![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie bez ślubu :/
Hej
![]() Ja bardzo chciałabym zamieszkać ze swoim TŻ Tzn on tego chce bardziej ode mnie Ja mam obawy :/ Co prawda wspomina o pierścionku, ślubie, dzieciach - ja tego bardzo chcę No i właśnie... Boję się, że gdy zamieszkamy razem, on już będzie miał mnie na codzień, wszystko jak po ślubie: ciepły obiadek, seks na śniadanie, wyprane skarpety, to wtedy przestanie dążyć do ''zalegalizowania'' naszego związku bo i po co? a ja chciałabym, żeby to było ja należy nie dlatego,że tak wypada tylko dlatego, że chcę się czuć szanowana, kochana, jedyna Powiedzcie czy ja nie przesadzam? Mam mętlik w głowie... Wiem, że obrączka na palcu nie da mi żadnej gwarancji... Ale jakoś nie umiem sobie z tym poradzic :/
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Mieszkanie bez ślubu :/
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
O masakra, po co ty się z nim wiążesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Wspólne mieszkanie to i wspólne obowiązki związane z codziennym życiem.
Ty od razu siebie do roli obsługującej go przygotowujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A mnie to przeraża, dziewczyna nie chce zamieszkać z ukochanym ze strachu że on nie weźmie z nią ślubu i sprowadzi ją do roli sprzątaczki.
Kobieto, z takim podejściem to ze ślubem czy bez on sprowadzi cię do roli sprzątaczki a skoro sam do ślubu się nie garnie, to ty go chcesz wołami zaciągać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Zamieszkaliśmy razem dość szybko, a w przyszłym roku bierzemy ślub, więc jak widać wspólne mieszkanie nie stanowi przeszkody we wzięciu ślubu. A swoją drogą, nie wyobrażam sobie nie zamieszkać razem przed ślubem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak, przesadzasz.
My też zamieszkaliśmy razem i jak już razem mieszkaliśmy, to TŻ się oświadczył. I jakoś nie widzę, żeby wypranie skarpetek sprawiło, że nagle mu się odechciało ślubu. Poza tym, ślub nie sprawia, że pierzesz chłopu skarpetki, gotujesz obiadki i dajesz mu seks na śniadanie, szkoda, że tak myślisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze mówiąc to dziwi mnie Twoje podejście. Chcesz się związać z tym człowiekiem na całe życie, więc moim zdaniem na dobre Wam wyjście wspólne mieszkanie. Dla mnie czymś niewyobrażalnym jest wziąć ślub z człowiekiem, którego nie zna się od tej "domowej" strony. A tak zobaczysz jak podchodzi do obowiązków, jaki jest 24h na dobę, a nie będziesz miała niespodzianki po ślubie, bo nagle okaże się, że face nic nie robi, nie dba o dom i w ogóle wszystko mu jedno.
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To że weźmiecie ślub lub zamieszkacie razem bez ślubu nie oznacza że staniesz sie jego sprzątaczką, kucharką i praczką w jednym. No chyba że oboje w ten sposób postrzegacie wspólne życie (ona w domu przy garach, pralce, ścierce i łóżku ma obowiązek serwować mu pełną obsługę). Jeśli rzeczywiście macie takie poglądy to nie ma znaczenia czy weźmiecie ślub czy nie bo i tak będziesz jego służącą. I nie bardzo rozumiem takiego myślenia "nie zgodzę się na wspólne mieszkanie przed ślubem i w ten sposób zmuszę go do ślubu, bo jeśli teraz z nim zamieszkam to już nigdy się ze mną nie ożeni." Osoby które myślą w ten sposób chyba nie są pewne swojego związku i uczuć swojego partnera. Nie znajduje innej rady jak tylko rozmowa z człowiekiem z którym chcesz spędzić życie. Powiedz mu co czujesz i jakie masz obawy. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-09-26 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też dziwi Twoje podejście, autorko. Może Ty lub wasz związek jeszcze nie dojrzał do tego aby podjąć takie kroki. Zamieszkanie ze sobą to spora zmiana, często niesie za sobą pewne obawy, ale w życiu nie pomyślałabym w tę stronę co Ty. Bardziej bałabym się skurczenia mojej przestrzeni osobistej, a nie rzeczy które wymieniłaś. Ale te obawy skądś się biorą? Dlaczego uważasz, że powinnaś mężczyźnie/mężowi usługiwać??
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Moim zdaniem przesadzasz, poza tym warto dać sobie poznać faceta właśnie też od takiej "domowej" strony.
To nieciekawa sytuacja, jeśli boisz się zamieszkać ze swoim chłopakiem, bo uważasz, że zostaniesz wtedy jego kucharko-sprzątaczką i w związku z tym on nie będzie chciał ślubu. Wychodzi na to, że facet się Twoim zdaniem oświadcza by zyskać kucharko-sprzątaczkę za cenę obrączki? A mieszkając z nim przed ślubem już byś się nie czuła kochana, szanowana i jedyna? Więc jak wtedy miałabyś się czuć? Dla mnie to dziwne podejście, no ale co kto lubi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Strasznie smutne jest, że nadal młode kobiety mają takie myślenie: "po ślubie on będzie mnie miał na codzień bedzie gotwanie i seks kiedy bedzie on chciał" i pewnie przyjemność tez będzie miał tylko on. Smutne i niedojrzałe podejście, myslenie przede wszystkim o sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tez nie rozumiem podejscia, chociaz ja jestem przykladem na to, ze i bez mieszkania razem przed slubem mozna stworzyc udany zwiazek. Na pewno gdybym miala mozliwosc zamieszkac przed to bym z tego skorzystala.
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli w zwiazku do tego potrzebny Ci jest slub i wyrecytowanie oklepanej formulki to ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To, co zrobisz dla niego przed ślubem, gdy zamieszkacie razem, będzie rzutować na to, jak on będzie postrzegał małżeństwo z Tobą w przyszłości. Nie widzę nic nienaturalnego w tym, aby zamieszkac razem przed ślubem, trzeba tylko na początku ustalić pewne obowiązki, jakie będzie miał on, a jakie Ty i wywiązywać się z nich. Naturalne jest to, że gdy to facet zarabia, kobieta ogarnia dom, sprząta, gotuje, robi pranie itd. Ale gdy obydwoje pracują, trzeba ustalić podział obowiązków i decydując się na wspólne zamieszkanie, to powinno być przedyskutowane na początku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Później życie pisze różne scenariusze. Obecnie miałam 3 miechy wakacji, a TŻ pracuje na 2 etaty, więc chcąc nie chcąc więcej wolnego czasu mam ja i to ja przejęłam większość obowiązków. Ale gdy w październiku wracam do pracy, która jest dość wymagająca, to wracają stare zasady. Nigdy nie zauważyłam żeby coś się miedzy nami wypaliło. Jesteśmy teraz nie tylko szczęśliwym, ale nawet przeszczęśliwym małżeństwem, bo spodziewamy się dziecka ![]() A tak w ogóle...to nie możesz pogadać z TŻ o swoich obawach? ![]() Tylko kwestię seksu na śniadanie bym pominęła ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dokładnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy planujesz zostać pełnoetatową gospodynią domową ale w "lepszej " bo zaaobrączkowanej wersji? a własne plany marzenia pasję? BTW jak nie czujesz się szanowana i kochana to warto przemyśleć związek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Według mnie ślub to tylko zalegalizowanie związku. Pierścionki, papiery, nazwisko, zmiana dokumentów i wizja wspólnego życia do końca (wiadomo, że małżeństwa różnie się kończą, albo i nie kończą).
Jeżeli nie zamieszkacie razem przed ślubem, to nie będziesz wiedziała jaki on naprawdę jest. Musicie się dotrzeć i poznać z innej strony; tej "na codzień". A co, chcesz się zdziwić po ślubie, że on jest taki, siaki i owaki? Po jakimś czasie mieszkania razem zobaczysz jak to z Wami jest ![]() Sama mam zamiar zamieszkać z moim przed ślubem, do którego jeszcze daleeeeko, jeśli w ogóle dojdzie ![]()
![]() |
#21 |
Wredny kotecek
|
Ja to rozumiem, że po prostu facet wie że po ślubie nic się nie zmieni. Osiągnęli życie jak małżeństwo już przed ślubem i dlatego wielu facetów zwleka ze slubem bo jeśli nic się nie zmieni to właśnie "po co".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ale po co masz mu prać skarpetki, robić obiadki ? Sama go ubezwłasnowolnisz.
Seks nie sprawia Ci satysfakcji że znalazł się w tej wyliczance? W końcu to obopólna satysfakcja ![]() Chyba bardziej Ci zależy na ślubie, weselu i obrączce niż na udanym związku. A wierz mi że po ślubie jest jeszcze życie, dzieci też dokładają swoje, związek ewouluje i jeśli już na starcie się nie dobierzecie będzie tylko gorzej/ciężej. Lepiej zamieszkać ze sobą i ewentualne zgniłe jajo poznać wcześniej albo dopasować się bardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie powiedziane jest, że on bedzie się migał przed ślubem a równiej i kobiecie może sie zmienić i nie chcieć slubu z tym facetem czy też ogólnie zmienic zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Baaardzo dziwne masz podejście.. Chyba lepiej jest sprawdzić wcześniej z kim ma się doczynienia? Myślisz że tobie będzie wszystko odpowiadało? czy już z góry sobie założyłaś że to ma być ten i żaden inny?? W sumie naprawdę nie rozumiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
lokalna gwiazda
|
Proponuję odmówić seksu i prania skarpet. Reszta do negocjacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() Albo się źle wyraziłam, raczej tak bo większość z Was pisze to samo... Więc.. Nie miałam na myśli, że chcę lub boję się zostać kurą domową czy służącą. On proponując mi mieszkanie na wstępie zapowiedział, że nie bedzie czekał, aż ja umyje naczynia bo on sam może to zrobić i że bedziemy się dzielić obowiązkami. Wiem mam dziwne podejście, nie wiem z czego to wynika. Na razie szukam pracy, więc moje obawy są też z tym związane Myślę, że macie racje. Wiem, że papier niczego nie zmienia, zupełnie nie wiem dlaczego tak myślę :/
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że Twoje obawy są trochę spowodowane otoczeniem...nie wiem, czy masz znajomych, którym się nie powiodło po wspólnym zamieszkaniu, czy np. rodzina jest przeciwna. No, ale sama wiesz, jak to jest. Dopóki nie spróbujesz, to się nie dowiesz czy było warto
![]()
![]() |
#30 | |
Raróg
|
Najpierw chcialam zapytac, czy Cie pogielo, ale dopiero potem zobaczylam nicka
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.