blizny po trądziku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Medycyna estetyczna - medycyna przyszłości

Notka

Medycyna estetyczna - medycyna przyszłości Jak pozbyć się zmarszczek, utrzymać młody i naturalny wygląd skóry? Wszystko, co chciałabyś wiedzieć o medycynie estetycznej. Na Twoje pytania odpowiada Dr Iwona Marycz-Langner.

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 20:40   #1
ivredevie
Raczkowanie

blizny po trądziku

Witam

Od lat walczę z trądzikiem. Z efektami Dorobiłam się już kilku "ładnych" blizn na policzkach.
Jakiś czas temu chodziłam do kosmetyczki na złuszczanie kwasami AHA i mikrodermabrazję, jednak zaniechałyśmy tego, z powodu niewyleczonego do końca trądziku. W trakcie leczenia dowiedziałam się od niej, że blizn nigdy nie da się usunąć. Postanowiłam poszerzyć wiedzę na ten temat. W Internecie są sprzeczne informacje, jedni piszą, że blizn można się pozbyć, drudzy że nie. Poza tym w DD TVN lekarz dermatolog powiedział, że blizny można zlikwidować tylko następnymi bliznami, np za pomocą laseru (w Internecie natomiast piszą, że laser jest nieskuteczny).

Moja buzia ma się znacznie lepiej, trądzik znika. Stąd moje pytanie: czy da się zlikwidować blizny? Słyszałam o wypełnianiu blizn kwasem hialuronowym, czy to skuteczne?
Co przyniosłoby trwałe efekty? Złuszczanie, laser, kwas?

Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
ivredevie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 21:00   #2
auskau
Przyczajenie

Dot.: blizny po trądziku

Moja przyjaciółka od lat walczy z trądzikiem i bliznami. Próbowała dokładnie tych samych metod. Niestety poza coraz bardziej pustym portfelem efekty są niewielkie. Jakiś czas temu inna osoba postawiła na leczenie za pomocą ziół. Rzeczywiście nierówności na skórze zmalały u tej dziewczyny, aczkolwiek trudno mi jest powiedzieć czy ta metoda u każdego może skutkować pozytywnie. W każdym razie można spróbować naturalnych sposobów i wybrać się do sklepu zielarskiego.

A co najważniejsze w tym wszystkim, trzeba dążyć do tego by akceptować swój wygląd i kochać siebie
Stary 2012-05-19, 08:37   #3
monroe_30
BAN stały

Dziewczyny, poczytajcie sobie jeszcze o urządzeniu zwanym derma roller.
Z tego co się orientuję to blizny muszą być starsze niż 6 miesięcy żeby skorzystać z derma rollera.
Dużo użytkowników sobie bardzo chwali jego działanie. O szczegółach w stosunku do blizn niewiele wiem, ale to tak jak piszę - oczytajcie temat w necie. Ja sama osobiście chciałabym kupić sobie taką rolkę na moje zmarszczki.
monroe_30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:19   #4
ivredevie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monroe_30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poczytajcie sobie jeszcze o urządzeniu zwanym derma roller.
Z tego co się orientuję to blizny muszą być starsze niż 6 miesięcy żeby skorzystać z derma rollera.
Dużo użytkowników sobie bardzo chwali jego działanie. O szczegółach w stosunku do blizn niewiele wiem, ale to tak jak piszę - oczytajcie temat w necie. Ja sama osobiście chciałabym kupić sobie taką rolkę na moje zmarszczki.
Wiem że to długotrwały proces i liczę się z tym. Chodzi o to żeby ktoś dał nadzieję. A co do czytania w necie - wiadomości są sprzeczne i bardzo chciałabym żeby Pani doktor się wypowiedziała na ten temat
ivredevie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 19:32   #5
monroe_30
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ivredevie Pokaż wiadomość
Wiem że to długotrwały proces i liczę się z tym. Chodzi o to żeby ktoś dał nadzieję. A co do czytania w necie - wiadomości są sprzeczne i bardzo chciałabym żeby Pani doktor się wypowiedziała na ten temat
Jak najbardziej. Polecam lekarza medycyny estetycznej, który m.in. pracuje na takim urządzeniu jak derma roller.
Ja też byłam na konsultacji, ale lekarz doradził mi takie urządzenie za ok 500zł. To trochę ponad moją kieszeń. Ten fakt doprowadził mnie do internetu i całego mnóstwa tych urządzeń w różnych cenach. Najważniejsze by był on bezpieczny i nic się z nim nie działo. No trochę szperania w necie jest :/
Jak się zdecydujesz to napisz, bo ja jestem bliska zakupu. Pewnie do tego czasu już nabędę. Chętnie podzielę się wrażeniami i efektami z jego użytkowania
monroe_30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 14:40   #6
Dr Iwona Marycz-Langner
Raczkowanie

Witam,

Zmiany trądzika młodzieńczego niestety dość często pozostawiają po sobie blizny.
Blizn rzeczywiście zupełnie nie da się usunąć, bo w tym miejscu skóra jest już inaczej zbudowana niż skóra ,,zdrowa”, można jednak znacznie je wygładzić i zmniejszyć, tak aby były dużo mniej widoczne. Rodzaj zastosowanej terapii zależy między innymi od rodzaju blizn. Jeżeli blizny są przerosłe potrzeba np. na początek "ostrzyknąć" je sterydem. Przy bliznach zanikowych można od razu włączyć albo głęboko działające peelingi medyczne albo terapię laserową. Niezależnie od zastosowanej metody na pewno nie da się tego zrobić jednym zabiegiem. Zawsze potrzebna jest seria kilku zabiegów (6-8) i podtrzymywanie oraz wspomaganie efektów zabiegów pielęgnacją domową. Najskuteczniejszą metodą wygładzania blizn jest zastosowanie laseroterapii frakcyjnej laserem ablacyjnym lub nieablacyjnym. Metoda ta wymaga jednak znacznych nakładów finansowych. Mniej kosztowną, ale również mniej skuteczną terapią jest poddanie się serii zabiegów odpowiednio dobranych peelingów.
Blizny zanikowe na koniec terapii można ostrzykiwać kwasem hialuronowym.
W każdym przypadku po zabiegach obowiązuje pielęgnacja domowa wspomagająca ich działanie preparatami zawierającymi albo kwasy owocowe albo pochodne witaminy A.
Choć wygładzanie blizn potrądzikowych nie jest łatwe, to liczba zadowolonych pacjentek świadczy o tym, że warto próbować się ich pozbywać.

Pozdrawiam,
Dr Iwona Marycz-Langner jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 20:58   #7
sandrusska18
Przyczajenie

Ja od 10 lat zmagałam się z trądzikiem i pozostawił on po sobie straszne ślady... Pozbyłam się już samego trądziku i już od kilku lat staram się spłycić blizny. Najpierw miałam robioną dermabrazję, kosztowało mnie to coś ok 3000 zł a efekty niewielkie. Później miałam wykonywanych 5 zabiegów laserem Pixel w CTL we Wrocławiu, jednakże efekty dalej pozostały minimalne. Obecnie przechodzę serię zabiegów laserem Fraxel, każdy za 800 zł za same policzki. Na początku leczenia tym laserem, dr. stwierdził że będę potrzebowała 3 zabiegi do doprowadzenia twarzy do normalnego stanu. Miałam już dwa zabiegi, a w sobotę jadę na trzeci. Wszystkie moje wypłaty idą na twarz... a ja dalej wierzę że jednak coś mi wkońcu pomoże. Dodatkowo każdy taki zabieg jest strasznie bolesny. Wydaje mi się że wiele lekarzy a także takich właśnie centrum, nie zdaje sobie sprawy jak takie osoby jak ja cierpią z powodu tych blizn. Może potrafią zrobić to lepiej ale chcą żeby klienci dalej przychodzili i wydali więcej kasy na ich zabiegi... Powinno być coś takiego jak gwarancja na takie zabiegi, w których zostanie zawarte dokładnie jaki efekt powinien być osiągnięty.
sandrusska18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 09:24   #8
Tam Dao
Raczkowanie

Czy ktos probowal kremu na blizny Revitol?

http://allegro.pl/revitol-scar-cream...355925466.html

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.
Johann Wolfgang von Goethe

EVOL
Tam Dao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 22:24   #9
kredka22
Raczkowanie

Słyszałam że bardzo dobry jest krem z wyciągu ze śluzu ślimaka
kredka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 14:36   #10
roksannaa
Przyczajenie

Hej. Od paru lat jakiś 3 może 4... mam koło nosa taką czerwoną plamkę, która wygląda jak pryszcz... nie znika. Nie jest płytka jest wystająca jak przejade palcem to czuje "górkę". Kurcze to blizna napewno jakaś nie wiem po ospie może po pryszczu... Są jakieś maście wybielajace ktora chociaz by mi tą czerwona plamke zarozowila zeby az sie tak w moje oczy nie rzucala?
roksannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 15:20   #11
Dr Iwona Marycz-Langner
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roksannaa Pokaż wiadomość
Hej. Od paru lat jakiś 3 może 4... mam koło nosa taką czerwoną plamkę, która wygląda jak pryszcz... nie znika. Nie jest płytka jest wystająca jak przejade palcem to czuje "górkę". Kurcze to blizna napewno jakaś nie wiem po ospie może po pryszczu... Są jakieś maście wybielajace ktora chociaz by mi tą czerwona plamke zarozowila zeby az sie tak w moje oczy nie rzucala?
Uważam, że koniecznie musi Pani pokazać tą zmianę dermatologowi. Z opisu sądzę, że można ją usunąć. Stosowanie kremów nie przyniesie rezultatów.
Dr Iwona Marycz-Langner jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna - medycyna przyszłości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości