|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
dobór obiektywu. : D
cześć wam. : D
chciałam zrobić siostrze niespodziankę i kupić jej obiektyw na urodziny. nie dysponuję jakąś dużą sumą, ale znalazłam okazyjnie ORESTON 1.8/50 50 mm, M42. jeśli zakupiłabym adapter na M42 (aparat to nikon d3100) to były by one kompatybilne? ew. moglibyście doradzić jakiś w miarę tani, może być używany obiektyw 50mm do tego nikona? jestem zielona w tych sprawach. ; / dzięki! : D
everybody lies. Edytowane przez cavanaugh Czas edycji: 2012-06-14 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: dobór obiektywu. : D
będzie potrzebna przejściówka M42 -> na bagnet F to jakieś 20 zł
ORESTON napewno bedzie troche lepszy niż HELIOS ale cudów nie należy się spodziewać, poprostu fajne światło ma 1,8 ponadto z nikonem d3100 będzie pracował tylko w trybie manualnym tj nastawiać można będzie tylko czas migawki a resztę /przysłona i ostrość/ pierścieniami na obiektywie . Ale to jest właśnie cały urok fotografii. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jedno pytanie - ta "okazyjna cena" to ile? Bo może się okazać (jak się nie znasz), że ta okazja jest zawyżona 2-3 razy. Do tego Nikona to Nikkor 50/1.8G, tylko one od niedawna się pokazały na rynku, więc jest mała szansa na używany - a nowy to okolice 800-900zł (używany 700-800). Jest tańsza poprzednia wersja, 50/1.8D (używany max.400zł) - ale ten obiektyw nie ma wbudowanego silnika do ustawiania ostrości, d3100 też nie ma - więc ostrość trzeba ustawiać kręcąc pierścieniem (ale cała reszta działa-tryby automatyczne i tematyczne w aparacie, sam dobiera parametry zdjęcia). Można też kupić stary manualny obiektyw Nikona np. taki: http://allegro.pl/nikkor-50mm-ai-s-1...415667864.html Zaleta: nie musisz mieć żadnych soczewek, adapterów itp, ale nadal trzeba wszystko ustawiać ręcznie. Biorąc pod uwagę cenę zestawu obiektyw+adapter, oraz cenę tego Nikkora, czasem warto się zastanowić (ale wcześniej lepiej poczytać opinie np. na forum.nikoniarze.pl - dział obiektywy, wyszukiwarka na forum tez może pomóc). Ile możesz wydać? Chyba od tego trzeba było zacząć ![]() Pierwszy znaleziony wątek z nikoniarzy na temat Orestona: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208590 Edytowane przez magrad Czas edycji: 2012-06-15 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
z trzy stówki mogę dać. może lepiej dam jej pieniądze, żeby sobie dołożyła i sama kupiła jakiś lepszy? nie wiem, albo po prostu kupię tego nikkora, którego mi wysłałeś. będzie się dało nim robić też zdjęcia z normalnej odległości, tak? zależy to od tej soczewki i dotyczy ona tylko adaptera? konkretnie chodziło mi o tego: http://allegro.pl/obiektyw-m42-orest...402221689.html znalazłam jeszcze coś takiego, http://allegro.pl/porst-auto-color-1...404598727.html ale skoro mówisz, że lepszy będzie ten nikkor to się zdecyduję chyba. ![]()
everybody lies. Edytowane przez cavanaugh Czas edycji: 2012-06-15 o 21:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja bym nie ryzykował zakupu "w ciemno", chyba, że dokładnie bym wiedział, czy osoba obdarowana potrzebuje konkretnie takiego sprzętu. Cytat:
![]() Cytat:
W tłumaczeniu: obiektyw zniszczony, coś przez niego widać, ale nadaje się generalnie jako przycisk do papieru. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wiem, że coś mówiła, że chciałaby 50mm, siostra kończy 15 lat. może zaproponuję rodzicom zakup nowego nikkora, a sama kupię coś innego, jakiś gift card.. ![]() mimo wszystko dzięki za pomoc- jesteś wielki. ![]() rozwiałeś moje wątpliwości co do zakupu jakiegokolwiek używanego sprzętu... lepiej nowe, na gwarancji, będzie pewność, że sprawny. pozdrawiam. ![]()
everybody lies. Edytowane przez cavanaugh Czas edycji: 2012-06-16 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.