pytanie dla doswiadczonych nauczycielek matematyki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 16:49   #1
asinha
Przyczajenie

pytanie dla doswiadczonych nauczycielek matematyki

Dzien Dobry, jestem nauczycielka matematyki od miesiaca. Mam problem, poniewaz w klasie V w ktorej ucze dzisiaj zrobilam ostatni temat, ktory jest w ksiazce i sie zastanawiam, co teraz moge z nimi robic, powtorzenie materialu, czy jakies ogolne testy ukladac. Na jakich stronach moge znalezc jakies zbiory zadan, z ktorych moge skozystac?
asinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 13:39   #2
Majka1503
EDUkator

Dot.: pytanie dla doswiadczonych nauczycielek matematyki

Jestem uczennicą, ale mogę Ci powiedzieć jak to działało u mnie w szkole.
Możesz zacząć pierwszy dział z VI klasy, przyda się to im, bo w przyszłym roku skończą materiał wcześniej i będą mieć więcej czasu na powtórki przed testem po VI klasie.
U mnie było tak w podstawówce, w gimnazjum niestety nie, ledwo zdążyliśmy z materiałem, a teraz jestem w II klasie LO i zaczynamy dział z III klasy.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 13:58   #3
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Jestem uczennicą, ale mogę Ci powiedzieć jak to działało u mnie w szkole.
Możesz zacząć pierwszy dział z VI klasy, przyda się to im, bo w przyszłym roku skończą materiał wcześniej i będą mieć więcej czasu na powtórki przed testem po VI klasie.
U mnie było tak w podstawówce, w gimnazjum niestety nie, ledwo zdążyliśmy z materiałem, a teraz jestem w II klasie LO i zaczynamy dział z III klasy.
Ale czy uczniowie nie zapomną tego przez wakacje?

Ja nie jestem nauczycielką, ale w tym roku robię licencjat i na studiach przerabiam blok pedagogiczny. Moim zdaniem fajnie byłoby zrobić gruntowne powtórzenie - matematyka to taki przedmiot, gdzie braki bardzo utrudniają dalszą naukę. Zawsze w klasie znajdzie się ktoś, kto czegoś do końca nie zrozumiał, ale bał lub wstydził się przyznać, albo nie było na to czasu. Możesz przejrzeć zakres materiału z VI klasy i zobaczyć, które umiejętności przydadzą im się szczególnie w przyszłym roku i ćwiczyć zadania, które je poprawią. Oprócz tego może jakieś gry matematyczne, które powtórzą materiał, a jednocześnie dadzą dzieciakom trochę zabawy?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 14:33   #4
tajkuna
BAN stały

Jako nauczycielka to chyba sama wiesz , z czym uczniowie mieli problem w ciągu roku, jaki dział był dla nich najtrudniejszy i z czego robić powtórki. Ja miałam super nauczycielkę w podstawówce od matematyki, która rozbiła z nami tysiące przykładów, kartkówki za kartkówką, rzadko był tydz chyba bez kartkówki. Dla niej nie istniało takie coś, jak nie wiem co robić z uczniami. A i do tego tłumaczyła super matematykę. Dla mnie na matematyce nie można się nudzić i nie mieć co robić. Im więcej przykładów zrobionych tym lepiej się umie matematykę. Dlatego kolejny tysięczny zrobiony przykład nie zaszkodzi. Na pewno są w klasie uczniowie, którzy wszystkiego nie umią. Najlepiej jak byś powtórzyła z uczniami najtrudniejsze działy i porobiła jakieś trudniejsze zadania z nimi, typu z gwiazdką. Za moich czasów były zadania z gwiazdką nie wiem jak teraz.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2012-06-06 o 14:35
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 09:43   #5
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Ja co prawda nauczycielką nie jestem. No ale faktycznie, za moich czasów przerabialiśmy już tematy z kolejnej klasy, jeśli skończyliśmy przed czasem. Poza tym na pewno masz dużo materiałów dla piątoklasistów. Możesz porobić kserówki i rozwiązywać takie zadania. Albo połączyć naukę i zabawę, przed końcem roku szkolnego. Kurcze, nauczycielka i brak pomysłów? Dziwne..
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości