|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 6
|
Gruszki
Cześć dziewczyny! Właśnie zostałam obdarowana dużą ilością gruszek, w związku z czym proszę o jakieś przepisy. Planuje je szybko wykorzystać by nie zalęgły się "owocówki", a brak mi przepisów i doświadczenia w tej kwestii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: płock/Wrocław/Poznań
Wiadomości: 1 873
|
Dot.: Gruszki
Możesz zrobić przecier z gruszek. Wystarczy je obrać ze skórki i gotować na małym ogniu do konsystencji musu. W trakcie prażenia warto dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Gorący mus przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry nogami i schować między koce, aby się zawekowało.
Ewentualnie gruszki w syropie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 6
|
Dot.: Gruszki
Dziękuje za inspiracje. Zrobiłam już kilka słoików kompotu z goździkami, a z reszty jutro mus. Będzie pycha np. do naleśników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 668
|
Dot.: Gruszki
Osobiście uwielbiam połączenie gruszki z serem pleśniowym, winogronem, orzechami i sosem musztardowym w formie sałatki. Polecam!
Ale kiedy spodziewam się gości moim popisowym deserem jest Gruszkowe Clafoutis z lodami waniliowymi... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 56
|
Dot.: Gruszki
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 668
|
Dot.: Gruszki
Cytat:
Najpierw rozpuszczam masło (ok. 2 łyżki ) i dodaję do tego obrane i pokrojone w plasterki gruszki ( kiedy nie ma gruszek świetnie sprawdzają się także jabłka). Czekam aż owoce zbrązowieją, wrzucam rodzynki (ilość zależy od upodobań ![]() Miksując (przez około minutę) niepełną szklankę mąki, połowę szklanki mleka, 3 jajka, szklankę cukru i łyżeczkę aromatu waniliowego (zamiennie można użyć cukru i prawdziwej wanilii lub po prostu cukru waniliowego) robię ciasto. ![]() Masę wylewam na jabłka i piękę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Clafoutis najlepiej smakuje oprószone cynamonem, cukrem pudrem, podane z lodami waniliowymi. :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 155
|
Dot.: Gruszki
chętnie wykorzystam przepis, widziałam w internecie zdjęcia takich ciast gruszkowych, czy jak to się tam nazywa- cafaouilete?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Gruszki
Ja polecam dżem z gruszek, kompoty, lub sok pychota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.