|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jak zerwać z perfekcjonizmem?
Dziewczyny od dawna mam bardzo poważny problem.Jestem perfekcjonistką.Zaczęło się od perfekcjonizmu w sferze jedzenia(ED),a teraz wszystko co robię musi być idealne.Najgorzej chyba jeste z nauka, cały czas się uczę, mam bardzo dobre oceny, ale i tak twierdze że nie dam sobie rady, a jak dostanę ocenę niżej to załamuję się i wpadam w taki stan depresyjny.Powiedzcie co robić, ja nie robie już nic, oprocz kontrolowania jedzenia i bezustannej nauki?Jak nauczyć się bycia przeciętnym i się tak nie przejmować?Prosze o pomoc!
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zerwać z perfekcjonizmem?
wprawdzie nie wiem jak zerwać z perfekcjonizmem ale wiem, że można się nauczyć z nim żyć
![]() może zamiast się zmieniać postaraj się te cechy (które uważasz za złe) przemienić w coś pozytywnego? myślałaś o pomocy np psychologa ? na forum jest dużo osób, które chętnie poradzą ale nie jesteśmy specjalistami- takie rady mogą czasami zaszkodzić- chociaż były dawane w dobrej wierze. zapraszam Cię do naszego wątku dla ambitnych za bardzo https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447553 - tutaj się wspieramy, motywujemy i zdajemy relacje z tego czego się dzisiaj nauczyłyśmy- to b porządkuje dzień. nie zraź się wstępem forum, gdzie piszemy że to forum dla ambitnych a nie chorych na perfekcjonizm bo niektóre z nas (patrz ja ![]() ![]() edit z bycia nieprzeciętnym trzeba być dumnym ![]() ![]() i naprawde jeśli nie możesz spokojnie żyć z powodu perfekcji udaj się do psychologa- jeśli nie pomoże to chociaż się wygadasz komuś kto nie będzie się wtrącał w połowie zdania ![]()
![]() Edytowane przez pokrzywa Czas edycji: 2010-09-27 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie szukaj ideału. Bo ideałów nie ma. Znajdź kogoś, kto zdenerwuje Cie jak nikt inny. Kogoś, czyj dotyk sprawi, że odlecisz do innego świata. Przy kim nie będziesz chciała udawać nic
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
zazwyczaj osoby z ed zawalają inne sfery swojego życia, bo skupiają się na jedzeniu. jak ci się udaje jeszcze tak ŚWIETNIE uczyć? : o
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja mam z tym okropny problem. ciagle dążę do tego by być jak najlepsza, we, praktycznie, wszystkim, a jeżeli nie najlepsza, to chociażby lepsza od innych. nie potrafie sobie z tym poradzić. przyłapuję się na zadowoleniu z czyjejś porażki na np. sprawdzianie. to jest chore.
w związku z nauką, zawsze radziłam sobie w szkole dobrze. a teraz podniosłam sobie tak wysoko poprzeczkę, że, załóżmy, rzadko wychodzę po południu ze znajomymi, bo "nie mam dzisiaj jak" = bo muszę się pouczyć do tego i tamtego. chciałabym wyluzować, ale z drugiej strony wiem, iż cały czas się nakręcam. dotyczy to w głownym stopniu szkoły i wagi/figury.
Edytowane przez cordellia Czas edycji: 2010-09-29 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzisiaj jest już trochę "normalniej", dzięki terapii nauczyłam się trochę panować nad swoimi myślami, ale to niestety nadal we mnie tkwi :/ I nie wiem jak sobie z tym poradzić. Coraz częściej myślę, że po prostu mam tak zryty beret, że nic już z tym nie zrobię :/ Co oczywiście nie jest prawdą - jak się chce to się da i dlatego nadal nad sobą pracuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Najlepiej znajdź sobie jakieś hobby, które odciągnie Cię od myślenia o nauce, jedzeniu itp.
Nie planuj niech większość Twoich zachowań i działań przychodzi spontanicznie ![]() Nie siedź w domu, a już na pewno nie sama, rozmawiaj z ludźmi nawet jeżeli ma to być gadka o głupotach Nie zwracaj uwagi na detale, tylko na ogólną postać Jeżeli dostaniesz gorszą ocenę , spójrz na to z innej strony : Każdemu się zdarza, zawsze można poprawić ( albo chociaż spróbować ![]() W końcu całe życie to wzloty i upadki, każdy tak ma, pomyśl o innych, którzy na co dzień dostają gorsze stopnie, jedzą 20x wiecej niż Ty ale są szczęśliwi bierz z nich przykład ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny.. . Mój perfekcjonizm doprowadził mnie do trzykrotnego rozpoczynania studiów. . . kiedy w toku mojej edukacji dochodziłam do wniosku że nie umiem idealnie zdanego już materiału , rezygnowałam pomimo tego ze miałam zaliczone egzaminy. . . nie wspomnę już o kilkakrotnie przepisywanych i poprawianych notatkach.. . obecnie jestem pod opieka psychologa i rozpoczęłam nowy etap w życiu. . . Terapia dała mi nowe spojrzenie na sama siebie i świat . . . ale jeszcze wiele czasu minie zanim mój perfekcjonizm wygaśnie na dobre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
jeśli chodzi o perfekcjonizm, to popadam ze skrajności w skrajność: olewanie albo dopinanie wszystkiego na ostatni guzik, w tej chwili mam to drugie.
każdego dnia planuję listę rzeczy do zrobienia, myślę, ile każda z nich mi zajmie. wieczorem pakuję książki do szkoły, wybieram ubrania na jutro (łącznie z bielizną i skarpetkami), kroję dwie kromki chleba, żeby mieć na jutrzejsze drugie śniadanie, wyjmuję woreczek (żeby schować kanapkę i zabrać ją do szkoły), planuję jadłospis na następny dzień, wstępnie myję owoc, który zjem jutro na śniadanie i zostawiam go na woreczku, układam plan w kalendarzu, zaczynam sprzątanie i dopiero wtedy kładę się spać. budzę się pół godziny wcześniej, niż to potrzebne, żeby dokończyć sprzątanie i douczyć się do szkoły, dopracować plan dnia itp. może brzmi niewinnie, ale dla mnie to dziwne i robię się zmęczona, bo wolę zabrać sobie godzinę snu, niż pójść spać w bałaganie. ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nadmierny perfekcjonizm, sztywność zasad, upór, duże wymagania wobec siebie i wobec innych osób. Czas na rozwiązanie małego testu http://drbach.pl/mieszadlo/ i znalezienie odpowiedniego rozwiązania da siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.