Jak zerwać z perfekcjonizmem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-27, 14:28   #1
cytrusekxD
Zadomowienie

Jak zerwać z perfekcjonizmem?

Dziewczyny od dawna mam bardzo poważny problem.Jestem perfekcjonistką.Zaczęło się od perfekcjonizmu w sferze jedzenia(ED),a teraz wszystko co robię musi być idealne.Najgorzej chyba jeste z nauka, cały czas się uczę, mam bardzo dobre oceny, ale i tak twierdze że nie dam sobie rady, a jak dostanę ocenę niżej to załamuję się i wpadam w taki stan depresyjny.Powiedzcie co robić, ja nie robie już nic, oprocz kontrolowania jedzenia i bezustannej nauki?Jak nauczyć się bycia przeciętnym i się tak nie przejmować?Prosze o pomoc!
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 18:17   #2
pokrzywa
Zadomowienie

Dot.: Jak zerwać z perfekcjonizmem?

wprawdzie nie wiem jak zerwać z perfekcjonizmem ale wiem, że można się nauczyć z nim żyć
może zamiast się zmieniać postaraj się te cechy (które uważasz za złe) przemienić w coś pozytywnego?
myślałaś o pomocy np psychologa ?
na forum jest dużo osób, które chętnie poradzą ale nie jesteśmy specjalistami- takie rady mogą czasami zaszkodzić- chociaż były dawane w dobrej wierze.
zapraszam Cię do naszego wątku dla ambitnych za bardzo
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447553
- tutaj się wspieramy, motywujemy i zdajemy relacje z tego czego się dzisiaj nauczyłyśmy- to b porządkuje dzień. nie zraź się wstępem forum, gdzie piszemy że to forum dla ambitnych a nie chorych na perfekcjonizm bo niektóre z nas (patrz ja ) są takie jak ty

edit
z bycia nieprzeciętnym trzeba być dumnym to wyjątkowość
i naprawde jeśli nie możesz spokojnie żyć z powodu perfekcji udaj się do psychologa- jeśli nie pomoże to chociaż się wygadasz komuś kto nie będzie się wtrącał w połowie zdania

Edytowane przez pokrzywa
Czas edycji: 2010-09-27 o 18:21
pokrzywa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-27, 20:54   #3
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pokrzywa Pokaż wiadomość
wprawdzie nie wiem jak zerwać z perfekcjonizmem ale wiem, że można się nauczyć z nim żyć
może zamiast się zmieniać postaraj się te cechy (które uważasz za złe) przemienić w coś pozytywnego?
myślałaś o pomocy np psychologa ?
na forum jest dużo osób, które chętnie poradzą ale nie jesteśmy specjalistami- takie rady mogą czasami zaszkodzić- chociaż były dawane w dobrej wierze.
zapraszam Cię do naszego wątku dla ambitnych za bardzo
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447553
- tutaj się wspieramy, motywujemy i zdajemy relacje z tego czego się dzisiaj nauczyłyśmy- to b porządkuje dzień. nie zraź się wstępem forum, gdzie piszemy że to forum dla ambitnych a nie chorych na perfekcjonizm bo niektóre z nas (patrz ja ) są takie jak ty

edit
z bycia nieprzeciętnym trzeba być dumnym to wyjątkowość
i naprawde jeśli nie możesz spokojnie żyć z powodu perfekcji udaj się do psychologa- jeśli nie pomoże to chociaż się wygadasz komuś kto nie będzie się wtrącał w połowie zdania
Na terapie chodze, jestem chora na anoreksje wiec to nieodłączny element mojego życia.Masz racje z perfekcjonizmem da sie żyć, ale w sferze nauki jest to bardzo męczące.Do szkoły wychodzę tak zestresowana że mam bóle brzucha, z obawy że nie nauczylam się dokladnie, a podczas sprawdzianu kolejny stres że nie dostanę 5 lub 6.To wszystko doszlo do tego że oprocz kontroli nad jedzeniem i nauka nic nie robie, nie mam przyjaciol, zainteresowań.Myślę że u mnie bezpieczna perfekcja przerodziła się w obsesję, dlatego chciałabym nauczyć się dystansu do siebie i zrozumiec ze nie zawsze musze byc najZa zasproszenie na watek dziekuje, na pewno zajrzę
Stary 2010-09-28, 08:31   #4
nicka01
Wtajemniczenie

Nie szukaj ideału. Bo ideałów nie ma. Znajdź kogoś, kto zdenerwuje Cie jak nikt inny. Kogoś, czyj dotyk sprawi, że odlecisz do innego świata. Przy kim nie będziesz chciała udawać nic

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 10:51   #5
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicka01 Pokaż wiadomość
Nie szukaj ideału. Bo ideałów nie ma. Znajdź kogoś, kto zdenerwuje Cie jak nikt inny. Kogoś, czyj dotyk sprawi, że odlecisz do innego świata. Przy kim nie będziesz chciała udawać nic
Postaram sięJest mi bardzo ciezko ED, stany depresyjne i ten cholerny perfekcjonizm...Zapomnial am juz o wszystkim innym, nawet nie wiem co to jest przyjemność
Stary 2010-09-28, 17:24   #6
Qunia
Raczkowanie

zazwyczaj osoby z ed zawalają inne sfery swojego życia, bo skupiają się na jedzeniu. jak ci się udaje jeszcze tak ŚWIETNIE uczyć? : o

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 20:18   #7
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Qunia Pokaż wiadomość
zazwyczaj osoby z ed zawalają inne sfery swojego życia, bo skupiają się na jedzeniu. jak ci się udaje jeszcze tak ŚWIETNIE uczyć? : o
Właśnie dziwne że tak mówisz...Lekarz gdy mu powiedzialam o ocenach, powiedzial:"Nie jestem zdziwiony".Wlasnie na tym polega moj problem, wiesz ze wszystko jest nie tak i uciekam w nauke
Stary 2010-09-29, 14:08   #8
cordellia
Zadomowienie

ja mam z tym okropny problem. ciagle dążę do tego by być jak najlepsza, we, praktycznie, wszystkim, a jeżeli nie najlepsza, to chociażby lepsza od innych. nie potrafie sobie z tym poradzić. przyłapuję się na zadowoleniu z czyjejś porażki na np. sprawdzianie. to jest chore.
w związku z nauką, zawsze radziłam sobie w szkole dobrze. a teraz podniosłam sobie tak wysoko poprzeczkę, że, załóżmy, rzadko wychodzę po południu ze znajomymi, bo "nie mam dzisiaj jak" = bo muszę się pouczyć do tego i tamtego. chciałabym wyluzować, ale z drugiej strony wiem, iż cały czas się nakręcam.
dotyczy to w głownym stopniu szkoły i wagi/figury.

november smoke and your toes go numb
a new colour on the globe
it goes from white to red
a little voice in my head says oh oh oh

bloguję sobie

Edytowane przez cordellia
Czas edycji: 2010-09-29 o 14:13
cordellia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 07:01   #9
girl_interrupted
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Wlasnie na tym polega moj problem, wiesz ze wszystko jest nie tak i uciekam w nauke
Znam to. Mam dokładnie ten sam problem Tylko, że ja go miałam jeszcze przed ED - zawsze musiałam umieć na każdy sprawdzian, umieć WSZYSTKO i nie rozumiałam moich kolegów i koleżanek, którzy potrafili sobie odpuścić. Ale perfekcjonizm nie dotyczył tylko nauki. Nawet jak myłam podłogę to ona musiała być idealnie czysta
Dzisiaj jest już trochę "normalniej", dzięki terapii nauczyłam się trochę panować nad swoimi myślami, ale to niestety nadal we mnie tkwi :/ I nie wiem jak sobie z tym poradzić. Coraz częściej myślę, że po prostu mam tak zryty beret, że nic już z tym nie zrobię :/ Co oczywiście nie jest prawdą - jak się chce to się da i dlatego nadal nad sobą pracuję
Nie ma nic...
girl_interrupted jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 07:45   #10
Silke Apill
Raczkowanie

Najlepiej znajdź sobie jakieś hobby, które odciągnie Cię od myślenia o nauce, jedzeniu itp.
Nie planuj niech większość Twoich zachowań i działań przychodzi spontanicznie
Nie siedź w domu, a już na pewno nie sama, rozmawiaj z ludźmi nawet jeżeli ma to być gadka o głupotach
Nie zwracaj uwagi na detale, tylko na ogólną postać
Jeżeli dostaniesz gorszą ocenę , spójrz na to z innej strony : Każdemu się zdarza, zawsze można poprawić ( albo chociaż spróbować )
W końcu całe życie to wzloty i upadki, każdy tak ma, pomyśl o innych, którzy na co dzień dostają gorsze stopnie, jedzą 20x wiecej niż Ty ale są szczęśliwi bierz z nich przykład UCZMY SIĘ na błędach.

52 kg- 53kg -53,5kg- 54kg-54,5 kg-55 kg- 56 kg- 57 kg- 58 kg
Silke Apill jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 04:44   #11
karina20
Przyczajenie

Hej dziewczyny.. . Mój perfekcjonizm doprowadził mnie do trzykrotnego rozpoczynania studiów. . . kiedy w toku mojej edukacji dochodziłam do wniosku że nie umiem idealnie zdanego już materiału , rezygnowałam pomimo tego ze miałam zaliczone egzaminy. . . nie wspomnę już o kilkakrotnie przepisywanych i poprawianych notatkach.. . obecnie jestem pod opieka psychologa i rozpoczęłam nowy etap w życiu. . . Terapia dała mi nowe spojrzenie na sama siebie i świat . . . ale jeszcze wiele czasu minie zanim mój perfekcjonizm wygaśnie na dobre.
karina20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 16:15   #12
Ainnel
Zadomowienie

jeśli chodzi o perfekcjonizm, to popadam ze skrajności w skrajność: olewanie albo dopinanie wszystkiego na ostatni guzik, w tej chwili mam to drugie.
każdego dnia planuję listę rzeczy do zrobienia, myślę, ile każda z nich mi zajmie. wieczorem pakuję książki do szkoły, wybieram ubrania na jutro (łącznie z bielizną i skarpetkami), kroję dwie kromki chleba, żeby mieć na jutrzejsze drugie śniadanie, wyjmuję woreczek (żeby schować kanapkę i zabrać ją do szkoły), planuję jadłospis na następny dzień, wstępnie myję owoc, który zjem jutro na śniadanie i zostawiam go na woreczku, układam plan w kalendarzu, zaczynam sprzątanie i dopiero wtedy kładę się spać. budzę się pół godziny wcześniej, niż to potrzebne, żeby dokończyć sprzątanie i douczyć się do szkoły, dopracować plan dnia itp. może brzmi niewinnie, ale dla mnie to dziwne i robię się zmęczona, bo wolę zabrać sobie godzinę snu, niż pójść spać w bałaganie.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-16, 14:12   #13
katarynkamala
Przyczajenie

Nadmierny perfekcjonizm, sztywność zasad, upór, duże wymagania wobec siebie i wobec innych osób. Czas na rozwiązanie małego testu http://drbach.pl/mieszadlo/ i znalezienie odpowiedniego rozwiązania da siebie
katarynkamala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości