|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
herbatki ziołowe
Cześć! A więc tak.. postanowiłam ograniczyć cukier do minimum, czyli tylko do kawy. Niestety piję tez sporo herbaty, co prawda nie słodze dużo ale chcialabym w ogole zrezygnować ze słodkiej herbaty. I tu jest problem, bo takiej zwyklej gorzkiej nie wypiję. Ostatnio popijam melisę glownie z powodu problemow z zasypianiem i strasznie mi posmakowała-oczywiscie bez dodatku cukru. Melisa to jednak specyficzne ziółko i nie moge jej pić zamiast herbaty w ciągu dnia bo będę zmęczona a nie mogę sobie pozwolić na lenistwo. I teraz moje pytanie:
Jakie SMACZNE herbatki ziołowe mogłybyscie mi polecić? Tak żebym mogla ich nie slodzić. Oprócz mięty bo też pijam, ale jak przesadze to juz nie moge na nią patrzeć wiec szukam alternatywy.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: herbatki ziołowe
z herbatami ziołowymi trzeba uważać. z niektórymi nie wolno przesadzać.
a próbowałaś herbat owocowych? np. taka o smaku malinowym, jabłko-mięta, rumianek z miodem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja polecam napar z lipy
![]() Tylko najlepsza herbatka z suszonych, całych kwiatostanów, a nie z torebki. Taką mogę wypić nawet bez słodzenia.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- O lipę pija mój tata, zapomnialam o niej. Ale musze zapytac jaką ma bo raz kupił i wyrzucił całą bo mowil ze niedobra i ze w ogole nie smakuje jak powinna. A mozesz powiedzieć jaką ty pijasz? To jest w opakowaniu czy w swiecie herbat czy gdzie?
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
A zastępowałaś cukier miodem? Tylko trzeba pamiętać o tym, że nie należy dodawać miodu do wrzątku, tylko przestygniętej herbaty, bo inaczej pod wpływem wys. temp. wartościowe związki ulegają rozkładowi.
Ja dodaję czasem do zielonej herbaty lub naparu z lipy plasterek cytryny, dla urozmaicenia i co by polepszyć smak ![]() ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazdroszczę tak ekologicznej lipy ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Copyraptor
|
A czemu nie chcesz używać po prostu słodzika? Te które nie są oparte na aspartamie nie niosą ze sobą żadnego zagrożenia...jeżeli nie należysz do osób, którym przeszkadza ich chemiczny posmak (ponoć niektórzy czują), to śmiało możesz nim słodzić w rozsądnych ilościach.
Jeżeli chodzi o herbaty, to są super połączenia rumianku - z brzoskwinią np. jest super. Są też melisy owocowe, trochę moim zdaniem słabsze w działaniu niż zwykła - o smaku gruszki, pomarańczy. Pycha. Ja osobiście lubię też smak pokrzywy, ale jej ze względu na właściwości moczopędne za dużo pić nie można ![]() Spróbuj też koniecznie "herbaty" rooibos - teraz można ją dostać już wszędzie, bo jest bardzo modna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja serdecznie polecam: Bio-Active, pokrzywa z pigwą (ale ma w składzie chyba 30% czy coś koło tego białej herbaty) - jedna z moich ulubionych ![]() BARDZO nie polecam: 1. Herbapol, cytryna z miętą - okropnie 'sztuczna' i jeszcze gorsza: 2. Bio-Active, melisa z melonem - dzisiaj miała swój debiut i już się modlę by jak najszybciej ją skończyć ponieważ jak dla mnie jest to herbata melonowa (melisy w ogóle nie czuję...) i to pomimo, że melona w składzie prawie nie ma - jest to coś mdlącego, i ten okropny zapach i smak ![]() a tak poza tym to nie wyobrażam sobie słodzenia herbaty innej niż czysta czarna lub czarna cytrynowa, serio ![]() ale słodzić można też miodem, tylko trzeba pamiętać, że nie można słodzić gorącej (znaczy jeszcze takiej niezaparzonej) herbaty ![]() na mojej liście herbat (nie tylko ziołowych, ale i np. zielonych, białych, grzańców, yerby) do kupienia jeszcze nie wypróbowanych przeze mnie jest w tej chwili ponad 100 pozycji ![]() ![]() generalnie radzę poszukać herbat Bio-Active, Herbapolu, Irvinga, ale również inne firmy mają wiele fajnych herbatek w ofercie (obecnie raczej nie polecam Liptona bo pomimo że mają wiele samcznych herbat i pomimo że mam kilka herbat od nich na liście, np. werbenową czy zieloną z mandarynką, to po zaparzeniu herbaty można zauważyć unoszącą się na wierzchu chemię) --------------- Jeszcze dodam, że wspomniany przez wizażanke przede mną rumianek z brzoskwinią jest firmy Herbapol (również mam go na liście i wiążę z nią duże nadzieje bo rumiank sam w sobie nie jest zły, ale nie należy do moich najulubieńszych ziółek)
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2012-01-12 o 03:46 Powód: liter. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jak się stopniowo odzwyczajasz od cukru i słodkości to uczucie mija, i ani się obejrzysz i wszystko zupełnie inaczej (lepiej) smakuje ![]() a co do lipy to Bio-Active ma taką mieszankę "lipa, malina i rokitnik", ale ja jeszcze jej nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Mnie smakuje kwiatostan głogu, jest lekko słodkawy. Lubię też miętę, przyjemnie odświeża.
Zamiast zwykłego cukru, zastosuj glukozę. Doda Ci energii.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myslalam ostatnio o słodziku, nawet mialam jechac kupić ale w koncu stwierdzilam ze moze jednak jest zbyt niezdrowy i lepiej nie kombinować. Nigdy słodzika nie uzywalam więc nie wiem czy wyczuwalabym ten dziwny posmak. Rooibos posiadam, bardzo lubię te herbaty, niestety dotychczas delikatnie dosładzałam, w takim razie sprobuję w wersji bezcukrowej. Wieczorem chyba wybiore się do jakiegos wiekszego sklepu w poszukiwaniu cudów na półkach z herbatami. Tylko kurcze nie wiem czy znajdę dziś czas. Jak nie dziś to jutro ![]() wlasnie zdziwiło mnie ze pijąc melisę nie odczuwam w ogole potrzeby dodawania nawet grama cukru
![]() |
![]() |
#13 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Dokładnie, sama miałam o roibosie wspomnieć, jest pyszny, ostatnio nałogowo piję ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Polecam yerbę, można spróbować rooibos, jak dziewczyny pisały (mi akurat nie smakuje jakoś szczególnie), albo zielone z dodatkami, np. miętą, pomarańczą lub pigwą.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja staram się pić same zioła, tzn. bez żadnych dodatków typu owoce, czy wanilia itp. Gdzie nie spojrzę na skład takich herbatek to prawie wszędzie jakieś aromaty, regulatory kwasowości itp. Wolę same zioła.
Najbardziej lubię rumianek i piję go najwięcej, nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także i zdrowotne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
własnie popijam skrzyp
![]() ![]() Od dziś słodze tylko kawę. Własciwie to od wczoraj lub przedwczoraj, bo juz chyba ze 2 dni nie piłam słodkiej herbaty. I wcale za tym nie tęsknię. Zresztą zauwazylam ze ostatnio słodziłam coraz mniej, a jak ktos inny robił mi herbatę i słodził tyle co zawsze to czułam ze jest zdecydowanie za słodka. Ciekawe co mi się stało hehe
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wie ktoś gdzie w W-wie mogę dostać ziołowe herbatki z dodatkami od Herbapolu? Jeszcze mogę dodać, że latem świetny na upały jest napar ze świeżej mięty lub melisy, schłodzony w lodówce z dodatkiem kostek lodu i plasterków cytryny. Rewelacyjnie orzeźwia ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Killing me softly
|
Od cukru szybko można się odzwyczaić, kiedyś też piłam herbatę z cukrem, a dzisiaj nie spróbowałabym słodkiej
![]() Przypomniało mi się, że mam w szafce mieszankę "Receptury natury"- melisa, lawenda i mniejsze ilości chmielu, głogu i lukrecji- wypiję przed snem ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
moje faworytki:
zielona sypana czerwona z cytryna pokrzywa rumianek mięta lipa poza pierwszymi dwoma zbierane samodzielnie i oczywiści bez cukru. słodzę tylko kawę i herbatę czarną ![]() ps. nie lubię anyzkowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() którąś z wersji rumianek + .... Herbapolu widziałam chyba w Carrefourze ---------- Dopisano o 04:44 ---------- Poprzedni post napisano o 04:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:44 ---------- Cytat:
![]() mi właśnie zwyczajny roiboos też jak specjalnie nie smakuje, i nie powiedziałabym że jest w jakikolwiek sposób słodki, ale ten z Irvinga jest inny, może dlatego że zielony, i może dlatego że ma inne dodatki i widzę, że w takim razie yerbę z kakaem i wanilią muszę rozważyć czy nie usunąć jej ze swojej listy 'herbat i ziółek do kupienia' ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Ach, przypomniałam sobie jeszcze o hibiskusie
![]() Wspaniały, intensywny purpurowy kolor, aromat i kwaskowaty smak - bez słodzenia jak najbardziej polecam dla tych, co chcą się odzwyczaić od cukru ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko dziurawiec, ale też wiele innych ziół ma jakieś przeciwskazania i może powodować skutki uboczne, dlatego trzeba je pić z umiarem i robić od czasu do czasu przerwy w piciu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widzę że skoro rooibos był juz polecany ( z Astry jest super) to może mate? ale nie yerba na początek bo jest dosyć mocna. Rumianek, koper, lipa z tym że działa napotnie rozgrzewająco , skrzyp i pokrzywa ale nie do długodystansowego picia bo są moczopędne czyli wypłukuja sporo cennych mikroelementów z organizmu ![]() Polecam też herbatki owocowe z Darów Natury - ekologicznie z Podlasia, np. truskawkowe, poziomkowe itd. sam susz bez dodatków hibiscusa, są też jagodowe, głogowe bodajże . |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() np. http://www.przychodnia.pl/ziola/index.php3?s=3&d=22&t=5 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Od czasu do czasu lubię też senes, smakuje lekko słodko, delikatnie, a przy okazji sprawa płaskiego brzucha załatwiona ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kupilam dziś 7ziół, widziałam też miętę z gruszką i melisę z pomarańczą, chyba się w nie zaopatrzę następnym razem
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Temat trochę umarł, ale chyba wciąż na czasie. Ja ostatnio podkradłam mamie trochę herbatek ziołowych, nie wiem skąd je wytrzasnęła, ale skoro były już w domu to się poczęstowałam...i powiem, że byłam pozytywnie zaskoczona. Gotowe mieszanki tylko takie nazwy nie-ziołowe, ta moja była bodajże "książęca", ale widziałam na półce u mateczki jeszcze mistrzowską i ziemiańską (?). Generalnie na plus... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
polecam- lipa bardzo dobra ![]() taka świeża miętka ![]() bardzo dobra jest też Saga zielona z miętą ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.