Niewidomy kot :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-16, 15:13   #1
Alushi
Raczkowanie

Właścicielki niewidomych kotków - ZAPRASZAM :)

Niedawno zaadoptowałam małą kotkę, która nie widzi. I powiem Wam, że to skarb Ma niespotykaną energię i pokuszę się o stwierdzenie, że niewidome koty to takie pół-pieski mianowicie moja słucha kiedy ją wołam, jedzenia szuka po węchu, obwąchuje właściwie wszystko. Jest cudowna. Zapraszam do wymiany doświadczeń!
Alushi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 14:36   #2
joluka
Przyczajenie

Dot.: Właścicielki niewidomych kotków - ZAPRASZAM :)

to może dołączę się do wątku z naszą Malwinką - koteczką, która przebywa w naszym domu tymczasowym szukając nowych właścicieli i kochającego domu... - potwierdzam: koty niewidome są przecudownymi, słodkimi przytulakami wzbudzającymi niezwykle ciepłe uczucia....

może ktoś zechce zakochać się w Malwince - ślicznej ślepince...?
joluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 11:03   #3
Alushi
Raczkowanie

Śliczna jest Moja koteczka też była u nas tymczasowo, ale już teraz wiemy że zostanie na zawsze!
Stary 2010-08-19, 12:12   #4
joluka
Przyczajenie

my też bardzo chcieliśmy, żeby Malwinka została z nami na zawsze, ale niestety nasza kotka Majorka absolutnie jej nie toleruje - atakuje ją i ściga bez ustanku...

Malwinka musi być izolowana w osobnym pokoju - jest bardzo samotna i tęskni za towarzystwem człowieka........ - dlatego powinna jak najszybciej znaleźć nowy dom, a nikt nawet o nią nie pyta.....
joluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 21:01   #5
winogronkowa
Raczkowanie

Mój kotek nie widzi na jedno oczko, chyba tu pasujemy ?

Mój projekt - Panna z Kokardką
O moich stworkach <:3 )~
Moje pstrykanie - digart

Pomalutku próbuję przytyć.
Cel -> 52kg
Zapuszczam włosy
winogronkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 01:51   #6
Alushi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winogronkowa Pokaż wiadomość
Mój kotek nie widzi na jedno oczko, chyba tu pasujemy ?
No pewnie

---------- Dopisano o 02:51 ---------- Poprzedni post napisano o 02:45 ----------

Cytat:
Napisane przez joluka Pokaż wiadomość
Malwinka musi być izolowana w osobnym pokoju - jest bardzo samotna i tęskni za towarzystwem człowieka........ - dlatego powinna jak najszybciej znaleźć nowy dom, a nikt nawet o nią nie pyta.....
Właśnie dlatego nasza kotka do nas trafiła, przyjaciółka mojego chłopaka musiała ją trzymać w odosobnieniu od innych kotków. A on chciał zawsze psa, wziął ją tylko dlatego że była niewidoma... i się zakochał, tak jak ja

Trafiła do nas przez Facebooka, ta dziewczyna przygarnia kotki i wstawia zdjęcia, poleca znajomym i tak zawsze znajdują domy.
Stary 2010-09-05, 20:00   #7
winogronkowa
Raczkowanie

To może my się przedstawimy. Oto mój Fado, 3letni rozrabiak. Od urodzenia nie widzi na lewe oczko - błona mu się nie otworzyła. Mimo to nadrabia charakterkiem. Rozbiegany, mały wariat. Do tego wredny i mściwy. Od małego jest strasznie płochliwy. Wystarczy głośniej tupnąć, a on już ugina łapki i puszy mu się ogon, albo się chowa. Na dwór też sam nie chce wychodzić - co najwyżej na podwórko, i to pod warunkiem że nikogo obcego w pobliżu ani na klatce schodowej nie ma i ktoś z domowników drepta za nic. Weterynarz mówi, że to prawdopodobnie przez to oczko. Mimo to jest pieszczochem i pociechą całej rodziny. W tym momencie gryzie moją mamę po rękach. Wszyscy go tu uwielbiamy, nikt by go nie zamienił na innego bo takiego wariata chyba nie znajdziemy nigdzie.

Ah, i chciałam powiedzieć, że Malwinka jest cudna, szczególnie na tym drugim zdjęciu, taka pociecha. Gdybym mogła, to bym ją wzięła, nawet gdybym musiała jechać po nią przez pół Polski. Tylko mój kitek boi się innych zwierząt.

Mój projekt - Panna z Kokardką
O moich stworkach <:3 )~
Moje pstrykanie - digart

Pomalutku próbuję przytyć.
Cel -> 52kg
Zapuszczam włosy

Edytowane przez winogronkowa
Czas edycji: 2010-09-05 o 20:04
winogronkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-01, 21:26   #8
Ninka66
Przyczajenie

Unhappy Niewidomy kot :(

Jakiś 2 tygodnie temu zaniepokojeni, że coś złego dzieje się z naszym siedmiesięcznym kotem egoztycznym Gandalfem wybraliśmy się do weterynarza. Niestety, po krótkim badaniu lekarz ustalił, że kot traci wzrok. Weterynarz powiedział nam, że nie jest specjalistą w tej dziedzinie i nie jest w stanie dokładnie ustalić przycznyn. Prawdobodobnie chodzi o jakąś wadę genetyczną. Według lekarza niestety w żaden sposób nie jesteśmy w stanie pomóc naszemu kotu i jedyne co możemy zrobić to zakraplać mu oczy i zaakceptować go takim jakim jest. Problem polega na tym, że stan oczu naszego kocura bardzo się pogorszył. Oczy są zamglone, białka czerwone i nasz pupil wcale nie może zamknąć powiek. Oczka są otwarte nawet w czasie snu. Jesteśmy zdesperowani i zasmuceni, bo traktujemy go jak członka rodziny, a w żaden sposób nie jesteśmy w stanie mu pomóc. Czy istnieje jakaś szansa, żeby pomóc naszemu kotu?
Ninka66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 22:32   #9
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Niewidomy kot :(

a byliście u jakiegoś innego weterynarza (skoro ten 'nie jest specjalistą w tej dziedzinie')?
Myślę, że (niestety...), jeśli kot ma się męczyć, jeśli wada jest nieuleczalna, a stan będzie się pogarszał, nie ma chyba sensu przedłużać mu cierpienia...
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 23:38   #10
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

znaleźć innego weta!
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 13:15   #11
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ninka66 Pokaż wiadomość
Jakiś 2 tygodnie temu zaniepokojeni, że coś złego dzieje się z naszym siedmiesięcznym kotem egoztycznym Gandalfem wybraliśmy się do weterynarza. Niestety, po krótkim badaniu lekarz ustalił, że kot traci wzrok. Weterynarz powiedział nam, że nie jest specjalistą w tej dziedzinie i nie jest w stanie dokładnie ustalić przycznyn. Prawdobodobnie chodzi o jakąś wadę genetyczną. Według lekarza niestety w żaden sposób nie jesteśmy w stanie pomóc naszemu kotu i jedyne co możemy zrobić to zakraplać mu oczy i zaakceptować go takim jakim jest. Problem polega na tym, że stan oczu naszego kocura bardzo się pogorszył. Oczy są zamglone, białka czerwone i nasz pupil wcale nie może zamknąć powiek. Oczka są otwarte nawet w czasie snu. Jesteśmy zdesperowani i zasmuceni, bo traktujemy go jak członka rodziny, a w żaden sposób nie jesteśmy w stanie mu pomóc. Czy istnieje jakaś szansa, żeby pomóc naszemu kotu?
ślepy kot doskonale sobie poradzi w domu i to nie jest żaden problem, ale problemem jest to, że
wasz kot cierpi, te oczy muszą go zaje*** bolec, nie wiem, jaka to może byc choroba, ale skoro oczy są cały czas otwarte, byc może ma wytrzeszcz oczu czy powiększenie gałek ocznych, cały czas rogówka jest narażona na wysychanie i uszkodzenie, to musi byc straszny ból! Do specjalisty!
ślepota to nie jest absolutnie żaden powód do usypiania kota, kawa_zmlekiem!

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-02, 13:28   #12
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
ślepota to nie jest absolutnie żaden powód do usypiania kota, kawa_zmlekiem!
Nie mówię o ślepocie bo sama takiego kota jakiś czas miałam.
Ale jeśli kot oczu zamknąć nie może w ogóle (czyli właściwie nie śpi, no bo jak), a stan się pogarsza, nie reaguje na leczenie to wyjście jest chyba tylko jedno.
Tak czy owak, Autorko, nie ma na co czekać.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 14:23   #13
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Ale jeśli kot oczu zamknąć nie może w ogóle (czyli właściwie nie śpi, no bo jak), a stan się pogarsza, nie reaguje na leczenie to wyjście jest chyba tylko jedno.
Ale jakie leczeniu, tu o leczeniu nie było mowy .
Mam nadzieję, że Autorka jest już w drodze do okulisty.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 14:45   #14
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
w takiej sytuacji najbardziej radykalnym wyjściem (oczywiście do tego nie musi dojśc, rozmawiamy o teoretycznych możliwościach) mogłoby byc usunięcie oczu, mam nadzieję, że to masz na myśli, a nie uśpienie kota...
Szkoda, że autorka jest (tak wnioskuję) w UK, tam ceny weterynarzy podobno są zabójcze...

Stary 2013-01-02, 18:36   #15
chwast
Zakorzenienie

Cytat:

no ja wolałabym usunąć te oczy niż usypiac kota
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 18:41   #16
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
w takiej sytuacji najbardziej radykalnym wyjściem (oczywiście do tego nie musi dojśc, rozmawiamy o teoretycznych możliwościach) mogłoby byc usunięcie oczu, mam nadzieję, że to masz na myśli, a nie uśpienie kota...
Szkoda, że autorka jest (tak wnioskuję) w UK, tam ceny weterynarzy podobno są zabójcze...
Esfira - zalezy jak patrzysz, jesli ktos mieszka za granica, tam placi rachunki to choc opieka veterynaryjna tania nie jest (to samo dotyczy opieki lekarskiej dla ludzi, chodzi o ta prywatna) to jest to dokladnie to samo co w Polsce dla zwyklego pana Kowalskiego, jak porownac ile ja place za szczepienie a ile w Polsce to roznica jest kolosalna ale ja nie mieszkam w Polsce ale tutaj, tu place czynsz, tu pracuje

radzilabym poszukac dobrego veta i w przypadku gdyby w gre wchodzila naprawde droga operacja porozmawiac o rozlozeniu kosztow na kilka rat, to jest przynajmniej to co ja bym zrobila gdyby chodzilo o zycie ktoregos z moich kotow
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 18:55   #17
monika_sonia
KOTerator

A nie ma czasem w UK obowiązkowego ubezpieczenia ?

Zaraz się okaże, że Autorka tak naprawdę z Pcimia Dolnego .

Autorko - jak kot?

Stary 2013-01-02, 19:08   #18
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
A nie ma czasem w UK obowiązkowego ubezpieczenia ?
jak do tej pory nie ma, nadal to opcja, i mozna wybrac najlepszy dla siebie wariant (nalezy pamietac ze podstawowe rzeczy nie podlegaja ubezpieczeniu typu szczepionki, odrobaczanie itp, ale juz operacje jak najbardziej)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2013-01-02, 20:26   #19
Ninka66
Przyczajenie

Drogie kobietki! Mieszkam w UK i koszt leczenia weterynaryjnego jest naprawdę ogromny. Vet u którego byłam powiedział mi, że nawet specjalista nie jest mu w stanie pomóc, a tylko poniose duży koszt konsultacji. Dzisiaj Gandalf czuje się dużo lepiej, oczko nadal nie wygląda dobrze ale przynajmniej normalnie je, bawi się i tuli. Kochany jest Dziękuje za wszystkie komentarze, zrobie wszystko, żeby mu pomóc. Już znalazłam innego veta.
Ninka66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 21:00   #20
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Drogie kobietki! Mieszkam w UK i koszt leczenia weterynaryjnego jest naprawdę ogromny. Vet u którego byłam powiedział mi, że nawet specjalista nie jest mu w stanie pomóc, a tylko poniose duży koszt konsultacji. Dzisiaj Gandalf czuje się dużo lepiej, oczko nadal nie wygląda dobrze ale przynajmniej normalnie je, bawi się i tuli. Kochany jest Dziękuje za wszystkie komentarze, zrobie wszystko, żeby mu pomóc. Już znalazłam innego veta.
To na jakiej podstawie ten wet stwierdził, że specjalista nie pomoże? Przecież po to są specjaliści, żeby wiedzieli co robić jak zwykły wet rozkłada ręce...

Taki młody kociak... Szkoda mi go strasznie. Szkoda też, że nie jesteś w Polsce, bo już Ci miałam zaserwować listę okulistów. Ja mam spisanych z każdej dziedziny w promieniu nie powiem ilu km i jakby się coś działo to będę uderzać prosto do specjalisty .

A ten inny wet to zwykły wet czy będzie wiedział coś więcej ?

Stary 2013-01-03, 05:52   #21
stasiek
Wtajemniczenie

z tego co rozumiem weterynarz mial na mysli, ze kot tak czy tak oslepnie, w tym sensie zaden specjalista nie moze pomoc... Nie wiem czy tak jest, ale przeciez zupelnie inna kwestia jest, ze te oczy sa czerwone, nie moze ich zamknac, nie wiadomo co sie tam dzieje, moze stan zapalny, moze antybiotyk potrzebny? Koszt zwyklej konsutacji plus antybiotyku nie moze byc tak wygorowany, sama lecze koty za granica.

ktos musi tego biednego kota obejrzec
Stary 2013-01-03, 09:04   #22
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
z tego co rozumiem weterynarz mial na mysli, ze kot tak czy tak oslepnie, w tym sensie zaden specjalista nie moze pomoc... Nie wiem czy tak jest, ale przeciez zupelnie inna kwestia jest, ze te oczy sa czerwone, nie moze ich zamknac, nie wiadomo co sie tam dzieje, moze stan zapalny, moze antybiotyk potrzebny? Koszt zwyklej konsutacji plus antybiotyku nie moze byc tak wygorowany, sama lecze koty za granica.

ktos musi tego biednego kota obejrzec

Stasiek
taki zwykły wet bez doświadczenia w kocim ślepnięciu nie mógłby jednoznacznie stwierdzić, że już pozamiatane, w każdym razie takiego się nie powinno słuchać, sam przyznał, że się nie zna... Co, jak specjalista mógłby to np. zoperować i uratować oczy kota i w sumie jego życie? ...

Stary 2013-01-03, 10:03   #23
Malla
Nie depcze krokusów

Szkoda, że autorka nie okazała się z Pcimia Dolnego, podobno w Katowicach jest świetny koci okulista (skasowałam niestety maila z nazwiskiem), miałaby stamtąd bliżej niż z UK...
Stary 2013-01-03, 10:07   #24
Anitast
Zakorzenienie

Ninka ja tez lecze koty za granica i mysle ze u Ciebie tez na pewno jest dobry specjalista , ktory szybko bedzie wiedzial co zrobic bo z tego co napisalas kotek bardzo sie meczy i wymaga szybkiej interwencji zwlaszcza ze nie zamyka oczu .....
u mnie leczenie moich futrzakow wyglada tak ze moge wszyskie porady weterynaryjne odliczyc od podatku czyli kazda wizyte za ktora dostaje paragon , ktory potem podpinam do rozliczenia podatkowego i odliczam na podstawie mojego kodu fiskalnego , oczywiscie im wiecej uzbieram takich paragonow tym lepiej bo mniej potem musze zaplacic podatku cos jak na fakture w PL
mysle ze i u Ciebie tez jest taki system , i wszystkie zabiegi i wizyty w klinice weterynaryjnej czy ambulatorium mozesz potem odliczyc ......
Szukaj specjalisty zeby kotek nie cierpial , trzymam kciuki

Edytowane przez Anitast
Czas edycji: 2013-01-03 o 10:11
Anitast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 10:09   #25
monika_sonia
KOTerator

W Krakowie też masz polecanego specjalistę dr Stefanowicza.

Stary 2013-01-03, 10:11   #26
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
W Krakowie też masz polecanego specjalistę dr Stefanowicza.
O, jeszcze bliżej z Pcimia
Stary 2013-01-03, 15:59   #27
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:

Stasiek
taki zwykły wet bez doświadczenia w kocim ślepnięciu nie mógłby jednoznacznie stwierdzić, że już pozamiatane, w każdym razie takiego się nie powinno słuchać, sam przyznał, że się nie zna... Co, jak specjalista mógłby to np. zoperować i uratować oczy kota i w sumie jego życie? ...
w ogole sobie nie wyobrazam, ze ide do weta, a ten nic nie wie, nie ma pojecia i nic sie nie da zrobic, chyba bym za wizyte nie zaplacila

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 16:23   #28
esfira
Zakorzenienie

ja się obawiam, czy to nie jaskra...
http://swiatkotow.pl/edukacja/artyku...70,jaskra.html
Cytat:
Przy ataku jaskry ostrej ciśnienie może wynosić nawet 70 – 80 mmHg. Oko jest zaczerwienione, pojawia się zastój krwi w naczyniach nadtwardówki, następuje obrzęk rogówki i spojówki, gałka oczna jest napięta z powodu wysokiego ciśnienia, rogówka może być błyszcząca i mieć i niebieskawo-zielonkawy kolor. Zwierzę mruży powiekę łzawiącego oka i odczuwa ogromny ból z powodu ucisku na nerw wzrokowy co powoduje, że zaczyna się bardzo dziwnie zachowywać – może pocierać głową o miękkie przedmioty, trzeć łapą o oko, chować i unikać towarzystwa człowieka. Zwierzę z bólu nie może jeść, pić, cierpi na światłowstręt i nadmierną senność. Gałka oczna się powiększa (woloocze), a powieka nie domyka. Rogówka mętnieje, a powiększona mocno źrenica nie reaguje na światło. W soczewce tworzy się zaćma. Sama soczewka może ulec zwichnięciu, ponieważ jej przyczepy nie wytrzymują rozpierania rosnącej gałki ocznej. Pojawia się zapalenie błony naczyniowej oka właściwe lub rzekome.

Stary 2013-01-03, 18:43   #29
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
w ogole sobie nie wyobrazam, ze ide do weta, a ten nic nie wie, nie ma pojecia i nic sie nie da zrobic, chyba bym za wizyte nie zaplacila

Żaden wet nie jest wszystkowiedzący, znają się głównie na swojej dziedzinie, tym co ich interesuje, albo tym co widzą na co dzień* ale do specjalisty to powinien wysłać , namiary jakieś dać...

* Dla przykładu kardiolog podglądający usg jamy brzusznej mojego kota nie wiedział czy widać nerkę prawą, lewą czy może to pęcherz .

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
ja się obawiam, czy to nie jaskra...
http://swiatkotow.pl/edukacja/artyku...70,jaskra.html
I wtedy jakie są rokowania ?

Stary 2013-01-04, 11:09   #30
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mieszkam w Dublinie i tez koszty nie sa male przy leczeniu tym bardziej ze chodze z kotami do pierwszorzednej kliniki, ale jak pisalam wczesniej - tam pracuja ludzie, nie wszyscy sa bez serca, jak mnie sie trafia cos ciezkiego to jestem informowana jaki bedzie calkowity koszt i mozna sie dogadac aby rozlozyc oplate na kilka rat (z czego raz skorzytalam gdy ratowalam zycie bezdomnego kota bo nie bylam przygotowana na taki wydatek). Moze nie jest to zbyt mile pytac o cos takiego ale w obliczu ratowania zycia zwierzaka nie ma sie co krygowac ze wstyd, jak kota sie wyleczy nikt tego pamietac nie bedzie za pare miesiecy

Trzymam kciuki za zdrowie kotkaaby ten drugi vet byl lepszy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości