Tabletki a wymioty... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-25, 21:15   #1
ania_pol
Przyczajenie

Tabletki a wymioty...

Biore pierwsze tabletki antykoncepcyjne w swoim zyciu, jest to pierwsze opakowanie dopiero, a moj problem wyglada nastepujaco..
Wzielam przedostatniom tabletke z opakowania o godzinie 19, ale niestety o 20:30 wymiotowalam..
Nie wiem co teraz zrobic, poczekac i jutro o 19 wziac normalnie ostatnia tabletke a jesli bedziemy sie kochac z moim tz to dodatkowo zabezpieczyc sie "gumka" czy co robic?
Czy jesli dzisiaj nie wezme juz tabletki dopiero to jutro, to czy bede miec potem normalnie okres?

Wiem ze pewnie to blachy problem i byc moze gdzies na forum jest juz na to odpowiedz, ale nie mam jak skorzystac z wyszukiwarki, poniewaz popsula mi sie myszka do komputera jakis czas temu, a ze wzgledu na to ze duzo pracuje zwyczajnie nie mam czasu kupic nowej i szukanie podobnego tematu zajeloby mi wiecznosc... takze przepraszam z gory..

Edytowane przez ania_pol
Czas edycji: 2012-09-25 o 21:16
ania_pol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 21:22   #2
No_To_Co
Raczkowanie

Dot.: Tabletki a wymioty...

Tabletka nie zdążyła się wchłonąć. To jasne. Sam jestem dopiero na początku drugiego opakowania, ale trochę się już na ten temat naczytałam. Warto ubezpieczyć się w coś takiego jak dodatkowe opakowanie (awaryjne) tabletek. Wówczas w takich awaryjnych sytuacjach, bierzesz dodatkową tabletkę z tego awaryjnego pudełka i nadrabiasz to, co wyrzuciłaś z organizmu. Dzień później tabletkę bierzesz już normalnie. Skoro nie masz możliwości nadrobienia tego, jutro weź tabletkę o normalnej porze i pamiętaj o dodatkowym zabezpieczeniu przez kolejne 7 dni.

A co do okresu - wydaje mi się, że skoro jutro jeszcze weźmiesz tabletkę (a ta dzisiejsza choć trochę się wchłonęła), dostaniesz go tak, jak dostać powinnaś.

Edytowane przez No_To_Co
Czas edycji: 2012-09-25 o 21:23
No_To_Co jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 21:23   #3
ILTheCure
Rozeznanie

ulotke przeczytaj, nie zginiesz od paru stron tekstu i znajdziesz odpowiedz.
ILTheCure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 21:23   #4
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania_pol Pokaż wiadomość
Biore pierwsze tabletki antykoncepcyjne w swoim zyciu, jest to pierwsze opakowanie dopiero, a moj problem wyglada nastepujaco..
Wzielam przedostatniom tabletke z opakowania o godzinie 19, ale niestety o 20:30 wymiotowalam..
Nie wiem co teraz zrobic, poczekac i jutro o 19 wziac normalnie ostatnia tabletke a jesli bedziemy sie kochac z moim tz to dodatkowo zabezpieczyc sie "gumka" czy co robic?
Czy jesli dzisiaj nie wezme juz tabletki dopiero to jutro, to czy bede miec potem normalnie okres?

Wiem ze pewnie to blachy problem i byc moze gdzies na forum jest juz na to odpowiedz, ale nie mam jak skorzystac z wyszukiwarki, poniewaz popsula mi sie myszka do komputera jakis czas temu, a ze wzgledu na to ze duzo pracuje zwyczajnie nie mam czasu kupic nowej i szukanie podobnego tematu zajeloby mi wiecznosc... takze przepraszam z gory..
Do korzystania z ulotki też ci jest potrzebna myszka?

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 21:28   #5
ania_pol
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez No_To_Co Pokaż wiadomość
Tabletka nie zdążyła się wchłonąć. To jasne. Sam jestem dopiero na początku drugiego opakowania, ale trochę się już na ten temat naczytałam. Warto ubezpieczyć się w coś takiego jak dodatkowe opakowanie (awaryjne) tabletek. Wówczas w takich awaryjnych sytuacjach, bierzesz dodatkową tabletkę z tego awaryjnego pudełka i nadrabiasz to, co wyrzuciłaś z organizmu. Dzień później tabletkę bierzesz już normalnie. Skoro nie masz możliwości nadrobienia tego, jutro weź tabletkę o normalnej porze i pamiętaj o dodatkowym zabezpieczeniu przez kolejne 7 dni.

A co do okresu - wydaje mi się, że skoro jutro jeszcze weźmiesz tabletkę (a ta dzisiejsza choć trochę się wchłonęła), dostaniesz go tak, jak dostać powinnaś.
Dziekuje bardzo za odpowiedz i przy okazji niekrytykowanie mnie, ze mam sobie ulotke przeczytac, bo zwyczajnie wole sie doradzic kogos kto juz bierze tabletki a z ulotka nie porozmawiam, takze na prawde dziekuje

nie mam wlasnie awaryjnego opakowania, takze jutro wezme ta ostatnia tabletke normalnie i w razie czego zastosuje dodatkowe zabezpieczenie

jeszcze raz dziekuje
Stary 2012-09-25, 21:31   #6
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje bardzo za odpowiedz i przy okazji niekrytykowanie mnie, ze mam sobie ulotke przeczytac, bo zwyczajnie wole sie doradzic kogos kto juz bierze tabletki a z ulotka nie porozmawiam, takze na prawde dziekuje

nie mam wlasnie awaryjnego opakowania, takze jutro wezme ta ostatnia tabletke normalnie i w razie czego zastosuje dodatkowe zabezpieczenie

jeszcze raz dziekuje

Czy bierzesz pod uwagę, że znacznie bardziej bezpieczne jest ufanie ulotce niż nieznajomym osobom na forum...?

Masakra, nie czaję myslenia "lepiej zapytam na forum bo z ulotką nie porozmawiam"... Twoja sytuacja nie jest naprawdę wyjatkowa i odpowiedź na Twoją wątpliwość znajduje się w ulotce - i to z niej powinnaś skorzystać.

A akurat koleżanka, której post Ci się tak spodobał bzdury pisze.
Jeśli pominęłaś 20 tabletkę z opakowania (a pominęłaś, bo się nie wchłonęła), to masz dwie opcje. Albo przyjmujesz ostatnią tabletkę i masz opakowanie skrócone do 20 dni (tylko wtedy pamiętasz by nowe zacząć od razu, bez 7 dniowej przerwy) albo nie bierzesz jej wcale (czyli ostatnia tabletka z opakowania wypadła wczoraj) i tyle. Normalnie 7 dni przerwy (albo mniej, jak tam chcesz). W obu przypadkach zabezpieczenie jest zachowane.

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2012-09-25 o 21:35
Stary 2012-09-25, 21:36   #7
ania_pol
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Czy bierzesz pod uwagę, że znacznie bardziej bezpieczne jest ufanie ulotce niż nieznajomym osobom na forum...?

Masakra, nie czaję myslenia "lepiej zapytam na forum bo z ulotką nie porozmawiam"... Twoja sytuacja nie jest naprawdę wyjatkowa i odpowiedź na Twoją wątpliwość znajduje się w ulotce - i to z niej powinnaś skorzystać.
mimo wszystko, prosze Cie daruj sobie swoje uwagi, bo sa tu zwyczajnie nie potrzebne, poza tym z Toba nie rozmawiam, wiec prosze z grzeczosci daj spokoj takim odpowiedzia.....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-25, 21:38   #8
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
mimo wszystko, prosze Cie daruj sobie swoje uwagi, bo sa tu zwyczajnie nie potrzebne, poza tym z Toba nie rozmawiam, wiec prosze z grzeczosci daj spokoj takim odpowiedzia.....

Serio? To weź pod uwagę, ze robiąc tak jak koleżanka Ci napisała, zrobisz źle i tyle.

Choć gdybyś chociaż podała nazwę talbetek to by duzo ułatwiło

Stary 2012-09-25, 21:40   #9
No_To_Co
Raczkowanie

Cytat:

Jeśli pominęłaś 20 tabletkę z opakowania (a pominęłaś, bo się nie wchłonęła), to masz dwie opcje. Albo przyjmujesz ostatnią tabletkę i masz opakowanie skrócone do 20 dni (tylko wtedy pamiętasz by nowe zacząć od razu, bez 7 dniowej przerwy) albo nie bierzesz jej wcale (czyli ostatnia tabletka z opakowania wypadła wczoraj) i tyle. Normalnie 7 dni przerwy (albo mniej, jak tam chcesz). W obu przypadkach zabezpieczenie jest zachowane.
Racja. Sama jeszcze się uczę co i jak i kompletnie zapomniałam o tym, że w tym przypadku są dwa warianty.
Stary 2012-09-25, 21:42   #10
ania_pol
Przyczajenie

Cytat:

Serio? To weź pod uwagę, ze robiąc tak jak koleżanka Ci napisała, zrobisz źle i tyle.

Choć gdybyś chociaż podała nazwę talbetek to by duzo ułatwiło

przepraszam, ze tak CI odpisalam ale nie lubie jak mnie ktos komentuje, po prostu mam chyba ciezki charakter, nie przemysle i cos palne

a tabletki to Artizia
Stary 2012-09-25, 21:46   #11
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez No_To_Co Pokaż wiadomość
Racja. Sama jeszcze się uczę co i jak i kompletnie zapomniałam o tym, że w tym przypadku są dwa warianty.

I żaden taki, jaki wskazałaś

Dlatego najpierw zagląda się do ulotki, a potem ewentualne wątpliwości co do rozumienia tego, co jest tam napisane można przedyskutować.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:
Artizia
przepraszam, ze tak CI odpisalam ale nie lubie jak mnie ktos komentuje, po prostu mam chyba ciezki charakter, nie przemysle i cos palne

a tabletki to Artizia

Ależ bardzo prosze.

I nie mówiłam tego złośliwie. Po prostu jak widzisz na forum można się przejechać, a ulotka to informacje PEWNE.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

W ulotce masz:

Cytat:
Pominięcie 1 tabletki w trzecim tygodniu
Można wybrać jedną z poniższych możliwości, bez konieczności stosowania dodatkowych metod antykoncepcji.

1) Należy przyjąć tabletkę natychmiast po uświadomieniu sobie faktu jej pominięcia (nawet jeśli oznacza to konieczność przyjęcia dwóch tabletek jednocześnie), a kolejną tabletkę przyjąć o zwykłej porze. Stosowanie tabletek z kolejnego opakowania należy rozpocząć natychmiast po przyjęciu ostatniej tabletki z obecnego opakowania, nie robiąc w ten sposób przerwy pomiędzy opakowaniami. Krwawienie z odstawienia może pojawić się tylko po zakończeniu drugiego opakowania, ale w trakcie przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe.
lub

2) Należy przerwać stosowanie tabletek z obecnego opakowania i rozpocząć 7-dniową przerwę bez stosowania leku, wliczając w nią dzień, w którym pominięto przyjęcie tabletki. Następnie, należy kontynuować stosowanie tabletek z kolejnego opakowania.
W przypadku wyboru tej możliwości można rozpocząć przyjmowanie tabletek z kolejnego opakowania tego samego dnia co zazwyczaj.

Stary 2012-09-25, 21:58   #12
ania_pol
Przyczajenie

Cytat:

I żaden taki, jaki wskazałaś

Dlatego najpierw zagląda się do ulotki, a potem ewentualne wątpliwości co do rozumienia tego, co jest tam napisane można przedyskutować.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Ależ bardzo prosze.

I nie mówiłam tego złośliwie. Po prostu jak widzisz na forum można się przejechać, a ulotka to informacje PEWNE.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

W ulotce masz:
czyli mowisz ze najlepiej teraz zrobic juz ta 7 dniowa przerwe(liczac ja od dzisiaj ) i 8 dnia czyli 2 pazdziernika normalnie rozpoczac nowe opakowanie?

a czy teraz normalnie dostane okres?
Stary 2012-09-25, 22:02   #13
No_To_Co
Raczkowanie

http://www.gedeonrichter.pl/gedeonri...92_scanned.pdf - tu jest ulotka akurat od moich tabletek. Zajrzyj na stronę 8.
Stary 2012-09-25, 22:05   #14
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
czyli mowisz ze najlepiej teraz zrobic juz ta 7 dniowa przerwe(liczac ja od dzisiaj ) i 8 dnia czyli 2 pazdziernika normalnie rozpoczac nowe opakowanie?

a czy teraz normalnie dostane okres?

Wszystko jedno którą z opcji wybierzesz. Nie ma różnicy, obie są tak samo dobre.

Ale jeśli tak zrobisz to tak. Po prostu skróciłaś opakowanie o 2 tabletki.
Czy dostaniesz okres normalnie? Pewnie tak, aczkolwiek skoro to dopiero pierwsze opakowanie to może być różnie. Przez pierwsze 3 organizm ma prawo różne rzeczy w stylu plamień itd wyczyniac

Stary 2012-09-25, 22:14   #15
ania_pol
Przyczajenie

Cytat:

Wszystko jedno którą z opcji wybierzesz. Nie ma różnicy, obie są tak samo dobre.

Ale jeśli tak zrobisz to tak. Po prostu skróciłaś opakowanie o 2 tabletki.
Czy dostaniesz okres normalnie? Pewnie tak, aczkolwiek skoro to dopiero pierwsze opakowanie to może być różnie. Przez pierwsze 3 organizm ma prawo różne rzeczy w stylu plamień itd wyczyniac
Kochana jestes i jeszcze raz przepraszam ze na Ciebie naskoczylam, bo teraz mi glupio

Czyli jeszcze raz (wiem denerwujaca jestem ):
jesli robia opcje 2 to od dzisiaj licze 7 dni i tego 8 czyli 2 pazdziernika biore nowe opakowanie ? dobrze rozumiem

przy kolejnych opakowaniach bedzie mi latwiej hehe

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-26, 06:09   #16
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana jestes i jeszcze raz przepraszam ze na Ciebie naskoczylam, bo teraz mi glupio

Czyli jeszcze raz (wiem denerwujaca jestem ):
jesli robia opcje 2 to od dzisiaj licze 7 dni i tego 8 czyli 2 pazdziernika biore nowe opakowanie ? dobrze rozumiem

przy kolejnych opakowaniach bedzie mi latwiej hehe

Tak, jesli nie chcesz łączyc opakowan, to po prstu wczorajszy wieczór to pierwszy dzien przerwy.

Stary 2012-09-26, 07:16   #17
_ema_
Zakorzenienie

Na potwierdzenie słów Klepmy:

Cytat:
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu
Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia.
http://www.ochoroba.pl/4272-uniwersa...ykoncepcyjnych
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 15:13   #18
leilaa6
Przyczajenie

Dwie godziny po przyjęciu tabletki antykoncepcyjnej zjadłam obfitą kolację i odrobinę zwymiotowałam. Ponieważ stwierdziłam, że szansa na zwymiotowanie tabletki była mała, następną wzięłam następnego dnia o stałej porze.
Kochałam się 3 dni po tym zajściu.
Teraz się niepokoję. Jak duże są szanse na obniżenie działania antykoncepcji w takim przypadku?
leilaa6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 16:45   #19
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leilaa6 Pokaż wiadomość
Dwie godziny po przyjęciu tabletki antykoncepcyjnej zjadłam obfitą kolację i odrobinę zwymiotowałam. Ponieważ stwierdziłam, że szansa na zwymiotowanie tabletki była mała, następną wzięłam następnego dnia o stałej porze.
Kochałam się 3 dni po tym zajściu.
Teraz się niepokoję. Jak duże są szanse na obniżenie działania antykoncepcji w takim przypadku?
Jak można trochę zwymiotować
No i dobrze, że się niepokoisz, bo spokojnie można to uznać za pominiętą tabletkę, więc ryzyko ciąży jest.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-23, 16:51   #20
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:

Była to przedostatnia tabletka, więc nawet jakbyś współżyła z chłopakiem nie masz szans na zajścia. Ja też nie zawsze brałam 21, a 18 zazwyczaj i nie zaszłam w ciąże. W ostatnim tygodniu jak się pominie tabletkę, można już wcale nie brać i czekać na krwawienie i od momentu zapomnienia, czy też zwymiotwania tej tabletki po 7 dniach trzeba znów rozpocząc nowy blister
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 20:42   #21
leilaa6
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Jak można trochę zwymiotować
No i dobrze, że się niepokoisz, bo spokojnie można to uznać za pominiętą tabletkę, więc ryzyko ciąży jest.
Trochę to znaczy, że mi się tak jakby odbiło, to nawet była niecała objętość jamy ustnej, po czym pobiegłam do łazienki i wyplułam.
Dokładniej się tego nie da opisać, no.
leilaa6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości