|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Skromny cywilny - lista gości - POMOCY
Cześć Kochani!
![]() W ubiegłym tygodniu zaklepaliśmy sobie datę 22.04 i będzie to ślub tylko cywilny - nie ukrywam, że ze względu na kasę. I trochę pod kredyt na mieszkanie ![]() Ale o ślubie i tak myśleliśmy, zaręczyliśmy się półtora roku temu, więc też się cieszę na ten ślub. Do rzeczy: pierwszy plan był taki, że tylko my + świadkowie. Niestety mojego TŻ mama nie wybaczyłaby nam że jej nie zaprosiliśmy, więc będzie jeszcze mama + siostra (jedyna) + babcia. Tata i dziadek nie żyją, rodziny od strony ojca nie liczymy wcale. Ja swoich rodziców nie będę zapraszać, będzie za to moja siostra (jedna z dwóch) z narzeczonym i to oni będą naszymi świadkami. I jedna para naszych przyjaciół - takich najbliższych. I tu zaczynają się schody - bo mi zależałoby na chrzestnych i babci, tylko wtedy robi nam się dodatkowe 13-15 osób. Możemy ich oczywiście zaprosić ale już jeżeli chodzi o obiad czy poczęstunek - wychodzi sporo drożej. Jak byśmy mieli wydać więcej kasy, to i kościelny byśmy wzięli.. I tu moje pytanie / prośba o opinię: myślicie, że wypada zaprosić wszystkich wymienionych na ślub i tylko ślub? Bez obiadu? Czy może zaprosić ich przynajmniej na kawę i ciastko? Do domu czy do restauracji? Od razu mowię, że naprawdę dobra ze mnie kucharka i mogłabym sama zrobić dużo rzeczy do jedzenia (łącznie z ciastami) ale na 30 osób to chyba nie mam nawet takich garnków i blach do ciasta ![]() W każdym razie - obiad/poczęstunek? Czy wypada też bez tego? Już nie wspomnę że chrzestny musiałby dojechać ok. godziny w jedną stronę a sam ślub cywilny trwa 10-15 minut.. POMOCY ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skromny cywilny - lista gości - POMOCY
Nie wypada Ci nie ugoscic przyjezdnych czymkolwiek. Przecież to bez sensu i nieładnie, by ktoś się tłuķł godzinę w jedną stronę na 15m8n a potem co, ma wracać. Jeśli szkoda wam kasy to choć kawa i ciasto, jednodniowy obiad jeśli Ci się chce, w domu może być skoro to sami najbliżsi. Ja bym tak zrobiła, jakbym na cywilny tyle osób zapraszała
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że wszystkie osoby obecne na ślubie powinny zostać ugoszczone przez Ciebie na obiedzie. To co innego niż ślub kościelny, na który może wejść każdy "z ulicy" i daje się zawiadomienia na sam ślub bez zaproszenia na wesele. Tu planujesz kameralną uroczystość dla najbliższych i nie wypada części powiedzieć "nara", podczas gdy resztę zabierasz do knajpy. Wniosek: wybierz tylko te osoby, które na 100% chcesz mieć przy sobie i zaproś je na uroczystość+obiad.
![]() |
#4 |
Marzycielka
|
Według mnie wszystkie osoby zaproszone na ślub powinny być także zaproszone na poczęstunek. Jak to będzie wyglądało jak po uroczystości część gości uda się na jedzenie, a reszta co...? Wydaje mi się to nieco dziwne. Zaprosić mniej osób, ale wszystkich potraktować równo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym jeszcze raz przeliczyła budżet i zastanowiła się nad tym, na zaproszenie ilu osób mnie stać, by ugościć je obiadem, kawą, ciastem (moim zdaniem to minimum gościnności). Jeśli nie stać mnie na 30 osób - zaprosiłabym mniej osób, acz biorąc pod uwagę to, że za część wydatków można zapłacić po obiedzie, z tzw. kopert, to nie wahałabym się i zaprosiła wszystkim, na których mi zależy
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mnie zastanawia, czemu ze względu na kasę ludzie biorą ślub cywilny? Nie wydaje mi się, żeby stać nas /nie stać nas powinno być czynnikiem decydującym o tym, jaki ślub wziąć. Ślub kościelny bierze się chyba z innych pobudek... No ale każdy robi jak chce oczywiście.
Co do pytania - zaproscie gości może chociaż na obiad do jakiejś restauracji? Ew. w domu zorganizuj, możesz zamówić jakoś catering /kucharke. PS Też biorę ślub w ten dzień ;-) Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Bez poczestunku to raczej nie wypada,tym bardziej ze beda tylko najblizsze osoby.
Mozesz zrobic sama,takie dania ktore mozna przyrzadzic wczesniej a potem tylko odgrzac.Masz przyjaciolke i siostre to pogadaj z nimi czy ci pomoga,cos na goraco,jakies przystawki,salatki na koniec tort i kawa.Na pewno wyjdzie cie to o wiele taniej niz w restauracji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do meritum, to jeśli macie warunki lokalowe i faktycznie nie masz obaw co do swoich zdolności kulinarnych, to pomysł w zaproszeniem gości do domu naprawdę może się sprawdzić, tym bardziej, że to same bliskie osoby, które zapewne zdają sobie sprawę z Waszych możliwości finansowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Zrobiło się (prawie) 30, bo chrzestni mają rodziny
![]() Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc, potrzebowałam tego żeby ktoś z boku powiedział wprost jak to wygląda i powiem Wam tak - dotarło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak, wypada zaprosić tych ludzi na jakiś poczęstunek po ceremonii. Do restauracji albo do was do domu.
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- Niekoniecznie. Z milosci to nawet slubu nie trzeba brac. Ale jak juz sie bierze, to osobie niewierzacej do niczego nie jest potrzebny (a wrecz mozna uznac, ze nie przystoi) slub koscielny, z kolei osobom bardzo religijnym brak slubu koscielnego przeszkadza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja tak tego nie odebrałam. Według mnie chodziło o to, że ślub kościelny bierze się z powodu wiary, a nie decyduje się pod kątem tego, który ślub wychodzi taniej.
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale sam ślub cywilny zazwyczaj będzie tańszy, opłata za niego nie jest wysoka (piszę teraz o ślubie na terenie urzędu). Ślub kościelny to już "co łaska", a to "co łaska" zależy od parafii. Jeden ksiądz biedniejszej parze udzieli ślubu choćby i za darmo, dla innego "co łaska" to minimum 900 zł. Inna rzecz, że niektórzy w ogóle patrzą na to tak: jak cywilny to bez wesela, a kościelny musi być z dużym weselem. Ale to już nie jest koszt samego ślubu. Tak czy inaczej, mnie by to "co łaska" stresowało, mojego proboszcza to łatwo zbyt niską kwotą obrazić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.