|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wybrać, z którą przyjaciółką mieszkać ? Ale jak?
Witam
![]() Być może dla niektórych mój problem będzie błahy , ale jest. Niektórzy też będą się pytać "ale czego Ty dziewczyno oczekujesz od Nas?" a ja chcę po prostu porady od Was. Moja sprawa jest taka : Przyjaźniłam się od końca podstawówki do końca gimnazjum z dwiema dziewczynami (nazwijmy je tutaj Kasia i Marta) czyli około 5 lat. Zawsze byłyśmy we trzy. Takie trzy przyjaciółeczki, trójkacik ![]() No ale nadszedł koniec gimnazjum i wybór liceum/profilu. Kasia i ja postanowiłyśmy pójść razem do jednej klasy. Marta natomiast wybrała inne liceum, w innym mieście, oddalonym od naszego około 45km. Na początku był smutek bo tak daleko, tęsknota. Ale z czasem przestałyśmy się widywać. Po 1,5 roku straciłyśmy kontakt z Martą. Nie wiem w sumie dlaczego, z braku czas, bo nauka, bo jej dojazdy. Był okres, że nie widziałyśmy się z nią prawie pół roku. Podczas kiedy ja z Kasią ciągle utrzymywałyśmy przyjaźń. Na początku stycznia wpadłam na pomysł żeby się spotkać, znowu we trzy, pogadać. Marcie i mnie buzia się nie zamykała, gadałyśmy jak przed trzema laty. Jednak Kasia była cicha i nie miała dużo do powiedzenia Marcie. Obydwie jakby się nie znały. Po tym spotkaniu do dnia dzisiejszego mam dobry kontakt z Martą, nie często ale się widujemy. Gdy pytam Kasię czy chce iść z nami na początku mówiła, że nie ma czasu teraz nie ukrywa już i wprost powiedziała mi, że nie będzie już tak jak kiedyś, że nie Marta się zmieniła i ona nie chce z nią utrzymywać kontaktu bo za nią nie przepada ![]() ![]() Kilka dni temu spotkalam się z Martą - wybiera się na studia w październiku do Warszawy - ja także tam idę na studia i ona zapytała czy nie chciałabym z nią zamieszkać. Przyznam, że bardzo skusiła mnie tą propozycją bo jej towarzystwo nadal mi odpowiada i ona nie zmieniła się pod wpływem innego środowiska. Natomiast Kasia, która także wybiera się do Warszawy jak na złość także proponuje mi wspólne mieszkanie. Chodź wcześniej mówiła o akademiku. Nie wiem co mam wybrać czy dziewczynę z którą przyjaźnię się od lat bez przerwy (ale która się zmienła według mnie na gorsze) czy dziewczyna, z którą nie miałam prawie konkatu przez 2-3 lata ale która jest w porządku. Na pewno one nie chcą mieszkać razem, to wiem. W Kasi denerwuje mnie to, że ona bardzo lubi imprezować i po prostu się upijać na każdej możliwej imprezie i robić z siebie nie powiem kogo (boli mnie to jak na to patrze). Z drugiej strony nie wiem jak mam jej powiedzieć nagle, że jednak z nią nie będę mieszkać w tym mieszkaniu które planowałyśmy razem przez 3 lata liceum... Wiem, że na 100% będzie Kasia będzie miała do mnie wielki żal. Boje się tej rozmowy, boje się jej powiedzieć, boje się tego wyboru między jedną a drugą.... Nie wiem jak mam to rozegrać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wybrać, z którą przyjaciółką mieszkać ? Ale jak?
Masz jeszcze na to czas. Najpierw dostań się na studia i zobacz M i K też się dostaną, bo może się okazać że problem rozwiąże się sam.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie miała problemu, bo nie przepadam za imprezowiczkami i ich poalkoholowymi ekscesami
![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
przemyśl to dobrze i na spokojnie i wybierz to, co będzie DLA CIEBIE lepsze a nie kogo zranisz bo i tak musisz wybrać i tak. a możesz się wykręcić tym, że będziesz miała bliżej na uczelnię i dlatego zamieszkasz z tą, która będzie miała bliżej i wtedy ta druga nie poczuje się urażona. zawsze można to rozegrać tak, żeby się nie pogniewały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jakoś nigdy w przyjaźni nie przepadałam za układem św. trójcy.
Najpierw myśl o rekrutacji, jak już Dziewczyny pisały. A co do mieszkania, to wolałabym ze spokojniejszą i bardziej konkretną osobą, no ale to ja. Zastanów się też, która z koleżanek bardziej się zmieniła i na ile, bo niektóre "zmiany" to początek końca kumplowania się. No i która w związku z tymi zmianami i swoim zachowaniem Tobie pasuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
... choć nie Westwood
|
A ja z doświadczenia widzę, że często przyjaźnie się rozpadają kiedy nagle zaczyna się ze sobą mieszkać. Może warto spróbować zamieszkać z kimś jeszcze innym?
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Skoro Marta zapytała pierwsza, poza tym wydaje się nieco rozsądniejsza, to sądzę, że z czystym sumieniem możesz z nią zamieszkać. Z tymże wtedy mogą pogorszyć się Twoje relacje z Kasią. Ale też sądzę, że takie problemy często rozwiązują się same.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja bym zamieszkała z Kasią.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz i jednej, i drugiej, że dostałaś propozycję mieszkania z każdą z nich i nie chcesz wybierać, bo obie lubisz ![]() Choć nie chciałabym mieszkać z taką imprezowiczką, nie wybrałabym także drugiej koleżanki, bo pewnie rozpadłyby mi się dwie przyjaźnie - jedną straciłabym przez wybieranie która lepsza, a drugą z powodu podanego przez Vivienne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Złóż podanie o akademik. Jeśli Ci dadzą to pewnie nie zamieszkasz z żadną.
Jeśli pójdą na różne uczelnie to zamieszkaj z tą, z którą będzie Ci bliżej na Twoją. Ostatecznie zamieszkaj tam, gdzie taniej. A najlepiej zamieszkaj bez nich - poznasz więcej nowych ludzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Na pewno nie chce iść do akademika. To jest najpewniejsze. Poza tym nie chce dobierać sobie kogoś kogo nie znam (przez internet czy coś) bo moja siostra tak zrobiła rok temu i po 2 miesiącach się wyprowadzała bo dziewczyna z początku wydawała się miła i sympatyczna to później pokazała swoje prawdziwe oblicze. Niestety najlepszym rozwiązaniem było po prostu zwianie gdzie pieprz rośnie.
Ale dzięki dziewczyny za doradzenie, może faktycznie problem sam się rozwiąże ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
A może NAJPIERW pogadaj z tą "od alkoholu", że robi z siebie pośmiewisko? Też znam taką, upija się na każdej imprezie, i myśli że jest strasznie fajna, ale jest żałosna, jej przyjaciółka to samo. Skąd wiem? Bo później sobie opowiadają na fb jak było -.-
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dla mnie z Twojej obszernej odpowiedzi bije po oczach to, że chcesz mieszkać z Martą. Nie mówisz o niej nic złego, nie mówisz, że średnio ją znasz teraz, a o Kasi to już co innego, wymieniasz jej tyle negatywnych cech, mimo, że znacie się bez przerwy. Chyba podjęłaś decyzję i szukać usprawiedliwienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Popieram Tosie. Ty już wybrałaś. Nasz wybór będzie prawdopodobnie taki jak Twój gdyż Marta została pozytywnym bohaterem Twojej historii.
Pogadaj z Kasią, że zmienia się na gorsze. W końcu nazywacie się przyjaciółkami, prawda? Jak Ty jej tego nie powiesz to kto inny? Myślę, że takie sprawy powinno się załatwiać jasno i porządnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Idąc na studia zamieszkałam ze znajomymi z klasy, a w czasie sesji musiałam zmienić lokum bo jakoś nie chciało im się uczyć i zrezygnowali (sama bym chałupy nie opłaciła).
Koleżanka poszukała z neta i tak trafiła, że do dziś utrzymują kontakt mimo, że razem nie mieszkają. Nie ma reguły ![]() Zamieszkaj z Martą jeśli chcesz i jeśli będzie Ci się z nią dobrze mieszkać. Swoje przyjaciółki znam na tyle, że wiem, że męczyłabym się mieszkając z nimi na codzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Kuźnia inspiracji
|
Ja bym pewnie nie zamieszkała z żadną.
Moja siostra mieszka z dwiema byłymi (trzeba tak powiedzieć) przyjaciółkami. Bo jedna okazała się manipulantką i w ogóle strasznie złośliwą osobą. Upozytywniłaś Martę, więc podświadomie to z nią chcesz mieszkać. Ja bym poczekała jednak aż dostaniecie się na studia, wtedy problem rozwiąże się pewnie sam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny zwróciły tu uwagę na fajną rzecz- rozpadanie się przyjaźni. I ja mówię tak: zamieszkaj z tą, z którą chcesz, czyli Martą. Jeśli Kasia jest Twoją przyjaciółką, to powinna zaakceptować tę decyzję, bo po mojemu przyjaciele są od zrozumienia i wspierania, a nie strzelania fochów. Jeśli przyjaźń z którąkolwiek z nich albo z obiema naraz się rozpadnie- tym lepiej dla Ciebie, lepiej stracić na złudzenia 5 niż 15 lat i przekonać się o wartości relacji przy okazji głupiego mieszkania razem, a nie jak (odpukać) nie będziesz miała co jeść lub gdzie mieszkać.
Przeniosłam się na nowe konto ![]() Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-05-14 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.