Czuć się urażonym, czy to codzienność? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 13:18   #1
Oliwia93
Przyczajenie

Czuć się urażonym, czy to codzienność?

Witam, postanowiłam podzielić się z Wami, frustrującymi mnie od dłuższego czasu sytuacjami, a raczej zachowaniami pań ginekolog. Jak wiadomo, każda dojrzewająca dziewczynka (nastolatka), powinna zaliczyć wizytę u specjalisty aby sprawdzić, czy wszystko idzie w dobrym kierunku, dobrze się rozwija itd. Ja również skorzystałam z tego przywileju mając 17 lat. Oczywiście czułam pewien dyskomfort (w końcu, była to pierwsza wizyta). Skrępowana, zapytałam panią o możliwe sposoby antykoncepcji. Nie współżyłam wówczas, lecz chciałam się do tego w jakiś sposób przygotować. Na dzień dobry otrzymałam reprymendę typu 'już w tym wieku nie możesz żyć bez seksu?'. Zatkało mnie. Z kluchą w gardle wyszłam z gabinetu z bardzo negatywnymi wrażeniami. Minęło trochę czasu, dziś mam 19 lat i ponownie czułam potrzebę skonsultowania się ze specjalistą (lecz już innym, mimo wszystko nadal kobietą), zaczęłam współżyć, była to świadoma oraz przemyślana decyzja. Podczas stosunku następują krwawienia i czuję lekki ból. Uznałam, że nie mogę tego zlekceważyć. Idąc z nadzieją otrzymania fachowej pomocy, ponownie zostałam sprowadzona na ziemię. Kobieta już po przeprowadzeniu ze mną wywiadu zapoznawczego, traktowała mnie bardzo niedelikatnie i odpowiadała na moje pytania jednym słowem. Po wręczeniu mi recepty, wyraziła w dosyć bezczelny oraz arogancki sposób swoje zdanie na mój temat. Brzmiało ono mniej więcej tak: 'Bardzo nieładnie, że 19-sto letnia dziewczynka współżyje przed ślubem. To kwestia braku zasad moralnych oraz złego wychowania ale to już zostawię rodzicom oraz wychowawcom'. Po raz kolejny mnie zatkało. Ja również wyraziłam swoją opinię na tego typu komentarze, gdyż wydaje mi się, że dobry lekarz, swoje prywatne zdanie na temat pacjentów powinien zostawić dla siebie. Poszłam tam w konkretnym celu, gdyż mam problem a niestety już nie pierwszy raz okazało się, że z uprzejmością i chęcią udzielenia pomocy, panie ginekolog nie mają nic wspólnego. Mylę się? Może ja po prostu trafiam do niekompetentnych osób?
Oliwia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 13:43   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Czuć się urażonym, czy to codzienność?

Nie, to nie codzienność.
Następnym razem idź do lekarza, nie do lekarki. Mężczyźni raczej nie walą takich kretyńskich tekstów, w rzyci to mają
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 14:01   #3
imersja
BAN stały

trafiłaś po prostu na"nawiedzone lekarki"
następnym razem zasięgnij opinii w internecie na temat lekarza do którego sie wybierasz
wbrew pozorom jest wielu dobrych , kompetentnych lekarzy
Ty miałas po prostu pecha
imersja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 14:14   #4
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliwia93 Pokaż wiadomość
Witam, postanowiłam podzielić się z Wami, frustrującymi mnie od dłuższego czasu sytuacjami, a raczej zachowaniami pań ginekolog. Jak wiadomo, każda dojrzewająca dziewczynka (nastolatka), powinna zaliczyć wizytę u specjalisty aby sprawdzić, czy wszystko idzie w dobrym kierunku, dobrze się rozwija itd. Ja również skorzystałam z tego przywileju mając 17 lat. Oczywiście czułam pewien dyskomfort (w końcu, była to pierwsza wizyta). Skrępowana, zapytałam panią o możliwe sposoby antykoncepcji. Nie współżyłam wówczas, lecz chciałam się do tego w jakiś sposób przygotować. Na dzień dobry otrzymałam reprymendę typu 'już w tym wieku nie możesz żyć bez seksu?'. Zatkało mnie. Z kluchą w gardle wyszłam z gabinetu z bardzo negatywnymi wrażeniami. Minęło trochę czasu, dziś mam 19 lat i ponownie czułam potrzebę skonsultowania się ze specjalistą (lecz już innym, mimo wszystko nadal kobietą), zaczęłam współżyć, była to świadoma oraz przemyślana decyzja. Podczas stosunku następują krwawienia i czuję lekki ból. Uznałam, że nie mogę tego zlekceważyć. Idąc z nadzieją otrzymania fachowej pomocy, ponownie zostałam sprowadzona na ziemię. Kobieta już po przeprowadzeniu ze mną wywiadu zapoznawczego, traktowała mnie bardzo niedelikatnie i odpowiadała na moje pytania jednym słowem. Po wręczeniu mi recepty, wyraziła w dosyć bezczelny oraz arogancki sposób swoje zdanie na mój temat. Brzmiało ono mniej więcej tak: 'Bardzo nieładnie, że 19-sto letnia dziewczynka współżyje przed ślubem. To kwestia braku zasad moralnych oraz złego wychowania ale to już zostawię rodzicom oraz wychowawcom'. Po raz kolejny mnie zatkało. Ja również wyraziłam swoją opinię na tego typu komentarze, gdyż wydaje mi się, że dobry lekarz, swoje prywatne zdanie na temat pacjentów powinien zostawić dla siebie. Poszłam tam w konkretnym celu, gdyż mam problem a niestety już nie pierwszy raz okazało się, że z uprzejmością i chęcią udzielenia pomocy, panie ginekolog nie mają nic wspólnego. Mylę się? Może ja po prostu trafiam do niekompetentnych osób?
współczuję bardzo, ja u kilku ginekologów w życiu byłam ale na takie buractwo nie trafiłam jeszcze

następnym razem przed wizytą popytaj koleżanki czy mogą ci polecić dobrego lekarza albo poczytaj opinie w internecie na temat lekarzy w twojej okolicy a wyżej wymienionym lekarzom najlepiej wystaw laurkę na jakimś portalu typu dobrylekarz
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 14:31   #5
agasobo
Zadomowienie

ja chodzę tylko do ginekologów - facetów
są o niebo delikatniejsi od kobiet i wydają się tacy bardziej kompetentni

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 14:45   #6
Oliwia93
Przyczajenie

Pierwszą panią, poleciła mi mama, natomiast drugą - ciocia. Cóż. Na następną wizytę zapisałam się już do pana. Obiło mi się o uszy, że są bardziej wyrozumiali oraz delikatniejsi, zresztą tak jak piszecie. Obecnie przyjmuję dwa leki dopochwowe, lecz nie wiem czy w jakiś sposób mi pomogą, ponieważ lekarka słuchała mnie jednym uchem, chcąc przerwać każde moje słowo, zaraz po usłyszeniu wypowiedzianego przeze mnie zdania ' podczas współżycia ..'. Szanuję osoby uprawiające seks tylko i wyłącznie po ślubie jednak nie należy negować ludzi, nie praktykujących takich zasad. Mam nadzieję, że nie zawiodę się panem Boli tylko fakt, że nastolatka musi dobrze się naszukać i dobrze 'trafić' aby nie być ocenianą nawet u takich specjalistów jak ginekolog.

Edytowane przez Oliwia93
Czas edycji: 2012-06-19 o 14:46
Stary 2012-06-19, 14:58   #7
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Na tym forum jest wątek gdzie dziewczyny polecają ginekologów ze swoich stron. Zajrzyj.

Gdyby ktoś wyjechał mi takim tekstem dostałby w pysk, naprawdę

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 15:09   #8
paula78
Zakorzenienie

Dwa razy z rzedu trafiłas na lekarza-dupka ?
Aż dziwne, a nastepnym razem odezwij się i nie pozwól na takie uwagi.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 15:12   #9
julka910
Zakorzenienie

O właśnie nie pozwalaj sobie na takie uwagi. Jestes pacjentem i poniekąd klientem wiec należy Ci sie szacunek a co Pani sobie myśli to niech zachowa dla siebie.

Ja tez zawsze chodzę do facetow
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 15:34   #10
Oliwia93
Przyczajenie

No niestety, mam pecha Za pierwszym razem klucha w gardle nie pozwoliła mi na odezwanie się, ale za drugim razem nie miałam już oporów aby wyrazić swoje zdanie Taki lekarz to nie lekarz - szacunek do pacjenta to sprawa priorytetowa.
Stary 2012-06-19, 17:06   #11
OoDestinyoO
Wtajemniczenie

To raczej nie codzienność tylko nawiedzone lekarki.
Współczuję dwa razy trafić na takie lekarki.
Lekarz to lekarz,nie ma prawa Ci wytykać Twoich prywatnych decyzji bądź nakazywania swoich wizji.
OoDestinyoO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 19:17   #12
lala2506
Zakorzenienie

A ja zawsze idąc do ginekologa szłam do kobiety (akurat facet nie ma pochlebnych opinii) i nigdy nie spotkałam się z żadnymi uwagami. Nieprofesjonalizm i brak szacunku totalny ze strony tych lekarek, na które Ty trafiłaś
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 19:32   #13
kwiatek101
Zadomowienie

Tylu ginekologów odwiedziłam i nigdy nie spotkałam się z takim podejściem ... SZOK.

Byłam i u mężczyzn i kobiet, nikt nigdy nie robił takich uwag, pierwszy raz byłam w wieku 16lat więc też młodo...

Zastanawiam się tylko, dlaczego nic nie powiedziałaś na takie odzywki? Ja bym od razu odpowiedziała, że absolutnie nie zyczę sobie takich komentarzy, mam prawo robić co chcę i nic jej do tego. Pewnie znając moje podejście złożyłabym jeszcze na nią skargę ...
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 19:47   #14
lulu1122
Raczkowanie

KOBIETA ginekolog to najgorsza rzecz pod słońcem. Nigdy nie słyszałam o żadnej dobrej (choć pewnie zdarzają się wyjątki ,ja takich nie spotkałam)...są albo stare i zazdrosne albo muszą się wyżyć na młodych dziewczętach. Ta Pani to niekompetentna nienormalna baba. Nie wiem czy poszłaś do niej prywatnie czy nie, ale jeśli dałaś jej pieniądze za wizytę oj...kłóciłabym się. Szkoda ,że nie przyprowadziłaś do niej rodzica po tej wizycie gdy miałaś 17 lat. Może to by ją obudziło. Lekarz ma leczyć, doradzać a nie komentować pacjentów. Zwłaszcza ginekolog. Nigdy więcej już do tej kobiety nie idź i nie polecaj jej nikomu. Szczerze polecam Ci mężczyznę. Są o wiele bardziej delikatni, spokojni, wyrozumiali. Popytaj o takiego który ma dobrą reputacje. Wg mnie to męski zawód
lulu1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 19:56   #15
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Po pierwsze, to nie jesteś już dziewczynką. Jesteś dorosłą kobietą, podobne, jak wspomniane lekarki, więc na takie chamstwo bym się nie godziła. Zdecydowanie polecam ginekologów mężczyzn, a jeśli jeszcze raz ktoś potraktuje Cię w ten sposób, to zareaguj - ja na Twoim miejscu powiedziałabym, że to nie jest konfesjonał, tylko gabinet lekarski, a Ty nie musisz prosić nikogo o pozwolenie na stosowanie antykoncepcji, bo jesteś świadomą, dorosłą osobą i nikt Ci łaski nie robi

Ja w Twoim wieku wyszłam za mąż i nie wyobrażam sobie, żeby ginekolog kwestionował moją dojrzałość do współżycia, czy czegokolwiek
Stary 2012-06-19, 19:57   #16
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulu1122 Pokaż wiadomość
KOBIETA ginekolog to najgorsza rzecz pod słońcem. Nigdy nie słyszałam o żadnej dobrej (choć pewnie zdarzają się wyjątki ,ja takich nie spotkałam)...są albo stare i zazdrosne albo muszą się wyżyć na młodych dziewczętach. Ta Pani to niekompetentna nienormalna baba. Nie wiem czy poszłaś do niej prywatnie czy nie, ale jeśli dałaś jej pieniądze za wizytę oj...kłóciłabym się. Szkoda ,że nie przyprowadziłaś do niej rodzica po tej wizycie gdy miałaś 17 lat. Może to by ją obudziło. Lekarz ma leczyć, doradzać a nie komentować pacjentów. Zwłaszcza ginekolog. Nigdy więcej już do tej kobiety nie idź i nie polecaj jej nikomu. Szczerze polecam Ci mężczyznę. Są o wiele bardziej delikatni, spokojni, wyrozumiali. Popytaj o takiego który ma dobrą reputacje. Wg mnie to męski zawód
A ja byłam u trzech różnych kobiet - ginekologów i byłam zadowolona Nie ma reguły
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 20:46   #17
Angel_00
Zakorzenienie

dlatego ja chodzę do lekarzy - facetów... co prawda mój ostatni też mi coś powiedział co nie do końca mnie zadowoliło ale m.m mi wytłumaczył że on odebrał by te słowa inaczej więc facetów też czasami ciężko zrozumieć

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 09:45   #18
syla929
Rozeznanie

Nie chodzi sie do babek ))!! Zawsze wybieraj lekarza, najlepiej z polecenia

1,02 - 56cm
12.03 - 58,5cm
12.04 - 60cm
12.06 - 62cm
Cel: hmmm, 65 a może 70cm?
syla929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 12:34   #19
miss_salt
Raczkowanie

Do lekarza kobiety poszłam tylko raz miałam wtedy z 13 lat i byłam z mamą bo wylądowałam w szpitalu z okresem 2 tyg. Nigdy w życiu nie zapomne tego babska. Niemiła, niedelikatna wręcz mnie szarpała. Wypisała leki z wielką łaską. Od tamtej pory nigdy więcej. Faceci raz, że delikatniejsi , dwa łatwiej jakoś mi się rozebrać przed facetem niż kobietą, a trzy- jeszcze nigdy nie spotkałam nie miłego lekarza-faceta- ginekologa. Wiem co mówie- w życiu nie pójdę do kobiety.

Koleżanka miała podobną sytuację z głupkowatymi komentarzami na temat współżycia w wieku 20 lat.
miss_salt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-21, 13:41   #20
gwiazdka93
Zakorzenienie

Takie zachowanie lekarzy jest bardzo nie na miejscu. Trafiłaś na wyjątkowo złośliwe i aroganckie lekarki. Nie należy natomiast od razu uogólniać, że ginekolog to męski zawód. Ja byłam u kilku ginekologów. Od paru lat jestem wierna jednej lekarce, którą wyszukała mi... mama. Bardzo sympatyczna, żartuje, żebym się nie denerwowała itp., nigdy nie usłyszałam od niej czegoś przykrego Inna lekarka, u której byłam też strasznie fajna, bardzo kompetentna. Natomiast miałam okazję trafić do dwóch ginekologów- mężczyzn i bardzo się rozczarowałam. Jeden potraktował mnie jak wyolbrzymiającą problemy panienkę, drugi mnie totalnie olał.
Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się tylko, dlaczego nic nie powiedziałaś na takie odzywki? Ja bym od razu odpowiedziała, że absolutnie nie zyczę sobie takich komentarzy, mam prawo robić co chcę i nic jej do tego.
Dokładnie

Cytat:
Napisane przez lulu1122 Pokaż wiadomość
KOBIETA ginekolog to najgorsza rzecz pod słońcem. Nigdy nie słyszałam o żadnej dobrej (choć pewnie zdarzają się wyjątki ,ja takich nie spotkałam)...są albo stare i zazdrosne albo muszą się wyżyć na młodych dziewczętach.
Zdecydowanie się nie zgadzam. Moja ginekolog jest panią koło 50-tki, nie jest zazdrosna, nie wyżywa się na młodych dziewczynach Wręcz przeciwnie- można z nią o wszystkim porozmawiać, kobieta- anioł.

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2012-06-21 o 13:43
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 09:19   #21
Paula_95
Wtajemniczenie

Oliwia, zatkało mnie to, co napisałaś no to jest chamstwo po prostu...domyślam się, że na Twoim miejscu bym jej przywaliła (nie jestem stabilna emocjonalnie ). Dziewczyny dobrze piszą-poszukaj lepszego ginekologa i lepiej faceta. Nie mówię, że kobiety są złe, ale sama mam takie doświadczenia...tzn nie ja, moja mama i siostra. One chodzą do faceta i jest OK, ja też się do niego zapiszę, bo mam 17 lat i przydałoby się iść. Co nie zmienia faktu, że i tak się wstydzę

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości