|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
afta
moje drogie!
Czy zdaża się wam miewac tę przypadłość? te straszne ranki w bużce zdażają mi sie raz w miesiącu i totalnie obrzydzają życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: afta
http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1332478.html
Afty jak opryszczka są pochodzenia wirusowego, więc należy ogólnie wzmacniać organizm ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Afty miałam tylko raz, za to mnóstwo i ogromne... Największa miała średnicę złotówki i pokrywały całą lewą połowę jamy ustnej. Poszłam do dermatologa i przepisał mi płyn do smarowania parę razy dziennie (robiony na receptę). Afty zniknęły po 3 dniach i nie wróciły już nigdy, może też dlatego że przez następne pół roku regularnie piłam Citrogrep...
Tym niemniej dermatolog powinien Ci pomóc - ten płyn nie tylko likwidował afty ale też znieczulał... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Slyszalam, ze na to najlepszy jest propolis, podobno bez recepty, w aptekach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety mnie to dopada nagminnie, a jedyne co pomaga do kupiony w aptece Dentosept A. Smaruje jamę ustną kilka razy dziennie. Działa szybko i prawie bezboleśnie.
Kiedyś stosowałam sachol ale bardzo szczypał i leczenie trwało bardzo długo. Polecam Dentosept A. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dot.: afta
Ja walcze z aftami od 8 lat i nietety jeszcze nie znalazlam sposobu na nie,chociaz stosowalam juz prawie wszystkiego np:Aphtin (chyba tak sie pisze), Solcoseryl,Vagothyl do wypalania sachol,roznego rodzaje plukanek, niestety nic nie pomaga.Zauwazylam ze wychodza mi jak jem slone rzeczy glownie orzeszki i jak przygryze sobie dziaslo,afta pojawia sie wtedy natychmiast.Jest to okropny bol,ktory powoduje ze trace ochote na wszystko ,jestem rozdrazniona,objawia sie czasem bolem glowy,nie mozna nic goracego pic.Okropne uczucie,mala plamka a tak potrafi zepsuc nastroj.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Miałam- teraz wiem jak się to cholerstwo nazywa- jak przebiłam sobie wargę na kolczyk- przez kilka miesięcy mi się pojawiały w tym miejscu gdzie była dziurke- a tak teraz bardzo często mi pęka podniebienie- nie wiem dlaczego
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja mam taki domowy sposob - pocieranie tego chorego miejsca kawalkiem cytryny. szczypie - ale dziala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
mam ten sam problem co Ty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Z aftami walcze całe lato, zalecze jedne pojawiaja sie nowe W moim przypadku to podobno od owoców. Na mnie aphtin nie działał wogóle Najbardziej pomaga mi "fiolet" dokładna nazwa to wodny roztwór fioletu gencjanowego 1% (ale są chyba i wyższe stężenia)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, ale temat na czasie, jeśli idzię o moją osobę. Właśnie się zmagam z 2 aftami. Jedna na podniebieniu, a druga [zagojona prawie] na dolnej szczęce przy zębach jedynkach- między ustami, a zębami- może tak wyjasnie.
![]() Istne utrapienie jest z nimi, bolą jak cholera. Ja nie mogę umyć dokładnie zębów, bo mnie tak bolały przez kilka dni. ![]() Kupiłam w aptece taki "miodek" do smarowania. Jest lekko słodkamy i nie szczypie, nie ma uczucia goryczki itp. Kiedys dostałam od dentyski takie ampułki, któe wyglądały jak zastrzyki, ale słabe były... Miały słonawy smak, nie pamiętam nazwy. W ogóle to mam wrażenie, że takim stanem [nie wiem czy TO mozliwe?] zaraziła mnie dentystka, poprzez narzędzia. Nigdy wcześniej nie miałam takich 'rzeczy' w jamie ustnej. Leczyłam zęba, w ten sam dzień pojawiłą mi się afta, która piekielnie bolała. Poszłam do niej i poinformowałam ją o tym, że po wizycie u niej dostałam takiego stanu i wtedy dała mi te ampułki. ![]() Afty pojawiają mi się rzado, ale jednak mam taką tendencję. Najczęsciej jakoś jak zjem coś niedomytego-owoce...
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
haha wlasnie sie dowiedzialam co to jest. jeszcze nigdy w moim 19-letnim zyciu o czyms takim nie slyszalam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja miewam afty nawet często [niektorzy nie mają ich wcale, szczęściarze], dlatego zawsze mam Sahol w pogotowiu
![]()
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Mi sie pojawiaja afty tez rraz na miesiac i mam sposob, jest specjalny srodek na afty, nazywa sie AFTIN.(nie wiem jak sie to pisze bo nie chce mi sie sprawdzic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
odświeżam.
Może od tego czasu któraś z Was próbowała czegoś lepszego. A co ja mam zrobić jak aftami mam obsypane nie tylko jamę ustną ale i przełyk? zjedzenie czegoś graniczy z cudem ![]() Aphtin, sachol, parodium, płukanki z wody utlenionej, zioła nie pomagają ![]() teram mam mieszanke robioną, owszem znieczula miejscowo ale to cholerstwo wcale nie znika ![]() i tak już 1,5miesiaca walcze non stop
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Hej dziewczyny jeśli jesteście z WAWY lub okolic to w problemie może wam pomóc aktualne badanie kliniczne. Wystarczy znaleźć trochę czasu i ochotę pozbycia się problemu.
Ośrodek Badań Klinicznych poszukuje osób, u których aktualnie występują bolące AFTY w jamie ustnej do udziału w eksperymencie leczniczym Zgłoszenia telefoniczne: 22 572 5940, 22 572 5911, bezpłatna infolinia: 0 800 170 370 lub osobiście w siedzibie ośrodka przy ul. Pawińskiego 5 (Warszawa-Ochota), w godz. 09.00 – 17.00. Rejestracja na stronie: WWW.CIEKAWEBADANIA.PL Udział w eksperymencie obejmuje 3 wizyty w ośrodku połączone z badaniem jamy ustnej, stosowanie produktu leczniczego na afty oraz konsultację stomatologiczną połączoną z zabiegiem leczniczym zaleconym przez stomatologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Różowy Jednorożec
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]() a mnie w problemie pomagal sahol, po prostu ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.