Ciasteczka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-05, 12:13   #1
singielka1
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Ciasteczka

Znamy już ciasteczka serowe. A macie jakieś inne pyszniutnie przepisy (sprawdzone!) na ciesteczka?
singielka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 18:50   #2
agnieszka26a
Rozeznanie

Red face Dot.: Ciasteczka

Witaj! Ja uwielbiam ciasteczka z płatków owsianych o to przepis:
s k ł a d n i k i :
• 20 dag masła
• 20 dag płatków owsianych
• 15 dag cukru
• 5 dag posiekanych orzechów włoskich
Płatki, cukier i orzechy mieszamy.
Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło i całość mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do cienko posmarowanej masłem formy. Powinno mieć ok. 0,5cm grubości.
Pieczemy 15- 20 minut w 190 stopniach.
Tuż po wyjęciu z piecyka gorące ciasto kroimy na kwadraciki lub prostokąty i zostawiamy do przestygnięcia.
Ciasteczka są bardzo dobre, długo zachowają świeżość jeśli będziemy je przechowywać np. w metalowej puszcze na ciastka.

I jeszcze przepis na ciasteczka orzechowe
Składniki
30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, pół torebki cukru waniliowego

Przygotowanie
Masło posiekać z mąką, dodać orzechy, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukru waniliowego i starannie zagnieść. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 3 cm i pociąć go w talarki centymetrowej grubości lub rozwałkować ciasto i kieliszkiem wykrawać z niego kółeczka. Ułożyć ciastka na blasze wyścielonej pergaminem piekarnikowym. Piec 10 min w temperaturze 200°C. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Ciastka według tych przepisów są bardzo pyszniutkie. Polecam
agnieszka26a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 19:13   #3
cattt
Mrs Mrau

Dot.: Ciasteczka

ojjj agnieszko kusisz kusisz!!!
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-14, 15:43   #4
cattt
Mrs Mrau

Zrobiłam! pycha wyszły
ale co fakt to fakt na drugi dzień są jeszcze lepsze!
mmmmmmniaaaaam
Stary 2005-07-14, 17:04   #5
agnieszka26a
Rozeznanie

Witaj Caat!
Bardzo ciesze się, że smakowały ci ciasteczka. Ja już dawno ich nie robiłam, ale w najbliższą sobote mam zamiar posiedzieć troche w kuchni. Pozdrawiam.
Stary 2005-07-15, 12:54   #6
cattt
Mrs Mrau

Aga dziś znowu je zrobiłam! u mnie w domku znikają w przeciągu kilku minut!
szybko i pysznie,dzięki za przepis!
Stary 2005-07-15, 17:59   #7
singielka1
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

ale te orzechowe czy z płatków?
singielka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-16, 11:50   #8
agnieszka26a
Rozeznanie

Wynalazłam jeszcze jeden przepis na ciasteczka.

Cynamonowe ciasteczka

Ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 dag cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
lukier
połówki orzechów włoskich

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego.
Stary 2005-07-16, 12:01   #9
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez singielka1
ale te orzechowe czy z płatków?
z płatków
Stary 2005-07-19, 20:07   #10
Hanka20
Zakorzenienie

A ja dam przepis na pyszniutkie pierniczki (w zasadzie nie są to tradycyjne pierniczki, tylko takie korzenne ciasteczka)

Składniki:
Mąka krupczatka 750g
Masło 75g
Smalec 75g
Margaryna 75g
Żóltka 4szt
Przyprawa korzenna 3 paczki
Kakao 50g
Soda oczyszczona 5g
Cukier 180g
Miód 370g

Mąkę przesiać na stolnice razem z sodą.Zrobić dołeczek, do którego wbić żółtka. Teraz do rondla włożyć: wszystkie tłuszcze, przyprawy korzenne, cukier, miód, kakao - to wszystko rozpuscic dokładnie, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie juz chłodna, wlać ją do mąki z żółtkami i wszystko razem wymieszać(najpierw troche nożem, potem rękami). Gotową kulę ciasta można teraz podzielic na parę częsci i wałkować na blacie do grubości około 0,5 cm, moze byc trochę mniej. Wycinać foremkami różne kształty pierniczków. Piec w temp 190stopni na wysmarowanej blasze około 10 minutek(chyba, ze będą się palić, lub będą jeszcze surowe, to krócej, lub dłużej). Po upieczeniu przystępujemy do najważniejszego, czyli lukrowania . Wystudzone pierniczki smarujemy białym lukrem sporządząnym z białka wymieszaną na gęstą masę z cukrem pudrem. Po wyschnięciu lukru(kiedy będzie juz twardy) można dekorować ciasteczka(tutaj wykazać można swoje nieodkryte dotyczczas umiejętnosci artystyczne).
Rozpuszczamy czekoladę gorzką z odrobiną margaryny w kąpieli wodnej i przelewamy ją do woreczka, w którym robimy na rogu malutką dziureczkę. prze tą dziurkę będziemy lać czekoladę tworząc rozmaite wzorki.
Trochę się przy tym człowiek napracuje ale naprawdę warto , bo nie tylko wyglądają świetnie, ale i smakują

Aha, to jest przepis trochę nie na czasie, bo robi się je zazwyczaj na Święta Bożego Narodzenia i wzorki raczej świąteczne(gałązki choinki, świeczki, bombki itd.) ale załączam go teraz, bo mam akurat troszke czasu. Moze wypróbujecie za parę miesięcy??

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości