![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Z nocnikiem na spacer
Natchniona tym wpisem
![]() http://baby-under-construction.blogs...e-na-siku.html Zapytuję ![]() Ja oczywiście zgadzam się, że lanie na placu zabaw nie jest szczęśliwym pomysłem, córki tak nie wysadzam. Natomiast chodzenie z nocnikiem na spacer (bez wózka już) do mnie nie przemawia. Rzecz jasna, nie sikam także w bramach czy na środku chodnika (chociaż obrazki takie widuję). Lecimy pędem w krzaczory, tyłem do świata, dziecię zasłonięte. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Z nocnikiem na spacer
![]() Mój jeszcze w pampie lata po dworze ale z tego co widze jak dziecko chce siku mama leci z nim gdzies w ustronne miejsce gdzie ich nie widac i juz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Mamy taki nocnik:
http://allegro.pl/nocnik-turystyczny...534975975.html Sprawdza się w podróżach, na dalsze wyjścia na miasto czy pl zabaw. Jak są warunki to podlewamy trawke, drzewka, ale nie wysadzam dzieci w miejscach publicznych jak skwerek w centrum, czy "za przystankiem". Nocnik po złożeniu jest na tyle maly ze mieści się w średniej wielkości torebce czy plecaku. zawartość ląduje w koszu na śmieci. Dziecko, które się odpieluchowuje nie wytrzyma długo, to normalne. Trzeba się sprężać żeby na czas wysadzić. Ale szczerze- to sikanie tu i teraz często jest wygodą rodziców, przynajmniej ja często widuję w okolicy kilkulatków którzy radośnie sikają na skwerek przed blokiem ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie chodziliśmy na spacery z nocnikiem. Jak było siusiu to w krzaczki, a jak kupa to zbierałam w uprzednio przygotowaną do tego celu reklamówkę i do kubła.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przeciwna jestem sikaniu gdzie popadnie, ale nie wyobrażam sobie chodzenia na spacer z nocnikiem. Uczę swoją córkę, że potrzeby załatwiamy w toalecie tak, żeby nas nikt nie widział. W domu nocnik też stoi w ubikacji i tylko tam się załatwiamy, nie ma sikania w pokoju czy innych pomieszczeniach.
Nie wyobrażam sobie rozkładać na placu zabaw nocnika przy wszystkich innych bawiących się dzieciach. Dla mnie to nienormalne. Ja też bym w środku imprezy nie skorzystała przy znajomych z przenośnego, walizkowego kibelka. Też ją teraz odpieluchowuję ale nie zdarzyło nam się sikać na placu zabaw. Na dłuższe spacery ubieram jej pieluchomajtki na wypadek jakby mój argument, że na siku musimy wrócić do domu nie został przyjęty. Nie zdarzyło mi się na spacerach, żeby mi się córka posikała. Korzystamy też z kibelków na stacjach, w centrach handlowych i innych miejscach. Córka jest jeszcze mała i nie mam problemu aby ją podnieść i potrzymać nad ubikacją (raczej nie chcę aby siadała byle gdzie). Pilnuję też by po moim dziecku pozostał porządek. Natomiast problem to mam w domu, bo moja córka w ogóle nie woła, że chce siku. Albo mi się uda, albo po prostu posika się w majtki i jeszcze przychodzi, informuje mnie, że nasikała i muszę posprzątać i "umić nogi" ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moj jeszcze grzmoci w pieluchy, ale odkad jestem stałą bywalczynia parkow, placu zabaw to widze jak dziecko leje obok ławki, gdzie akurat mama siedzi a za 5 minut ktoś inny.
W moim mieście jest piekny nowy plac zabaw, ciekawe jaks ie długo uchowa bo tam widze takie kwiatki. Najlepsze było jednak jak matka upapranego pampera wrzuciła do kubła przy ktorym siedzieli inni. MIna ludiz bezcenna ![]() Podobniez siku i kupka dziecieca miła jest, ale chyba tylko dla rodzicow pociechy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba siku i kupka dla nikogo miłe nie są. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
U nas pod blokiem na placu zabaw jest kawałek takiego murka, nie mam pojęcia po co on tam jest, tzn. teraz już wiem - za murkiem mamusie wysadzają dzieci
![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Klarissa a ja się przyzam ze jak moje dziecko wrząśnie ze sie ziemia zatrzęsie ;d-maaaamaaa sikuuu albo ogladam sobie obrazek wysikiwanego dzieciaczka gdzieś w krzaczkach to od razu o Tobie myślę!
powaga ![]() chciałam z tym walczyć ale to silniejsze ode mnie (ach ten wizaż) od razu myslę..ciekawe jak Klarissie odpieluchowywanie idzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Trzeba mieć chyba coś z głową, żeby dziecko wysadzać na placu zabaw, tam gdzie się bawią inne dzieci. Potem cały plac śmierdziałby moczem. Jakby stary menel tak się wyszczał, to afera by była, a dziecko może...
Klarissa, dobry pomysł z tym nocnikiem tylko w łazience, chyba też będę praktykowała w swoim czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Byłam świadkiem jak dziewczynka nie wytrzymała i zasikała zjeżdżalnię.
![]() Kawałek ode mnie jest śliczny plac zabaw, gdzie jest Toi Toi (ToyToy?), papier toaletowy i przystosowany dla niepełnosprawnych.
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
moja córka odpieluchowana już dawno... nigdy nie załatwiała się w krzaczkach ani na innej trawce.. nie nosiłyśmy też nocnika..
ale raz widziałam mamę z dzieckiem na spacerze w wózku a w koszu wózka nocnik ![]() podzielam zdanie klarissy od załatwiania potrzeb fizjologicznych jest wyłącznie toaleta i tego ją nauczyłam.. jeśli chodzi o publiczne toalety to obecnie młoda juz za ciężka jest na trzymanie nad..więc np w aptece kupuje takie papierowe jednorazowe nakładki na deskę..paczuszka 3 szt jest wielkości karty kredytowej tylko grubsza.. i juz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Scorpionec, ale co zrobić w sytuacji, gdzie do najbliższej toalety jest kwadrans, a dziecko chce już? Mimo wysikania przed wyjściem z domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jeśli nie byłam pewna ze mała jest w stanie wytrzymać cały spacer i zdążyć ew do najbliższej toalety zakładałam pieluchomajtki na spacer..
jak zauważyłam ze już jakiś czas wracamy ze spaceru z suchą pieluchą to zrezygnowałyśmy z tej opcji.. uważam ze to trochę bez sensu uczyć dziecko czegoś czego trzeba potem oduczać bo przecież całe życie sikać gdzie popadnie nie będzie ![]() no i co z zimą?? nie zauważyłam wysadzania przy -10 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak jak pisałam, nie popieram obsikiwania przez dzieci każdego kąta. Staram się aby swoje potzreby załatwiały tam gdzie trzeba. Jak wiem, że będziemy poza domem cały dzień i biore cały majdan, to zabieram również mały, składany nocnik. Ale... dziecko czasami może poprostu nie wytrzymać do WC, dzieci czasami jest wiecej niż jedno i mogą się kiepsko synchronizować z sikaniem, może w upalny dzien stale pić i siku chcieć częsciej niż przed i po przyjsciu do domu - i co wtedy? Ja szukam odosobnionego miejsca i albo wysadzam, albo proponuje nocnik jak mam. Nie robię z tego problemu, bo takie sytuacje są sporadyczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę problemu gdy w krzaczki sika malec ale już np. widząc koleżankę mojej 9-letniej córki sikającą w krzakach to łapę się za głowę
![]() ![]() A co do nocnika to miałam koleżankę która nosiła ze sobą nocnik wszędzie i zawsze bo dzieciak do 3 (albo i 4 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problemy mamy w domu. Dzisiaj mi dziecko nasikało do mojego łóżka i radośnie oświadczyła "mamusiu zesikałam się, teraz będzieś źła" ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja córka bardzo krótko korzystała z nocnika.. ale za każdym razem gdy się załatwiła od razu wylewałam i myłam nocnik..nigdy nie śmierdział.. teraz syn się uczy nocnika i też od razu sprzątam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a ja chodziłam na spacery i na plac zabaw z nocnikiem i szczerze to nie rozumiem dlaczego miałabym tego nie robić... jesli mozna dziecko wysiusiac pod krzaczek to czemu nie mozna obok tego samego krzaczka postawic nocnika, wysadzic ziecko i wylac zawartosc pod tenze krzaczek? przeciez na jedno wychodzi, a nie wiem jak wasze dzieci, ale moje na początku nauki umiało robic tylko do nocnika, pod krzaczek na stojąco by nie zrobił
nie przemawia tez do mnie argument ze moze zrobic przed wyjsciem a potem po powrocie bo u mnie to się po prostu nie sprawdzało jesli wyjscie na plac zabaw łącznie z dojsciem do niego, zabawą i powrotem trwało ącznie 3 godziny, a dziecko mi sikało średnio co godzinę, to co miałam zrobić? ograniczyc się do wychodzenia przed blok? brałam nocnik i po sprawie... zakładania pieluchy "tylko na spacery" też nie uznaję bo jak to dziecku wytłumaczyc? w domu na nocnik a na polu mozesz w gacie? bez sensu... ostatnio, nie dalej jak 2 tyg temu, brałam nawet nocnik na... plażę ![]() dziecko miałao, brutalnie mówiąc zatwardzenie, i miałam do wyboru - przy pięknej upalnej pogodzie kisic się w domku i czekać az w koncu zrobi (cały czas wołał ale siadał i nie robił) albo zabrać nocnik na plażę, więc długo się nie zastanawiałam ![]() inna sprawa, że na tej plazy praktycznie nikogo nie było i pewnie nikt poza nami go na tym nocniku nie widział jakby to była zatłoczona plaża z mnóstwem ludzi to pewnie bym inaczej zrobiła... chociaż nie, ja bym nie poszła na zatłoczona plaże z mnóstwem ludzi ![]()
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
No właśnie.
U nas stoi na noc w pokoju, logiczne, że jak córa w nocy chce siku to nie będę wybudzała i leciała na nakładkę, tylko po cichutku, po ciemku na nocnik. W dzień - toaleta i nakładka. Nocniki mamy też na działce i u obu babć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo się tyczy nocnika na spacerach. Siedmiolatka nie da się wysadzić do nocnika na dworze. Koleżanki by ją zjadły śmiechem. Prędzej zrobi w majtki. O chłopcu to już w ogóle nie mówię, bo to absurd, żeby chłopaka wysikiwiać do podręcznego nocnika. Jak długo to potrwa, do przedszkola, zerówki? Albo do czasu pierwszego kolegi, który to zobaczy... Od mojego domu najbliższa toaleta publiczna jest oddalona o jakieś pół godziny drogi. ![]() ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- Cytat:
![]() Tak czy tak krzaczek zasikany. Więc po co ten cały ambaras? W idei nocnikowej na dworze zdaje się nie o to chodzi. ![]() ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Przy -10 zimą nie wychodzi się z dzieckiem na pół dnia na spacer. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2012-08-08 o 08:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
jako mama chłopca juz rosłego (4 lata
![]() ![]() ![]() ![]() powiem tylko jedno - wydaje mi sie ze mamy chlopcow maja lepiej (łatwiej sterowac moczem ![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-08-08 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
w życiu nie widziałam człowieka z nocnikiem na placu zabaw. jak wytłumaczyć niespełna dwuletniemu dziecku,ze za 5 minut będzie w domu, to się wysika
![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Nocnik tylko w domu. Nawet by mi do głowy nie przyszło brać ze sobą na plac zabaw albo spacer.Przecież można iść w krzaczki lub dyskretnie za drzewko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym była z dzieckiem w lesie, to nie widziałabym nic złego w sikaniu pod drzewko. Raczej chodzi mi o sytuacje miejskie - gdy do domu parę kroków lub kibelek pod nosem, a matka i tak woli dziecko wysikać na skwerek... ![]() Cytat:
Ja nie rozumiem, zaczynam myśleć, że ona to robi specjalnie ![]() Spotkałam się już 2 razy z czymś takim - raz u dziecka znajomej, ale starszego niż moja, i drugi raz też u dziecka ponad 3-letniego, który ukradkiem obsikiwał rodzicom pościel gdy ci nie widzieli... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Ja chodziłam z nocnikiem pod wózkiem, bo młody nie chciał sikać pod krzaczkiem. Musieliśmy wynająć dom z ogródkiem, bo z własnego ogródka zawsze było bliżej do kibelka. A potem mi koty (nie moje) ten ogródek zasrywały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
dlaczego nie??
nawet jak jest nie -10 a powiedzmy +2 to co to zmienia?? chodzi o fakt, że dziecko zimą jednak matki potrafią przetrzymać albo wytłumaczyć ze ma poczekać do najbliższego wc i wtedy okazuje się ze to jednak możliwe jest ![]() Cytat:
moja zawsze to zrozumiała.. wpadki z zasikanymi gaciami to się raczej zdarzały jak np za bardzo zajęta była zabawą i nie powiedziała nic.. ale to też góra 2 razy bo zdecydowanie była zdegustowana tym ze ma mokre gacie ![]() Cytat:
Cytat:
albo zwraca na siebie uwagę.. spróbuj ją zignorować parę razy..nie sprzątaj na jej oczach i poczekaj chwilę z przebraniem jej i nie komentuj zajścia..może wtedy się znudzi |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i ja się tego trzymałam -wiosna ,lato i nawet ciepła jesień to sporo czasu i nie zaszkodzą wystawionej pupie na powietrze.chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wystawi dziecka w krzakach przy trzaskającym mrozie a. i mówcie co chcecie ,ja i tak wiem swoje ;D,ale uważam ze prędzej same uszami zaklaskacie niz dotrzymacie słowa o nieskorzystaniu z krzaczka ![]() nie ma takiej mozliwości moja to juz duza dziewczynka ,prawie 4 latka,i spokojnie wytrzyma te pare metrów do domu,ale dziecko w wieku 1,5- 2 z hakiem jak chce siku to chce siku juz i teraz.natychmiast. i tak mi córka pomalutkku zaczeła wołać -w okolicy 1,5 roku ,i pamietam jak nie raz z obłędem w oczach szukałam gdzie ,a miałam na to z parenaście sek;D chyba bym musiała ,sory wybaczcie, na głowe upaść by z nocnikiem na spacer łazić ,albo moje spacery miałyby się ograniczać dookoła bloku czy centrum handlowego by zdązyć na siusiu okej jak ktos jest zterminowany i w imię nieobsikania krzaczka bedzie dziecku fundował pampersa do 4 lat jego sprawa .jego pampers jego wybór Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2012-08-08 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.