ot tak" mi nawija o przyszłości jest ok, a zaręczyny jednak zobowiązują, stawiają sprawę w "oficjalnym" świetle... Jemu nic nie mówię... On wie, że chce z nim być, że chce z nim spędzić życie, i tyle. Jestem "staromodna" zaręczyny to ma być decyzja faceta i niespodzianka... Nie naciskam go. Jednak cała ta sytuacja powoduje... że po prostu mi przykro... Im więcej czasu upływa tym bardziej. Czego od was chcę? Sama nie wiem... Z jednej strony chciałam to z siebie wywalić, bo niby bzdura, niby na co dzień jest dobrze, ale po czasie jednak bodzie boleśnie. Poza tym... chciałam zeby ktoś się obiektywnie wypowiedział: czy moje obawy są słuszne? Obawy co do tego, że zwleka bo nie jest do końca gotowy i obawia sie tej "oficjalności? Czy może ja przesadzam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co z tymi zaręczynami ?? !! ??
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale w jaki sposób wybadać? On ma moje uczucia jak na dłoni, że tak powiem. Wie, że chcę z nim być, ma 100% pewności... Co do niego... Wiem, że chce ze mną być, ale przez to, że zwleka mam wrażenie, że nie dojrzał do oficjalnej legalizacji związku, a zaręczyny z oficjalnością mu się kojarzą... Tylko... on ma 27 lat, a grudniu 28... Jak jeszcze nie dojrzał to kiedy dojrzeje? po 40.... Nie ma nastu lat, nie jest już na studiach... Naprawdę... Wiele czynników się składa na to, że ta sytuacja gdy o niej myślę staje się dla mnie przykra i bolesna. ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
I mam do niego trochę żal... że swoim zwlekaniem zabrał mi to 100% radości, z szczęśliwego przecież momentu w związku. Cytat:
Po prostu obawiam się, że mówiąc mi, jest to między nami, nie ma nic oficjalnego. A zaręczyny są objawem oficjalnym, zewnętrznym... Zaklepane i już... Wiem, może niesprawiedliwe, ale serio zaczynam tak myślec. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jak facet chciał planować przyszłość - spławiłaś
potem wznosiłaś temat nazywając to "daniem mu sygnału".. tyle, że sygnał dałaś we własnym mniemaniu - pewności, że on sygnał odebrał jak sobie życzyłaś nie masz potem rozmowy o ślubie etc. No fajnie, że Ty sobie zdajesz sprawę z tego, ze ślub trzeba planować 2 lata wcześniej ale może on tego nie wiem i wydaje mu się, że jak i pół roku przed zamówi sale to będzie dobrze? Facet to nie wróżka i jak mu nie powiesz jasno o co ci chodzi to niby skąd ma się domyśleć? Chcesz czegoś i oczekujesz? Porusz temat. Proste i dorosłe zachowanie. Może również oczywiście liczyć na to, że twój książę na rumaku odwiedzi wróżkę i ta mu powie co powinien i kiedy zrobić ale szczerze mówiąc pewnie to się nie skończy tak jakbyś sobie życzyła.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A może on nie potrzebuje takich oficjalnych zaręczyn? Skoro rozmawiacie o ślubie i już planujecie mniej więcej datę, to może on uznał, ze nie musi robić nic więcej? Niektórzy tak mają. Dlatego uważam, że powinnaś z nim porozmawiać - nie chodzi o to żebyś coś na nim wymuszała, tylko żebyś dowiedziała się na czym stoisz.
A to, ze czasu coraz mniej... no cóż, a on w ogóle wie ile trwa przygotowanie ślubu? Bo jeśli mu tego nie uświadomiłaś, to on może najzwyczajniej w świecie tego nie wiedzieć. Rozmowa i jeszcze raz rozmowa - z nim, a nie z nami na forum ![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-03-19 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Przyczajenie
|
To było 3,5 roku temu. Teraz on sam się śmieje z tej sytuacji w stylu : no ładnie mnie wtedy załatwiłaś, a potem czekałem jak ten nieborok zastanawiając się, moja ci ona czy niemoja, na szczęście, nie czekałem długo.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co mi z wymuszonych oświadczyn? Może dla niektórych to metoda. Dla mnie nie. Cytat:
![]() Zły humor wieczorem czy jak? Bo nie rozumiem. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Sama nie wiem,może ja jestem inna,ale ja po prostu bym z nim pogadała.Nie rozumiem dawania sygnałów,może dlatego,że z byłym dawaliśmy sobie takie sygnały nawzajem i żadne z nas nie rozumiało tych sygnałów.
Jesteście ze sobą długo,więc domyślam się,że Twój Tż wie już czego chce,bo mój były zawsze miał takie plany tyle że planował planował i nic z tego nie wychodziło ![]() Tobie życzę powodzenia ![]()
![]() |
#10 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do 2 kwestii: już wyjaśniłam. ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
No tak... Ale skoro on wszystko wie. I to nie sygnałami. Wprost mu powiedziałam, że chcę z nim spędzić życie, że go kocham, że jest dla mnie tym jedynym, że nie mogę się doczekać, aż razem zamieszkamy i wiele takich słow... To co mam zrobić? Zapytać: oświadczysz mi się w końcu? Naprawdę tego nie chcę. Moja radość z oświadczyn wynosiłaby wtedy zero. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Powiedz mu, że Ty tej deklaracji potrzebujesz do szczęścia. Ja w pewnym momencie zaczelam naciskać na zaręczyny (juz 5lat bylismy ze sobą i nic). Powiedziałam mu otwarcie, że chcę zrobić kolejny krok i niech się zdecyduje, albo da mi spokój. Jest jak widać ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie chcesz wprost mu powiedzieć, co Ci nie pasuje, to może chociaż jak będziecie znowu gadać o ślubie, to napomknij mu, że skoro przygotowania tyle trwają, to że w końcu możecie nie zdążyć na ten 2013 - może ocknie się, ze faktycznie mało czasu ostało.
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-03-19 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do tych zaręczyn... Naprawdę nie chcę go przycisnąć, jaka radość z tego wtedy... ![]() Cytat:
Ostatnio rzuciłam, że dowiedziałam się, że sąsiadka bierze ślub w 2013 i zarezerwowali salę ostatnio i mi mówiła, że mieli problem i dwa razy termin zmieniali... To odparł tylko: no bo to paranoja z tymi terminami, niedługo 5 lat do przodu ludzie będą zaklepywać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmmm a może pogadaj,że jakaś tam koleżanka P. zareczyła się z M. i ma śliczny pierścionek i jest taka szczęśliwa.Nawiąże się jakaś rozmowa na temat zaręczyn?Bo Twój Tż planuje ślub,a zaręczyn może nie praktykuje,bo po prostu myśli,że nie są Ci potrzebne.
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A mnie zastanawia, dlaczego skoro Ty sama chcesz tych zaręczyn, to sama ich nie zaaranżujesz?
Jak czasem czytam te życiowe dylematy dziewczyn w moim wieku, to mi ręce opadają. I jeszcze bardziej mnie ciekawi, dlaczego właściwie nie chcesz mieszkać z nim przed ślubem? Dopiero mieszkając z kimś poznajesz tę osobę naprawdę. A jak można nie znać kogoś z kim chce się spędzić całe życie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Połowę koleżanek mam mężatki, reszta w większości jest zaręczona. Często to nasi wspólni znajomi, bywamy na domówkach bo para razem zamieszkała, na ślubach itd. ... I takie rozmowy wychodzą naturalnie nawet ich aranżować nie muszę... Co do zaręczyn: są mu potrzebne, pisałam wyżej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakręcony Chochlik
|
zawoalona to czego od nas oczekujesz? Jak radzimy pogadac i powiedziec by sie zdecydowal - zle, bo nie bedziesz naciskac, bo "jaka radość z tego wtedy...
![]()
![]() |
#18 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Zaaranżowanie, wymuszenie i wymyślenie zaręczyn, byłoby dla mnie upokarzające. (DLA MNIE żeby się ktoś obrażony nie poczuł. Cytat:
Cytat:
Ja szanuję inne, ty uszanuj moje. P.s Z własnego otoczenia: mam małżeństwa, które zamieszkały razem po ślubie i są naprawdę szczęśliwe, mam takie co mieszkały przed ślubem i się zdążyły już rozwieść i na odwrót. Mieszkanie razem przed ślubem o niczym nie decyduje. Wszystko zależy od ludzi. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Swoją drogą "radości" z niespodzianki i tak nie bedzie, bo skoro czegoś takiego oczekujesz to chyba jasne, ze sie spodziewasz...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Więc wynika,że skoro tego nie mówi to jeszcze tego nie chce.A planować może planuje,bo wie,że byś na niego siadła
![]()
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Plus w bonusie się wyżalić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jako aranżowanie zaręczyn miałam na myśli to, byś Ty mu się oświadczyła, a mając poczucie humoru i dystans do siebie naprawdę można to fajnie zrobić ![]() W kwestii wyjaśnienia dodam, że mnei też wychowano w ten sposób, w mojej rodzinnej wiosce wpadka przed ślubem nie jest niczym złym, ale zamieszkać przedtem razem jest niedopuszczalne. To jest po prostu ciekawe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakręcony Chochlik
|
Nie znamy go, więc nie możemy ocenić. Ty jesteś z nim w związku. Jeśli większość osób Ci powie "On jeszcze nie jest gotowy do tej decyzji" to będziesz czekać w nieskończoność aż "dorośnie"?
![]() |
#24 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Pytanie brzmi: czy wyolbrzymiam czy nie. To chyba z tego co opisałam da się mniej więcej ocenić. A co do czekania... Na razie czekam. Mam nadzieję, że nie... w nieskończoność ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam, czy on poważnie mówił o tym roku 2013-tym, jako dacie Waszego slubu. Może po prostu rzucił sobie tak hipotetycznie, a Ty uczepiłaś się tej daty. I teraz rośnie Twoja frustracja, bo na zaręczyny się nie zanosi, czas leci, a salę by trzeba zamówić z wyprzedzeniem (i inne sprawy pozałatwiać). Natomiast on może byc zupełnie nieświadom Twoich oczekiwań. Coś mi sie wydaje, że chyba czeka Cię ta niechciana rozmowa. Oczywiście może być tak, że Twój facet jest w trakcie szukania pierścionka, a Ty o tym nie wiesz ![]() ![]() Jeśli chcesz dać zadość swoim zasadom - nie pytaj i czekaj, natomiast jeśli chcesz wiedzieć na czym stoisz - to pogadaj z nim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Mojej mamy kolezanka też tak czekała... Facetowi się odwidziało, a ona nadal jest sama.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I owszem, wyolbrzymiasz, ale to z kolei moje i tylko moje osobiste przekonanie wynikające z zupełnie innego podejścia do życia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
W ogóle Cię nie rozumiem. Chcesz oświadczyn, ale nie chcesz z nim pogadać bo "co to za niespodzianka". Liczysz, że sam się domyśli, a to może trochę potrwać- i wtedy oświadczyny też nie będą takie cudowne jak chciałaś, bo tyle się naczekałaś. Jak dla mnie to trochę głupie, by tradycja i niespodzianka były dla Ciebie ważniejsze od rozmowy, przedstawienia swoich oczekiwań, które w końcu mogą rozwiązać Twój problem. Zejdź na ziemię księżniczko.
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może też być tak, że jest mu dobrze w tym, jak jest i niekoniecznie śpieszno mu by to zmieniać. A że gadanie nic nie kosztuje, to sobie gada, że ślub to może wtedy, a plany na przyszłość to takie. Tylko, że póki co z tego gadania niewiele wynika. Nie przekłada się to na działanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Bo nie zostawię go... bez rozmowy. Jednak jeśli się okaże, że naprawdę, w duchu nie jest gotowy to nie wiem co zrobię... 28 letni prawie facet obawiam się... że może już nie dorosnąć... albo dorośnie, ale przy innej kobiecie;( Tyle, że na razie wolę o tym nie myśleć w tych kategoriach... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.