![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Orientalne Maroko...
Kraina gdzie zapachy przeplatają się ze sobą, nie tylko na ulicach ale także w duszach gra orientalna melodia. Życie tętni i nie zatrzymuje się nawet na moment. Kraj gdzie odnajdziemy siebie i nigdy nie zapomnimy w nim spędzonych chwil....
salam alikoum ![]() Edytowane przez kabira Czas edycji: 2007-07-19 o 23:50 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Hi, czy ktoś z was podróżował do Maroko albo ma taki zamiar. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Orientalne Maroko...
podpinam sie pod pytanie,czy ktoras z was byla kiedys na wakacjach w Marokko? jestem bardzo zachwycona arabskimi kajami i ich kultura.
OstATNIO nawet sie zastanawiam czy w te wakacje sie tam nie wybrac? wiec prosze piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja wybieram się w poniedziałek do Maroka- dokładnie do Marrakechu na 4 dni także jak wróce to opowiem jak było
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
też się wybieram w niedzielę na dwa tygodnie... liczylam, że znajdę tu jakieś przydatne informacje czy relacje z podróży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
السلام عليكم Witam ponownie. Przez te moje egzaminy to opusciłam tą stronkę. Obiecuje że to nadrobie
![]() Byłam w Maroko więc temat nie jest mi obcy postaram się trochę wskazówek podać a jak macie pytania piszcie chętnie odpowiem. Kabira |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]()
Salam weird angel
![]() gdzie dokładnie jedziesz napisz a powiem Ci coś o tym miejscu ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Z morza piasku rozległej pustyni wynurza się barwna karawana. Owiani gorącym pyłem podróżni ze zmęczonymi drogą wielblądami kierują się w strone Maroka. Na horyzoncie widzą już masywne obwarowania kazb, berberyjskie fortece i strzelająe w niebo wieże minaretów. Dobiegają ich melodyjne nawoływania imama, krzyki targujących się na suku, gwar nowoczesnych miast. Kuszą zielone gaje palmowe i szum błękitnych fal oceanu, przepych barwnych towarów, korzenne przyprawy, orientalne perfumy i blask złota na straganach. Przebyli wiele kilometrów aby odpocząć w cieniu akacji i sączyć miętową, słodką herbatę. Wrota Afryki...Al-Maghrib. Ten orientalny kraj ma dużo do zaoferowania. Obok kuszących złotych plaż pod błękitnym niebem, ufortyfikowanych portów, porosłych bujmą roślinnością oaz na różowych pustynnych równinach oraz gór kuszących amatorów spacerów, wspinaczki i narciarstwa do największych atrakcji Maroka należą miasta, szczególnie Fez, Meknes, Marakesz, Casablanca, Rabat. Waluta DR-DIRHAM (1EUR= około 10DR) Język: Francuski, arabski, marokański Typowe dania: tajine(tadżin)mięso duszone w jarzunach polecam ![]() harira aromatyczna zupa z soczewicy, baraniego mięsa, ciecierzycy i innych warzyw, mocno przyprawiona deser „rogi gazeli” rogalik z nadzieniem migdałowym pycha ![]() Rabat: http://www.youtube.com/watch?v=kznBA...elated&search= Północne Maroko http://www.youtube.com/watch?v=x-dO4...elated&search= Tangier http://www.youtube.com/watch?v=Yg6BG...elated&search=COLOR] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Byłam w Maroku dwa lata temu. Rewelacyjnie piękne miejsce. Kilkanaście moich fotek znajdziecie tu
![]() http://travel.webshots.com/album/557598820BdQWxN Z całego serca mogę polecić. Szczególnie tym, którzy mają pozytywne nastawienie do wyjazdów i potrafią się cieszyć pięknymi krajobrazami i ciekawymi zabytkami i przymknąć oko na pewne niedogodności charakterystyczne dla krajów arabskich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
a jak bylyscie w maroku czy na wlasna reke czy z jakiegos biura?? ile taka wycieczka kosztuje??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie, ja jestem zwolenniczką wyjazdów na własną rękę więc w Maroko też tak właśnie wyglądało
![]() ![]() ![]() Salam alikoum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mam pytanie a jakimi liniami ty lecialas ?? czy przez to bylo taniej ??
co warto zwiedzic w maroku ?? Czego sprobowac?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A-sallamu A-leykum
![]() Maroko odwiedzam czesto, bardzo często, czasem za często bo tam mieszkam ![]() ![]() Co do zwiedzania to nie polecam Rabatu bo tam tylko suk i pare ruin ot takie miasto zwykłe... za to najlepiej wybrać sie do Fezu- mało turystów, duzo zwiedzania, a wejście do starej mediny to jak podróż wehikułem czasu ![]() ![]() Polecam tez fajne knajpki na suku najlepiej takie gdzie sie kreca zwierzaki ( bo masz pewnosc ze ich nie jesz) ![]() Nie polecam wycieczki w Ramadanie bo wszystko jest zamkniete nawet kioski i jedynie zjesz po zachodzie slonca i do tego Harire ( taka zupka jak grochówka smakuje ![]() pozdrawiam ![]() Marhaban
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
O właśnie jak chcecie wpadajcie do mnie do Fezu albo do Rabatu
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Salam alikoum
![]() ![]() ![]() Ja własnie też głównie to byłam w Fezie.Bajeczne miasto. Mam tam zaprzyjaznioną rodzinę a może w krótce nawet bardzo bardzo zaprzyjazniona rodzinę ![]() Odwiedziłam też parę tych królewskich miast. Wiem ze teraz są fajne loty z Frankfurtu do Fez za 100-150 euro. Długo już jesteś w Maroco? Bslama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Może kiedyś sie spotkamy w Maroco . Inshallah...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
kabira teraz jestem w Polsce musze załatwić parę spraw i wracam.... 4 lipca jestem w Rabacie u teściów potem do Hashish Medina bo jak znam zycie Misiek zapuści całe mieszkanie i się potem nie dosprzątam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
jakie linie polecacie do Maroka?? chciallam sie wybrac do Casablanki i przy okazji pozyczyc auto i cos pozwiedzac, moze jakies miejsca ktore warto zwiedzic znacie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A co do zwiedzania to Casa znam słabo bo co tam knajpy i souk...czasem tylko znajomych odwiedzamy albo do Mohammediny jeździmy bo blisko. Pozdrówka
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
dzieki
![]() ktos z was tak tam dojechal?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]() Linie z Frankfurtu to Ryanair. CASABLANCA Koniecznie Meczet Hassana II . Jest to 3 największy meczet po Mecce i Medynie. Dostępny dla wszystkich. Oblewany przez wody Oceanu Atlantyckiego. Plac Mohameda V z pięknymi ogrodami. Olbrzymie centrum biurowo-handlowe Deux Tours. Home d'Enfants Murdoch- Bengio jest to małe muzeum żydowskie. Plaża ![]() Miłego wypoczynku, wyprawa do Maroco jest naprawdę warta poświęcenia. Czego przykłady można znaleźć na naszym forum. Buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() asiulek04 jest jeszcze jedna opcja... bierzesz tanie linie lotnicze jakis wizzair czy cos i lecisz do Malagi w Hiszpanii powinno wyniesc cos 300-400zl (ponoc sa jakies promocje teraz) potem przesiadasz sie na prom do Maroka (170-200DH) i juz ![]() Samochodem wiadomo zawsze lepiej ale to 7 dni podrozy +oplaty wszelakie... hmmm..... a poza tym nie wim jak TY ale Ja nigdy w zyciu nie prowadzilabym samochodu na marokanskich drogach... nie jestem kamikadze ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A tutaj wrzucilam pare fotek meczetu z Casablanki i nie tylko
![]() http://foto.onet.pl/ff2x3
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
hey dziewczyny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
NO to mamy cudowne połączenie do pięknego Maroka... tylko mnie to nie urządza bo z Marakeshu do Fezu autkiem w 40 *C to makabra by była... poza tym paliwo by mnie zjadło
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
opowiedz cos rammka o zyciu w maroku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
W Maroku jestem juz 2 rok... studiowałam w Rabacie na uniwersytecie Mohammada V i tam tez poznalam Miska swojego
![]() ![]() ![]() A zycie nie rozni sie PRAWIE od tego w Polsce... jak sie juz przyzwyczaisz do smieci walajacych sie prawie wszedzie do muezzina co sie drze o 5 nad ranem i tego ze przejscie ne 2 strone ulicy grozi smiercia to jest ok ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Hi
![]() Ja nawet jak poszłam w długich spodniach to nie przeszłam nie zauważona hhee raz przechodząc z siostrą obok szkoły to czułam się jak conajmniej miss Europy ... lol taaa urok arabskich krajów... mam nadzieję że szybko znajdę czas aby tam wrócić... Bslama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Maroko :D
Marzy mi sie studiowanie w Rabacie, albo chociaż jakaś wymiana. Studiuje na Uj i wiem ze wymiana jest możliwa ale tylko do krajów europejskich... A i mój chłopak też jes z Sale ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.