Candy bar - co sądzicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-11, 09:13   #1
AnnLady
Zakorzenienie

Candy bar - co sądzicie?

Witajcie, zastanawiam się nad zorganizowaniem u siebie na weselu candy baru - stolika ze słodkościami. Chociaż nie przewiduję za bardzo dzieci na weselu, to myśląc o takim stole myślę bardziej o sobie bo uwielbiam ciasta, ciastka, babeczki i różnego rodzaju kolorowe deserki
Przeszło mi przez myśl, że zrobiłabym to sama - upiekła muffinki, rogaliki, orzeszki, zrobiła jakieś deserki - tylko czy mi się będzie chciało w to bawić przed weselem? Poza tym nie umiem ozdabiać tak ładnie ciast, więc z tym byłoby gorzej.
Nie mam pojęcia czy znajdę firmę w okolicy, która zajmuje się czymś takim i nie wiem ile to kosztuje.
Byłam na weselu kiedyś gdzie było cos podobnego i bardzo się podobało gościom
Jak myślicie - ma to sens? I czy warto podejmować się samemu, oczywiście przy współudziale kogoś do pomocy, zorganizowania czegoś takiego?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 027.jpg (141,8 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10477_10.jpg (79,1 KB, 85 załadowań)
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 10:36   #2
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Candy bar - co sądzicie?

A czym sie różni candy bar od słodkiego stołu, który jest praktycznie na trzech z czterech wesel?

Na ile osób masz wesele? Nie wyobrażam sobie robienia deserków dla więcej niż 20
Jak nie umiesz ozdabiać ciast, to już masz odpowiedź

Firmę znajdziesz bez problemu. Każda cukiernia Ci to zrobi. Przecież na każdym, no dosłownie każdym weselu są jakieś słodkości

Osobiście popieram osoby słodki stół, dla mnie trochę dziwne jest stawianie na stole babeczek obok śledzia
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 16:32   #3
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
A czym sie różni candy bar od słodkiego stołu, który jest praktycznie na trzech z czterech wesel?

Na ile osób masz wesele? Nie wyobrażam sobie robienia deserków dla więcej niż 20

Firmę znajdziesz bez problemu. Każda cukiernia Ci to zrobi. Przecież na każdym, no dosłownie każdym weselu są jakieś słodkości

Osobiście popieram osoby słodki stół, dla mnie trochę dziwne jest stawianie na stole babeczek obok śledzia
Pewnie kwestia regionu ale ja jeszcze się z takim nie spotkałam, jedynie ciasta na stołach a potem odłożone na bok

Co do pierwszego postu. Powiem tak - wygląda to super ale na weselach tak naprawdę nie schodzi dużo słodkości. A jeśli się zdecydujesz to absolutnie nie sama, nie będziesz miała czasu a jeśli nie masz zdolności pod tym kątem to już tak ładnie nie będzie

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 19:03   #4
y@kor
Silveris

Sporo pracy, zastanów się czy znajdziesz naprawdę na to czas - dodaj jeszcze stres związany z tak ważnym wydarzeniem i zapewniam, że odechce Ci się pieczenia i dekorowania - przed ślubem powinnaś wypocząć, zająć się sobą.

Można zawsze zrobić fajne miejsce z ciastami, babeczkami, nawet czekoladkami, czy prostymi deserami - bo pomysł jest naprawdę fajny
Byle tylko przygotowanie nie zabierało Twojego cennego czasu.
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 19:08   #5
201607040940
Konto usunięte

Ja bym nie robiła sama - bo przed ślubem nie dasz rady albo w trakcie wesela będziesz zmęczona.
Zapytaj czy sala w cenie lub za dopłatą może zrobić deserki, lub ciasto postaw nie na stołach tylko na oddzielnym stoliku razem z np owocami.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 19:08   #6
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Pewnie kwestia regionu ale ja jeszcze się z takim nie spotkałam, jedynie ciasta na stołach a potem odłożone na bok
Poważnie? A ja myślałam, że to już prawie standard W końcu ciasta, babeczki czy inne desery są na absolutnie każdym weselu, co za problem postawić je po prostu na osobnym stole
Stary 2016-02-11, 21:04   #7
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Poważnie? A ja myślałam, że to już prawie standard W końcu ciasta, babeczki czy inne desery są na absolutnie każdym weselu, co za problem postawić je po prostu na osobnym stole
U mnie akurat też są ciasta na osobnym "słodkim stole" nie byłam jeszcze na weselu, gdzie ciasta stawiane były na stołach razem z sałatkami i galaretą

Na pewno bym się sama nie podjęła organizacji czegoś takiego, no chyba, że w grę wchodziłoby przyjęcie na ok. 20 osób Myślę, że cukiernia za takie galaretki, panna cotty trochę sobie policzy, dlatego nie wiem czy warto Może po prostu zrób osobny stół z pokrojonymi ciastami, zamiast stawiać je na stołach dla gości.
Stary 2016-02-11, 21:21   #8
AnnLady
Zakorzenienie

Na weselach na których byłam z reguły był oddzielny stół z kawą i herbata a do tego z ciastami. Oprocz tego ciasta staly na stołach. Jak jest na mojej sali z ciastami nie wiem. Mam zamiar tam sie wybrać którejś soboty jak będzie wesele i zobaczyć jak to wyglada i co ewentualnie mozna by zmienic.
Faktycznie macie racje że robienie tego samodzielnie na wesele na 120 osób mija się z celem. Chociaż te deserki to i tak mnie kuszą. Ja uwielbiam takie rzeczy a z reguły na weselach ciasta są kiepskie. Chciałabym aby u mnie było inaczej.
Ale i tak bede musiała zweryfikować swoje plany dzięki Waszym radom
Choć jeszcze chodzi mi po głowie upieczenie czegos od siebie np. rogalikow orzeszkow i zrobienie szyszek
Ale do października moje plany mogą ulec zmianie ;-)
Stary 2016-02-11, 21:43   #9
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Na weselach na których byłam z reguły był oddzielny stół z kawą i herbata a do tego z ciastami. Oprocz tego ciasta staly na stołach. Jak jest na mojej sali z ciastami nie wiem. Mam zamiar tam sie wybrać którejś soboty jak będzie wesele i zobaczyć jak to wyglada i co ewentualnie mozna by zmienic.
Faktycznie macie racje że robienie tego samodzielnie na wesele na 120 osób mija się z celem. Chociaż te deserki to i tak mnie kuszą. Ja uwielbiam takie rzeczy a z reguły na weselach ciasta są kiepskie. Chciałabym aby u mnie było inaczej.
Ale i tak bede musiała zweryfikować swoje plany dzięki Waszym radom
Choć jeszcze chodzi mi po głowie upieczenie czegos od siebie np. rogalikow orzeszkow i zrobienie szyszek
Ale do października moje plany mogą ulec zmianie ;-)
byłam na weselu gdzie były 3xdeserów, stały na oddzielnym stole z ciastami. Desery były bardzo smaczne i cieszyły sie powodzeniem.
Może zamów ciacho w sprawdzonej cukierni?
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-11, 21:55   #10
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
No serio U nas się ciasta, cukierki i ciasteczka daje na stół, w tym samym czasie co kawę, czyli po obiedzie. Później, gdy wjeżdża zimna płyta to się zazwyczaj zostawia trochę słodkiego na osobnym stole.
Ale może się przyjmie, bo np. moja sala już oferuje słodki stół
Tak samo nie ma u nas wiejskich stołów, podobno mus w niektórych regionach

Stary 2016-02-11, 22:52   #11
cleopadra
Wtajemniczenie

na moim weselu ciasta byly podane po obiedzie do kawy,wtedy na stolach nie bylo zadnych sledzi czy salatek,potem zostaly przeniesione wszystkie ciasta i dolozono roznych innych slodkosci na jeden osobny stolik,i dopiero wtedy podano zimne przekaski
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 05:48   #12
morsmordre
sajkolidżist

Ja polecam poszukać wśród znajomych amatorów pieczenia Nam słodki stół robi znajoma za niedużą kwotę. To jej pierwsze tego typu zamówienie, ale piecze torty i ciasta, więc da radę, a przy okazji zrobi sobie reklamę My się zdecydowaliśmy na słodki stół ze względu na mnóstwo amatorów słodyczy wśród gości.

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 05:59   #13
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
No serio U nas się ciasta, cukierki i ciasteczka daje na stół, w tym samym czasie co kawę, czyli po obiedzie.
To jest totalnie kwestia regionu, dla mnie wesele zaczyna sie od kolacji

No w każdym razie - dalej uważam, że rozchodzi sie tylko o formę podania. Mozna postawić ciasto na stole miedzy śledziem i galaretą, mozna dać między obiadem a zimną płytą, i mozna zrobić osobny słodki stół - ale koniec końców to jest to samo ciasto.
Stary 2016-02-12, 09:36   #14
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Ja polecam poszukać wśród znajomych amatorów pieczenia Nam słodki stół robi znajoma za niedużą kwotę. To jej pierwsze tego typu zamówienie, ale piecze torty i ciasta, więc da radę, a przy okazji zrobi sobie reklamę My się zdecydowaliśmy na słodki stół ze względu na mnóstwo amatorów słodyczy wśród gości.
też na to wczoraj wpadłam

Cytat:
No serio U nas się ciasta, cukierki i ciasteczka daje na stół, w tym samym czasie co kawę, czyli po obiedzie. Później, gdy wjeżdża zimna płyta to się zazwyczaj zostawia trochę słodkiego na osobnym stole.
Ale może się przyjmie, bo np. moja sala już oferuje słodki stół
Tak samo nie ma u nas wiejskich stołów, podobno mus w niektórych regionach
u nas stoją od początku tak samo jak kawa i herbata, widać w każdym regionie wesele rządzi się swoimi prawami.
U nas zaczyna się od przyjazdu MP i toastu szampanem, następnie jest gorące danie (zupa i drugie), następnie pierwszy taniec na o potem to już wiadomo kolejne dania wjeżdżają w rożnych odstępach czasowych, tort i oczepiny.

Napisałam do jednej firmy znalezionej na fb i wiecie co powaliła mnie laska, bo spytałam ile kosztuje co obejmuje i takie tam, no i oczywiście poprosiłam o przysłanie mi zdjęć stołów które zrobili. I wiecie co? Wysłała mi zdjęcie znalezione w necie nie wiem czy ona myślała że nie umiem wyszukiwać przez grafikę???
już widzę jak skorzystam z ich usług
Jeszce jej nie odpisałam
Stary 2016-02-12, 10:22   #15
Karolina_Tkacz
Raczkowanie

Super pomysł, choć gdybym miała wybierać z coś z dodatkowych atrakcji weselnych wolałabym wynająć fotobudkę! W 2015r. byłam dwukrotnie na weselu i to z fotobudką wspominam lepiej (zdjęcia) niż to z candy barem (tłuszczyk)
Karolina_Tkacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 21:07   #16
Vivienne
... choć nie Westwood

Dla mnie słodki stół to takie must have. Samo ciasto jakoś tak smutno dla mnie wygląda, uwielbiam wszelkiego rodzaju deserki, babeczki, słodycze, fontannę czekoladową plus ozdoby. U mnie na weselu cieszyło się to ogromnym zainteresowaniem

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 21:12   #17
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina_Tkacz Pokaż wiadomość
Super pomysł, choć gdybym miała wybierać z coś z dodatkowych atrakcji weselnych wolałabym wynająć fotobudkę! W 2015r. byłam dwukrotnie na weselu i to z fotobudką wspominam lepiej (zdjęcia) niż to z candy barem (tłuszczyk)
a ja nie rozumiem fenomenu tych fotobudek i na swoje nie wzięłabym jej nawet wtedy gdyby mi ktoś ją za darmo dawał. Nie bawi mnie robienie durnych min z jakimiś idiotycznymi gadżetami, gdzie 98% zdjęć wygląda dokładnie tak samo
wolę zdjęcia od fotografa
ale może dla małolatów na studniówkach jest to dobra atrakcja

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Dla mnie słodki stół to takie must have. Samo ciasto jakoś tak smutno dla mnie wygląda, uwielbiam wszelkiego rodzaju deserki, babeczki, słodycze, fontannę czekoladową plus ozdoby. U mnie na weselu cieszyło się to ogromnym zainteresowaniem
no właśnie ja mam tak samo dlatego będę o tym myśleć cały czas
Stary 2016-02-12, 21:25   #18
Vivienne
... choć nie Westwood

Tylko myśl o tym w kategorii gości, nie swojej. Ja niestety nie byłam ani sekundy przy słodkim stole. I brak czasu i apetytu. Jak oglądam zdjęcia czy film to nie mogę odżałować

A fotobuski ja akurat bardzo lubię, sama miałam (oczywiscie do tego fotograf) i polecam. Fajna pamiątka, fajnie mieć zdjęcie swojego dziadka w zupełnie innym ujęciu.... ale wiadomo, co kto lubi Ja np chciałam mieć słodki stół, fotobudkę i barmana, bo sama bardzo lubię te atrakcje.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 21:48   #19
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
a ja nie rozumiem fenomenu tych fotobudek i na swoje nie wzięłabym jej nawet wtedy gdyby mi ktoś ją za darmo dawał. Nie bawi mnie robienie durnych min z jakimiś idiotycznymi gadżetami, gdzie 98% zdjęć wygląda dokładnie tak samo

no właśnie ja mam tak samo dlatego będę o tym myśleć cały czas
Nie wiem po co zaraz się tak spinać i najeżdżać na to

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-14, 14:31   #20
clara099
Raczkowanie

byłam na weselu gdzie był candy bar i muszę przyznać, że jest to świetny pomysł. wygląda to efektownie, a do tego można skonsumować wielu słodkości w niewielkich ilościach.
a co powiecie na muffinkowy tort?
Stary 2016-02-14, 21:58   #21
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Innych nie bawi słodki stół. A swoje zdanie można wyrażać w bardziej kulturalny sposób

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 07:33   #22
Sophie24
Zakorzenienie

U nas jest stół z ciastem, kawą, herbatą i najczęściej też owocami. Ma on tylko i wyłącznie aspekt praktyczny - nie zawala stołów Jest od początku zrobiony i sobie czeka
Taki candy bar spotkałam raz na brunchu w restauracji. Fajne bo desery były w malutkich kokilkach czy szklaneczkach. Wygodna forma. Ale nie było tam cukierków, babeczek itd.
My nie robimy czegoś takiego. Jeśli pojawią się jakieś dzieci to nie będą nakręcone cukrem:P Ale u nas nie ma takich słodkich osób.

Samej to nie polecam. Znaczy część rzeczy można przygotować - jakieś pianki w słoikach, cukiereczki czy inne gotowe słodkości. Ale to co wymaga pieczenia to już za duży kłopot. Zwłaszcza jak się nie ma super zdolności:P
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-17, 10:36   #23
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:

Candy bar to co innego niż typowy słodki stół, który oferują sale weselne ;-) na słodkim stole zazwyczaj wystawiają po prostu ciasta plus ewentualnie dodatkowo jakieś babeczki, deserki z galaretek, czekoladki, rurki... Candy bar przygotowany przez profesjonalistów to inna bajka: wymyslnie dekorowane muffiny, cake popsy, jakieś deserki z super dekoracjami, motywem, słodycze pięknie zaprezentowane w ładnych szklanych naczyniach. Widziałam zdjęcia na fejsbuku osoby, która się tym zajmuje i wygląda to bajkowo. Mój akurat mężczyzna stwierdził, że to niepotrzebna fanaberia, jemu się nie podoba ;-) nie wiem w sumie, czy to tak naprawdę by zeszło na weselu, na którym jest mało dzieci.

W każdym razie to wygląda pięknie jeśli zajmie się tym utalentowany cukiernik. Samorobka raczej nie zrobilaby takiego efektu. No chyba, że panna młoda byłaby cukiernikiem ale to wymaga dużo pracy, a przed samym ślubem tego brak. Oczywiście, że można samemu upiec jakieś ciasteczka, rogaliki, czy muffiny, ale nie nazwalabym tego candy barem.
Cytat:
Napisane przez Karolina_Tkacz Pokaż wiadomość
Ja też nie zrozumiałam fenomenu foto budek aż po dziś dzień. Nie chciałabym takiej na moim weselu.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-17, 11:03   #24
AngielskaPogoda
Zadomowienie

Moim zdaniem zwyczajnie wez namiary na bardzo dobra cukiernie, przetestuj co maja do zaoferowania i zrob konkretne zamowienie. Moim zdanbiem bardzo dobry pomysl.
Then Make A Change

AngielskaPogoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-17, 11:09   #25
AnnLady
Zakorzenienie

Do października mam czas na kombinowanie
na pewno w jakiejś formie zrobię coś w tej sprawie, albo po prostu wzbogacę mocno stół na którym będą ciasta i kawa, albo jeszcze coś innego wymyślę
Stary 2016-02-17, 11:13   #26
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;55867816]Candy bar to co innego niż typowy słodki stół, który oferują sale weselne ;-) na słodkim stole zazwyczaj wystawiają po prostu ciasta plus ewentualnie dodatkowo jakieś babeczki, deserki z galaretek, czekoladki, rurki... Candy bar przygotowany przez profesjonalistów to inna bajka: wymyslnie dekorowane muffiny, cake popsy, jakieś deserki z super dekoracjami, motywem, słodycze pięknie zaprezentowane w ładnych szklanych naczyniach.[/QUOTE]
Czyli candy bar to po prostu ładniejszy i bardziej amerykański słodki stół
Stary 2016-02-18, 13:34   #27
Konto usunięte

Cytat:
Czyli candy bar to po prostu ładniejszy i bardziej amerykański słodki stół
Dokładnie Chodzi mi o coś takiego:

Wątpię, aby panna młoda dała radę sama to przygotować na swój ślub, jeśli nie zajmuje się tym zawodowo Bo w grę wchodzi nie tylko talent, ale i akcesoria, które trzeba mieć lub specjalnie zakupić. Jeśli zaś, panna młoda sama chce upiec dodatkowe ciasta, babeczki, rogaliki, to dla mnie będzie to po prostu słodki stół, ale nie candy bar.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 17:43   #28
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;55945341]Dokładnie Chodzi mi o coś takiego:[/QUOTE]

No jakbym ja zobaczyła coś takiego na weselu, to bym pomyślała tylko "O, jaki ładny słodki stół" Jakiejś wielkiej jakości dodanej nie widzę, dekoracja jak dekoracja
Wolałabym po prostu DOBRE ciasta i słodycze, forma podania jest raczej drugorzędna.

Ale co do samodzielnego wykonania całkowicie sie zgadzam.
Stary 2016-02-19, 01:30   #29
Konto usunięte

Cytat:
No jakbym ja zobaczyła coś takiego na weselu, to bym pomyślała tylko "O, jaki ładny słodki stół" Jakiejś wielkiej jakości dodanej nie widzę, dekoracja jak dekoracja
Wolałabym po prostu DOBRE ciasta i słodycze, forma podania jest raczej drugorzędna.

Ale co do samodzielnego wykonania całkowicie sie zgadzam.
To zależy kto jakie nazewnictwo stosuje ;-) ja widywalam zdjecia i oferty różnych firm cukierniczych i takie zdjęcia jak wyżej zawsze były nazywane jako candy bar. Może to po prostu bardziej marketingowa nazwa. Ale wg mnie znacząco różni się to jednak od zwykłego słodkiego stołu. Na słodkim stole nie ma wymyślnych babeczek, cup cakeow, pianek, po prostu inny styl.
Stary 2016-02-19, 06:59   #30
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;55982016]Może to po prostu bardziej marketingowa nazwa.[/QUOTE]

Dokładnie Dla gościa to raczej wszystko jedno jak to sie nazywa w sprzedaży
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości