![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Ile wydajecie na prezenty?
Przepraszam za niejaką intymność pytania
![]() Ale trafiłam na wątek, chyba na Prezentowym, gdzie (daaaaawno już) ktoś pisał, że szuka prezentu dla przedszkolaka za 50zł, bo przecież taniej nie wypada kupic ![]() No i tak mnie naszło - bo osobiście dla mnie prezent za 50zł to duży wydatek. Mało tego, za 25-30zł da się świetny prezent sprawić chyba...? Owszem, dla swojego dziecka czy innego mi bliskiego spokojnie kupię coś droższego, jeśli akurat mi się coś spodoba, ale jeśli trafię na fajną rzecz za grosze - to jakos nie czuję się głupio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na prezenty?
Rzadko kupuję prezenty dla dzieci znajomych, po prostu nie ma u nas takiego zwyczaju. Jednak jeśli już się zdarza to w granicach 20-30 zł. Dla bliższych dzieci z okazji świąt, urodzin itd. wydaję 50-100 zł. Dla swojego różnie, czasami 10 a czasami 200
![]() Też uważam, że nie cena jest wyznacznikiem ciekawego prezentu. Ważne aby mieć pomysł ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja 2 letniej sasiadce na urodziny kupilam przeeznt za 110-120 zł. Sama wymyslilam posciel z postacia z ulubionej bajki, wiem ze to duzy wydatek - ale sasiedzi czesto przynosili mi za male ubranka, zabawki, ktorych juz ich corka nie uzywala, wiec chcialam cos kupic fajnego
no i tez zalezy co kupimy, ta posciel w rozm 160/200 bedzie sluzyla jej dluugo, za zabawke czy jakies ☠☠☠☠☠☠☠ki bym tyle nie dala
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja się wyleczyłam z robienia drogich prezentów obcym w sumie dzieciom. Uznałam, ze to niesprawiedliwe wobec moich dzieci, których zachcianki podlegają zasadom budżetu domowego. Nie mogę na cudze wydawać więcej niż na własne
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Również nie robię prezentów dzieciom znajomych, nie ma u nas takiego zwyczaju. Kupuję prezenty dla siostrzenicy i bratanków, na urodziny czy imieniny za ok. 30-40 zł, na Święta - ok. 50 - 60 zł. Dla swojego dziecka też w tych granicach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Ja kupuję prezenty w sumie tylko chrześniakom, z różnych okazji.
Na urodziny dostała prezent za 35zł, a na Boże Narodzenie za 100zł. Ale generalnie zależy to od mojej sytuacji finansowej, dostawała też droższe prezenty, kiedy ja pracowałam i nie mieliśmy dziecka ![]() Cytat:
Mi się wydaję, że szaji chodzi o sytuację, kiedy nasze dziecko zostanie zaproszone przez kolegę z przedszkola na imprezę urodzinową.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dokładnie
![]() To nie tak, że idę do kogoś to koniecznie z czymś w ręku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jak koleżance/koledze rodzi się dziecko i idziemy je zobaczyć to też kupuję upominek
![]() przeważanie tak za 30zł, tak samo ktoś z naszego rodzeństwa ma nowego potomka. Moja siostra ponad tydzień temu została mamą, to jak poszłam zobaczyć młodą pierwszy raz to kupiłam jej upominek za 40zł. (Ale w sumie to tak symbolicznie, bo przed narodzinami dałam/kupiłam siostrzenicy sporo rzeczy.) Moje dziecko na razie na imprezy nie chodzi, ale jak ktoś z naszego rodzeństwa robi imprezkę swojemu dziecku, i zaprasza rodzinę, to tak z 50zł jednak idzie.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33686812]Przepraszam za niejaką intymność pytania
![]() Ale trafiłam na wątek, chyba na Prezentowym, gdzie (daaaaawno już) ktoś pisał, że szuka prezentu dla przedszkolaka za 50zł, bo przecież taniej nie wypada kupic ![]() No i tak mnie naszło - bo osobiście dla mnie prezent za 50zł to duży wydatek. Mało tego, za 25-30zł da się świetny prezent sprawić chyba...? Owszem, dla swojego dziecka czy innego mi bliskiego spokojnie kupię coś droższego, jeśli akurat mi się coś spodoba, ale jeśli trafię na fajną rzecz za grosze - to jakos nie czuję się głupio ![]() Wydaje mi sie, ze 50zl to przesada. Zwlaszcza dla dziecka znajomych, w koncu nie jest nam super bliskie. Wiele zalezy od nas - ile zarabiamy, na ile nas stac. Dla mnie 50zl to bardzo duza kwota. Niestety niektorzy sami wybieraja prezenty i z "listy" ciezko jest wybrac cos tanszego niz te 50-100zl. Moj brat chce zeby jego dzieciom kupowac klocki Lego Duplo. Wiemy jakie sa koszty. Moge kupic jakis maly zestawik za ok. 50zl , ale zazwyczaj wszystkie takie ma, lub "to nie to/ za male" i ostatecznie jestem zmuszona kupic zestaw za 100zl. Co nie jest mi na reke, poza tym ja i brat specjalnie blisko nie jestesmy (jest marynarzem wiec widujemy sie glownie na swieta), a z bratowa i jego dziecmi nie mam prawie w ogole kontaktu, chyba ze na swieta czy np. urodziny mojej mamy, wiec naprawde czuje sie podstawiona pod sciana kiedy musze im cos kupic ![]() Wiadomo ze dla swojego dziecka prezenty sa inne, mozna oszczedzic, kupic cos porzadnego. Wydaje mi sie, ze ok. 20, max 30zl to idealna kwota na prezent ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33690490]Dokładnie ![]() To nie tak, że idę do kogoś to koniecznie z czymś w ręku ![]() ![]() Wlasnie. Jest jeszcze taka okazja jak narodziny dziecka ![]() Ale dla takiego malenstwa mozna kupic kilka drobiazgow i nie wyda sie duzo. Chocby pare gryzaczkow czy grzechotek ![]()
Uwielbiam moje życie po zmianach. Przeszłości nie zmienię, ale muszę pracować na lepszą przyszłość ![]() Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa ![]() Nasze Drugie Dziecko ![]() Edytowane przez Paula SHIN Czas edycji: 2012-04-21 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Hmm, wydawało mi się, że 45-50zł to standard urodzinowy dla obcego bądź "średnio" znajomego dziecka. Ja mam to szczęście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kiedy syn idzie na urodziny do kolegi lub koleżanki, to kupujemy prezent w granicy 30-40 zł. Tyle mniej-więcej wychodzi rodzicom solenizanta cena gościa z poczęstunkiem w sali zabaw, więc uważam, ze to rozsądne. Jeśli prezent jest dla kogoś bliższego np. synka przyjaciółki, to jest to granica 50 zł. Dla siostrzeńców są to prezenty w granicy 100 zł (urodziny, święta), upominki w ramach wizyty oczywiście są drobniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja przeważnie na prezent wydaję około 30 zł. A to z racji tego że kupuję je dla bliźniaków, większa kwota byłaby ciężka dla mojego portfela. No i wcześniej oczywiście konsultuję prezent ze szwagierką żeby nie było dubli i zazwyczaj są to ubrania. przykładowo ostatnio od zajączka dostali koszulki z Benem 10, kupione na allegro. i powiem szczerze że byli zachwyceni bardziej niż jakąś zabawka którą rzuciliby w kąt po 2 tygodniach. Chłopaki mają 5 lat.
Ale szczerze powiem że jak mojemu bratu urodzi się kiedyś dziecko to i 100 zł wydam bo ona moją małą nie żałuje. przykładowo w ubiegłym roku na wielkanoc mata edukacyja tiny love ok 120zł, później na dzień dziecka ubranka za około 100zł, na urodziny w grudniu nawilżacz powietrza 110zł i tak by można jeszcze wymieniać. aczkolwiek każdy prezent konsultował ze mną i to jest na plus. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Narodziny dziecka róznie ale najczęściej około 50 zł, moim siostrzenicom wyszło wiece ale to były pierwsze dzieci w najbliżej rodzinie i nei mogłam sie powstrzymać
potem urodziny , święta ok 100 potem juz był przedział 50-100 dzieci koleżanek-rożnie i zależnie od okazji bardzo często jest to jednak ta kwota 50 zł czasem jednak można upolować coś w fajnej cenie i jak najbardziej uważam ze warto kupić, jak udaje mi się coś upolować to kupuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
A ja mam pytanie ?
![]() Czy liczy się autentycznie wydany pieniądz czy wartość prezentu ? Już piszę o co mi chodzi. Kiedyś pojechałam do supermarketu i była tak gigantyczna przecena na niektóre zabawki ze głowa mała. Tak się złozyło ze był mi potrzebny prezent dla córki kolezanki. Zawsze sobie kupujemy w granicach 20-30 zl A ja jej bach wypasionym prezentem.Ona się zdziwiła ale ja ją uspokoiłam i powiedziałam ze była naprawde porzadna wyprzedaz i wydałam tyle na ile się umówiłysmy Bo za zabawkę wartą 120 zł zapłaciłam jakoś 27 zł Więc czasami naprawdę mozna się zmylić co do wydanych pieniędzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja lubię kupować dzieciom książki także dzieciom do których Pola idzie na urodziny,
![]() ![]() ![]() ciekawe zabawki kreatywne kupuję na all dzięki temu mieszczę się najczęsciej w tej kwocie ![]() ale jak mi się uda kupić coś za grosze to żaden wstyd wręcz przeciwnie ![]() u nas jak się urodzi dziecko kupuje się symbolicznie maluchowi ale i mamie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Gang Iren
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33690490]Dokładnie
![]() To nie tak, że idę do kogoś to koniecznie z czymś w ręku ![]() ![]() Ja jak ide do kogos kto ma dziecko,to zawsze cos mam dla dziecka.Ale sa to drobiazgi typu mala zabawka,jajko niespodzianka,czy jak niemowlak grzechotka,skarpetki (nie mowie o pierwszej wizycie,bo wtedy prezent jest wiekszy). Tez uwazam,ze nie chodzi o kwote jaka sie wydaje,ale o dobry pomysl.By nie kupowac pierwszej lepszej rzeczy,tylko zastanowic sie co moze sprawic radosc malemu czlowiekowi. Chociaz gdyby bylo mnie stac i prezent ktory spodobalby mi sie dla obcego dziecka bylby drogi to bym kupila,dlaczego nie. Lubie kupowac dla dzieci,i swoich i cudzych ![]()
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Mam obecnie problem co kupić dziecku brata siostry na chrzest i w jakiej kwocie. Jest to chłopiec.
Doradźcie coś Dziewczyny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja wydaje różnie. Prezenty dla chrzesniaka zawsze konsultuje z jego rodzicami i jest to około 150-200 zł.
Jak idziemy do znajomych gdzie za dzieci to zwykle kupuje coś fajnego ale nie drogiego tak do 50 zł. Dla mojego dziecka różnie, zależy co wymyśle i na ile mogę sobie pozwolić ![]() I liczy sie dla mnie to czy prezent jest ciekawy i fajny a nie to ile kosztuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Nie będę chrzestną tego chłopczyka. Zupełnie nie mam pojęcia co kupić dla chłopca - złoty łańcuszek czy jakiś medalik?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj rodziców. Moze np zbierają na coś pieniądze, moze przydałoby sie małemu coś konkretnego. Ja kupiłam mojemu chrzesnakowi mate edukacyjna Tiny Love ale to prośba rodziców. Mały dostał tez Biblię dziecięca z dedykacja, łańcuszek z medalikiem, jakieś pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym kupiła jakąś fajną zabawkę.
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Ja kiedyś chrześniakowi kupiłam duży zestaw ciastoliny, około 120 zł, spojrzał na niego po czym kazał je zabrać, bo on nie lubi nic co trzeba gnieść, naciskać itp.
Koleżanki córce chciałam kupić na 2 urodziny zabawkę, ale pomyślałam, że może zrobię go sama ( nie z braku gotówki tylko nadmiaru czasu). Zrobiłam lalę z kolorowych włóczek, ubranko na szydełku, ładnie zapakowałam i podarowałam. Radość byłą wielka, bo było to coś innego, oryginalnego. Dzisiaj Młoda ma 3 lata i śpi z lalą Kasią, zabiera ją prawie wszędzie i jej mam prosiła o jeszcze jedną, bo komuś się spodobała i chciałaby jej taką podarować. A co do ceny prezentów dla dzieci koleżanek, dzieci z przedszkola itp to moim zdaniem 20-30 zł to rozsądna cena, drobiazg. Inaczej dla kogoś z rodziny choć też bym nie szlała za bardzo, bo wiadomo, że zainteresowania dzieci zmieniają się bardzo szybko.
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym, skoro jesteś "Zwykłym" gościem, to wydatek kilku stów na łańcuszek jest zdecydowanie za duży. Okazja spora, ale bez przesady, powiedzmy - jeśli byłoby to dziecko kogoś mi bliskiego wydałabym jakieś 100zł, raczej nie więcej. Kupiłabym jakąś zabawkę (nie wiem, ile dziecko ma, ale jeśli byłoby to dziecko kilkumiesięczne to wybrałabym coś, czym będzie mogło się bawić w miarę długo, do 2-3rż. Do tego wzięłabym książkę, wpisała dedykację - i byłaby pamiątka ![]() Cytat:
A co do 2 urodzin, to własnie córce kupiłam co prawda lalę, niedużego bobasa, ale już wyprawkę ubraniową dla niego zrobię, do łóżeczka też ![]() Zainteresowania zmieniają się szybko, fakt, ale inna rzecz, że często ludzie patrzą na metkę i płacą za metkę. No i - kupowanie prezentu na szybciora, w ostatniej chwili, też sprzyja przepłacaniu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jestem świeżo po urodzinach córy, dzisiaj szalała już jako 5 latka. Zgodnie z moimi sugestiami dostała ubrania z ulubionymi postaciami, takie, jakie wcześniej nieświadomie wybrała sobie w sklepie, książki i pieniądze na właśnie ubrania bądź zabawki. Od nas jedyną typową zabawkę, tzw. "znaczkową ligę" z MLP.
Dopiszę tyle, że zawsze ustalam z rodzicami dziecka, do którego się wybieram na urodziny co ma dostać i tak samo ustalam z innymi, co mają kupić Majce. O ile z innymi dziećmi nie szaleję, 50zł to rozsądna cena, to Majce nie żałuję pieniędzy na nic, co jej się przyda. Daję jej wiele, ale do prezentów zaliczam też kino, teatr, książki, wystawy, bawialnię, gry planszowe, wyjścia do restauracji. Same zabawki są dla mnie mniej warte niż czas spędzony razem, dzięki takim pośrednim prezentom. Jako jeden z prezentów na urodziny dostanie bilety do teatru lalek, który uwielbia a potem pójdziemy na lody. Może brzmię jak purystka "zabawkowa" ale Majka ma tyle zabawek w pokoju, że kupno kolejnych przez najbliższy rok to bezsens. Dziadkowie nie próżnują, niestety. Tak na marginesie, dziś bardzo ucieszyła się z bukietu 50 dmuchanych balonów, który jej zrobiłam i wielkiego, kolorowego tortu z kucykami Pony, który piekła ze mną i to sprawiło jej wiele radości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
koszt ok 50-70 zł, no i prezent dedykowany, a nie kupiony w osttaniej chwili https://www.google.pl/search?q=sztusce+dla+dzie cka+z+grawerem&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl ![]() ![]() na allegro tego duzo
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój 5-letni synek ma dużo takich imprez u dzieci z jego grupy w przedszkolu. Robię prezenty za 25 max 30 zł, gdy wyprawiałam jego urodziny też dostał prezenty w takich granicach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Szaja co do książek też kupuję na zapas dla córki i dla znajomych fajnych "czytających" dzieci ![]() kurka pierwszy raz słyszę o dziecku nielubiącym ciastoliny ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.