Skromny cywilny - lista gości - POMOCY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-29, 05:30   #1
paula1806
Raczkowanie

Skromny cywilny - lista gości - POMOCY

Cześć Kochani!
W ubiegłym tygodniu zaklepaliśmy sobie datę 22.04 i będzie to ślub tylko cywilny - nie ukrywam, że ze względu na kasę. I trochę pod kredyt na mieszkanie
Ale o ślubie i tak myśleliśmy, zaręczyliśmy się półtora roku temu, więc też się cieszę na ten ślub.

Do rzeczy: pierwszy plan był taki, że tylko my + świadkowie. Niestety mojego TŻ mama nie wybaczyłaby nam że jej nie zaprosiliśmy, więc będzie jeszcze mama + siostra (jedyna) + babcia. Tata i dziadek nie żyją, rodziny od strony ojca nie liczymy wcale. Ja swoich rodziców nie będę zapraszać, będzie za to moja siostra (jedna z dwóch) z narzeczonym i to oni będą naszymi świadkami. I jedna para naszych przyjaciół - takich najbliższych.
I tu zaczynają się schody - bo mi zależałoby na chrzestnych i babci, tylko wtedy robi nam się dodatkowe 13-15 osób. Możemy ich oczywiście zaprosić ale już jeżeli chodzi o obiad czy poczęstunek - wychodzi sporo drożej. Jak byśmy mieli wydać więcej kasy, to i kościelny byśmy wzięli..

I tu moje pytanie / prośba o opinię: myślicie, że wypada zaprosić wszystkich wymienionych na ślub i tylko ślub? Bez obiadu? Czy może zaprosić ich przynajmniej na kawę i ciastko? Do domu czy do restauracji? Od razu mowię, że naprawdę dobra ze mnie kucharka i mogłabym sama zrobić dużo rzeczy do jedzenia (łącznie z ciastami) ale na 30 osób to chyba nie mam nawet takich garnków i blach do ciasta
W każdym razie - obiad/poczęstunek? Czy wypada też bez tego? Już nie wspomnę że chrzestny musiałby dojechać ok. godziny w jedną stronę a sam ślub cywilny trwa 10-15 minut..
POMOCY
paula1806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-29, 18:57   #2
Michiru
Zakorzenienie

Dot.: Skromny cywilny - lista gości - POMOCY

Nie wypada Ci nie ugoscic przyjezdnych czymkolwiek. Przecież to bez sensu i nieładnie, by ktoś się tłuķł godzinę w jedną stronę na 15m8n a potem co, ma wracać. Jeśli szkoda wam kasy to choć kawa i ciasto, jednodniowy obiad jeśli Ci się chce, w domu może być skoro to sami najbliżsi. Ja bym tak zrobiła, jakbym na cywilny tyle osób zapraszała

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-29, 19:32   #3
Arsonist
Zakorzenienie

Uważam, że wszystkie osoby obecne na ślubie powinny zostać ugoszczone przez Ciebie na obiedzie. To co innego niż ślub kościelny, na który może wejść każdy "z ulicy" i daje się zawiadomienia na sam ślub bez zaproszenia na wesele. Tu planujesz kameralną uroczystość dla najbliższych i nie wypada części powiedzieć "nara", podczas gdy resztę zabierasz do knajpy. Wniosek: wybierz tylko te osoby, które na 100% chcesz mieć przy sobie i zaproś je na uroczystość+obiad.
Stary 2017-01-30, 17:45   #4
Polly_bf
Marzycielka

Według mnie wszystkie osoby zaproszone na ślub powinny być także zaproszone na poczęstunek. Jak to będzie wyglądało jak po uroczystości część gości uda się na jedzenie, a reszta co...? Wydaje mi się to nieco dziwne. Zaprosić mniej osób, ale wszystkich potraktować równo
Polly_bf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-01, 17:31   #5
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Ja bym jeszcze raz przeliczyła budżet i zastanowiła się nad tym, na zaproszenie ilu osób mnie stać, by ugościć je obiadem, kawą, ciastem (moim zdaniem to minimum gościnności). Jeśli nie stać mnie na 30 osób - zaprosiłabym mniej osób, acz biorąc pod uwagę to, że za część wydatków można zapłacić po obiedzie, z tzw. kopert, to nie wahałabym się i zaprosiła wszystkim, na których mi zależy
Stary 2017-02-01, 22:04   #6
solll
Zakorzenienie

Mnie zastanawia, czemu ze względu na kasę ludzie biorą ślub cywilny? Nie wydaje mi się, żeby stać nas /nie stać nas powinno być czynnikiem decydującym o tym, jaki ślub wziąć. Ślub kościelny bierze się chyba z innych pobudek... No ale każdy robi jak chce oczywiście.

Co do pytania - zaproscie gości może chociaż na obiad do jakiejś restauracji? Ew. w domu zorganizuj, możesz zamówić jakoś catering /kucharke.

PS Też biorę ślub w ten dzień ;-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

solll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-03, 14:15   #7
cleopadra
Wtajemniczenie

Bez poczestunku to raczej nie wypada,tym bardziej ze beda tylko najblizsze osoby.
Mozesz zrobic sama,takie dania ktore mozna przyrzadzic wczesniej a potem tylko odgrzac.Masz przyjaciolke i siostre to pogadaj z nimi czy ci pomoga,cos na goraco,jakies przystawki,salatki na koniec tort i kawa.Na pewno wyjdzie cie to o wiele taniej niz w restauracji
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-02-04, 15:21   #8
ffenix
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula1806 Pokaż wiadomość
(1-2) ...tylko my + świadkowie.[...]
(3-4-5) będzie jeszcze mama + siostra (jedyna) + babcia. [...]
(6-7) będzie za to moja siostra (jedna z dwóch) z narzeczonym i to oni będą naszymi świadkami.
(8-9) I jedna para naszych przyjaciół - takich najbliższych.
(10-11-12-13-14) [...] mi zależałoby na chrzestnych i babci, tylko wtedy robi nam się dodatkowe 13-15 osób.
[...] na 30 osób to chyba nie mam nawet [...]
A ja się zastanawiam jak z 14 osób zrobiło się ich 30

Co do meritum, to jeśli macie warunki lokalowe i faktycznie nie masz obaw co do swoich zdolności kulinarnych, to pomysł w zaproszeniem gości do domu naprawdę może się sprawdzić, tym bardziej, że to same bliskie osoby, które zapewne zdają sobie sprawę z Waszych możliwości finansowych.
ffenix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-05, 17:11   #9
paula1806
Raczkowanie

Zrobiło się (prawie) 30, bo chrzestni mają rodziny

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc, potrzebowałam tego żeby ktoś z boku powiedział wprost jak to wygląda i powiem Wam tak - dotarło Rzeczywiście pomysł z zapraszaniem na samą ceremonię był głupi i zrobimy przyjęcie w domu
paula1806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-05, 17:17   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak, wypada zaprosić tych ludzi na jakiś poczęstunek po ceremonii. Do restauracji albo do was do domu.
Stary 2017-02-07, 23:43   #11
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez solll Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia, czemu ze względu na kasę ludzie biorą ślub cywilny? Nie wydaje mi się, żeby stać nas /nie stać nas powinno być czynnikiem decydującym o tym, jaki ślub wziąć. Ślub kościelny bierze się chyba z innych pobudek... No ale każdy robi jak chce oczywiście.

Co do pytania - zaproscie gości może chociaż na obiad do jakiejś restauracji? Ew. w domu zorganizuj, możesz zamówić jakoś catering /kucharke.

PS Też biorę ślub w ten dzień ;-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Ślub cywilny i kościelny bierze się z tych samych pobudek. Z miłości.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-08, 00:02   #12
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula1806 Pokaż wiadomość
Zrobiło się (prawie) 30, bo chrzestni mają rodziny

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc, potrzebowałam tego żeby ktoś z boku powiedział wprost jak to wygląda i powiem Wam tak - dotarło Rzeczywiście pomysł z zapraszaniem na samą ceremonię był głupi i zrobimy przyjęcie w domu
Poszukaj - popros jakas znajoma/mame znajomej, ktora zna sie na gotowaniu, a chce sobie dorobic, zeby ten obiad przygotowala u was w mieszkaniu, jak bedziecie w kosciele [edit: W URZEDZIE, a nie w kosciele ] , a dzien predzej upiekla ciasta. Wtedy obiad bedzie na ''juz'' jak wejdziecie, a godziwe wynagrodzenie dla tej osoby + skladniki na pewno wyjda wam duzo taniej, niz obiad, ciasto i kawa w restauracji na 30 osob.

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ślub cywilny i kościelny bierze się z tych samych pobudek. Z miłości.

Niekoniecznie. Z milosci to nawet slubu nie trzeba brac. Ale jak juz sie bierze, to osobie niewierzacej do niczego nie jest potrzebny (a wrecz mozna uznac, ze nie przystoi) slub koscielny, z kolei osobom bardzo religijnym brak slubu koscielnego przeszkadza.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-08, 00:14   #13
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
Poszukaj - popros jakas znajoma/mame znajomej, ktora zna sie na gotowaniu, a chce sobie dorobic, zeby ten obiad przygotowala u was w mieszkaniu, jak bedziecie w kosciele [edit: W URZEDZIE, a nie w kosciele ] , a dzien predzej upiekla ciasta. Wtedy obiad bedzie na ''juz'' jak wejdziecie, a godziwe wynagrodzenie dla tej osoby + skladniki na pewno wyjda wam duzo taniej, niz obiad, ciasto i kawa w restauracji na 30 osob.

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Niekoniecznie. Z milosci to nawet slubu nie trzeba brac. Ale jak juz sie bierze, to osobie niewierzacej do niczego nie jest potrzebny (a wrecz mozna uznac, ze nie przystoi) slub koscielny, z kolei osobom bardzo religijnym brak slubu koscielnego przeszkadza.
Nie o to chodzi. Po prostu tamten post zabrzmiał tak, jakby cywilny to była umowa, papierek, wymóg, a kościelny z miłości.

Stary 2017-02-08, 06:50   #14
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Nie o to chodzi. Po prostu tamten post zabrzmiał tak, jakby cywilny to była umowa, papierek, wymóg, a kościelny z miłości.

Ja tak tego nie odebrałam. Według mnie chodziło o to, że ślub kościelny bierze się z powodu wiary, a nie decyduje się pod kątem tego, który ślub wychodzi taniej.
Stary 2017-02-08, 06:58   #15
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Arsonist Pokaż wiadomość
Ja tak tego nie odebrałam. Według mnie chodziło o to, że ślub kościelny bierze się z powodu wiary, a nie decyduje się pod kątem tego, który ślub wychodzi taniej.
Wiesz - jeśli wierzysz w boga, to wierzysz, że on jest wszędzie. Więc jeśli weźmiesz cywilny, to on i tak przy tym będzie. Bo to nie bóg udziela ci ślubu, nie ksiądz, tylko młodzi udzielają go sobie nawzajem. Wiec niczym się nie różni od kościelnego

Stary 2017-02-08, 07:31   #16
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz - jeśli wierzysz w boga, to wierzysz, że on jest wszędzie. Więc jeśli weźmiesz cywilny, to on i tak przy tym będzie. Bo to nie bóg udziela ci ślubu, nie ksiądz, tylko młodzi udzielają go sobie nawzajem. Wiec niczym się nie różni od kościelnego

Myślę, że wiesz, co mam na myśli. W ramach wyznania katolickiego obowiązuje jednak chodzenie do kościoła na mszę czy spowiedź u księdza, pomimo że Bóg jest wszędzie. Tak samo ważność ślubu kościelnego zależy od przeprowadzenia go zgodnie z przyjętymi zasadami. Większość wierzących ludzi nie tylko wierzy w istnienie Boga, ale też praktykuje tę wiarę zgodnie ze swoją religią. Jak ktoś jest praktykującym katolikiem, to Twój argument raczej go nie zadowoli.
Stary 2017-02-08, 20:34   #17
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:

A dla mnie to zabrzmiało raczej jak: przecież po ślubie kościelnym nie trzeba urządzać hucznego wesela i nie musi się on wiązać z większymi kosztami, niż ślub cywilny, więc same kwestie finansowe nie powinny być w wyborze rodzaju ślubu decydujące (czy mogłam jeszcze więcej razy użyć słowa "ślub"? ). To moja interpretacja.

Ale sam ślub cywilny zazwyczaj będzie tańszy, opłata za niego nie jest wysoka (piszę teraz o ślubie na terenie urzędu). Ślub kościelny to już "co łaska", a to "co łaska" zależy od parafii. Jeden ksiądz biedniejszej parze udzieli ślubu choćby i za darmo, dla innego "co łaska" to minimum 900 zł.

Inna rzecz, że niektórzy w ogóle patrzą na to tak: jak cywilny to bez wesela, a kościelny musi być z dużym weselem. Ale to już nie jest koszt samego ślubu. Tak czy inaczej, mnie by to "co łaska" stresowało, mojego proboszcza to łatwo zbyt niską kwotą obrazić.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości