krem z pro-retinolem w ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-05-21, 07:39   #1
Anoushka
Przyczajenie

krem z pro-retinolem w ciąży

Czytałam, że w ciąży nie powinno się (nie wolno?)stosowac kosmetyków z retinolem, bo mogą powodować wady wrodzone. A jak to jest z pro-retinolem, w dodatku roślinnym? Czy również jest zakazany? Chodzi mi konkretnie o krem Yves Rocher Pro-retinol 100%-vegetal. Bedę bardzo wdzięczna jeśli któras z Was mi poradzi.
Anoushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-21, 07:39   #2
Anoushka
Przyczajenie

krem z pro-retinolem w ciąży

Czytałam, że w ciąży nie powinno się (nie wolno?)stosowac kosmetyków z retinolem, bo mogą powodować wady wrodzone. A jak to jest z pro-retinolem, w dodatku roślinnym? Czy również jest zakazany? Chodzi mi konkretnie o krem Yves Rocher Pro-retinol 100%-vegetal. Bedę bardzo wdzięczna jeśli któras z Was mi poradzi.
Stary 2004-05-21, 09:25   #3
mary_lou
Raczkowanie

Re: krem z pro-retinolem w ciąży

Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie ze pro-retinol moze byc betakarotenem bo czymze innym moglby byc :P.W kazdym razie nalezy bardzo uwazac na wit A i jej POCHODNYMI w ciazy.O wiele bardziej niebezpieczne byloby branie suplementow z wit A, ale do konca nie wiadomo czy przez skore nie wniknie ten proretinol z kremu do krwioobiegu.Nikt na ten temat nie prowadzil wiarygodnych badan, wiec zgodnie z zasada"strzezonego..." zrezygnuj!W koncu dziecko najwazniejsze!Po za tym kremik ma pomaranczowawa barwe ( na skorze) wiec to moze jednak byc ten betakaroten!
Trzymajcie sie cieplutko oboje!
mary_lou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-21, 09:25   #4
mary_lou
Raczkowanie

Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie ze pro-retinol moze byc betakarotenem bo czymze innym moglby byc :P.W kazdym razie nalezy bardzo uwazac na wit A i jej POCHODNYMI w ciazy.O wiele bardziej niebezpieczne byloby branie suplementow z wit A, ale do konca nie wiadomo czy przez skore nie wniknie ten proretinol z kremu do krwioobiegu.Nikt na ten temat nie prowadzil wiarygodnych badan, wiec zgodnie z zasada"strzezonego..." zrezygnuj!W koncu dziecko najwazniejsze!Po za tym kremik ma pomaranczowawa barwe ( na skorze) wiec to moze jednak byc ten betakaroten!
Trzymajcie sie cieplutko oboje!
Stary 2004-05-21, 10:30   #5
vincencik
Raczkowanie

Teraz sie wystraszylam...Jestem w zupelnych poczatkach ciazy ale przez 4 pierwsze tygodnie stosowalam Differin czyli adapalen, ktory jest jakas pochodna wit A. Teraz juz nie uzywam ale zastanawiam sie czy moglam maluszkowi jakos zaszkodzic? Bo podejrzewam ze ten srodek jest o wiele bardziej inwazyjny niz zwylky krem z retinolem a skoro tych nie mozna stosowac to co dopiero Differin...Jesli ktoras z Was sie orientuje to prosze o odpowiedz...I mam jeszcze pytanie czy w ciazy mozna stosowac brevoxyl?
Pozdawiam
Stary 2004-05-21, 10:30   #6
vincencik
Raczkowanie

Teraz sie wystraszylam...Jestem w zupelnych poczatkach ciazy ale przez 4 pierwsze tygodnie stosowalam Differin czyli adapalen, ktory jest jakas pochodna wit A. Teraz juz nie uzywam ale zastanawiam sie czy moglam maluszkowi jakos zaszkodzic? Bo podejrzewam ze ten srodek jest o wiele bardziej inwazyjny niz zwylky krem z retinolem a skoro tych nie mozna stosowac to co dopiero Differin...Jesli ktoras z Was sie orientuje to prosze o odpowiedz...I mam jeszcze pytanie czy w ciazy mozna stosowac brevoxyl?
Pozdawiam
Stary 2004-05-21, 11:23   #7
Anoushka
Przyczajenie

Dzieki wielkie Mary lou za odpowiedź !!! Ja tez trochę się wystraszyłam, chociaz nie wiem jeszcze, czy jestem w ciąży - a bardzo bym chciała. Nie mam żadnych objawów (oprócz powiększonych piersi, ale to mam prawie zawsze przed okresem), a jutro będzie dopiero ostatni dzień najdłuzszego z moich cykli. No i sobie uswiadomiłam, że przecież używam tego kremu... wiec na wszelki wypadek odstawię go od razu.
Testu ciążowego jeszcze nie robiłam.Tez mam nadzieję, że jesli nie dostanę okresu i test wyjdzie pozytywny, to nie okaże się, że zaszkodziłam dziecku...
A jeśli chodzi o brevoxyl, to przykro mi ale nie mam pojęcia, czy wolno, czy nie...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-05-21, 11:23   #8
Anoushka
Przyczajenie

Dzieki wielkie Mary lou za odpowiedź !!! Ja tez trochę się wystraszyłam, chociaz nie wiem jeszcze, czy jestem w ciąży - a bardzo bym chciała. Nie mam żadnych objawów (oprócz powiększonych piersi, ale to mam prawie zawsze przed okresem), a jutro będzie dopiero ostatni dzień najdłuzszego z moich cykli. No i sobie uswiadomiłam, że przecież używam tego kremu... wiec na wszelki wypadek odstawię go od razu.
Testu ciążowego jeszcze nie robiłam.Tez mam nadzieję, że jesli nie dostanę okresu i test wyjdzie pozytywny, to nie okaże się, że zaszkodziłam dziecku...
A jeśli chodzi o brevoxyl, to przykro mi ale nie mam pojęcia, czy wolno, czy nie...
Stary 2004-05-21, 11:45   #9
mary_lou
Raczkowanie

w sprawie uzywania tych srodkow dobrze zasiegnac rady gina, bo oprocz wit A moga zawierac cos innego co moze potencjalnie szkodzic.Warto tez przeczytac ulotki bo na 100% bedzie tam ostrzezenie.
Ja osobiscie odstwilalbym wszystko co choc troche jest podejrzane do czasu wizyty, a to w razie czego nie jest zbyt dlugim okresem czasu.
A propos wit A wiem ze jej nadmiar wplywa ujemnie na tworzenie sie chyba ukladow nerwowego i krwionosnego no i bardzo zle dziala na oczka malenstwa.Wiec naprawde trzeba byc czujna!
pozdrawiam
mary_lou
Stary 2004-05-21, 11:45   #10
mary_lou
Raczkowanie

w sprawie uzywania tych srodkow dobrze zasiegnac rady gina, bo oprocz wit A moga zawierac cos innego co moze potencjalnie szkodzic.Warto tez przeczytac ulotki bo na 100% bedzie tam ostrzezenie.
Ja osobiscie odstwilalbym wszystko co choc troche jest podejrzane do czasu wizyty, a to w razie czego nie jest zbyt dlugim okresem czasu.
A propos wit A wiem ze jej nadmiar wplywa ujemnie na tworzenie sie chyba ukladow nerwowego i krwionosnego no i bardzo zle dziala na oczka malenstwa.Wiec naprawde trzeba byc czujna!
pozdrawiam
mary_lou
Stary 2004-05-21, 13:42   #11
vincencik
Raczkowanie

Ja jednak dzisiaj lece do gina wiec sie zapytam i o te kremy z retinolem i o ten nieszczesny brevoxyl. Dam znac wieczorkiem...pa pa
Stary 2004-05-21, 13:42   #12
vincencik
Raczkowanie

Ja jednak dzisiaj lece do gina wiec sie zapytam i o te kremy z retinolem i o ten nieszczesny brevoxyl. Dam znac wieczorkiem...pa pa
Stary 2012-06-27, 14:34   #13
Sovilo
Zakorzenienie

Dot.: Re: krem z pro-retinolem w ciąży

Odświeżam wątek. Jestem w 6 tygodniu ciązy. Czy mogę nadal stosować ''Dax Cosmetics, Perfecta Cera Mieszana, Krem dotleniający na dzień i noc matujący i zwężający pory z energią Q10''? Krem baaardzo mi służy, nie wiem czy zawartość fitoretinolu jest na tyle duża, że może przeniknąć do płodu? To krem za 16 zł, żaden czysty retinol za 100 zł... Na razie odstawiłam, bo się jednak boję. Dodam od razu, że wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie.

Opis zaczęrpnięty z KWC:
Dotleniający krem przeznaczony dla osób w każdym wieku, do specjalnej pielęgnacji cery mieszanej, czyli tłustej w strefie T i suchej na policzkach. Zawiera wyselekcjonowany z wiązówki błotnej kompleks o nazwie Sebocontrol, który w znaczący sposób ogranicza wydzielanie łoju, zwęża średnicę porów oraz działa antybakteryjnie. Mikroperły matujące chłoną z powierzchni skóry nadmiar sebum i likwidują nadmiar połysku nadając cerze długotrwały matowy wygląd. Dzięki aktywnie dotleniającej formule z Energią Q10, krem pobudza funkcje oddechowe komórek oraz międzykomórkowy przepływ energii. Poprawia koloryt, nawilża, a także odświeża i ożywia zmęczoną, szarą cerę. Zawiera mineralne filtry UVA/UVB.
Przebadany dermatologicznie. Zarejestrowany w KSIoK. Nie testowano na zwierzętach. Nie zawiera tkanek zwierzęcych

[I]Skład: Aqua, Paraffin Oil, Butylene Glycol, Spirea Ulmaria, Cross-linked Methyl Methacrylate, Glycerin, C14-22 Alkohol, C12-20 Alkyl Glucoside, Isopropyl Myristate, Dimethicone, Sodium Polyacrylate, C.I.77891, Propylene Glycol, Lecithin, Carnitine, Ubiquinone, Disodium EDTA, Ethylparaben, Methylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Parfum.[/I]
Stary 2012-06-27, 17:51   #14
Ray
Zakorzenienie

mozesz

w skladzie jest znikoma ilosc ze ja nawet nie wiem czy ten krem spelnia swoje funkcje a co dopiero szkodzic

smialo uzywaj nie martw sie

pisze to jako osoba po studiach kosmetycznych

generalnie nie obawiajacie sie komsetykow drogeryjnych pod katem ciazy i ich szkodliwosci...

wierzcie mi te kosmetyki ustawowo maja okreslina dopuszczalna ilosc... a poniewaz sa one ogolnodostepne maja jej tak znikoma ilosc by nie wyrzadzily szkody na zdrowiu nikomu

dopiero dermokosmetyki maja ciut wiecej ale tez w granicach nieszkodliwosci

dopiero leki na recepte moga juz szkodzic a to juz decyzje podejmuje lekarz je wypisujacy

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2012-06-27 o 17:55
Ray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 11:44   #15
Sovilo
Zakorzenienie

Dziękuję kochana Własnie o coś takiego mi chodziło. Też mi się wydawało, że krem drogeryjny nie może mieć w składzie super aktywnego składnika, ale nie znam się, więc wolę zapytać kompetentne osoby

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości