|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Nietolerancja glukozy
Wiajcie przyszłe mamuśki!
Czy któraś z Was miała nietolerancje glukozy w ciązy tj, stan przedcukrzycowy? U mnie wygląda to dośc dziwnie,bo glukoze na czczco za każdym razem mam lekko poniżej normy, albo najniższą wartość z przedziału. W 26 tc zorbiłąm test z glukozy 75 g i moje wyniki zaskoczyły nawet lekarza: - na czczo 51 a norma od 60 - myślałam,że tam zemdleje - nie jadłam 12 h przed - po obciążeniu 145 norma do 140 Lekarz kazał mi być na diecie przez dwa tygodnie i powtórzyć badanie na czczco, ale mam odrzucić słodycze, cukier, białe pieczwo, smazone, zbyt solone i zdrowo się odzywiac. Powiedział,że ten wynik o niczym jeszcze nie wskazuje, tylko dieta i spokój. Nie zaprzeczam,ze miałam ciągoty cukrowe - sama zjadałam cały byduń, lody, itd. Teraz nie jem słodkości i...pozbyłam się zgagi. Jednak zastanawia mnie jedno- mam niska wagę i niedociśnienie przez co wolniej trawie czy to mały wpływ na wynik? Czy któraś z Was też tak miała? Z góry dziękuję za informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nietolerancja glukozy
może tak być z tym cukrem na czczo, że jest w dolnych rejestrach
jak dużo jadłaś na noc, to w nocy następował wyrzut insuliny i spadek poziomu glukozy we krwi w godzinach rannych sama jestem/byłam cukrożerna i mój cukier na czczo był w ciąży chyba równo z dolną normą, na szczęście obciążenie wyszło prawidłowo dodam, że zawsze rano musiałam zjeść śniadanie, bo inaczej szalałam spróbuj ograniczać spożycie prostych cukrów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje oolong
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
lemoorka ja w pierwszej ciąży miałam cukrzycę (wtedy właśnie nazywali to nietolerancją cukru, bo wynik po obciążeniu miałam lekko podwyższony)
ja również miałam 145 gdzie norma do 140 i od razu zostałam skierowana do poradni diabetologicznej, dostałam dietę i nakaz mierzenia poziomu cukru na czczo i po godzinę po posiłkach nigdy moje wyniki nie zostały przekroczone nawet jak pozwoliłam sobie na coś słodkiego z tego co mi mówiła wtedy lekarka najgorsze są skoki cukru, dlatego zalecała tuż przed snem coś zjeść żeby poziom cukru w organizmie nie spadła nagle
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zanka dzieki Ci dobra kobieto
![]() Z tego,co kojarze teraz masz cukier w normie ![]() A czy Twoje duzoe przytycie w 1 ciazy było własnie spowodowane tym cukrem? Buzka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wtedy wyniki miałam książkowe (od razu 75.g) no a co do tycia to mój typ tak ma, dużo wody zatrzymuję i apetyt dopisuje, więc nie sądzę, żeby to była wina cukrzycy
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za 3 tyg wizyta więc zrobię w najbliższym czasie
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Witam,
Odświeżam ten wątek by nie zakładać nowego. Czy ktoś oprócz mnie ma problem z nietolerancją glukozy? Jak wam idzie trzymanie diety? Jestem w 26 tc, mam za sobą już kilka pobytów w szpitalu- ostatni związany w profilem cukrowym. Wyszło ok ale nietolerancja jest. Co jecie w ciągu dnia? Trzymacie dietę cukrzycową czy po prostu unikacie jedzenia niektórych rzeczy?
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Widzę, że nikt nie ma tego problemu... Szkoda bo razem zawsze łatwiej- nic może jeszcze ktoś się zgłosi
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja jutro idę na wizytę u diabetologa, lekarz podejrzewa u mnie nietolerancję glukozy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.