|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 322
|
Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Witam, ciekawa jestem, czy do przetworów typu ogórki konserwowe, buraczki w occie, czy sałatek można użyć octu innego niż spirytusowy? Czy wpłynęłoby to niekorzystnie na ich smak/trwałość?
Ja octu jabłkowego używam robiąc domowy sos słodko-kwaśny do słoików, ale nie wiem, czy sprawdziłby się w innych przetworach. Szukałam w wyszukiwarce i googlach, ale prawie nic nie ma na ten temat.Może ktoś coś wie? ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: centrum
Wiadomości: 1 700
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Cytat:
Trwałość przetworów jest porównywalna ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 322
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Dziękuję za odpowiedź Sandrina, jakbyś mogła zapytać o te proporcje to byłabym wdzięczna
![]() Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z octem jabłkowym w przetworach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
ja zrobiłam pikle z octem winnym białym. są delikatniejsze niż ze spirytusowym, ale dałam 2 razy tyle octu winnego co normalnie spirytusowego. Ocet spirytusowy jest 10%, a winny 6%, czyli prawie 2 razy słabszy, a coś smak tych ogórów musi zakwasić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
a po co tak kombinować, skoro ocet spirytusowy jest tańszy i potrzeba go mniej niż tych słabszych octów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 322
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Cytat:
![]() Ramona, spróbuję zrobić tak, jak piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 933
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
nie wydaje mi się, żeby po obróbce termicznej zachowywał wszystkie swoje cudowne właściwości.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Cytat:
![]() a ocet zwykły po zagotowaniu nadal posiada swoje właściwości, to dlaczego winny miałby ich nie osiadać, w końcu to tylko ocet, a nie miód ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Ocet jabłkowy, winny itp. w przetworach
Mam ocet jabłkowy i winny który będzie lepszy do galarety do podania na przekąskę na przyjęciu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.