|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Boczek i problemy z nim związane ;)
Witajcie,
Wbrew pozorom - nie chodzi o moje boczki, których nie trzeba poprawiać, natomiast mam spory problem z wytapiającym się tłuszczem z kupnego boczku. Kupiłam wczoraj 3,8 kg boczku. Po upieczeniu waga spada to...2,3 kg. To jest 1,5 kg! Ja oczywiście rozumiem, że tłuszcz sie wytapia, więc nie oczekuję że zmienimy to do 0, ale czy jest sposób by ograniczyć spadek wagi ? Pieczenie w srebrzystej folii? Mniejsza temperatura? Ma ktoś jakąś poradę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boczek i problemy z nim związane ;)
ale boczek z zalozenia jest tlusty to sie chyba wytopi w wysokiej temp tak czy siak
(offtop-hmm u mnie po usmazeniu 450 mielonego zostalo 350 [a bylo to mielone z 90kilka % miesa ;p])
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No ale chyba jeśli kupujesz 1 kg boczku, to możesz być zaskoczona, że zostaje Ci 0,5
![]() Czyli nikt nie zna odpowiedzi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To kupuj mniej tłusty boczek, trudno żeby tłuszcz się nie wytopił
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To chyba lepiej ze sie wytopil niz mialabys ten tluszcz zjesc. Cholesterol podskoczylby do max i nie wiem jak watroba by sobie z tym poradzila...
A jesli chcesz zeby wiecej miesa zostalo bo kupuj nie boczek a filet czy poledwice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.