czy można wyrobić paszport za granicą bez pośrednictwa konsulatu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-15, 10:13   #1
manymanyways
Rozeznanie

czy można wyrobić paszport za granicą bez pośrednictwa konsulatu?

Dziewczyny,

mam takie pytanie. Mieszkam za granicą i w kwietniu wyszłam za mąż, zmieniłam nazwisko, muszę więc wymienić paszport. Już mam umiejscowiony zagraniczny akt stanu cywilnego w księgach polskiego USC, także to już załatwione, chodzi mi wyłącznie o paszport.

Nie chcę wyrabiać paszportu przez konsulat, bo
a) jest bardzo daleko i dojazd lipny
b) otwarty tylko w godzinach 10-13 dla petentów
c) każe sobie baaaaardzo słono płacić za tłumaczenia, poświadczanie dokumentów, różne pier.dółki
d) naciągnęli mnie tam na niepotrzebny dokument, którego wg nich potrzebowałam przy ślubie za granicą, a potem nikt na niego nawet nie spojrzał (odpis aktu urodzenia) i tak głupia zapłaciłam za upoważnienie mojej mamy do wyciągnięcia aktu z polskiego usc i za tłumaczenie tego aktu, kilkadziesiąt euro wyrzucone w błoto. Wiem że może mogłam jakoś sprawdzić ale jak w konsulacie mówią że to są wymagane dokumenty to jakoś nawet przez myśl nie przejdzie że Cię robią w jajo.
e) siedzi tam taki nieprzyjazny babsztyl i się tak wydziera na ludzi że na samą myśl mi ciśnienie skacze

Jak widzicie mam dużo powodów by konsulat omijać szerokim łukiem tak więc czy mogę jakoś wyrobić paszport za granicą (UE), bez pośrednictwa konsula?
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 10:24   #2
blonde_hair
Zakorzenienie

Dot.: czy można wyrobić paszport za granicą bez pośrednictwa konsulatu?

Cytat:
Napisane przez manymanyways Pokaż wiadomość
Dziewczyny,

mam takie pytanie. Mieszkam za granicą i w kwietniu wyszłam za mąż, zmieniłam nazwisko, muszę więc wymienić paszport. Już mam umiejscowiony zagraniczny akt stanu cywilnego w księgach polskiego USC, także to już załatwione, chodzi mi wyłącznie o paszport.

c) każe sobie baaaaardzo słono płacić za tłumaczenia, poświadczanie dokumentów, różne pier.dółki
d) naciągnęli mnie tam na niepotrzebny dokument, którego wg nich potrzebowałam przy ślubie za granicą, a potem nikt na niego nawet nie spojrzał (odpis aktu urodzenia) i tak głupia zapłaciłam za upoważnienie mojej mamy do wyciągnięcia aktu z polskiego usc i za tłumaczenie tego aktu, kilkadziesiąt euro wyrzucone w błoto. Wiem że może mogłam jakoś sprawdzić ale jak w konsulacie mówią że to są wymagane dokumenty to jakoś nawet przez myśl nie przejdzie że Cię robią w jajo.
e) siedzi tam taki nieprzyjazny babsztyl i się tak wydziera na ludzi że na samą myśl mi ciśnienie skacze

Jak widzicie mam dużo powodów by konsulat omijać szerokim łukiem tak więc czy mogę jakoś wyrobić paszport za granicą (UE), bez pośrednictwa konsula?
wg mnie to niemozliwe...jak pl paszport to tylko w konsulacie...zreszta dowod takze...
a i b)to akurat nikogo nie obchodzi, to Twój wazny dokument...
c)kazdy konsulat jest drogi
d)jesli uwazali,z e jest to wymagany dokument to napewno jest(zreszta to bardzo wazny dokument)
e)moze przesadzasz
Gdzie jest ten konsulat
Stary 2012-05-15, 10:32   #3
manymanyways
Rozeznanie

rany wiem że to nikogo np. w konsulacie nie obchodzi. A uważać sobie mogą, że odpis aktu urodzenia to był wymagany dokument, jak go podsunęłam tutejszym urzędnikom, to powiedzieli a nie tego nie potrzebujemy
W każdym razie dizęki za odpowiedź, też myślę że chyba nie da się inaczej niż przez konsulat...
Stary 2012-05-15, 12:48   #4
201608040942
Konto usunięte

A czemu ty nie poszlam u siebie do tych urzednikow sie pytac co potrzebujesz do zawarcia malzenstwa? Moj maz pierwsze co zrobil to zapytal sie w tutejszym USC co ja jako cudzoziemka bede potrzebowala za papiery i akt urodzenia byl konieczny w moim przypadku, do tego zameldowanie z Pl, papierek ze jestem staniu wolnego i moge slubowac i paszport, a dopiero potem zalatwialismy wszystkie dokumenty, ale nie przez konsulat tylko bedac w Pl, bo taniej. Nowy paszport tez wyrabialam dopiero pol roku po slubie jak bylam w PL i wtedy tez umiejscowilismy nasz akt slubu.
Jako ze jestes cudzoziemka, to nie mozesz sobie isc do urzedu dla krajan i tam wyrobic nowych dokumentow. od tego jest konsulat i ambasada Polski w twoim kraju. Jak nie chcesz przez ambasade , a wybierasz sie za jakis czas do Pl , to mozesz wtedy zlozyc wnioski o nowy dowod i paszport, bo w PL niestety trzeba miec dowod i dopiero paszport mozna wyrabiac, chodz wiadomo dobra wola urzednikow to taka ze na podstawie papierka ze zlozylas dokimenty o nowy dowod moga ci przyjac papiery na nowy paszport. U mnie tak bylo.
teraz chce wyrabiac sobie nowy paszport tutaj w ambasadzie/konsulacie, bez wyrabiania nowego dowodu, nie bede musiala pozniej specjalnie jechac do Pl, ale tak dlugo czekac zeby odebrac jak juz bede nowe gotowe i co najwazniejsze, nie musze skladac papierow na dowod, wystarczy na sam paszport, ale maz pamieta jaki to byl koszt zanim PL weszla do EU i mu nie w nos tyle pieniedzy placic. POki co paszport musze wymienic w przyszlym roku, wiec jeszcze mam czas.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-16, 15:58   #5
alcon
Rozeznanie

[QUOTE=manymanyways;341324 31]Dziewczyny,

Jak widzicie mam dużo powodów by konsulat omijać szerokim łukiem
tak więc czy mogę jakoś wyrobić paszport za granicą (UE), bez pośrednictwa konsula?[/QUOTE]

Jeśli masz tylko obywatelstwo polskie( o innym nic nie piszesz) paszport i dowód osobisty możesz wyrobić tylko przez konsulat, albo przy okazji jak będziesz w PL.

Akty urodzenia może pobierać najbliższa rodzina ( rodzice, rodzeństwo) bez upoważnienia. Są też na formularzu wielojęzycznym, ale ty pewnie potrzebowałaś taki z informacją,że jesteś panną- a tego nie wydają na form. międzynarod.

Na temat kultury urzędników nie będę się wypowiadać, bo wszyscy wiedzą jak jest...

Trzymaj się bo wizyta w konsulacie i spotkanie z cie nie ominie.

a tak całkiem offtopowo: dlatego właśnie nie zmieniłam nazwiska, miałabym do wymiany: paszport, dowód, prawo jazdy, informowanie uczelni,legitymacja studencka, banków, urzędu skarbowego, to nie dla mnie

alcon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 06:40   #6
manymanyways
Rozeznanie

dzięki no właśnie, wniosek o umiejscowienie aktu małżeństwa w księgach polskiego USC udało się załatwić bez konsulatu, to miałam nadzieję że może i paszport? ale widzę że nie. No trudno.
Ja zmieniłam bo bardzo chciałam, mimo niedogodności formalnych (które i tak tu są ułatwione!!! np. wiadomość o zmianie nazwiska jest podawana automatycznie np. do banku, przychodni itp. i prawie nigdzie nie trzeba łazić jak w Polsce). No i miałam bardzo trudne nazwisko dla obcokrajowców, a że planuję zostać za granicą, to jednak już widzę jak bardzo jego zmiana ułatwia mi życie
Stary 2012-05-28, 01:01   #7
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
A czemu ty nie poszlam u siebie do tych urzednikow sie pytac co potrzebujesz do zawarcia malzenstwa? Moj maz pierwsze co zrobil to zapytal sie w tutejszym USC co ja jako cudzoziemka bede potrzebowala za papiery i akt urodzenia byl konieczny w moim przypadku, do tego zameldowanie z Pl, papierek ze jestem staniu wolnego i moge slubowac i paszport, a dopiero potem zalatwialismy wszystkie dokumenty, ale nie przez konsulat tylko bedac w Pl, bo taniej. Nowy paszport tez wyrabialam dopiero pol roku po slubie jak bylam w PL i wtedy tez umiejscowilismy nasz akt slubu.
Jako ze jestes cudzoziemka, to nie mozesz sobie isc do urzedu dla krajan i tam wyrobic nowych dokumentow. od tego jest konsulat i ambasada Polski w twoim kraju. Jak nie chcesz przez ambasade , a wybierasz sie za jakis czas do Pl , to mozesz wtedy zlozyc wnioski o nowy dowod i paszport, bo w PL niestety trzeba miec dowod i dopiero paszport mozna wyrabiac, chodz wiadomo dobra wola urzednikow to taka ze na podstawie papierka ze zlozylas dokimenty o nowy dowod moga ci przyjac papiery na nowy paszport. U mnie tak bylo.
teraz chce wyrabiac sobie nowy paszport tutaj w ambasadzie/konsulacie, bez wyrabiania nowego dowodu, nie bede musiala pozniej specjalnie jechac do Pl, ale tak dlugo czekac zeby odebrac jak juz bede nowe gotowe i co najwazniejsze, nie musze skladac papierow na dowod, wystarczy na sam paszport, ale maz pamieta jaki to byl koszt zanim PL weszla do EU i mu nie w nos tyle pieniedzy placic. POki co paszport musze wymienic w przyszlym roku, wiec jeszcze mam czas.

a to bez zameldowania w PL juz slubu Ci nikt nie udzieli? a co jak niemam zameldowania w PL i miec raczej nie bede bo i nie planuje tam wracac ?

Cytat:
dzięki no właśnie, wniosek o umiejscowienie aktu małżeństwa w księgach polskiego USC udało się załatwić bez konsulatu, to miałam nadzieję że może i paszport? ale widzę że nie. No trudno.
Ja zmieniłam bo bardzo chciałam, mimo niedogodności formalnych (które i tak tu są ułatwione!!! np. wiadomość o zmianie nazwiska jest podawana automatycznie np. do banku, przychodni itp. i prawie nigdzie nie trzeba łazić jak w Polsce). No i miałam bardzo trudne nazwisko dla obcokrajowców, a że planuję zostać za granicą, to jednak już widzę jak bardzo jego zmiana ułatwia mi życie
a moge spytac w jakim kraju ten konsultat tak krotko czynny?
chociaz i tak dobrze sasiedzi z litwy maja czynny konsultat chyba 2 dni w tyg po 3-4 godz i tam to dopiero sie czeka miesiacami
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-28, 19:25   #8
201608040942
Konto usunięte

Ja slubowalam jak jeszcze PL nie byla w EU, jak to by teraz wygladalo - nie mam pojecia. takie papiery niemcy chcieli i takie tez dostali. w dzisn slubu babka cos nabakla ze nie mam wizy w paszporcie i wytlumaczylismy ze ja przez ten czas bylam w Pl ale na zadnej granicy mi stempelka nie postawiono. Wtedy uslyszelismy ze bede pierwsza ktora bez wizy bedzie slubowac ;o) teraz to pewnie wszystko inaczej wyglada.
Stary 2012-05-28, 20:59   #9
irenkaaa
Zakorzenienie

czekaj czekaj od kiedy polska jest w Unii? ja przed tym kilka razy do Niemiec jechalam i ani razu mi nic w paszport nie wbili

nieno ok wize rozumiem jesli kraj wymaga ale po kiego grzyba zameldowanie?

ja na przyklad w Polsce niemam zameldowania od kilku lat i jakos mi srednio potrzebne
posluguje sie paszportem

no ok ale Ty monika jak pamietam za Polaka wyszlas prawda? czy sie myle?
ja takich rzeczy niemam w planach ( tzn. slubu z Polakiem ) jak juz to z moim francuzikiem ale raczej sie nie martwie bo kolezanka ktora wyszla za Francuza tez jakos niema zameldowania w PL a problemow z tym zadnych

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-05-28 o 21:01
Stary 2012-05-29, 10:40   #10
201608040942
Konto usunięte

Nie, ja wychodzilam na niemca.
teraz tez nie mam juz meldunku w Pl , no ale za maz juz wyszlam, wiec sie nie dowiem co by teraz chcieli jak PL w EU jest.
Mnie kilka razy piaczatke wbili na granicy, a potem juz nie chciali. jak jechalismy do München przez Czechy to sie moj upomnial o piaczatke( bylam ciekawa jak ich wyglada) to to czech prawie opierniczyl. Wrzasnal na niego "stempel nein" i machal nerwowo reka zebysmy jechali ;o) wiec ponad 6 m-cy nie mialam nic w paszporcie i babka w USC byla zaskoczona za ja juz tak dlugo w De jak moge tylko 3 m-ce. Wytlumaczylismy jej wtedy ze ostatni raz 1,5 m-ca wczesniej bylam w Pl ale wizy nikt nam na granicy nie wbil i wyglada jak bym siedziala prawie 9 m-cy non stop.
Teraz to by mi nikt nic nie powiedzial, skoro granicy juz nie ma.
Stary 2012-05-29, 12:54   #11
irenkaaa
Zakorzenienie

o widzisz to cos pomylilam bo wydaje mi sie ze pisalas mi kiedys ze za slaskiego niemca
jakos tak

z tymi steplami to tez kolega mial taki sam problem
wbic nie chcieli a potem mieli problem w urzedzie jak sie dziecko urodzilo ( mimo ze jezdzili do Polski czy Czech w miedzyczasie )

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-05-29 o 12:57

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 18:06   #12
201608040942
Konto usunięte

No bo moj to po mojemu polski niemiec. Urodzil sie w Pl, ale ma niemieckie obywatelstwo i wedlug prawa niemieckiego jest niemcem. Slubowalismy w niemieckim USC, gdzie moja kolezanka polka i maz tez polak, oboje polskie paszporty musieli gdzie indziej brac w DE slub - konsulat albo jeszcze cos nie pamietam dokladnie( oczywiscie to czasy z przed EU, jak by to teraz wygladalo nie wiem). Jedynie co pamietam to to jak byla bardzo zdziwiona ze slubowalam w USC bo oni nie mogli, nawet imie dla dziecka musieli wybierac polskie bo ich obowiazywalo polskie prawo i nie mogli sobie wybrac innego imienia dla dzieczynki jesli konczylo sie na inna litere niz "a", a ja moglam wybierac w jakich chcialam.
teraz to tez pewnie juz inaczej jest, bo cos mi sie o uszy obilo, ze jest dopuszczone kilka imion dla dziewczynki, ktore koncza sie na inna litere niz "a"
Stary 2012-05-29, 19:19   #13
irenkaaa
Zakorzenienie

aa takie buty
to cos jak mojej kuzynki obecny maz
tez sie urodzil w Polsce ale obywatelstwo niemieckie bo po dziadku czy kims tam niewiem dokladnie
mogl sobie obywatelstwo wziasc bo cos tam w rodzinie bylo, mniejsza o to ( niewiem nie mam z nimi zbyt wiele kontaktu bo siedza w niemczech kilka lat i sie slowem nie odezwa ; no do niektorych sie odzywaja owszem .. do babci jak niema gdzie dzieciaka na wakacje dac itp )

jak dobrze ze bede mogla dac dziecku normalnie na imie
nie jestem w zwiazku z polakiem wiec nie powinno byc takich ograniczen

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-05-29 o 19:22
Stary 2012-05-30, 22:08   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,

faktycznie w ambasadach wymagaja tylu papierkow i daja takie oplaty... ja o moj paszport skladalam w Krakowie i ogolnie wszystkie sprawy urzedowe, ktore sie da zalatwialam w Krakowie jak pojechalam na 2 tygodnie - szybko bezstresowo. Nie zmienialam nazwiska - po prostu mi wygasl po 10 latach. Akt urodzenia w Polsce dostaje sie za darmo(wymagaja tego przy ubezpieczeniu zdrowotnym).
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 23:34   #15
irenkaaa
Zakorzenienie

fakt oplaty maja spore bo np. wyrobienie paszportu w Irlandii to 106 EUR
w Polsce duzo mniej( 140 pln) ale biorac pod uwage ze pewnie bym musiala robic w miejscu ostatniego meldunku to mi taniej wychodzi w Irlandii
zreszta do Polski rzadko latam i nigdy na dluzej niz tydzien

Rena zadalam pytanie wczesniej ile to kosztuje i ile trwa we francji ale juz doczytalam na stronie ambasady tylko nurtuje mnie jedno pytanie ... podobno od 2010 roku czy jakos tak nie jest wymagana karta pobytu dla polakow a przy informacji o tym co jest wymagane do wyrobienia paszporty przez konsulat jest mowa o tym ze trzeba miec karte pobytu albo jakis dokument poswiadczajacy pobyt

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-05-31 o 00:51

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 07:53   #16
201608040942
Konto usunięte

106€ ? U mnie wolali jak PL jeszcze w EU nie byla 300€ , dlatego moj chlop jest taki na nie, zeby przez konsulat/ambasade robic. A ja mysle ze powinnismy znow zadzownic i zapytac sie ile to teraz bedzie kosztowac, bo moze cos sie zmienilo. paszporty od tego czasu sie zmienily, teraz zdjecie jest robione na wprost i sa odciski palcy, wiec trzeba ekstra do nich jechac z zlozyc odciski, wiec moze i w cenie zeszli w dol? Mnie tez sie nie usmiecha robic w starym miejscu zameldowania. Poki co nie jestem nigdzie w Pl zameldowana, wiec musialabym w moim starym miescie skladac papiery na dowod i na paszport, a mnie dowod do doopy potrzebny. Przez ambasade/konsulat to robi sie tylko paszport i dowod do szczecia nam nie potrzebny, w Pl bez dowodu nie przyjma papierow na paszport, chodz moze i to sie zmienilo? ja jak wymienialam to jak pisalam wyzej Pl nie byla jeszcze w EU, wiec moze jakies zmiany zaszly.
Stary 2012-05-31, 09:55   #17
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
fakt oplaty maja spore bo np. wyrobienie paszportu w Irlandii to 106 EUR
w Polsce duzo mniej( 140 pln) ale biorac pod uwage ze pewnie bym musiala robic w miejscu ostatniego meldunku to mi taniej wychodzi w Irlandii
zreszta do Polski rzadko latam i nigdy na dluzej niz tydzien

Rena zadalam pytanie wczesniej ile to kosztuje i ile trwa we francji ale juz doczytalam na stronie ambasady tylko nurtuje mnie jedno pytanie ... podobno od 2010 roku czy jakos tak nie jest wymagana karta pobytu dla polakow a przy informacji o tym co jest wymagane do wyrobienia paszporty przez konsulat jest mowa o tym ze trzeba miec karte pobytu albo jakis dokument poswiadczajacy pobyt
musisz miec adres we Francji - czyli albo fakture na prad na Twoje nazwisko, albo zaswiadczenei na pismie, ze mieszkasz u kogos plus ksero dokumentu tej osoby plus fakture na prad na ta osobe. Tak przynajmniej mowia w Paryzu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 11:04   #18
irenkaaa
Zakorzenienie

no to chociaz tyle
dzieki za wiadomosc
Stary 2012-05-31, 18:09   #19
201608040942
Konto usunięte

A to nie wystarczy miec meldunek? Musi byc rachunek za prad itp?
Co kraj to obyczaj, albo? ;o)
Stary 2012-05-31, 18:14   #20
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
A to nie wystarczy miec meldunek? Musi byc rachunek za prad itp?
Co kraj to obyczaj, albo? ;o)
nie wszedzie meldunki sa
Np w UK nie ma i aby udowodnic,ze sie tu mieszka trzeba pokazywac rachunki na swoje nazwisko z adresem, badz wyciag z banku itp.
Stary 2012-05-31, 18:34   #21
201608040942
Konto usunięte

Powaznie? u mnie bez adresu zameldowanie nikt cie do pracy legalnie nie przejmie. No co kraj to obyczaj ;o)
Stary 2012-05-31, 23:04   #22
irenkaaa
Zakorzenienie

w Irlandii to samo nie ma meldunku jako takiego , zeby otworzyc konto w banku musisz miec jakis rachunek na swoje nazwisko a nie zrobia Ci pps-a ( cos jak u nas pesel ; jest potrzebny do pracy , podatkow , korzystania ze sluzby zdrowia i wielu innych rzeczy ) jesli niemasz rachunku a rachunku znowu nigdzie nie otworzysz za bardzo bez pps-a i tak w kolko macieju

sama otwieralam troche czasu konto w banku przez jakas papierologie

coz - co kraj to obyczaj

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-05-31 o 23:05
Stary 2012-06-01, 15:20   #23
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
106€ ? U mnie wolali jak PL jeszcze w EU nie byla 300€ , dlatego moj chlop jest taki na nie, zeby przez konsulat/ambasade robic. A ja mysle ze powinnismy znow zadzownic i zapytac sie ile to teraz bedzie kosztowac, bo moze cos sie zmienilo. paszporty od tego czasu sie zmienily, teraz zdjecie jest robione na wprost i sa odciski palcy, wiec trzeba ekstra do nich jechac z zlozyc odciski, wiec moze i w cenie zeszli w dol? Mnie tez sie nie usmiecha robic w starym miejscu zameldowania. Poki co nie jestem nigdzie w Pl zameldowana, wiec musialabym w moim starym miescie skladac papiery na dowod i na paszport, a mnie dowod do doopy potrzebny. Przez ambasade/konsulat to robi sie tylko paszport i dowod do szczecia nam nie potrzebny, w Pl bez dowodu nie przyjma papierow na paszport, chodz moze i to sie zmienilo? ja jak wymienialam to jak pisalam wyzej Pl nie byla jeszcze w EU, wiec moze jakies zmiany zaszly.

Moni,wyrobienie paszportu przez konsulat kosztuje tutaj tez 106€ ,miesiac temu skladalam wniosek,wiec jestem na biezaco

tu masz wszytskie info
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf Informacja paszportowa KG Kolonia.pdf (259,5 KB, 1 załadowań)

Edytowane przez *majka*
Czas edycji: 2012-06-01 o 15:22
*majka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 17:38   #24
201608040942
Konto usunięte

No i bardzo dobrze ze stanialo, bo przed EU chciali 300€ ;o(

a powiedz mi jeszcze kiedy ci sie paszport konczy? Pytalas sie ile to potrwa? Bo slyszalam ze i ze 2 m-ce mozna czekac, albo i dluzej. Mnie sie w maju 2013 konczy i tak myslalam czy jak w lutym zloze papiery do zdarza do maja? Niby pisze 6-8 tygodni, ale jak bedzie w rzeczywistosci? jechalam do Köln rozumiem.

wydrukowalam sobie ta informacje i pokaze chlopu, zeby sie nie madrowal ze 300€, bo chodz mu mowilam ze to bylo przed EU i teraz moze byc inaczej, to mi kiedys powiedzial, ze napewno drozej.

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2012-06-01 o 17:44
Stary 2012-06-01, 22:56   #25
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
w Pl bez dowodu nie przyjma papierow na paszport, chodz moze i to sie zmienilo? ja jak wymienialam to jak pisalam wyzej Pl nie byla jeszcze w EU, wiec moze jakies zmiany zaszly.
a ze starym paszportem nie wyrobia nowego ? czy tak na 100% trzeba ten dowod ?
ja sie paszportem posluguje / dowod dawno niewazny bo i meldunku niemam i ostatnio jak bylam w PL to zalatwialam wazny dokument u notariusza i honorowal paszport
wpisal tylko przy tym dokumencie moj adres za granica / pesel i wystarczylo

jakby w PL wymagali do wyrobienia paszportu dowodu to i chyba w ambasadzie by wymagali co? moze sie myle ale trzeba by poszukac gdzies jakis informacji na ten temat

http://www.msw.gov.pl/portal/pl/650/...szportach.html

w sumie niby tak ( jeden punkt mowi ze : ,,Składając wniosek o wydanie paszportu należy okazać do wglądu ważny dokument paszportowy, a w przypadku gdy osoba nie posiada ważnego dokumentu paszportowego ważny dowód osobisty, o ile ma obowiązek posiadania tego dokumentu. ")
takze
pewnie da sie i bez dowodu
tymbardziej jak ktos na stale za granica mieszka
Stary 2012-06-02, 10:25   #26
201608040942
Konto usunięte

W ambasadzie jak masz paszport to masz w nim i pesel, ale w Pl do tej pory wymagali wazny dowd, a przynajmniej jeszcze przed EU. ja po slubie wymienialam dowod i paszport w Pl, no bo taniej. Zlozylam papiery o nowy dowod, babka wydala mi swistek i poszlam do pokoju gdzie skladalo sie papiery na paszport i mi pani wrednie powiedziala, ze jak bede miala nowy dowod to wtedy moge przyjsc, wiec jej wytlumaczylam, ze ja juz w Pl nie mieszkam, ze wymieniam bo za maz wyszlam i robimy to tutaj bo i musieslimy umiejsowic akt malzenstwa itp. wiec mi wtedy znow wrednie powiedziala, ze ona przyjmie mi wiosek na nowy paszport na podstawie tego dokumentu ktory dostalam na dowod, ze zaznaczy w papierach co i jak, ale normalnie to powinnam przyjsc dopiero jak odbiore nowy dowod. Musialam napisac oswiadczenie zebym mogla jeszcze zatrzymac stary paszport do momentu wydania mi nowego, bo normalnie to pownna mi go juz przedzurawic i byly by nie wazny,a my za tydzien jechalismy do domu, wiec potrzebowalam wazyn paszport, mialam w nim wklejke na pobyt w DE i to bylo wazne, bez tego ani rusz wtedy tutaj. Wtedy tak to w PL wygladalo, wiec mysle ze tak samo bedzie i teraz, ambasada/konsulat za granica to juz inna sprawa. Nie potrzebujesz waznego dowodu jak masz wazny paszport.
Stary 2012-06-02, 12:37   #27
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
No i bardzo dobrze ze stanialo, bo przed EU chciali 300€ ;o(

a powiedz mi jeszcze kiedy ci sie paszport konczy? Pytalas sie ile to potrwa? Bo slyszalam ze i ze 2 m-ce mozna czekac, albo i dluzej. Mnie sie w maju 2013 konczy i tak myslalam czy jak w lutym zloze papiery do zdarza do maja? Niby pisze 6-8 tygodni, ale jak bedzie w rzeczywistosci? jechalam do Köln rozumiem.

wydrukowalam sobie ta informacje i pokaze chlopu, zeby sie nie madrowal ze 300€, bo chodz mu mowilam ze to bylo przed EU i teraz moze byc inaczej, to mi kiedys powiedzial, ze napewno drozej.

moj paszport traci waznosc w sierpniu tego roku
wniosek zlozylam 19.04,a przewidywana date do odbioru mam wyznaczona na 18.06,czyli trzeba liczyc te dwa miesiace oczekiwania na pass
Stary 2012-06-02, 12:42   #28
irenkaaa
Zakorzenienie

ja wiem czy taniej w Polsce ..
Pozornie niby tak ale liczyc podroz i jesli chodzi o mnie to jakis pobyt a na dowod czy paszport w PL tez troche sie czeka to jakby na jedno wychodzi

no chybaze ktos jezdzi/lata kilka razy w roku to wtedy tak

u nas tez trzeba liczyc ze 2 mies pewnie bo dluzej to sie czeka na to zeby wogole do ambasady sie umowic a potem to od zlozenia wniosku jakis miesiac zazwyczaj ale zawsze jest do sprawdzenia w necie na jakim etapie to jest

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2012-06-02 o 12:44
Stary 2012-06-02, 12:55   #29
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *majka* Pokaż wiadomość
moj paszport traci waznosc w sierpniu tego roku
wniosek zlozylam 19.04,a przewidywana date do odbioru mam wyznaczona na 18.06,czyli trzeba liczyc te dwa miesiace oczekiwania na pass
Paszport ci wygasa w tym roku? a ty slubowalas duzo po mnie, to nie zmienilas paszportu gdy zmienilas nazwisko? ja zmienilam pol roku po slubie, wiec mi wygasa dopiero w przyszlym roku.

irenka a to trzeba sie jeszcze umowic? Maja musialas sie umowic, czy tylko zalogowac na tej stronce E-KONSULAT i jechalas do nich kiedy ci pasowalo? Czy jak?
Stary 2012-06-02, 16:43   #30
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
ja wiem czy taniej w Polsce ..
Pozornie niby tak ale liczyc podroz i jesli chodzi o mnie to jakis pobyt a na dowod czy paszport w PL tez troche sie czeka to jakby na jedno wychodzi

no chybaze ktos jezdzi/lata kilka razy w roku to wtedy tak

u nas tez trzeba liczyc ze 2 mies pewnie bo dluzej to sie czeka na to zeby wogole do ambasady sie umowic a potem to od zlozenia wniosku jakis miesiac zazwyczaj ale zawsze jest do sprawdzenia w necie na jakim etapie to jest
Irenka z tego co wiem sa dowody takze bez meldunkuale tylko o nich slyszalam...jesli Cie to interesuje musialabys sie dowiedziec u zródła....

U mnie w konsulacie tez bardzo dlugo sie czeka na dokument
Np. na paszport dla synka skladalismy wniosek koniec stycznia a dostalismy paszport w kwietniu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości