|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Brak zorganizowania, marnowanie czasu :/
Witajcie! Piszę, bo mam problem i nie umiem sama sobie z nim poradzić ;/ Jestem taka zła, moze cos mi doradzicie bo ja już wychodzę z siebie...
Nie potrafię się zorganizować! Czas mi ucieka, co się nie obejrzę, juz jest 23 a ja nic nie zrobiłam ;/ Mam tak juz spory czas, z pół roku? ![]() ![]() ![]() Mówilam mamie, ze moze zrobic jakies badania? Mierzylam sobie cisnienie i mam całkiem niskie, nie wiem co jeszcze powinnam sprawdzic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moze któras z Was ma podobnie? mnei to juz doprowadza do szału ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Brak zorganizowania, marnowanie czasu :/
witaj w klubie leniwych
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jakbym czytała o sobie!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
hej, dzięki za odzew
![]() w sumie wypadanie włosów tez by się zgadzało, ale myslalam ze to raczej od stresu, bo sytuacji stresowych mam niestety niemało ![]() najgorsze jest to ze moim marzeniem jest dostac sie na dobre studia, mam motywacje... i na tym to się konczy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Problem z organizacją chyba w jakimś momencie życia dotyka każdego w mniejszym lub większym stopniu. Sam wiek jest w tym pomocny. Ja w tym wieku co ty (w sumie jestem nie wiele starsza
![]() Edytowane przez amonek2 Czas edycji: 2009-05-18 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze - oducz się spania po 3 godziny w ciągu dnia. Nie mówię tutaj o drzemce, bo to jak najbardziej wskazane. Organizm po 30 minutach przechodzi w stan głębokiego snu, dlatego budzisz się "rozwalona". Ustaw sobie budzik i po problemie.A jeśli masz taki problem jak ja(miałam, bo już nie śpię w dzień), że po prostu nie słyszysz budzika(ja zazwyczaj ustawiałam 3 i nic z tego:P), to spróbuj metody relaksacyjnej - mianowicie ściągasz sobie jakieś odgłosy natury, śpiew ptaków itp., taka "piosenka" trwa z reguły 10 min i przez te 10 min nie myślisz absolutnie o NICZYM. Ani jednej najmniejszej myśli, po prostu wyłączasz się na chwilę .Ważne, żeby nikt Ci nie przeszkadzał. Naprawdę pomaga
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wszystko w życiu niszczy stres. Jeśli masz chłopaka, przyjaciółkę wygadaj się jej, jeśli nie chcesz im opowiedz rodzicom, komuś komu mozesz zaufać, lub napisz na forum, czy popisz o tym z kimś. Nie zostawaj z problemami sama! Jeśli nagromadzisz więcej problemów to cię zniszczy łącznie z twoimi planami i marzeniami. Czas najpierw "pozałatwiać" swoje stresowe sytuacje w życiu i uporządkować czynniki wywołujące nerwy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
to straszne, ale mam tak samo . Czas ucieka mi przez palce. Tez spie po 2 h popoludniu, bo jak wracam z uczelni to jestem wykonczona. Codziennie ambitnie planuje "zaczne sie uczyc angielskiego" , "zaczne cwiczyc", "bede miala porzadek w pokoju" ... i nic... blogie lenistwo, spanie, siedzenie na necie itp zabijaja moj czas...
Dochodzi do tego problem z koncentracja... w ogole nie umiem sie zmusic do nauki... Az mi sie plakac chce jak mysle o nadchodzacej sesji, bo 1 egzamin juz zawalialm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A próbowałaś podzielić zadania, wszystkie czynności z całego dnia? Podziel kartkę na cztery pola, w lewym górnym zadania ważne i pilne, w lewym dolnym - ważne i niepilne; w prawym górnym - pilne, ale nieważne i w prawym dolnym rogu - nieważne i niepilne. I w pierwszej kolejności zabierasz się za te z lewego górnego rogu, później z prawego górnego, na końcu z lewego dolnego. Nieważne i niepilne - pomijasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
SPAMER
Nieopłacona reklama |
z badań tsh(ok 20 zł prywatnie, ale mozesz poprosić o skierowanie rodzinna) i cukier. takie objawy, sennosc i ospałość to głowne objawy właśnie chorej tarczycy i problemów z poziomem cukru. Ew. anemia-poziom zelaza we krwi trzeba wtedy zbadac. jesli badania wyjda ok, to z takich prostych obudzaczy spacer po swiezym powietrzu, ubranie sie lżej(kiedy jest za ciepło możesz byc senna), wietrzenie pokoju, chłodny prysznic, złozone węglowodany zamiast prostych, coś słodkiego. Nie piłabym kawy bo po sobie wiem ze mozna wpasć w błedne koło. Regularnie musisz kłasc sie spac i spac przynajmniej 6 h, za długie spanie tez powoduje efekt błednego koła. JEśli to twoje...hmm...nazwijmy lenistwo to sa 2 drogi wg mnie:
a) praca nad motywacją-gdybym mogła w tym pomagać pomogłabym najpierw sobie:P b) zobowiażania-możliwe ze(jak ja) jestes osobą kóra optymalnie funkcjonuje kiedy ma napiety grafik. Mozesz zapisać sie na jakies kursy przed matura, zacząc naukę jezyka, przejać część domowych obowiazków(to Ci sie na studiach przyda a i mamę ucieszy ![]() ![]() ![]() A co do relaksowania sie, skupiania uwagi polecam brainwave generator Edytowane przez AimiA Czas edycji: 2009-05-18 o 22:49 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
o to naprawde pomaga!
![]() ![]() na wszelki wypadek porób te badania, ale jesli bralas rozne preparaty i pomagaly na chwilke, to moze to tylko polowa problemu - reszta to faktycznie twoje przyzwyczajenia ale sprobuj tez tak uregulowac sobie porzadek dnia klasc sie i budzic o w miare stalych porach, to samo posilki, uloz sobie jakis plan dnia i poprostu zmuszaj sie do tego, w koncu jak juz wejdziesz w ten rytm to moze bedzie ci latwiej ![]() (wiem jak sie przez dlugi czas malo co uczylam to pozniej trudno mi bylo cokolwiek zapamietac, ale jak weszlam przed maturka w taki ciag ze w danych godzinach sie uczylam to po tygodniu bez problemu mi wchodzilo do glowy) no i moze sprobuj zaczynac dzien aktywnie (wiem po sobie ze jak po przebudzeniu walne sie przed telewizorem to pozniej caly dzien jestem do niczego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ogranicz makijaż do minimum, żebyś spędzała nad nim jak najmniej czasu. Ubrania szykuj sobie poprzedniego dnia. Znajdź sobie zajęcie na długie przerwy, albo się ucz. Zwróć uwagę - marnujesz czas w domu sama z siebie, a marnowania w szkole nie znosisz. Nie rób sobie przerwy po lekcjach. Jak jesteś "naładowana" i przygotowana do roboty, to zjedz obiad i zabierz się za lekcje. Jak czujesz się senna - przejdź się na spacer, zrób trochę ćwiczeń, poruszaj się - za ŻADNE SKARBY nie kładź się spać. Jeśli już musisz, to poleż z kwadrans i zabieraj się dalej do roboty. Po 19-20 kończysz lekcje, i zabierasz się za przyjemności. Wizaż, rozmowa z chłopakiem, ogarnięcie pokoju na następny dzień, przygotowanie ubrań, balsamy kosmetyki etc. i kładziesz się 22-23 z poczuciem, że dobrze wykorzystałaś dzień. Żadne badania Ci nie są potrzebne. Pij Plusza, jedz owoce, warzywa, ruszaj się, bo im więcej czasu marnujesz tym bardziej Cię to demobilizuje. Błędne koło. Problem jest w Tobie, nie w rodzicach którzy wymagają dobrych ocen, nie nauczycielach którzy wymagają bzdur (taki mają program, BTW, który muszą zrealizować), nie w otoczeniu, tylko w tym, że Tobie się nie chce i nie możesz się zmobilizować. Musisz być stanowcza i chcieć siebie i swój rytm dnia zmienić, bez tego żadne leki, lecytyny, sesje Ci nie pomogą. Wiem - bo sama przez to przechodziłam. Pułapka pierwszego roku liceum - zmordowana wracałam do domu, zdrzemnęłam się odrobinę a potem byłam rozbita i nie w stanie do nauki. Aż tu któregoś dnia nie mogłam sobie "zasiąść" po powrocie do domu, bo miałam trochę rzeczy do roboty (jestem domatorem i ograniczam wyjścia ![]() Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2009-05-19 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
1.
badania zrób - cukrzyca, niedoczynnośc tarczycy, anemia - to wszystko mozna zbadac za kilkanascie zł. 2. gdy sie okaże że to nie ciało nawala a lenistwo - rób sobie liste rzeczy do zrobienia na nastepny dzien, choćby pierdoły. ważne na czerwono. im bardziej wypchany kalendarz tym efektywniejsza praca!!! nie ma nic gorszego niż snucie się bez celu, wtedy az człowieka kusi zeby iśc spac. jak nie interesują cię kółka przedmiotowe to zapisz się na basen. plus to co wizazanki mówiły: -jesli spanie w dzień to drzemka max godzina, az nie bedziesz musiała spać w ogóle -nagrody nawet za drobiazgi, czwóra z matmy = ide do kina,. lakier do paznokci itp -zaczynaj po drzemce od nauki a nie sprzątania -niech motywują cię inne osoby: chłopak, rodzeństwo, koleżanka, korepetycje - jak z kimś się przepytujesz albo płacisz za wiedzę, to drudno jest spać ![]() małymi krokami sie uda, tez tak zaczynałam ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dzięki za wszystkie rady! Badania wkrótce zrobie, ale najpierw postaram się zmienić moj plan dnia. Dzisiaj wstałam wcześniej i wczesniej planuję isc spać, mam nadzieję, ze mi się uda
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
o i wiesz co jesli chodzi o plany - wiadomo, taki cel jak dobry wynik z matury, dostanie sie na studia to dobra motywacja, ale jak chcesz tak na codzien zmusic sie do nauki, to stawiaj sobie raczej takie mniejsze a konkretne cele na dzis, na jutro, na popoludnie,
np. zamiast powiedziec sobie jutro - przygotuje sie pozadnie do przyszlorocznej matury powiedz sobie - dzis miedzy 16 a 18 przerobie to i to a miedzy 18 a 19 poucze sie na sprawdzian itd powinno pomoc, zwlaszcza, ze jak piszesz - w ostatniej chwili jak cie termin goni to potrafisz siasc i sie nauczyc a jak masz jeszcze czas to nic nie robisz "bo jeszcze zdazysz" (dokladnie takk jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Na skupienie i poprawienie samopoczucia najlepszy jest wysiłek fizyczny. Powinno się chociaż codziennie przez godzine poruszać(basen, rower, rolki, bieganie, tenis cokolwiek lubisz) Odrazu lepiej się myśli i ja nie mam poczucia, ze marnujee czas, bo robie przynajmniej cos dla swojego organizmu.
![]() I myślę, ze to ogólnie chodzi o to, ze wypadłaś z rytmy. Małymi kroczkami, coraz mniej i mniej, aż wyszło tak jak wyszło. Mam dokladnie taki sam problem, wiec cie rozumiem. Tylko ze kiedys, jak mialam angielski, wiecej lekcji, trenowalam z psem itp. itd. potrafilam znalesc czas na wszystko, idealnie rozplanowywałam czas. Duuzo lepiej się uczylam, nawet częsciej spotykałam ze znajomymi. Potem przestałam chodzic na angielski, cwiczyc, powoli, robilam coraz mniej do szkoly, az teraz nie potrafię się w ogole zorganizować. ![]() A wczesniej bylo tak pieknie, uczyc sie moglam i 4 godziny, teraz po 20 minutach znajduje coś ważniejszego lub ide..spac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja również rozumiem dokładnie to co w tym momencie przechodzisz. Zbliza sie sesja, a ja nie robię dosłownie nic. Karcę w duchu samą siebie, mam wyrzuty sumienia, obiecuję sobie, ze "od jutra"... Ale w moim przypadku to jest chyba totalne lenistwo. Potrafię cały dzień przesiedzieć przed kompem, albo tv:/ Wszystko robię na ostatnia chwilę. Już nieraz obiecywałam sobie, ze to wszystko zmienię. Owszem udawało sie... ale tylko przez kilka dni. A później znowu to samo.
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I myślę, ze to ogólnie chodzi o to, ze wypadłaś z rytmy. Małymi kroczkami, coraz mniej i mniej, aż wyszło tak jak wyszło. Mam dokladnie taki sam problem, wiec cie rozumiem. Tylko ze kiedys, jak mialam angielski, wiecej lekcji, trenowalam z psem itp. itd. potrafilam znalesc czas na wszystko, idealnie rozplanowywałam czas. Duuzo lepiej się uczylam, nawet częsciej spotykałam ze znajomymi. Potem przestałam chodzic na angielski, cwiczyc, powoli, robilam coraz mniej do szkoly, az teraz nie potrafię się w ogole zorganizować. ![]() A wczesniej bylo tak pieknie, uczyc sie moglam i 4 godziny, teraz po 20 minutach znajduje coś ważniejszego lub ide..spac. ![]() doslownie mam to samo.. obawiam sie, ze moze z moim cialem cos jest nie tak ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wszystko jest kwestią motywacji. Znajdź sobie jakieś cele w życiu, pasje czy choćby zainteresowania. Czy chciałabyś żeby za 2 lata Twoje życie wyglądało tak jak teraz? Nie sądzę. Pomyśl o tym, co chciałabyś robić w życiu, co osiągnąć, jakim być człowiekiem. Chodzisz jeszcze do szkoły więc masz masę czasu na to, aby pracować nad sobą, a nie obudzić się za "n" lat z poczuciem, że zmarnowałaś najlepsze lata swojego życia.
Ze swojej strony mogę Ci polecić poczytanie trochę blogów dziewczyn, które postanowiły się rozwijać i świadomie kreują własne życie - http://akcja-realizacja.blogspot.com/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.