Szampon bez silikonu sprawia, że włosy są szorstkie - co polecacie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-14, 13:09   #1
MegiLena
Rozeznanie

Szampon bez silikonu sprawia, że włosy są szorstkie - co polecacie ?

Witajcie ,
chciałabym używać szamponu bez silikonu oraz soli i zbędnych detergentów, także zaczęłam używać szamponu dziecięcego Johnson's Baby do włosów długich i kręconych...ale po nim nie dość, że mam splątane włosy, to jeszcze szorstkie , co mnie dziwi, ponieważ z natury mam miękkie włosy . Nie chcę jednak używać żadnej odżywki, dlatego mam pytanie, czy znacie jakiś 'zdrowy' szampon ez powyżej wymienionych detergentów, po którym jednak włosy są mięciutkie i się nie plączą ?
pozdrawiam serdecznie
MegiLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 13:47   #2
ania smerfetka
Raczkowanie

Dot.: Szampon bez silikonu sprawia, że włosy są szorstkie - co polecacie ?

Cytat:
Napisane przez MegiLena Pokaż wiadomość
Witajcie ,
chciałabym używać szamponu bez silikonu oraz soli i zbędnych detergentów, także zaczęłam używać szamponu dziecięcego Johnson's Baby do włosów długich i kręconych...ale po nim nie dość, że mam splątane włosy, to jeszcze szorstkie , co mnie dziwi, ponieważ z natury mam miękkie włosy . Nie chcę jednak używać żadnej odżywki, dlatego mam pytanie, czy znacie jakiś 'zdrowy' szampon ez powyżej wymienionych detergentów, po którym jednak włosy są mięciutkie i się nie plączą ?
pozdrawiam serdecznie
A może płukanka z octu na koniec mycia? Zamyka łuski włosa.
Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011
Od zawsze się ODCHUDZAM
ania smerfetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 14:46   #3
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie ,
pozdrawiam serdecznie
szampon myje
odzywka odzywia
dziwne ze nie chcesz jej uzywac
Stary 2011-11-14, 16:05   #4
hellokitty233
Raczkowanie

olejowanie+płukanka np.octowa-powinno być lepiej
Stary 2011-11-14, 16:39   #5
mmarcepan
Rozeznanie

a ja jednak polecam odzywke (oczywiscie bez silikonow i o w miare prostym skladzie) i plukanke z octu jablkowego

Edytowane przez mmarcepan
Czas edycji: 2011-11-15 o 09:23
mmarcepan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 17:33   #6
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
szampon myje
odzywka odzywia
dziwne ze nie chcesz jej uzywac
Popieram
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 17:39   #7
201605020943
Konto usunięte

Dlaczego nie chcesz używać odżywki?

Ja bez odżywki nie wyobrażam sobie mycia włosów. Myję włosy szamponem Babydream albo zwykłym ziołowym i tak naprawdę szampon nie ma znaczenia, ważna jest odżywka. Polecam te z Alterry, Ziaji, Joanny
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-14, 19:01   #8
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Popieram
i ja - dodam jednak że technika mycia też jest ważna, ja doszłam już chyba do perfekcji w delikatnym myciu - ale bez odżywki i tak bym nie dała rady-polecam szampon nawilżający organic purepact.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 19:30   #9
izus_86
Zakorzenienie

Do pielęgnacji bez silikonów włosy muszą się przyzwyczaić. Ja nigdy nie miałam problemów z plątaniem, jednak po odstawieniu silikonów się zaczęły, po każdym myciu miałam jeden wielki kołtun z tyłu głowy. Teraz moja pielęgnacja bezsilikonowa trwa 2 miesiące i plątanie zaczyna się zmniejszać.
Może spróbuj myć szamponem z Alterry, nie zawiera silikonów, a mi np. nie plątał tak bardzo włosów jak Babydream, Barwa itp.
Ogólnie osobiście wolę Babydream, ale plącze trochę włosy, tylko, że ja używam odżywek, więc mi to tak nie przeszkadza
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 21:36   #10
Krasko1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Do pielęgnacji bez silikonów włosy muszą się przyzwyczaić. Ja nigdy nie miałam problemów z plątaniem, jednak po odstawieniu silikonów się zaczęły, po każdym myciu miałam jeden wielki kołtun z tyłu głowy. Teraz moja pielęgnacja bezsilikonowa trwa 2 miesiące i plątanie zaczyna się zmniejszać.
Może spróbuj myć szamponem z Alterry, nie zawiera silikonów, a mi np. nie plątał tak bardzo włosów jak Babydream, Barwa itp.
Ogólnie osobiście wolę Babydream, ale plącze trochę włosy, tylko, że ja używam odżywek, więc mi to tak nie przeszkadza
Trochę mnie pocieszyłaś. Od miesiąca używam bez silikonowych szamponów i też mam jeden wielki kołtun Pomimo tego, że mam odżywkę i maskę od czau do czasu. Nawet zaczęłam używać nafty kosmetycznej i olejku rycynowego. I jest tylko gorzej Suche, matowe, poplątane. Ale mam nadzieję, że z czasem włosy się przyzwyczają...

A mycia bez odżywek sobie nie wyobrażam, dlaczego nie chcesz ich używać? Są bezpieczne dla włosów a poza tym ułatwiają czesanie więc ich tak nie wyrywasz
Krasko1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 21:52   #11
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krasko1 Pokaż wiadomość
Trochę mnie pocieszyłaś. Od miesiąca używam bez silikonowych szamponów i też mam jeden wielki kołtun Pomimo tego, że mam odżywkę i maskę od czau do czasu. Nawet zaczęłam używać nafty kosmetycznej i olejku rycynowego. I jest tylko gorzej Suche, matowe, poplątane. Ale mam nadzieję, że z czasem włosy się przyzwyczają...

A mycia bez odżywek sobie nie wyobrażam, dlaczego nie chcesz ich używać? Są bezpieczne dla włosów a poza tym ułatwiają czesanie więc ich tak nie wyrywasz
Nie mówię, że w ogóle się nie plątają, ale na pewno mniej. Ważna też jest technika mycia, ja myję samą skórę głowy, wkładam palce między włosy i delikatnie masuję głowę, resztę włosów ugniatam tylko lekko, razem ze spływającą pianą.
Ja dopiero poprawę włosów zauważyłam trochę ponad miesiąc od rozpoczęcia pielęgnacji bez silikonów. Teraz włoski są bardziej miękkie, puszyste i przede wszystkim dłużej świeże i bez okropnych strączków zaraz po umyciu

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
Nie chcę jednak używać żadnej odżywki, dlatego mam pytanie, czy znacie jakiś 'zdrowy' szampon ez powyżej wymienionych detergentów, po którym jednak włosy są mięciutkie i się nie plączą ?
pozdrawiam serdecznie
Nie rozumiem tego, tak jak reszta dziewczyn, dlaczego nie chcesz używać odżywek?
Sam szampon niczego nie zdziała, nie wpłynie "zdrowotnie" na Twoje włosy, od tego są odżywki, maski, oleje, wcierki itp.
Szampon przebywa na włosach zbyt krótko, żeby mieć jakikolwiek wpływ na włosy, jego zadaniem jest dobrze oczyścić włosy, z brudu kurzu itp., a od odżywania jest cała reszta, którą wymieniłam wyżej.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-11-14, 21:55   #12
Krasko1
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mówię, że w ogóle się nie plątają, ale na pewno mniej. Ważna też jest technika mycia, ja myję samą skórę głowy, wkładam palce między włosy i delikatnie masuję głowę, resztę włosów ugniatam tylko lekko, razem ze spływającą pianą.
Ja dopiero poprawę włosów zauważyłam trochę ponad miesiąc od rozpoczęcia pielęgnacji bez silikonów. Teraz włoski są bardziej miękkie, puszyste i przede wszystkim dłużej świeże i bez okropnych strączków zaraz po umyciu
O to prawda! To już teraz zauważyłam! Wcześniej myłam codziennie włosy a teraz bez problemu mogę wyjść z domu po 2 dniach bez mycia
A co do mycia to też ostatnio zaczęłam tak robić Czekam na efekty ale powiem szczerze, że zaczynam się niecierpliwić i poddawać... Zamiast lepiej jest gorzej
Stary 2011-11-14, 22:01   #13
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
O to prawda! To już teraz zauważyłam! Wcześniej myłam codziennie włosy a teraz bez problemu mogę wyjść z domu po 2 dniach bez mycia
A co do mycia to też ostatnio zaczęłam tak robić Czekam na efekty ale powiem szczerze, że zaczynam się niecierpliwić i poddawać... Zamiast lepiej jest gorzej
Ja robię tak, że przy nakładaniu odżywki d/s skupiam się trochę bardziej na tym kołtunie, wcieram lekko odżywkę i przeczesuję palcami, następnie spłukuję. I powiem Ci, że myje włosy wieczorem, po umyciu czekam, aż wyschną i wtedy się kładę spać , dopiero rano rozczesuję włosy pierwszy raz od mycia i nie mam z tym najmniejszego problemu.
Jeżeli moje sp[osoby Ci nie pomogą, to może spróbuj używać odżywki b/s, jakiejś lekkiej, bez silikonów np. z Joanny Naturii
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-11-14, 22:04   #14
Krasko1
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robię tak, że przy nakładaniu odżywki d/s skupiam się trochę bardziej na tym kołtunie, wcieram lekko odżywkę i przeczesuję palcami, następnie spłukuję. I powiem Ci, że myje włosy wieczorem, po umyciu czekam, aż wyschną i wtedy się kładę spać , dopiero rano rozczesuję włosy pierwszy raz od mycia i nie mam z tym najmniejszego problemu.
Jeżeli moje sp[osoby Ci nie pomogą, to może spróbuj używać odżywki b/s, jakiejś lekkiej, bez silikonów np. z Joanny Naturii
?? Serio? Jakoś mnie to przeraża żeby iść w splątanych włosach spać.. Ja zazwyczaj czekam aż przeschną i splatam w luźny warkocz
Resztę robię tak jak ty Póki co mam odżywkę z Alterry
Stary 2011-11-14, 22:13   #15
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
?? Serio? Jakoś mnie to przeraża żeby iść w splątanych włosach spać.. Ja zazwyczaj czekam aż przeschną i splatam w luźny warkocz
Resztę robię tak jak ty Póki co mam odżywkę z Alterry
Nie no z tym czesaniem, to nie była moja rada tylko opis jak ja robię, nie u każdego się tak da, a kręconowłose np. czeszą tylko mokre włosy
Bardziej chodziło mi o to, żebyś sobie palcami przeczesała ten kołtun w momencie kiedy masz na włosach odżywkę d/s, bo ja po takim przeczesaniu nie mam nic a nic splątanych włosków.
Ja też mam jedną z Alterry i bardzo dobrze pomaga mi rozplątać włosy
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-14, 22:30   #16
Krasko1
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no z tym czesaniem, to nie była moja rada tylko opis jak ja robię, nie u każdego się tak da, a kręconowłose np. czeszą tylko mokre włosy
Bardziej chodziło mi o to, żebyś sobie palcami przeczesała ten kołtun w momencie kiedy masz na włosach odżywkę d/s, bo ja po takim przeczesaniu nie mam nic a nic splątanych włosków.
Ja też mam jedną z Alterry i bardzo dobrze pomaga mi rozplątać włosy
No to zawsze jest jakaś metoda. Przy następnym myciu tak zrobię
Stary 2011-11-15, 09:21   #17
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
No to zawsze jest jakaś metoda. Przy następnym myciu tak zrobię
Spróbuj, spróbuj i daj znać czy chociaż troszkę lepiej jest
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-11-15, 10:25   #18
karolowanka
Rozeznanie

dlaczego nie chesz używać odżywek?
Szampon jest po to, żeby włosy oczyścić, a nie pielęgnować. To odżywka działa kondycjonująco (jest takie słowo?) - sprawia, że włosy stają się gładsze, bardziej miękkie i oczywiście je odżywia.

Możesz spróbowac mycia odżywką. Spróbuj też po myciu zrobic sobie płukankę - polecam cytrynową. Sprawia, że włosy się błyszczą i są miękkie.
I przemyśl kwestię odżywki - jest niezbędna przy pielęgnacji włosów
karolowanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 13:13   #19
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie ,
pozdrawiam serdecznie
Wcale się nie dziwię, że Ci nie pasuje, akurat to jeden z najgorszych składowo szamponów dziecięcych, jakie widziałam
To nie jest tak, że szampon musi zostawiać włosy w jednym wielkim szorstkim kołtunie.
Musisz zdecydować przede wszystkim, czy chcesz używać prostego szamponu z SLS czy z łagodnym detergentem?
Chcesz minimalizmu, więc w pierwszym przypadku najczęściej poleca się szampony Barwy. W drugim - dziecięce, ale one nie są sobie równe. Większość popularnych ma silne detergenty, oblepiacze i inne niefajne dzieci. Samo nazwanie szamponu 'dziecięcym' nie czyni go dobrym. Chyba najlepsze składowo są np. Babydream (ale mnie robi totalnie watowate, zdredowane, suche włosy - chociaż mam bardzo zdrowe i na diecie bezsilikonowej od lat), ale dla mnie najlepsze są Hipp, szampony dziecięce z Rossa dla księżniczek, piratów, smoków itd, Sanosany, jest zwykły ale też obłędnie pachnące malinami lub bananami i te szampony bardzo ładnie mi myją i nie robią dreda na głowie. Też dobry jest szamponożel z Alterry, bardzo przyjemny skład i działanie, chociaż akurat mnie uczula (niech żyje lauryl glucoside ).
Jeżeli Ci się będzie nudzić to poszukaj na dozie wśród najtańszych szamponów jest też dużo takich z łagodnymi detergentami, krótkimi składami, kojarzę jakieś propolisowe ale teraz nie pamiętam.

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

A, i przede wszystkim, szampon jest do mycia. Ma oczyścić. Jest za krótko na włosach, żeby cokolwiek dobrego dla nich zrobić. Od karmienia jest odżywka. Jeśli włosy będą głodować, to znaczy będziesz tylko je oczyszczać, zdzierać z nich wszystko detergentami, choćby najłagodniejszymi, i potem nie zabezpieczać ich, to nie będziesz się mogła cieszyć pięknymi włosami.
Jak by wyglądała Twoja skóra, gdybyś codziennie myła się najprostszym mydłem bez dodatków, olejków pielęgnujących itd. i nie smarowała się kremem, nie odżywiała i nie zabezpieczała skóry? Prędzej czy później pojawi się susza i zniszczenie. Nie ma rady, to nie czyste i zdrowe czasy naszych prababek, teraz czynniki środowiskowe na nas mocno działają i trzeba się bronić.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-15, 13:43   #20
rapunzel8
Zadomowienie

Ja też nie używam odżywki(no dobra zdarza się raz na 2 tygodnie), bo moje włosy jej po prostu nie potrzebują, ale nie jestem entuzjastką "naturalnej" pielęgnacji i nie jestem przeciwniczką silikonów. Silikony są różne i nie wszystkie, to zło wcielone i nie każdy wygląda super jak przerzuci się na tani szampon z rzepą. (A żeby nie dopuścić do oblepienia włosów silikonem wystarczy raz na jakiś czas stosować mocno oczyszczający szampon)
rapunzel8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 15:37   #21
letito
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie ,
pozdrawiam serdecznie

szampon, o którym piszesz ma SLS, przez to może wysuszać włosy. Użyłam go kilka razy i poszedł w odstawkę. Pomimo że ma SLS kiepsko się pieni i myje.
Włosy ogólnie miałam po nim takie sobie.

Może spróbuj BabyDream? On nie ma ani silikonów ani SLS.
Korzystam z BD. Muszę powiedzieć, że początki nie należały do przyjemnych. Włosy były splątane. Ale z czasem można powiedzieć, że przyzwyczaiły się

Wydaje mi się, że ważna jest też technika mycia. Ja nauczyłam się myć delikatnie, po prostu nie plątać ich w trakcie mycia. Lekko masuję przy skalpie, a dalej staram się przeciągać szampon wzdłuż długości włosa, lekko ugniatając. Po takim myciu widać różnicę

Dodatkowo jeśli na koniec użyjesz zimnej wody, to łuski włosa zamkną się, a włosy będą bardziej wygładzone.

Przy "wycieraniu" włosów ręcznikiem, nie należy ich trzeć. Warto delikatnie nałożyć ręcznik, aby wchłonął wilgoć.

Jeśli suszysz włosy suszarką, to używaj takiej z jonizacją/turmaliną i delikatnie z odpowiedniej odległości susz chłodnym powietrzem.

Włosy wygładzisz też używając szczotki z naturalnego włosia.

Musisz tez mieć na uwadze, że używanie szamponów bez żadnych dodatków odżywczych i zrezygnowanie z odżywek nie będzie zbyt dobre dla Twoich włosów. Pozostanie im tylko "pokarm" z suplementów, jeśli wzbogacasz o nie swoją dietę.

Stąd warto odżywić, przynajmniej co jakiś czas włoski Nawet, jeśli Twoja rezygnacja z odżywek ma zaoszczędzić Twój czas poświęcany pielęgnacji włosów.

Przed myciem, możesz na kilka godzin nałożyć oleje. One świetnie działają na włosy.

Jeśli chodzi o odżywki, to można znaleźć na rynku odżywki i maski bez silikonów. One odżywią i wygładzą włosy.

pozdrawiam
letito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 13:12   #22
_Blacky_
Raczkowanie

Również zgadzam się z dziewczynami w kwestii odżywki i tego, że dziecięce szampony często tak naprawdę nie są delikatne. Wypróbuj może Hipp, Babydream albo Alterrę. I polecam używać odżywek albo olejować włosy np. olejem kokosowym. Kilka przykładowych odżywek i maseczek bez silikonów:

Kallos Crema al latte
Scandic Coco mask
Rossmann, Isana odżywki te "z panią w blond włosach" np. ta https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,33909,hair-glattungs-spulung.html&next=1 pozostałe mają Quaternium-87 działający trochę jak silikon - nie wiem czy tych składników też unikasz
Maseczki Biovax (mleczna i do farbowanych maja silikon).

Podobno dobre są jeszcze: Gloria, Bingo i Alterra
_Blacky_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 13:21   #23
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Blacky_ Pokaż wiadomość
Również zgadzam się z dziewczynami w kwestii odżywki i tego, że dziecięce szampony często tak naprawdę nie są delikatne. Wypróbuj może Hipp, Babydream albo Alterrę. I polecam używać odżywek albo olejować włosy np. olejem kokosowym. Kilka przykładowych odżywek i maseczek bez silikonów:

Kallos Crema al latte
Scandic Coco mask
Rossmann, Isana odżywki te "z panią w blond włosach" np. ta https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,33909,hair-glattungs-spulung.html&next=1 pozostałe mają Quaternium-87 działający trochę jak silikon - nie wiem czy tych składników też unikasz
Maseczki Biovax (mleczna i do farbowanych maja silikon).

Podobno dobre są jeszcze: Gloria, Bingo i Alterra
Nie chcę mieszać trochę, ale ostatnio pytałam się dziewczyn o maski Kallos m.in. tą Latte i podobno zmienili skład i obecnie wszystkie mają silikony, a przymierzałam się do zakupu

A co do odżywek bez silikonów, to od siebie mogę jeszcze polecić Garniera z avocado i masłem karite i odżywki z Joanny Naturii
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2011-11-16 o 13:23
Stary 2011-11-16, 15:38   #24
_Blacky_
Raczkowanie

Cytat:
Nie chcę mieszać trochę, ale ostatnio pytałam się dziewczyn o maski Kallos m.in. tą Latte i podobno zmienili skład i obecnie wszystkie mają silikony, a przymierzałam się do zakupu
Oj to szkoda. Ja ją miałam ostatnio rok temu albo dawniej, już z tym dłuższym składem, nie tym z KWC. W sumie zużyłam jej 3 litry no i fajna była. Nie wystrzegam się silikonów, ale lubię też kosmetyki bez nich w składzie.
_Blacky_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 17:17   #25
chicbebe
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie ,
pozdrawiam serdecznie
ja używam od roku szamponów z lush.co.uk - naturalne, ręcznie robione, wygodne w użyciu i naprawdę poprawiają znacznie wygląd włosów. jest wątek na wizażu dotyczący wspólnych zamówień z lusha
Stary 2011-11-21, 17:32   #26
WarOfWorlds
Zadomowienie

Ja używam szamponu Yves rocher I love my planet. Jest bez silikonów i włosy po nim są łatwe do rozczesania, miekkie i błyszczące Polecam
WarOfWorlds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 17:46   #27
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chicbebe Pokaż wiadomość
ja używam od roku szamponów z lush.co.uk - naturalne, ręcznie robione, wygodne w użyciu i naprawdę poprawiają znacznie wygląd włosów. jest wątek na wizażu dotyczący wspólnych zamówień z lusha
Ja bym, mimo wszystko, produktu, który na pierwszy miejscu w składzie zawiera Sodium Lauryl Sulfate, nie nazwała naturalnym... Co do reszty, nie zamierzam polemizować, bo nie stosowałam, ale składy to mają takie sobie.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 08:13   #28
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem tego, tak jak reszta dziewczyn, dlaczego nie chcesz używać odżywek?
Sam szampon niczego nie zdziała, nie wpłynie "zdrowotnie" na Twoje włosy, od tego są odżywki, maski, oleje, wcierki itp.
Szampon przebywa na włosach zbyt krótko, żeby mieć jakikolwiek wpływ na włosy, jego zadaniem jest dobrze oczyścić włosy, z brudu kurzu itp., a od odżywania jest cała reszta, którą wymieniłam wyżej.
no właśnie, dołączam się do pytania, czemu nie chcesz używać odżywki?
ja sobie nie wyobrażam pielęgnacji włosów bez masek i odżywek ... generalnie uważam tak jak dziewczyny, zmiana szamponu (J&J to beznadzieja) + jakaś fajna odżywka i będzie po problemie

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 14:01   #29
sylwiaa18
Rozeznanie

Dziewczyny, jestem dopiero początkująca włosmomaniaczka i tak czytam co piszecie i nasuneło mi sie na mysl jedno pytanie. Czy taka calkowicie bezsilikonowa pielegnacja wlosow jest dla nich zdrowa? bo przeciez silikony maja za zadanie oblepic wlos i ochronic go przed uszkodzeniami mechanicznymi, wiec takiego prostego silikonu typu dimeticone chyba nie powinno sie bac, a wrecz przeciwnie?... Dobrze ja to rozumuje?

Przepraszam autorke ze sie wcinam na jej wątek ze swoim pytaniem A co do Twojego pytania, to Fitomed do suchych i normalnychh nei ma silikonu ani soli, ma sles ale w polowie skladu
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 14:16   #30
Ainnel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwiaa18 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jestem dopiero początkująca włosmomaniaczka i tak czytam co piszecie i nasuneło mi sie na mysl jedno pytanie. Czy taka calkowicie bezsilikonowa pielegnacja wlosow jest dla nich zdrowa? bo przeciez silikony maja za zadanie oblepic wlos i ochronic go przed uszkodzeniami mechanicznymi, wiec takiego prostego silikonu typu dimeticone chyba nie powinno sie bac, a wrecz przeciwnie?... Dobrze ja to rozumuje?

Przepraszam autorke ze sie wcinam na jej wątek ze swoim pytaniem A co do Twojego pytania, to Fitomed do suchych i normalnychh nei ma silikonu ani soli, ma sles ale w polowieskladu
Bo silikony większości osób służą, tylko trzeba wiedzieć jak ich używać, żeby się np nie nadbudowywały na włosie. Jak zaczęłam bezsilikonową pielęgnację moje włosy zaczęły się rozdwajać i okropnie łamać (wcześniej nawet nie wiedziałam jak wygląda łamanie się włosów ), silikony są mi potrzebne.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości