herbatki ziołowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 23:26   #1
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

herbatki ziołowe

Cześć! A więc tak.. postanowiłam ograniczyć cukier do minimum, czyli tylko do kawy. Niestety piję tez sporo herbaty, co prawda nie słodze dużo ale chcialabym w ogole zrezygnować ze słodkiej herbaty. I tu jest problem, bo takiej zwyklej gorzkiej nie wypiję. Ostatnio popijam melisę glownie z powodu problemow z zasypianiem i strasznie mi posmakowała-oczywiscie bez dodatku cukru. Melisa to jednak specyficzne ziółko i nie moge jej pić zamiast herbaty w ciągu dnia bo będę zmęczona a nie mogę sobie pozwolić na lenistwo. I teraz moje pytanie:

Jakie SMACZNE herbatki ziołowe mogłybyscie mi polecić? Tak żebym mogla ich nie slodzić. Oprócz mięty bo też pijam, ale jak przesadze to juz nie moge na nią patrzeć wiec szukam alternatywy.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 23:35   #2
szprotka_
Zakorzenienie

Dot.: herbatki ziołowe

z herbatami ziołowymi trzeba uważać. z niektórymi nie wolno przesadzać.
a próbowałaś herbat owocowych? np. taka o smaku malinowym, jabłko-mięta, rumianek z miodem.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 23:43   #3
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Ja polecam napar z lipy
Tylko najlepsza herbatka z suszonych, całych kwiatostanów, a nie z torebki. Taką mogę wypić nawet bez słodzenia.

Inkarnatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 23:56   #4
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
z herbatami ziołowymi trzeba uważać. z niektórymi nie wolno przesadzać.
a próbowałaś herbat owocowych? np. taka o smaku malinowym, jabłko-mięta, rumianek z miodem.
malinową pije czasem zieloną, rumianek z miodem brzmi dobrze, chyba takiej poszukam. Jak pije owocowe to czesto mnie kusi zeby posłodzić bo czuje ze taka bedzie lepsza ;p

---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Inkarnatka Pokaż wiadomość
Ja polecam napar z lipy
Tylko najlepsza herbatka z suszonych, całych kwiatostanów, a nie z torebki. Taką mogę wypić nawet bez słodzenia.
O lipę pija mój tata, zapomnialam o niej. Ale musze zapytac jaką ma bo raz kupił i wyrzucił całą bo mowil ze niedobra i ze w ogole nie smakuje jak powinna. A mozesz powiedzieć jaką ty pijasz? To jest w opakowaniu czy w swiecie herbat czy gdzie?
Stary 2012-01-12, 00:02   #5
Inkarnatka
Wtajemniczenie

A zastępowałaś cukier miodem? Tylko trzeba pamiętać o tym, że nie należy dodawać miodu do wrzątku, tylko przestygniętej herbaty, bo inaczej pod wpływem wys. temp. wartościowe związki ulegają rozkładowi.

Ja dodaję czasem do zielonej herbaty lub naparu z lipy plasterek cytryny, dla urozmaicenia i co by polepszyć smak

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość

O lipę pija mój tata, zapomnialam o niej. Ale musze zapytac jaką ma bo raz kupił i wyrzucił całą bo mowil ze niedobra i ze w ogole nie smakuje jak powinna. A mozesz powiedzieć jaką ty pijasz? To jest w opakowaniu czy w swiecie herbat czy gdzie?
Ja piję lipę zbieraną tego lata na mazurskiej wsi Niestety, nie pamiętam, gdzie

Stary 2012-01-12, 00:40   #6
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
A zastępowałaś cukier miodem? Tylko trzeba pamiętać o tym, że nie należy dodawać miodu do wrzątku, tylko przestygniętej herbaty, bo inaczej pod wpływem wys. temp. wartościowe związki ulegają rozkładowi.

Ja dodaję czasem do zielonej herbaty lub naparu z lipy plasterek cytryny, dla urozmaicenia i co by polepszyć smak

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Ja piję lipę zbieraną tego lata na mazurskiej wsi Niestety, nie pamiętam, gdzie
czasem zastepuje cukier miodem, oczywiscie pamietam o temperaturze, nawet zwracam uwagę jak widze ze ktoś dodaje miodu do gorącej herbaty. Niestety rezygnując z cukru mam na uwadze nie tylko "białą śmierc" i inne zjawiska ale tez kalorie, dlatego miod nie jest dobrym rozwiązaniem.

Zazdroszczę tak ekologicznej lipy
Stary 2012-01-12, 00:46   #7
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć! A więc tak.. postanowiłam ograniczyć cukier do minimum, czyli tylko do kawy. Niestety piję tez sporo herbaty, co prawda nie słodze dużo ale chcialabym w ogole zrezygnować ze słodkiej herbaty. I tu jest problem, bo takiej zwyklej gorzkiej nie wypiję. Ostatnio popijam melisę glownie z powodu problemow z zasypianiem i strasznie mi posmakowała-oczywiscie bez dodatku cukru. Melisa to jednak specyficzne ziółko i nie moge jej pić zamiast herbaty w ciągu dnia bo będę zmęczona a nie mogę sobie pozwolić na lenistwo. I teraz moje pytanie:

Jakie SMACZNE herbatki ziołowe mogłybyscie mi polecić? Tak żebym mogla ich nie slodzić. Oprócz mięty bo też pijam, ale jak przesadze to juz nie moge na nią patrzeć wiec szukam alternatywy.
Polecam herbatki z dodatkiem korzenia lukrecji(słodkie zioło). Ja czasami popijam te owocowe z biedronki właśnie z dodatkiem lukrecji nazwa tej herbatki to jeżeli się nie mylę Owocowy Raj.
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 01:54   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

A czemu nie chcesz używać po prostu słodzika? Te które nie są oparte na aspartamie nie niosą ze sobą żadnego zagrożenia...jeżeli nie należysz do osób, którym przeszkadza ich chemiczny posmak (ponoć niektórzy czują), to śmiało możesz nim słodzić w rozsądnych ilościach.

Jeżeli chodzi o herbaty, to są super połączenia rumianku - z brzoskwinią np. jest super. Są też melisy owocowe, trochę moim zdaniem słabsze w działaniu niż zwykła - o smaku gruszki, pomarańczy. Pycha.

Ja osobiście lubię też smak pokrzywy, ale jej ze względu na właściwości moczopędne za dużo pić nie można

Spróbuj też koniecznie "herbaty" rooibos - teraz można ją dostać już wszędzie, bo jest bardzo modna fajne są mieszanki z wanilią czy miodem, dość często je można dostać w sklepach (np. w biedronce), a jak pójdziesz do sklepu gdzie są herbaty na wagę, to rooibos już jest w zupełnie fajnych kombinacjach - z pigwą, z ananasem, truskawkowy i inne. Ten krzew jest bardzo specyficzny, nie zawiera garbników, które odpowiadają za ten charakterystyczny, gorzki smak herbaty, więc jest bardzo delikatny
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 03:35   #9
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:

świetny temat, akurat dla mnie a czysta mięta chyba nie mogłaby mi się znudzić, ale przyznam że i ja lubię urozmaicenie (tym bardziej, że teraz tyle wspaniałych nowych herbat można dostać)

ja serdecznie polecam: Bio-Active, pokrzywa z pigwą (ale ma w składzie chyba 30% czy coś koło tego białej herbaty) - jedna z moich ulubionych
oraz dwie herbatki z Irvinga z serii Tea SPA (cała seria jest dobra, ale te 3 wg mnie są najlepsze - tylko cena w stosunku do 10 torebeczek w opakowaniu jest dość wysoka, ale wg mnie herbatki są tego warte) (a roiboos - ten w fioletowym opakowaniu to najlepszy roiboos jakigo próbowałam, choć przynaję że nie miałam wcześniej z wieloma doświadczenia, ale ten jest jednak inny)

BARDZO nie polecam:
1. Herbapol, cytryna z miętą - okropnie 'sztuczna'
i jeszcze gorsza:
2. Bio-Active, melisa z melonem - dzisiaj miała swój debiut i już się modlę by jak najszybciej ją skończyć ponieważ jak dla mnie jest to herbata melonowa (melisy w ogóle nie czuję...) i to pomimo, że melona w składzie prawie nie ma - jest to coś mdlącego, i ten okropny zapach i smak

a tak poza tym to nie wyobrażam sobie słodzenia herbaty innej niż czysta czarna lub czarna cytrynowa, serio

ale słodzić można też miodem, tylko trzeba pamiętać, że nie można słodzić gorącej (znaczy jeszcze takiej niezaparzonej) herbaty

na mojej liście herbat (nie tylko ziołowych, ale i np. zielonych, białych, grzańców, yerby) do kupienia jeszcze nie wypróbowanych przeze mnie jest w tej chwili ponad 100 pozycji - więc jeśli lubisz jakieś konkretne dodatki to może łatwiej byłoby mi doradzić

generalnie radzę poszukać herbat Bio-Active, Herbapolu, Irvinga, ale również inne firmy mają wiele fajnych herbatek w ofercie (obecnie raczej nie polecam Liptona bo pomimo że mają wiele samcznych herbat i pomimo że mam kilka herbat od nich na liście, np. werbenową czy zieloną z mandarynką, to po zaparzeniu herbaty można zauważyć unoszącą się na wierzchu chemię)

---------------

Jeszcze dodam, że wspomniany przez wizażanke przede mną rumianek z brzoskwinią jest firmy Herbapol (również mam go na liście i wiążę z nią duże nadzieje bo rumiank sam w sobie nie jest zły, ale nie należy do moich najulubieńszych ziółek)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bio-Active, pokrzywa z pigwą (jest też 30% białej herbaty!).jpg (47,9 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Irving, Tea SPA, Sea Detox.jpg (19,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Irving, Tea SPA, Vital Energy.jpg (73,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Irving, Tea SPA, Sweet Relax.jpg (70,8 KB, 8 załadowań)
wielbicielka wody mineralnej, herbat, ziółek i kawusi

zakupoholizm pomniejszony

If you always do what you always did, you'll always get what you always got.

Edytowane przez Miss Puppet
Czas edycji: 2012-01-12 o 03:46 Powód: liter.
Miss Puppet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 03:54   #10
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
malinową pije czasem zieloną, rumianek z miodem brzmi dobrze, chyba takiej poszukam. Jak pije owocowe to czesto mnie kusi zeby posłodzić bo czuje ze taka bedzie lepsza ;p

---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

kusi cię ponieważ jesteś przyzywczajona, a raczej twój organizm (i pewno mózg) do słodkiego

jak się stopniowo odzwyczajasz od cukru i słodkości to uczucie mija, i ani się obejrzysz i wszystko zupełnie inaczej (lepiej) smakuje

a co do lipy to Bio-Active ma taką mieszankę "lipa, malina i rokitnik", ale ja jeszcze jej nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje

Stary 2012-01-12, 09:45   #11
Jenna__
Rozeznanie

Mnie smakuje kwiatostan głogu, jest lekko słodkawy. Lubię też miętę, przyjemnie odświeża.
Zamiast zwykłego cukru, zastosuj glukozę. Doda Ci energii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 09:48   #12
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
A czemu nie chcesz używać po prostu słodzika? Te które nie są oparte na aspartamie nie niosą ze sobą żadnego zagrożenia...jeżeli nie należysz do osób, którym przeszkadza ich chemiczny posmak (ponoć niektórzy czują), to śmiało możesz nim słodzić w rozsądnych ilościach.

Jeżeli chodzi o herbaty, to są super połączenia rumianku - z brzoskwinią np. jest super. Są też melisy owocowe, trochę moim zdaniem słabsze w działaniu niż zwykła - o smaku gruszki, pomarańczy. Pycha.

Ja osobiście lubię też smak pokrzywy, ale jej ze względu na właściwości moczopędne za dużo pić nie można

Spróbuj też koniecznie "herbaty" rooibos - teraz można ją dostać już wszędzie, bo jest bardzo modna fajne są mieszanki z wanilią czy miodem, dość często je można dostać w sklepach (np. w biedronce), a jak pójdziesz do sklepu gdzie są herbaty na wagę, to rooibos już jest w zupełnie fajnych kombinacjach - z pigwą, z ananasem, truskawkowy i inne. Ten krzew jest bardzo specyficzny, nie zawiera garbników, które odpowiadają za ten charakterystyczny, gorzki smak herbaty, więc jest bardzo delikatny

myslalam ostatnio o słodziku, nawet mialam jechac kupić ale w koncu stwierdzilam ze moze jednak jest zbyt niezdrowy i lepiej nie kombinować. Nigdy słodzika nie uzywalam więc nie wiem czy wyczuwalabym ten dziwny posmak.

Rooibos posiadam, bardzo lubię te herbaty, niestety dotychczas delikatnie dosładzałam, w takim razie sprobuję w wersji bezcukrowej. Wieczorem chyba wybiore się do jakiegos wiekszego sklepu w poszukiwaniu cudów na półkach z herbatami. Tylko kurcze nie wiem czy znajdę dziś czas. Jak nie dziś to jutro

wlasnie zdziwiło mnie ze pijąc melisę nie odczuwam w ogole potrzeby dodawania nawet grama cukru
Stary 2012-01-12, 10:05   #13
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:

Dokładnie, sama miałam o roibosie wspomnieć, jest pyszny, ostatnio nałogowo piję

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 12:57   #14
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
albo, zamiast słodzika, spróbuj tagatozy. Też praktycznie bez kalorii, nie szkodzi na zęby jak cukier

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
2. Bio-Active, melisa z melonem - dzisiaj miała swój debiut i już się modlę by jak najszybciej ją skończyć ponieważ jak dla mnie jest to herbata melonowa (melisy w ogóle nie czuję...) i to pomimo, że melona w składzie prawie nie ma - jest to coś mdlącego, i ten okropny zapach i smak
Dobrze wiedzieć, bo też o niej myślałam- lubię melisę, ale ostatecznie stanęło na wersji żurawina+yerba+granat+gua rana, wg mnie jest smaczna. Z tej serii mam tez yerba z kakao i wanilia, ale średnio mnie przekonuje taka kakaowa herbata
Polecam yerbę, można spróbować rooibos, jak dziewczyny pisały (mi akurat nie smakuje jakoś szczególnie), albo zielone z dodatkami, np. miętą, pomarańczą lub pigwą.
Stary 2012-01-12, 15:25   #15
Myszka_83
Zakorzenienie

Ja staram się pić same zioła, tzn. bez żadnych dodatków typu owoce, czy wanilia itp. Gdzie nie spojrzę na skład takich herbatek to prawie wszędzie jakieś aromaty, regulatory kwasowości itp. Wolę same zioła.
Najbardziej lubię rumianek i piję go najwięcej, nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także i zdrowotne. Oprócz tego oczywiście mięta, pokrzywa, koper włoski, dziurawiec. Lubię też już wspominany tutaj rooibos. Fajna jest też herbatka ziołowa z Biedronki - 7 ziół, którą uwielbiam. Oczywiście wszystko piję bez cukru, bo tak najlepiej smakuje

Myszka_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 18:36   #16
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

własnie popijam skrzyp pychotka. Kupię jeszcze kilka waszych propozycji w wolnej chwili. Skrzyp mialam zachomikowany w domu i o nim zapomnialam. Moje nerki tez się pewnie z tego powodu ucieszą

Od dziś słodze tylko kawę. Własciwie to od wczoraj lub przedwczoraj, bo juz chyba ze 2 dni nie piłam słodkiej herbaty. I wcale za tym nie tęsknię. Zresztą zauwazylam ze ostatnio słodziłam coraz mniej, a jak ktos inny robił mi herbatę i słodził tyle co zawsze to czułam ze jest zdecydowanie za słodka. Ciekawe co mi się stało hehe
Stary 2012-01-12, 19:59   #17
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Cytat:
świetny temat, akurat dla mnie a czysta mięta chyba nie mogłaby mi się znudzić, ale przyznam że i ja lubię urozmaicenie (tym bardziej, że teraz tyle wspaniałych nowych herbat można dostać)

Jeszcze dodam, że wspomniany przez wizażanke przede mną rumianek z brzoskwinią jest firmy Herbapol (również mam go na liście i wiążę z nią duże nadzieje bo rumiank sam w sobie nie jest zły, ale nie należy do moich najulubieńszych ziółek)
Bardzo zaintrygowała mnie ta herbatka. Chciałabym też spróbować rumianku z miodem i cytryną, też od Herbapolu, ale w tym problem, że nie mogę jej nigdzie trafić W marketach, w dziale z herbatami nie widziałam, może szukać w sklepach zielarskich...

Wie ktoś gdzie w W-wie mogę dostać ziołowe herbatki z dodatkami od Herbapolu?

Jeszcze mogę dodać, że latem świetny na upały jest napar ze świeżej mięty lub melisy, schłodzony w lodówce z dodatkiem kostek lodu i plasterków cytryny. Rewelacyjnie orzeźwia

Stary 2012-01-12, 20:24   #18
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Od cukru szybko można się odzwyczaić, kiedyś też piłam herbatę z cukrem, a dzisiaj nie spróbowałabym słodkiej
Przypomniało mi się, że mam w szafce mieszankę "Receptury natury"- melisa, lawenda i mniejsze ilości chmielu, głogu i lukrecji- wypiję przed snem
Stary 2012-01-12, 22:39   #19
anjuta
Zakorzenienie

moje faworytki:
zielona sypana
czerwona z cytryna
pokrzywa
rumianek
mięta
lipa
poza pierwszymi dwoma zbierane samodzielnie i oczywiści bez cukru. słodzę tylko kawę i herbatę czarną
ps. nie lubię anyzkowej
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-13, 03:48   #20
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo zaintrygowała mnie ta herbatka. Chciałabym też spróbować rumianku z miodem i cytryną, też od Herbapolu, ale w tym problem, że nie mogę jej nigdzie trafić W marketach, w dziale z herbatami nie widziałam, może szukać w sklepach zielarskich...

Wie ktoś gdzie w W-wie mogę dostać ziołowe herbatki z dodatkami od Herbapolu?
W Auchan można nieraz natrafić na np. melisę i pomarańczę Herbapolu, widziałam też ostatnio tam miętę z pomarańczą, a kiedys kupiłam melisę z pigwą, ale chyba jednak wolę czystą melisę.

którąś z wersji rumianek + .... Herbapolu widziałam chyba w Carrefourze

---------- Dopisano o 04:44 ---------- Poprzedni post napisano o 04:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Myszka_83 Pokaż wiadomość
Najbardziej lubię rumianek i piję go najwięcej, nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale także i zdrowotne. Oprócz tego oczywiście mięta, pokrzywa, koper włoski, dziurawiec. Lubię też już wspominany tutaj rooibos. Fajna jest też herbatka ziołowa z Biedronki - 7 ziół, którą uwielbiam. Oczywiście wszystko piję bez cukru, bo tak najlepiej smakuje
ale trzeba zaznaczyć, że jak ktoś stosuje tabletki antykoncepcyjne to nie może pić dziurawca (tzn. może ale po co osłabiać działanie tabletek?) - ja dlatego nie pijam i nawet nie wiem jak smakuje

---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
Dobrze wiedzieć, bo też o niej myślałam- lubię melisę, ale ostatecznie stanęło na wersji żurawina+yerba+granat+gua rana, wg mnie jest smaczna. Z tej serii mam tez yerba z kakao i wanilia, ale średnio mnie przekonuje taka kakaowa herbata
Polecam yerbę, można spróbować rooibos, jak dziewczyny pisały (mi akurat nie smakuje jakoś szczególnie), albo zielone z dodatkami, np. miętą, pomarańczą lub pigwą.
właśnie ta wersja z żurawiną czeka u mnie na półce na otwarcie, więc cieszę się że choć ona była dobrym wyborem

mi właśnie zwyczajny roiboos też jak specjalnie nie smakuje, i nie powiedziałabym że jest w jakikolwiek sposób słodki, ale ten z Irvinga jest inny, może dlatego że zielony, i może dlatego że ma inne dodatki

i widzę, że w takim razie yerbę z kakaem i wanilią muszę rozważyć czy nie usunąć jej ze swojej listy 'herbat i ziółek do kupienia'

Stary 2012-01-13, 13:24   #21
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Ach, przypomniałam sobie jeszcze o hibiskusie

Wspaniały, intensywny purpurowy kolor, aromat i kwaskowaty smak - bez słodzenia jak najbardziej polecam dla tych, co chcą się odzwyczaić od cukru

Stary 2012-01-14, 07:34   #22
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
ale trzeba zaznaczyć, że jak ktoś stosuje tabletki antykoncepcyjne to nie może pić dziurawca (tzn. może ale po co osłabiać działanie tabletek?) - ja dlatego nie pijam i nawet nie wiem jak smakuje
Nie tylko dziurawiec, ale też wiele innych ziół ma jakieś przeciwskazania i może powodować skutki uboczne, dlatego trzeba je pić z umiarem i robić od czasu do czasu przerwy w piciu.

Stary 2012-01-14, 09:42   #23
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myszka_83 Pokaż wiadomość
Nie tylko dziurawiec, ale też wiele innych ziół ma jakieś przeciwskazania i może powodować skutki uboczne, dlatego trzeba je pić z umiarem i robić od czasu do czasu przerwy w piciu.
mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat?
Stary 2012-01-14, 10:55   #24
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jenna__ Pokaż wiadomość
Mnie smakuje kwiatostan głogu, jest lekko słodkawy. Lubię też miętę, przyjemnie odświeża.
Zamiast zwykłego cukru, zastosuj glukozę. Doda Ci energii.
Ja nie polecam glukozy, niektórzy maja nietolerancję i nie wiedzą o tym, ja wręcz "umieram" po glukozie, jestem senna, rozbita, bardzo źle się czuję.

Cytat:
Ach, przypomniałam sobie jeszcze o hibiskusie

Wspaniały, intensywny purpurowy kolor, aromat i kwaskowaty smak - bez słodzenia jak najbardziej polecam dla tych, co chcą się odzwyczaić od cukru
Szkoda że hibiscus pchaja wszędzie niemal do herbatek "owocowych" jak ktos nie jest zwolennikiem.

Widzę że skoro rooibos był juz polecany ( z Astry jest super) to może mate? ale nie yerba na początek bo jest dosyć mocna.
Rumianek, koper, lipa z tym że działa napotnie rozgrzewająco , skrzyp i pokrzywa ale nie do długodystansowego picia bo są moczopędne czyli wypłukuja sporo cennych mikroelementów z organizmu melisa.
Polecam też herbatki owocowe z Darów Natury - ekologicznie z Podlasia, np. truskawkowe, poziomkowe itd. sam susz bez dodatków hibiscusa, są też jagodowe, głogowe bodajże .
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-14, 12:58   #25
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat?
Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
(...)skrzyp i pokrzywa ale nie do długodystansowego picia bo są moczopędne czyli wypłukuja sporo cennych mikroelementów z organizmu
No właśnie, a np. pijąc dziurawiec nie należy długo przebywać na słońcu. Szałwi też nie zaleca się pić w dużych ilościach, gdyż może powodować suchość w ustach, itp. Powinno się też uważać na mieszanki ziołowe, gdyż niektórych ziół nie można łączyć ze sobą. Wiele ziół nie powinny też pić kobiety w ciąży itd. To tylko niektóre przykłady dotyczące przeciwwskazań i skutków ubocznych. Zresztą jest wiele informacji na ten temat w necie

np. http://www.przychodnia.pl/ziola/index.php3?s=3&d=22&t=5

Stary 2012-01-14, 20:59   #26
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
i widzę, że w takim razie yerbę z kakaem i wanilią muszę rozważyć czy nie usunąć jej ze swojej listy 'herbat i ziółek do kupienia'
Mojej koleżance smakuje, ale jak dla mnie jest to herbata na wypróbowanie i nie zagości na stałe w moich zbiorach

Od czasu do czasu lubię też senes, smakuje lekko słodko, delikatnie, a przy okazji sprawa płaskiego brzucha załatwiona Ale to okazjonalnie, bo podobno nie należy przesadzać
Stary 2012-01-16, 20:34   #27
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Kupilam dziś 7ziół, widziałam też miętę z gruszką i melisę z pomarańczą, chyba się w nie zaopatrzę następnym razem
Stary 2012-06-27, 12:10   #28
adzik777
Przyczajenie

Cytat:
Kupilam dziś 7ziół, widziałam też miętę z gruszką i melisę z pomarańczą, chyba się w nie zaopatrzę następnym razem

Temat trochę umarł, ale chyba wciąż na czasie. Ja ostatnio podkradłam mamie trochę herbatek ziołowych, nie wiem skąd je wytrzasnęła, ale skoro były już w domu to się poczęstowałam...i powiem, że byłam pozytywnie zaskoczona. Gotowe mieszanki tylko takie nazwy nie-ziołowe, ta moja była bodajże "książęca", ale widziałam na półce u mateczki jeszcze mistrzowską i ziemiańską (?). Generalnie na plus...
adzik777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:47   #29
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Ja polecam napar z lipy

polecam- lipa bardzo dobra

taka świeża miętka

bardzo dobra jest też Saga zielona z miętą

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości