Panele w kuchni? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-06, 22:56   #1
paulinag24
Raczkowanie

Panele w kuchni?

Chciałabym założyć panele podłogowe w kuchni i zastanawiam się czy będą się sprawdzać. Czy jak się wyleje jakiś tłuszcz nie zostaną plamy? jakie polecacie?
paulinag24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 23:14   #2
Elfia4
DOMator

Dot.: Panele w kuchni?

Jeśli nie masz zalanej podłogi po każdym większym gotowaniu czy zmywaniu naczyń to dadzą radę. Rozlany tłuszcz pewnie szybko zetrzesz, więc nie będzie miał szansy zrobić krzywdy podłodze. Generalnie panele dadzą radę w kuchni pod warunkiem, że będą dobrze ułożone. Powierzchnia laminatu jest dobrze zabezpieczona przed zniszczeniem. Najsłabszym punktem jest miejsce łączenia paneli, ale producenci stosują już takie systemy łączenia, że panele nawet w kuchni dadzą radę. Najwyżej posłużą krócej niż w pokojach.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 02:00   #3
kagga
Rozeznanie

Panele dadzą radę w kuchni, ale jeśli będą to panele dobrej jakości. Przeciętne niedrogie z marketu budowlanego - nie polecam, lepiej gres.
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 11:50   #4
BioIvO
Zakorzenienie

Jak panele to tylko dobrej jakości. Nie ma sie czego bać, w końcu nie często podłoga w kuchni spływa jedzeniem i potokiem wody

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 16:59   #5
paula78
Zakorzenienie

Mam panele w kuchni, zwykłe średnipołkowe marketowe, lat 6 ,stan idealny.
Nic się nie dzieje, gary spadają woda się rozlewa,itp i jest ok.
Wiadomo, że jakby zalało-odpukac- i woda stala kilka godzin to by się "popsuły".
Ogólnie polecam, fajna ciepła podłoga i nie ma brudnych fug jak w przypadku kafli.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 01:17   #6
BioIvO
Zakorzenienie

I jest jeszcze taka zaleta, że talerze i kubki mają większą szanse na przeżycie po spotkaniu z panelem niż z kafelkami

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 15:43   #7
myszkapl
Przyczajenie

Miałam terakotę w kuchni, a teraz mam panele i już wiem, że do płytek nie wrócę.
Póki co nic się złego z nimi nie dzieje. są cieplejsze i dają wrażenie "przytulności" pomieszczenia
myszkapl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 16:38   #8
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Jak rodzice 8lat temu kładli panele w kuchni (takie niedrogie na dodatek) to większość się pukała w czoło, a one sprawują się idealnie-ciepło w stopy, rozlanie się wyciera, raz wylał się gorący tłuszcz i nic. Ja przed położeniem gasiłam zapałki na panelu-testowałam odymił się, ale po przetarciu nie został ani ślad-także petować też można. Jeden wypadek tylko je uszkodził-zbita przez przeciąg szyba w drzwiach.
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 19:14   #9
heart_shaped_box
Zadomowienie

Mam panele w kuchni i nic sie z nimi nie dzieje. Jesli duzo gotujesz i zmywasz, polecam polozyc male dywaniki. W Stanach to norma. Sama mam i polecam. Np.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SANY0012.jpg (90,6 KB, 129 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 12:28   #10
Mortor
Przyczajenie

Osobiście wolałbym jednak dla świętego spokoju położyć płytki, panele jednak wilgoci za bardzo nie lubią, chociaż fakt są zazwyczaj sporo tańsze (Kronopol, Egger~30-40zł) i można je położyć samemu, przy płytkach już tak wygodnie nie jest.
Mortor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 12:57   #11
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez Mortor Pokaż wiadomość
Osobiście wolałbym jednak dla świętego spokoju położyć płytki, panele jednak wilgoci za bardzo nie lubią, chociaż fakt są zazwyczaj sporo tańsze (Kronopol, Egger~30-40zł) i można je położyć samemu, przy płytkach już tak wygodnie nie jest.
dla mnie to nie argument, bo są i płytki za 20zł
tylko kto chce płytki za 20zł i panele za 30-40zł w kuchni? dobra jakość to też wyższa cena i tu akurat płytki potrafią mocno przebić koszt paneli

wilgoć wilgocią, ale chyba bez różnicy czy nam się wyleje coś na płytki czy panele to i tu i tu zaraz się wyciera i nie czeka na samoistne wyschniecie, pojedyncze krople/chlapniecia raczej nie zaszkodzą

Edytowane przez dorka1980
Czas edycji: 2012-07-11 o 12:59
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 17:06   #12
Ancient
Przyczajenie

W wynajmowanym obecnie mieszkaniu mam panele w kuchni, mieszkanie przeszło trochę lokatorów przede mną i sprawują się dobrze (połozone ok 5 lat temu). Nie mają plam, wybrzuszeń itp., a wyglądają przyjemniej od kafelek
Ancient jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 09:19   #13
dirt
Wtajemniczenie

U mnie w kuchni są panele.
Nie maja plam od tłuszczu czy wybrzuszeń. (jedyne plamy to slady po farbie z aerografu) Niezliczona ilość razy cos mi sie na nie wylało i nic sie z nimi nie dzieje. W porównaniu do płytek na pewno jest przyjemniej w dotyku (ja tam lubie chodzic na boso po mieszkaniu), w ogóle przytulniej to wygląda.
Kwestia samodzielnego montażu to dla mnie żaden argument (tak jak cena płytek a paneli) - mozna je położyć samodzielnie.

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości