|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ciasteczka
Znamy już ciasteczka serowe. A macie jakieś inne pyszniutnie przepisy (sprawdzone!) na ciesteczka?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Witaj! Ja uwielbiam ciasteczka z płatków owsianych o to przepis:
s k ł a d n i k i : • 20 dag masła • 20 dag płatków owsianych • 15 dag cukru • 5 dag posiekanych orzechów włoskich Płatki, cukier i orzechy mieszamy. Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło i całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do cienko posmarowanej masłem formy. Powinno mieć ok. 0,5cm grubości. Pieczemy 15- 20 minut w 190 stopniach. Tuż po wyjęciu z piecyka gorące ciasto kroimy na kwadraciki lub prostokąty i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka są bardzo dobre, długo zachowają świeżość jeśli będziemy je przechowywać np. w metalowej puszcze na ciastka. I jeszcze przepis na ciasteczka orzechowe Składniki 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, pół torebki cukru waniliowego Przygotowanie Masło posiekać z mąką, dodać orzechy, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukru waniliowego i starannie zagnieść. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i pociąć go w talarki centymetrowej grubości lub rozwałkować ciasto i kieliszkiem wykrawać z niego kółeczka. Ułożyć ciastka na blasze wyścielonej pergaminem piekarnikowym. Piec 10 min w temperaturze 200°C. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciastka według tych przepisów są bardzo pyszniutkie. Polecam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Mrs Mrau
|
Dot.: Ciasteczka
ojjj agnieszko kusisz kusisz!!!
|
|
|
|
|
#4 |
|
Mrs Mrau
|
Zrobiłam! pycha wyszły
ale co fakt to fakt na drugi dzień są jeszcze lepsze! mmmmmmniaaaaam |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Witaj Caat!
Bardzo ciesze się, że smakowały ci ciasteczka. Ja już dawno ich nie robiłam, ale w najbliższą sobote mam zamiar posiedzieć troche w kuchni. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#6 |
|
Mrs Mrau
|
Aga dziś znowu je zrobiłam! u mnie w domku znikają w przeciągu kilku minut!
szybko i pysznie,dzięki za przepis! |
|
|
|
|
#7 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ale te orzechowe czy z płatków?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Wynalazłam jeszcze jeden przepis na ciasteczka.
Cynamonowe ciasteczka Ciasto: 25 dag mąki 1 jajko 10 dag masła 12 dag cukru pudru 1 dag cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: lukier połówki orzechów włoskich Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dam przepis na pyszniutkie pierniczki
Składniki: Mąka krupczatka 750g Masło 75g Smalec 75g Margaryna 75g Żóltka 4szt Przyprawa korzenna 3 paczki Kakao 50g Soda oczyszczona 5g Cukier 180g Miód 370g Mąkę przesiać na stolnice razem z sodą.Zrobić dołeczek, do którego wbić żółtka. Teraz do rondla włożyć: wszystkie tłuszcze, przyprawy korzenne, cukier, miód, kakao - to wszystko rozpuscic dokładnie, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie juz chłodna, wlać ją do mąki z żółtkami i wszystko razem wymieszać(najpierw troche nożem, potem rękami). Gotową kulę ciasta można teraz podzielic na parę częsci i wałkować na blacie do grubości około 0,5 cm, moze byc trochę mniej. Wycinać foremkami różne kształty pierniczków. Piec w temp 190stopni na wysmarowanej blasze około 10 minutek(chyba, ze będą się palić, lub będą jeszcze surowe, to krócej, lub dłużej). Po upieczeniu przystępujemy do najważniejszego, czyli lukrowania Rozpuszczamy czekoladę gorzką z odrobiną margaryny w kąpieli wodnej i przelewamy ją do woreczka, w którym robimy na rogu malutką dziureczkę. prze tą dziurkę będziemy lać czekoladę tworząc rozmaite wzorki. Trochę się przy tym człowiek napracuje ale naprawdę warto ![]() Aha, to jest przepis trochę nie na czasie, bo robi się je zazwyczaj na Święta Bożego Narodzenia i wzorki raczej świąteczne(gałązki choinki, świeczki, bombki itd.) ale załączam go teraz, bo mam akurat troszke czasu. Moze wypróbujecie za parę miesięcy??
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.