|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() STWÓRZMY KALORYCZNE MENU! – dla drugiego śniadania i podwieczorka
Dziewczyny chce przytyć 1 kg w tydzień.
Zaznaczam, że ciężko mi przytyć a łatwo schudnąć, … chcę utrzymać zdobyte kilogramy. (Mam 164 cm wzrostu i 46 kg) Ile musze dziennie kalorii zjeść? A więc… Stwórzmy w tym wątku : Dania, które wspomogą nam TYCIE! 1. Jakie są w sklepach najkaloryczniejsze produkty? (zdrowe - nie jest tu mowa o słodyczach! i na każdą kieszeń) 2. Jak je połączyć, aby stały się pysznym bardzo kalorycznym daniem? Trzeba jeść przynajmniej 5 posiłków dziennie. Śniadanie, obiad, kolacje zostawmy dla własnego uznania. Zajmijmy się może tymi 2 porami jedzenia jakimi jest: drugie śniadanie i podwieczorek… niech one będą bombą kaloryczną! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: STWÓRZMY KALORYCZNE MENU! – dla drugiego śniadania i podwieczorka
Ciekawi mnie jak, bo jestem cukrzykiem a tez chce przytyć. Te wszystkie "bomby kaloryczne" opisywane w necie to albo produkty zawierające cukry, albo to same *mieci, po których tylko cellulit się robi. Wiec jak cukrzyk ma szybko przytyc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na podwieczorek dobry byłby budyń-skrobia i węglowodany oraz trochę tłuszczu i białka.
Na drugie śniadanie może być hmm...opakowanie twarożku wiejskiego ze śmietaną,rzodkiewki bądź pomidor(jeśli lubisz oczywiście) dwie kromki chleba,sok pomarańczowy,herbata owocowa Na podwieczorek jeśli masz ochotę zrobić sobie banany w cieście takim jak naleśnik,to polecam. Mogą też być naleśniki z twarożkiem,truskawkami,po lane rozpuszczoną czekoladą. Siostra na tym przytyła i wygląda wreszcie kobieco,ponieważ tylko wystające żebra prezentowała ![]() Edytowane przez Blobby Czas edycji: 2012-05-27 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i tu jeszcze sa cukry ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- chleb razowy ze słonecznikiem, posmarowany masłem orzechowym i obłożony plastrami banana. Inne kaloryczne propozycje: - chleb razowy posmarowany majonezem + łosoś wędzony + koperek ( łososia wędzonego tzw. sałatkowego można kupić już za 4- 6 zł za 100 gr. - jajecznica na boczku/ kiełbasie, chleb razowy z masłem, pomidory ze szczypiorkiem i oliwą - pełnotłusty twaróg ze śmietaną , na chlebie ze słonecznikiem obłożony orzechami włoskimi - " mieszanka studencka" czyli orzechy + suszone owoce Chcesz przytyć to po prostu jedz więcej, wybieraj produkty pełnotłuste ale zdrowe, chleby z ziarnami słonecznika, dyni itp., nie napychaj się słodyczami , budyniami, słodkimi bułami bo zrujnujesz sobie zdrowie i zęby.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja właśnie jestem na etapie tycia, więc temat dla mnie aktualny... Po ponad 2 tygodniach kombinowania z kalorycznymi posiłkami polecam:
-naleśniki, jak już wspomniały dziewczyny. Z białym serem, musem owocowym, masłem orzechowym, czekoladą i bananem; na słono ze szpinakiem i fetą lub mój faworyt: zwinięte z pieczarkami i polędwicą sopocką, a następnie zapieczone z żółtym serem w piekarniku -domowe pizze (możesz zrobić na pełnoziarnistym cieście!) -kluski leniwe/pierogi/makaony, np. z białym serem, polane stopionym masełkiem, z cukrem i cynamonem -zapiekanki makaronowe, lasagne -panini (włoskie zgrzewane kanapki z ciabatty; do środka można włożyć właściwie wszystko. Pyszne są z pesto bazyliowym, gotowanym kurczakiem i warzywami. W Internecie mnóstwo przepisów) -pełnoziarnisty chleb (ale taki prawdziwy, ciężki razowiec!) lub buły na słodko: z masłem orzechowym i czekoladą (koniecznie zrób tosty, czekolada się rozpuści ![]() -gęste zupy krem zabielane śmietaną (często wieczorem do kanapek piję sobie kubek takiego gęstego barszczyku, krem z brokuła, pieczarek- podbijasz kaloryczność, a przy tym przemycasz warzywa) -koktajle na bazie jogurtu lub maślanki- z mrożonymi lub świeżymi owocami (moja propozycja: mrożony banan + mrożone truskawki + jogurt grecki- ma konsystencję shake'a ![]() -budyń na mleku z czekoladą/konfiturą i orzechami laskowymi -pancakes (z dowolnymi dodatkami. Ja uwielbiam z gruszką/bananem zatopionym w cieście. Przy słodkich owocach nie trzeba dosładzać masy) -płatki ryżowe lub manna na mleku z owocami (znów polecam banan + dżem ![]() -jajka w każdej postaci (tycie nie oznacza jedzenia tylko węgli i tłuszczów. Białko jest niezbędne do budowania mięśni!)- jajecznica na kiełbasie/boczku (ja osobiście nie lubię, więc robię na polędwicy drobiowej lub sopockiej pokrojonej w małe kawałeczki lub paski), jajka z majonezem (ale też majonezu nie polecam w dużych ilościach- jest niezdrowy); omlety na słodko (omlet cesarzowej z jabłkiem i rodzynkami, omlety biszkoptowe) -ponadto: kaloryczne dodatki to przede wszystkim te, które zawierają dużo tłuszczu: orzechy, masło, serki do kanapek (te typu Almette/Tartare...), oczywiście czekolady i słodycze, pełnotłuste sery (żółte, wędzone, oscypki, fety itd...); do mięs/kasz/ryżu dodawaj sosy Uf, co tam jeszcze było... Jak sobie przypomnę to dopiszę. ![]() PS Na początku tego wątku powinno być zamieszczone ostrzeżenie: "Jeśli jesteś na diecie, dla własnego komfortu i zdrowia psychicznego nie czytaj postów w tym temacie" ![]()
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-29 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
I cukrzykiem :P zapomniałas dopisać. Wszystko bardzo smaczne kaloryczne, ale ja nie moge cukru ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- najgorsze jest to, ze brak czasu na stanie ciagle w kuchni... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z tym czasem na gotowanie to racja... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.