Jaka praca? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 16:57   #1
_rose
Raczkowanie

Jaka praca?

Witam Was,
w tym roku skończyłam liceum, teraz mam najdłuższe wakacje w życiu
Z każdym przedmiotem sobie dobrze radzę tylko nie z nieszczęsną matematyką prawdopodobnie nie zdałam matury z matematyki, dlatego o studiach w tym roku nie myślę. Jestem nastawiona na szkołę policealną. Absolutnie nie jestem umysłem ścisłym, 100% humanistka Chciałabym w przyszłości zdobyć dobrą pracę, nie mam zdolności manualnych ani żadnych talentów, nawet ukrytych, bo już ich szukałam Zupełnie nie mam pomysłu na moją przyszłość a już muszę o tym intensywnie myśleć.
Dlatego pytam Was, szczególnie osoby po szkołach policealnych, jakie kierunki wybrałyście i teraz macie po nich pracę? Jakie zawody będą przyszłościowe? Pozdrawiam i liczę na Wasze odpowiedzi
_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 18:16   #2
tajkuna
BAN stały

Dot.: Jaka praca?

Teraz żaden zawód nie gwarantuje pracy, chyba najłatwiej fryzjerką czy kosmetyczkom jest dostać pracę, ale do tego trzeba mieć zdolności manualne. Ja ich też nie mam. Poczytaj wątek bezrobotni łączmy się czy wątek jak znaleść pracę, ludzie po studiach piszą,że nie mogą żadnej pracy dostać, nawet poniżej swoich kwalifikacji, nawet w sklepie odzieżowych, obuwniczym itp ich nie chcą. Ja mam studium rachunkowości i ukończone studia na kierunku ekonomia i nawet w sklepie nie mogę znaleść pracy.
Studium jest dobre, gdy robimy np kosmetyczne, fryzjerskie itp. Studium administracji, rachunkowości, itp nic nie da. Multum ludzi po studiach administracja, ekonomia nie ma pracy. Nie tylko ja. Jak poczytasz te 2 wątki wspomniane , to zobaczysz, że ludzie po studiach tam piszą, że marzą o jakiejkolwiek pracy, nawet poniżej swoich kwalifikacji. Taka jest Polska rzeczywistość. Nie ma pracy. Nie piszą, że marzy im się dobra praca. Ty piszesz, że marzy ci się dobra praca. Nie jednej osobie po liceum to się kiedyś marzyło. Ale zderzyli się z rzeczywistością, pokończyli studia i pracy nie mają. Nikt ci nie powie po czym, po jakim kierunku jest dobra praca z wysokimi zarobkami,. bo teraz żaden kierunek nie zagwarantuje ci pracy choćby jakiejkolwiek za najniższą.

Idź na taki kierunek, jaki ci się podoba i czego lubisz się uczyć. Może jakiś związany z przedmiotami humanistycznymi, jak je lubisz. Ucz się tego, czego lubisz. Nie lubisz matematyki to nie wybieraj na pewno technika rachunkowości, liczenia na rachunkowości jest trochę. Dziennikarstwo jest kierunkiem humanistycznym, lubisz pisać, masz polot do tego, to może jakieś studium dziennikarstwa . U mnie akurat chyba studium dziennikarstwa nie ma. Albo technik reklamy. Sama wiesz co lubisz i z których przedmiotów szło ci najlepiej.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2012-06-02 o 18:19
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 13:49   #3
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Dot.: Jaka praca?

Mówiąc szczerze, nigdy nie masz pewności że po studiach które wydawać by się mogły- są przyszłościowe dostaniesz pracę. Tak jak pisze Tajkuna, poczytaj na tych wątkach, że osoby po studiach nie mają pracy jakiejkolwiek, a co dopiero w swoim zawodzie. ale jeśli chcesz się wybrać do szkoły policealnej to fryzjerstwo, kosmetyka, fizjoterapia i inne podobne kierunki są najlepsze. Tylko że nie ma co iść na fryzjerstwo, jak się tego nie lubi Więc wybierz sobie to, czego chcesz się uczyć, a nie to, co da Ci zawód. Bo będziesz się męczyć a i tak może okazać się, że pracy nie dostaniesz

aha i nie myśl negatywnie. Może się okaże że akurat te 30% masz
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości