|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia czy studium?
Witajcie
Za rok kończe technikum geodezyjne i tak sie zastanawiam czy warto isc na studia. Jakoś nigdy nie miałam tego w planach, chciałam isc na zaoczne studium a w miedzy czasie pracowac juz w geodezji i nabierac doświadczenia. Ale mam pytanie, nie orientujecie sie może jakie są zarobki po samym technikum i czy warto jednak wybrac sie na te studia? Dla mnie to troche strata czasu. Skonczyłam bym je mając 25 lat i ...papierek w reku. W wieku 25 lat chciałabym raczej miec już meża dom i nosic życie w sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Studia czy studium?
Ciężko powiedzieć. Skoro kończysz technikum geodezyjne to zakładam, że jakąś wiedzę w tym temacie posiadasz, więc z dobrze zdanym egzaminem zawodowym może uda ci się załapać na jakieś ciekawe stanowisko, które nie wymaga studiów. Z drugiej strony pamiętaj, że studia poszerzają wiedzę z danej dziedziny, więc też nie są wcale taką złą opcją i dobrze wybrane studia, które nas interesują nie są w żadnym wypadku stratą czasu. Pamiętaj też, że na niektóre stanowiska posiadanie studiów jest wymaganiem podstawowym i bez nich nie masz nawet co marzyć o danej pracy. Poszukaj jakie są wymagania na stanowiska, na których ewentualnie chciałabyś pracować- jeżeli wystarczy technik to studium zaoczne robione przy okazji może być dobrym rozwiązaniem.
Aha- studiowanie i posiadanie męża nijak się nie wykluczają, no chyba, że pisząc "męża i dom" masz w domyśle również "dziecko", wtedy może być trudniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja skończyłam technikum o profilu architektury krajobrazu i mimo dobrze zdanego egzaminu zawodowego nie mogę znaleźć pracy nawet na wakacje, więc poszłam na studia. Zatem posiadanie tego "technika" nic owocnego mi nie dało. U mnie też był profil geodezyjny i dosłownie nikt z moich znajomych nie dostał pracy w tym fachu. Studia to nie koniecznie 5 lat, bo możesz skończyć edukację po 3 latach i z tytułem inżyniera z pewnością masz większe szanse. Powodzenia w podejmowaniu wyboru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Aby uzyskac tytuł inżyniera studiuje sie tylko 3 lata?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Tak, 3 lata na studiach inżynierskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
3,5 roku dokładnie i masz inżyniera
a może studia zaoczne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
No ja właśnie również mało słyszałam o studiach inżynierskich.
Są trudniejsze od magisterki i można je robic zaocznie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Można, na uwm na przykład jest zaoczna geodezja i szacowanie nieruchomości lub geodezja i geoinformatyka (studia geodezyjne to zawsze są studia inżynierskie). Trwają 7 semestrów i pisze się pracę inżynierską, później można je kontynuować na magisterskich.
Teraz jest tak, że najpierw 7 sem. inż, a później 3 sem. mgr i jest się mgr inż ![]() ![]()
Edytowane przez wredek Czas edycji: 2012-05-17 o 00:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie pisze się pracę inżynierską ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Zaoczna inżynierka moze trwać też dłuzej (o semestr czy 2)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Właśnie zauważyłam , że mgr w geodezji nie jest potrzebny. Zdecydowałam sie już na 100% na inżyniera, wole sie wykształcic w jednym zawodzie do porządku niż miec kilka i nic
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- I ile trwa jeden semestr na studiach na inżynierskich? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
semestr trwa pół roku
mniej więcej : od października do styczeń/luty a następny od lutego do czerwca myślę, że to dobra decyzja ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- a to, że na 1 roku nie znajdziesz pracy/praktyk/stażu w zawodzie nie znaczy, że nie znajdziesz na 2,3 roku... ja gdybym cofnęła czas byłabym na studiach zaocznych no, ale cóż na mgr na 100% wybiorę się zaocznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
A Ty również studiujesz na inżynierskich ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Tak, technologię żywności, więc totalnie inna branża
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
I jak, nie żałujesz? Cieżkie są studia inżynierskie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Nie żałuję
![]() Nie mam porównania do innych studiów ... przyjaciółka studiująca prawo jest przerażona zawsze jak widzi moje sprawozdania, notatki i ilość wejściówek, ale znowu ja jestem obrzydzona jej materiałami bo język prawniczy to jakiś kosmos dla mnie... więc trzeba dobierać studia pod siebie ![]() Nie ma się czego bać, na studiach jest czas, żeby wszystko ogarnąć i nadrobić trzeba być tylko bardzo systematycznym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
O to sie nie martwie bo nigdy nie byłam roztrzepana, zawsze wiedziałam co i jak : ) Ależ sie napaliłam na tego inżyniera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.