|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
przyczyny nadwagi
chciałabym, żebyście napisały o tym, co spowodowało u was to, że zaczęłyście mieć problemy z wagą. nie chodzi mi o siedzący tryb, życia, niezdrowe odżywianie się itd. bo tak na prawdę to są skutki nadwagi. ale chciałabym się dowiedzieć, czy miałyście jakieś życiowe problemy, z którymi nie potrafiłyście sobie poradzić. problemy w rodzinie, rozstanie z chłopakiem, kłótnie, samotność itd. jeśli nie chcecie pisać dokładnie o problemach, napiszcie tylko TAK.
jest to forma badania własnych siebie |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: przyczyny nadwagi
przytyłam 30 kg w ciągu roku, bo brałam bardzo silny lek na depresję - lekarz mi powiedział, że albo będę brała ten lek, albo wyląduje w psychiatryku. Depresję miałam ciężką. Marzyłam tylko by utrzymać pracę, która jest moim jedynym źródłem utrzymania. Mój dzień wyglądał fatalnie - praca, zjeść coś słodkiego, spanie. I tak przez ponad rok. Niestety lek i słodycze, oraz prawie zupełny brak ruchu zrobiły swoje. Stąd te 30 dodatkowych kilogramów, których teraz przy diecie, ćwiczeniach lub spacerach i suplementach trudno się pozbyć, bo przemiana materii tak zwolniła, że jak byłam na kursie dobrego odżywiania i mieli taką specjalną wagę, która pokazywała ilość tłuszczu w organizmie, poziom nawodnienia, ilość mięśni oraz wiek metaboliczny to mi wyszło, że mam wiek metaboliczny osoby 80 letniej (!!!), a ja mam dopiero 36 lat (!). Od 2 lat jestem na diecie, odwiedziłam 3 dietetyków, zaczęłam chodzić 2 razy w tygodniu na gimnastykę, a moja waga nadal stoi w miejscu. Zrobiłam tez badania profilaktyczne. Tarczyca w normie. Niestety od kwietnia br mam problem z cukrem. Mam zbyt duże wahania poziomu cukru. To jeszcze nie cukrzyca. Na razie to działanie silnego stresu, no i odstawienie leków na depresję.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.