|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Skoki... Obwodów?
Witajcie
![]() Zapewne większość z nas zna opinię, iż nie ma sensu się ważyć zbyt często, gdyż wahania (skoki jak i spadki) wagi nie są zjawiskiem jakimś nadzwyczajnym: jednodniowe obżarstwo, miesiączka, inne złogi jelitowe, a czasem wszystko na raz ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skoki... Obwodów?
Cytat:
bardzo możliwe że to woda. Woda zatrzymana w organizmie wchodzi we wszystkie tkanki i pomiędzy nie, więc i obwody idą w górę. Ja to dkładnie widze , jak duża moze być różnica w obwodach i wyglądzie ciała, przy wahaniach hormonalnych zależnych od cyklu. od połowy cyklu do miesiączki powoli "puchnę", a potem w dobę gwałtownie wodę zrzucam, zwyczajnie latając co raz na siku. Dosłownie, wieczorem kładę się spać grubawa a wstaje rano wylaszczona jak po 3 miesiącach ostrej diety, cieniutka w tali i wyrzexbiona po całości. Taki efekt moze byc nie tylko od wahań hormonalnych z przyczyn różnych, ale i od diety (sól, cukier/wysokoprzetworzone weglowodany), od zmiany trybu życia (nagłe wzięcie się za sport) u stale trenujących przy dużych obciązeniach treningowych- mięśnie do regeneracji potrzebuja wody więc po ostrym wysiłku mocno sie nią nasaczają. Od kombinacji owych i innych.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci za dosyć szerokie nakreślenie tematu, w sensie ewentualnych powodów zbierania tej wody
![]() ![]() ![]() ![]() Także dziękuję Ci, cava, za dosyć obszerną odpowiedź, trochę mi w głowie rozjaśniłaś ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
nic ci nie jest, więc nie warto zbytnio się tym przejmować, bo naprawdę można wpaść w paranoję. wahania wagi ok. 0,5 kg to normalna rzecz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wcześniej byłaś aktywna sportowo, a teraz już nie, to jak najbardziej mogło sie zacząć tycie.
Waga to tylko jeden czynnik, nic nie mówiący o składzie ciała. Może być tak ze tracisz masę mięśniową a zastępuje ją tkanka tłuszczowa. To jest wtedy tycie. Nie musi być widoczne na wadze, bo tkanka tłuszczowa wazy mniej na cm3 niż cm3 tkanki mięśniowej. Waga może nawet pójść w dół a obwody w górę. Na tomiast nie rozumiem tego chłodu i pieczenia skóry ![]()
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest rzeczywiście jakieś dziwne, zająć się tym warto, najwyżej wyjdzie ze histeryzujesz i tyle. Ale dbać o zdrowie warto i wyłapywać problemy zanim się rozhulają. Tylko nie panikuj, nie od razu się umiera w mękach od wszytkiego. I mówię Ci to ja, naczelny hipochondryk. ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Mów mi Rosia :)
|
Podpisuję się obiema łapkami pod tym, co napisała cava.
![]() Od siebie dodam, a raczej zapytam: jak tam u Ciebie sprawa z hormonami? U mnie swego czasu występowało takie puchnięcie obwodowe (pomijam okolice brzucha, bo to kwestia była wody, lenistwa i pofolgowania z jedzeniem) minęło po uregulowaniu hormonów tarczycy. Teraz trzymam je w ryzach i przestały mi puchnąć stopy i uda. ![]() Te miejsce chłodne/lodowate - z krążeniem wszystko okej?
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.