|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Zadomowienie
|
Opieka i wychowanie dziecka kiedyś i dziś
Nie chciałabym wsadzać kija w mrowisko, ale na forum pojawia się dużo krytyki wobec metod wychowawczych/opieki nad niemowlęciem z czasów naszych mam, czy babć.
Co ciekwae- to, że to możemy krytykować świadczy o tym, że te metody były... skuteczne! Co więcej- były zgodne z ówczesnymi "wynikami najnowszych badan naukowców/pedagogów/fizjoterapeutów/dietetyków" itp.! Gdy przyjechałam do domu z moją córeńką ze szpitala zaczęłam Ją układać do snu, jak mi wszpitalu nakazano- na boczku. Patrzyła na to moja mama i ojczym. No i się zaczęło- gdy ja byłam mala mojej mamie nakazywano układać mnie do snu na brzuszku, bo wówczas dziecko ma poczucie bezpieczeństwa i czuje się jak u mamy w brzuchu przed porodem, poza tym- jest zmiejszone prawdopodobnieństwo zachłystnięcia się, a poza tym- szybciej raczkowały przyzwyczajone do tej pozycji. Nota bene moja mama układała mnie na pleckach. ![]() Która metoda najlepsza? Ano- rzadna każda ma swoje wady i zalety, każda w swoim czasie była najlepsza i polecana przez autorytety. Gdyja byłam mala wg najnowszych badań mleko matki nie wystarczało dziecku i najlepiej by było karmione mm. Ja tak byłam karmiona. Co ciekawe od 2 miesiąca życia wcinałam tylko i wyłącznie "niebieskie" mleko w proszku. Pozostałym gardziłam. ![]() ![]() Mniej więcej w tym samym czasie byłam już pojona rozcieńczonym do granic możliwości rumiankiem i koprem włoskim- dziś odradzane jest dopajanie w ogole, a dzieciom na cycku to już zupełnie! W gondoli byłam wożona dopóki nie usiadłam, a nawet dłużej- mam fotkę jak siedzę w szeleczkach w gondoli. Dziś dzieci z gondolki na spacerówki "przesiadają" się gdy mają 3-4 miesiące i na bank nie siedzą samodzielnie! Dziś modne jest noszenie dzieci w chustach. Jest super hiper ludzie podający się za fizjoterapeutów polecają. Coż.... pionizowanie dziecka od urodzenia (a wiele mam tak nosi) jest dla młodego kręgosłupa i gorsetu mięśniowego jeszcze nie ukształtowanych bardzo złe. Co ciekwe wiele mam na początku mało wprawionych nosi swoje dzieci ciut krzywo. No i dziecko tak ciut krzywo ma potem szkielet i gorset mięśniowy, bo tak godzinami było noszone... Pewnie nasze córki będą z pogardą pisać na swoich forach "Bo moja matka to mnie w chuściem nosiła od urodzenia i mi to też wciska, wyobrażacie sobie?! Co za średniowiecze!" ![]() Osobiście słucham z zaciekawieniem mojej rodziny (a w dziadków i babcie z powodu rozwodu moich rodziców córeńka jest nieźle wyposażona). Słucham jak oni by postępowali w wielu wypadkach i.... korzystam z wielu rad mimo, że "wg najnowszych badań naukowych..." są one złe. Patrzę co dla dziecka jest dobre i tym się kieruje, bo wyniki badań naukowych mają to do siebie, że dośc często się zmieniają. ![]() Ciekawa jestem co Wy o tym sądzicie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Opieka i wychowanie dziecka kiedyś i dziś
Ja się odniosę do rad mojej teściowe, bo tylko ona od początku mnie nimi bombardowała, oczywiście nie pytana.
I tak dowiedziałam się, że na płacz dziecka w łóżeczku nie należy reagować za szybko, bo musi się wypłakać, bo w ten sposób wentyluje sobie płuca ![]() Poza tym, nie należy za długo nosić/przytulać w czasie noszenia, bo go przyzwyczaję/rozpieszczę ![]() Odrzucałam je, bo moim zdaniem były ... niehumanitarne. Kiedy zapytałam pediatry, co ona na to, odpowiedziała mi, że mam słuchać intuicji (poza tym przy pierwszym dziecku wspierałam się podręcznikami, więc nie byłam ''dzieckiem we mgle''). I do tej pory jej (intuicji) słucham i dobrze na tym wychodzę.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2012-06-12 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja podobnie jak Owieczka - słucham, głupotę odrzucam i wybieram co dobre. Dla mojej córki, rzecz jasna. A już BARDZO daleka jestem od ślepej wiary w zalecenia WHO, bo organizacja ta regularnie zmienia swoje zalecenia, raz mówi tak, raz siak, to wraca do starego, to odrzuca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Szaja kwestia co jest jak to ujęłaś głupotą jak to widać po 'pewnym wątku' co dla jednych jest mądre i przydatne dla innych irracjonalne i głupie
![]() mnie dużo moje Babcie marych rzeczy podpowiedziały wydaje mi się, że nasze mamy miały taka trudną sytuacje też z racji panującego wtedy ustroju i odrzucanie tego co stare nie komunistyczne nazywano to zabobonami stawiano na tzw nowoczesne wychowanie ...
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
podobnie jak już wypowiadające się wcześniej w dużej mierze słucham , obserwuje i wyciągam co dla nas moim zdaniem najlepsze, jasne ze czasem pewnie zrobię coś źle -nikt nie jest doskonały, ale nie daje sie zwariować wszelkim zaleceniom i komentarzom że coś jest mega cacy, a coś mega złe
nie podobają mi sie komentarze ze kiedys rodzice wychowywali nas tak a nei inaczej bo nic nei wiedzieli, nie mieli dostępu do fachowej wiedzy, że byli głupsi i niedoinformowani itd itd, jak juz wcześniej było napisane po prostu zalecenia były inne, a podejrzewam że za x lat moze okazać sie że to my robiłyśmy coś wbrew temu co piszą naukowcy, czasy sie zmieniają zalecenia tez, ważne żeby nie popadać ze skrajności w skrajność a starć sie robić wszytko z głową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Patrilla, oczywiście
![]() Dla mnie po prostu tą głupotą jest przegrzewanie dziecka, sadzanie w wieku 4mcy, wkładanie do chodzika półrocznego malucha, bo inaczej nie nauczy się chodzić... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Szaja gdyby każdy był rozsądny nie było by pewnie z połowy wątków na tym forum nie tylko o dzieciach ale niestety ludzie nie są rozsądni a wychowanie i obsługa dzieci to czubek góry ...
Ok jestem w miarę rozsądna, ale pozwalam Brunowi oglądać bajeczki w TV inaczej nie obetnę mu paznokci, nie odwrócę uwagi od bidetu itp ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w poście wytłuściłam ![]() Poza tym: samo podejscie do wychowania ma swoją historię i pewne nurty i trendy wracają. Człowiek myślący jest w stanie wyciągnąć z tego wszystko co najlepsze i krytycznie analizować rózne proponowane przez ekspertów i specjalistów zasady.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Babcia nie raz opowiada ,ze 'jak ona była mloda dziewczyna to było normalnie '. Nikogo nie dziwiło to,ze niemowlę jest blisko matki,to ze jest bujane ,nikt nie komentował,ze sie przyzwyczai.Opierniczyła mnie kiedy zobaczyła mlodą w bujaczku ,ze "dziecko to się na rękach tuli i bawi,nie w takim plastikowym kozidle' ![]() Mysle,ze jest sporo racji w tym,co piszesz,w czasach komunizmu kazda jednostka ,niemowlę tez ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-06-12 o 18:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Fajnie, że większośc z Was korzysta ze "starych" sposobów. Myślałam, że tylko ja taka inna jestem bo na wizazu co i rusz spotykałam się z krytyka babć, teściowych i innych...
![]() Co do tematu. Ostatnio widziałam sytuacje w dalszej rodzinie. Dziewuszka miała kolki, albo coś innego, w kazdym razie darła się jak opętana. Ciocia-Babcia mówi "Podaj Jej wodę, moze Jej chce się pić". Mamuska, twardo "Nie, bo w szkole rodzenia mówli, że do 6 mc Cyc i nic". Mamuśka zostawiła dzieciaczka na godzinke u Cioci-Babci i ze mna. Ledwie się drzwi zamknęły ta wzięła moją butelkę nalała wody z czajnika i podała dziewuszce, a ta.... napiła się i usnela jak niemowle. ![]() Podobną akcję miałam na porodówce.Moja Niunia leżałą na lampie bo miała żółtaczkę. Płakała, widze, że ma spierzchnięte suche wargi, prosze połóżna o wodę "Nie bo dzieci karmione piersią nie moga być dopajane", przy zmianie połoznych ściemniłam, że jest na mm dostałysmy wodę z glukozą (nie wiem po co glukoza) i... malutka przestała płakać zrobiła siusiu (pierwsze po 12 godzinach) i usnęła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż muszę przyznać, że dzięki mamie i jej metodom przetrwaliśmy megakolkowy okres.
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ano widzisz, więc jednak metody mamy
![]() Owieczko, ja nawet, nie tak dawno, wątek zakładałam o tym, że ciągle tylko odrzucamy stare w pogoni za nowym, a mamy czy babcie nie raz, nie dwa mogłyby dobrze pomóc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
no ja właśnie miałam przykład (jestem wielką faną karmienia naturalnego) że czasem mleko mamy szkodzi koleżanka ma dziecko z przedłużającą sie żółtaczką sposób jest by ją zakończyć odstawić dziecko od piersi na 24 do 48 h nie wnikałam w mechanizmy, ale to działa
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
U nas, na szczęscie minęła po lampie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie naśmiewam się z dawnych metod,często stosowałam rady mojej mamy (np.masełko do noska,żeby gile wypłynęły-to było 12 lat temu,nie było fridy ![]() ![]() Różnica m-y tamtymi czasami,a teraźniejszymi jest głównie taka,że teraz wybieramy najlepszą metodą spośród iluś tam zalecanych, bo mamy ogromne możliwości zdobywania wiedzy. Jednak fakt,że teraz córki,które zostały mamami czują się czasem jak nieomylne ekspertki w wychowywaniu i nie przyjmują rad swoich mam czy babć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
A propos, ja w dniu wypisu się uryczałam, bo córce nie spadała bili... a już do domu chciałam! I dopiero w ostatnim przebłysku świadomości wyjęczałam, że mąż ma zespół Gilberta, czyli stale podniesiony poziom bili, i córka też może mieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Witajcie! Piszę pracę magisterską na temat tego, jak przez RODZICÓW i DZIADKÓW jest postrzegana rola tych drugich w wychowaniu wnuków... i tak sobie pomyślałam (ze względu na temat tego wątku), że być może znajdzie się ktoś, kto ma 3-4 minutki wolne i ma ochotę wypełnić moją ankietę (19 pytań
![]() Na celu mam sprawdzenie, jaka jest perspektywa rodziców a jaka dziadków, a do tego jestem ciekawa, jak to się zmieniło w porównaniu do tego co było "kiedyś" ![]() w każdym razie jakby ktoś znalazł chwilkę byłabym b.wdzięczna ![]() http://moje-ankietypl/respond-28157/sec-LPFTgCh5.html (pomiędzy ankiety i pl kropka oczywiście) Edytowane przez Szkraab Czas edycji: 2012-06-22 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie cenie rady mojej mamy.
Ogólnie lubię słuchać co inni w tematach dzieciowych maja do powiedzenia. A potem odrzucam to co mnie nie przekonuję. Do mojej mamy nie raz dzwoniłam z prośbą o radę ![]() Choć w wielu kwestiach się nie zgadzamy.
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a zyjemy i mamy sie dobrze więc kiedyś chyba tak źle nie bylo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.