|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Łacina - pomocy!
Mam problem z kilkoma zadaniami, próbowałam je
rozwiązać "według schematu" z książką, notatkami i słownikiem ale wszystkie próby wydają się być bezcelowe... jestem nieco sfrustrowana. Stąd moja prośba o pomoc. 1. Przekształć zdania używając accusativus cum infinitivo: - Homines sua fata habent /scio/ - Consules dictatorem creant /puto/ - Repetitio mater studiorum est /dico/ 2. Od podanych czasowników utwórz gerundium i gerundivum oraz przetłumacz utworzone formy: - educo, -are, -avi, -atum - trado, -ere, tradidi, traditorum 3. Utwórz supinum i przetłumacz: - celebro, -are, -avi, -atum - facio, -ere, -feci, factum 4. Przekształć zdania używając ablativus absolutus i przetłumacz na język polski utworzone: - Incolae mortem delphino parant. Delphinus mare relinquit. - Dux milities ad pugnam vocat. Milities contenti sunt. 5. Od podanych czas utwórz formy praesentis, perfecti, supini: - producto, -ere, produxi, productum - ludo, -ere, lusi, lusum 6. Składnia miasta - Hippo, na pytania: ubi? quid? unde? 7. Formy perfectum, plusquamperfectum, futurum II od czasowników: - putabat - dant |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łacina - pomocy!
Cytat:
skoro robiłaś według wzorów to napisz co stworzyłaś a jakaś dobra dusza na pewno Ci sprawdzi. ale nie oczekuj, że ktoś odwali za Ciebie brudną robotę.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Przecież to są absolutne podstawy, nic trudnego, nic podchwytliwego... Dlaczego ktoś ma zrobić to za Ciebie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z przedmowczynią, są to proste zadania i niestety autorka jest po prostu leniwa. Co innego gdybyś - autorko - napisała swoje rozwiązania zadań, prosząc jedynie o korektę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Do zrobienia tych przykładów potrzebny jest tylko podręcznik i przeczytanie kilku tematów z niego, bo to są same podstawy. Tak jak dziewczyny wyżej pisały - napisz tu swoje rozwiązania i wtedy ktoś wskaże ci ewentualne błędy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hehe, dobre. Ja rozumiem, że się nie chce, ale jeszcze jakbyś dała jedno zadanie... Wstyd trochę, bo rzeczywiście to są podstawy podstaw. Myślałam, że tu co najmniej jakieś kosmiczne złożenia będą, z siedmioma czasownikami i istną zupą pseudopodmiotową. A wita mnie supini, ACI i, uwaga! - składnia miast, która jest chyba najprostsza na świecie. Ludzie mnie zaskakują.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weszłam ze szczerą chęcią pomocy...ale wybacz, absolutne podstawy! tu nie ma niczego zawiłego i skomplikowanego! i jeszcze tyle zadań nam tu pokazałaś ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie odrabiamy prac domowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.