|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Social media?
Hej
![]() Może co poniektórym z Was moje pytanie wyda się głupie ale zaryzykuję. Po licencjacie chciałabym iść na zarządzanie. Specjalizacja: marketing albo zarządzanie kadrami. W tym roku kończę licencjat (Socjologia). W przyszłości chciałabym pracować w social mediach- zajmować się promocją, reklamą firm. Czy muszę mieć jakiś konkretny kierunek studiów? Obecnie pracuję w administracji. Jestem bardzo zadowolona ze swojej pracy i tez nie chciałabym ryzykować jej utraty (sama się utrzymuję). Stąd brak możliwości zrobienia praktyk "stacjonarnie". Ale kupiłam sobie kilka książek o marketingu na Facebooku. Mam zamiar się z nimi zapoznać. Wiem, że to zapewne nie jest wystarczające.... Dlatego chciałam zapytać czy może wiecie coś na temat robienia praktyk zdalnie? Tzn, po pracy? Zastanawiałam się również nad HRem bo jak to moja mama mówi "w firmach zawsze jest dział ds. kadr" albo PRem... Nie ukrywam, że i jedna i druga propozycja mnie kusi... Ale nie mogę się zdecydować... Nie ma również osoby, która mogłaby mi w tej kwestii pomóc. Stąd moje pytanie- może któraś z Was pracuje w SM, PR lub HR i mogłaby coś poradzić? Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi w tej sprawie Edytowane przez dolceana Czas edycji: 2012-05-28 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Social media?
Chyba najlepiej po prostu załapać się gdzieś na praktyki, nawet na jakiś czas bezpłatne. Tam nauczysz się różnych technik, a poza tym będziesz mieć papierek potwierdzający, że choć trochę jesteś w temacie. W kwestii social media dla firm przede wszystkim liczy się praktyka, a nie studia.
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do praktyk, zdalnych od tak sobie nikt Ci nie da. Zacznij najlepiej od czegoś małego, masz znajomego który ma sklep internetowy, albo stronę www firmy ale nie ma Facebooka? Koleżankę fryzjerkę, artystkę? Zaoferuj im na początek pomoc za darmo, załóż mu FanPage i poprowadź kampanię na bazie tego, co już wiesz. Parę takich akcji, doszkalanie się i już będziesz miała do portfolio. Powysyłasz do różnych większych firm potem, będą mogli zobaczyć jak sobie radzisz, radziłaś, opisz strategie itd.
"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem Może coś przeoczyłem, a może nie znam sam siebie" Edytowane przez CremaCatalana Czas edycji: 2012-05-31 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=CremaCatalana;34429 708
Co do praktyk, zdalnych od tak sobie nikt Ci nie da. Zacznij najlepiej od czegoś małego, masz znajomego który ma sklep internetowy, albo stronę www firmy ale nie ma Facebooka? Koleżankę fryzjerkę, artystkę? Zaoferuj im na początek pomoc za darmo, załóż mu FanPage i poprowadź kampanię na bazie tego, co już wiesz. Parę takich akcji, doszkalanie się i już będziesz miała do portfolio. Powysyłasz do różnych większych firm potem, będą mogli zobaczyć jak sobie radzisz, radziłaś, opisz strategie itd.[/QUOTE] To świetny pomysł z samodzielnymi działaniami, chociaż co do praktyk to będę się upierać, bo jest szansa na odbycie ich, tylko trzeba się wykazać kreatywnością. Miałam znajomych, którzy właśnie tak zaczynali. Wiąże się to jednak z wielokrotnym wysłaniem CV.
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No tak, ale w tym CV trzeba coś wpisać... bo chyba nie "czytałam kilka książek" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.