|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
okres po przerwaniu błony dziewiczej
hej, ogromnie się denerwuję, poniewaz jak dotąd mialam regularny okres, ale 2 tyg temu, przerwalismy blone podczas stosunku bez zabezpieczenia, jednakze nie doszlo do wytrysku i ze strony mojego chlopaka bylo wszsystko ok. ale potem zalozyl prezerwatywe, 2 dni temu powinnam dostac okres i do dzis kompletnie nic. co robić? Prosze o pomoc, porady i uwagi.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: okres po przerwaniu błony dziewiczej
Skoro kochałaś się bez zabezpieczenia, nawet chwilę, to możesz być w ciąży. Zrób test 14 dni od tego stosunku.
I się nie stresuj, bo jak będziesz się stresowała, to miesiączka może Ci się spóźnić o bardzo, bardzo dużo...
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już pisałaś w innym.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Kochając się bez zabezpieczenia (nawet bez wytrysku) ZAWSZE istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Na Twoim miejscu już bym robiła test. Żal Wam było założyć tę gumkę szybciej czy jak? Serio? Warto potem mieć z takiej "chwili" dzidzię? Nie wiem ile masz lat, ale Twoje zachowanie wskazuje, że raczej nie -dzieścia, bo stosunek przerywany NIE JEST metodą antykoncepcji!
Okres może się również spóźniać przez rozpoczęcie współżycia, czasami tak bywa. |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
dodam do tego ze ok miesiaca temu mialam duzo stresu zwiazanego z sesja no i sie sporo opalalam :/
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stres jak najbardziej mógł opóźnić okres, ale po co tak ryzykować?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Kupić w aptece test ciążowy -prosząc o taki o wysokiej czułości - i wykonać zgodnie z instrukcją.
Jeśli będzie dodatni --> iść do ginekologa Jeśli będzie ujemny a okres się nie pojawi--> powtórzyć za około tydzień Jeśli będzie dodatni --> iść do ginekologa Jeśli będzie ujemny, ale nadal nie pojawi się okres --> iść do ginekologa Co ważne również - współżycie wymaga zdobycia podstawowej wiedzy o antykoncepcji (o ile ktoś nie chce zajść w ciążę), fizjologii kobiecego organizmu itp. To, że Twój chłopak nie miał wytrysku, nie znaczy, że nie mogłaś zajść w ciążę. Choć oczywiście to dużo mniej prawdopodobne. Zależy jednak też m.in. od tego, czy miałaś dni płodne. To, że okres spóźnia się 2 dni wiele nie znaczy - organizm to nie zegarek, opóźnienie może być spowodowane np. stresem. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
A test kiedy zrobisz?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Biała Dama
|
No od drugiego do szóstego lipca to jeszcze nie straszne opóźnienie, biorąc pod uwagę upały nawet mógł się przez to opóźnić. Jeśli nie było wytrysku to ryzyko ciąży jest niewielkie. Jak okres się nie pojawi to zrób test, ale mam nadzieję że wszystko ok
Następnym razem jak chcesz mieć spokojną głowę używajcie gumki jak trzeba
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ha, ja pamiętam swój pierwszy raz. Przy regularnym wcześniej cyklu okres spóźniał mi się tydzień... Oczywiście panika pełna... Test zrobiony 2 razy, za każdym razem ujemny. Już sobie zaczęłam wmawiać, że jednak jestem w ciąży, a tutaj przyjechała ciocia czerwonym samochodem ;p
Z tego, co słyszałam, czasem bywa tak, że po pierwszym razie okres się trochę spóźnia. Niemniej jednak, zrób test - dla świętego spokoju ![]() A następnym razem postarajcie się zabezpieczać. Po co sobie nerwy szarpać
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
okres był, wszystko okazało się w porządku, czyli jednak zmioenia się okres po przerwaniu błony czy pod wpływem stresy, sama tego doświadczyłam
dziękuję i pozdrawiam !
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Przerwanie błony dziewiczej nie ma zadnego związku z wystąpieniem lub nie okresu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.

Następnym razem jak chcesz mieć spokojną głowę używajcie gumki jak trzeba